Ukrajina

neki

#114526 Re: Ukrajina

Post by neki »

Pročitah zadnje 3 stranice teme i ne mogu da vjerujem da ovdje ima starijih od 15 godina..
Demilitarizovane zone u Rusiji, NATO okupacija Rusije, oduzimanje nuklearnog naoružanja, podjela Rusije na bar 20 država, osveta Poljaka i povrat teritorije od prije 2SR :lol: :lol: ....djeco draga :-)
janje_

#114527 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

geralt wrote: 12/09/2022 15:50
janje_ wrote: 12/09/2022 15:42 U ovih pola godine smo vidjeli da je nama bitno da se nekako domognemo NATO saveza, a u ostale saveze i unije nek primaju koga hoće, zaboli me kita.
Mislis da ce nas NATO prihvatiti ovakve nefunkcionalne?
naravno da neće. zato sam napiso da se nekako domognemo.. ;)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#114528 Re: Ukrajina

Post by pici »

Sankt Peterburg: Općinsko vijeće traži da se Putina optuži za veleizdaju
Veleizdaja – to je optužba koju su protiv Vladimira Putina iznijeli vijećnici u općini Smolninskoje u Sankt Peterburgu. Oni su 7. rujna glasovali za podnošenje peticije Državnoj dumi Ruske Federacije u kojoj se zahtijeva da se ruskog predsjednika smijeni s funkcije zbog njegove vojne akcije protiv Ukrajine, koja se u Rusiji ne smije nazivati ratom, već samo kao „specijalna vojna operacija“.

Apel je upućen Kremlju, ali odgovora nije bilo.

Ovoga ce biti sve vise i vise.
Osmi Socrates

#114529 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Pa neće NATO dijeliti Rusiju, nego će se to samo od sebe desiti.

Druga stvar, zašto bi Kina nastavila plaćati bilo šta apsolutnim neradnicima i mafijaškoj državi? Jeste, sad im je jeftino, ali zašto bi plaćali bilo šta? Njima trebaju resursi Sibira više nego bilo kome drugom. Od neradnika oteti, a imaš i kvalitetnu podlogu za to.

Čemu Rusija nakon ovoga služi Kini? Ničemu.
janje_

#114530 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

neki wrote: 12/09/2022 15:53 Pročitah zadnje 3 stranice teme i ne mogu da vjerujem da ovdje ima starijih od 15 godina..
Demilitarizovane zone u Rusiji, NATO okupacija Rusije, oduzimanje nuklearnog naoružanja, podjela Rusije na bar 20 država, osveta Poljaka i povrat teritorije od prije 2SR :lol: :lol: ....djeco draga :-)
rugamo se majšiti forumu.. i mene malo ova priča nervira.. gubi se fokus.

mislim da ni ukrajincima nije stalo da zađu u rusiju ili da uzmu metar ruske teritorije. ne zaboravite da bitka za donbas, jug, kherson i na kraju krim tek predstoji.. valja to vojno izgurat, manite se bajkica..
geralt

#114531 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Nespin wrote: 12/09/2022 15:51 Drago mi je da orci padaju kao kula od karata, da se Ukrajinci oslobađaju hegemonističko-genocidnog agresora koji ih je namjerio izbrisati sa lica zemlje... Nažalost, mi nismo te sreće. Vidim neki povlače paralele sa Bosnom, da će i ovdje da "padnu mrski okupatori" kad Rusija popuši u Ukrajini i slične izjave. Nema od toga ništa. Najveće klanje u Bosni desilo se kada je Zapad bio na vrhuncu, a Rusija bila goli kurac, maltene bez uticaja na Balkanu. Sjetite se da Srebrenicu nisu čuvali Rusi. Sjetite se da ovaj pakao zvani Dejton nije skrojila Ruska Federacija.
Dejton je prepakovani plan Kontakt-grupe (u kojem su definisani entiteti i podjela 51-49), a taj plan je izmedju ostalih pisala i Rusija.
Američka politička inicijativa u rješenju bosanskohercegovačke problematike zapala je u koštac kada je ruski predsjednik Boris Jeljcin zbog NATO udara na Vojsku Republike Srpske sazvao samit EU-a, Rusije i SAD-a u cilju “razmatranja krize u BiH”. Danas je općeprihvaćeno mišljenje da SAD nisu trebale pristati na ovo, jer je sastanak ubrzo pretočen u “Londonski sporazum” od 25. aprila 1994. godine, na kojem je saopćeno da je formirana četveročlana Kontakt grupa radi usaglašavanja političkog djelovanja koji bi doveo do okončanja rata u BiH.

Komentarišući ovaj iznenadni rasplet događaja, Alija Izetbegović u svojim “Sjećanjima” navodi sljedeće: “Amerika je popustila pred pritiskom Evrope, priklonila se njenoj real – politici i praktički prihvatila podjelu zemlje na Federaciju i srpski entitet u odnosu na 51 : 49. To je poznati i kontroverzni plan Kontakt – grupe, ustvari diktat svijeta. Rat će potrajati još više od godinu dana, ali politička sudbina Bosne i Hercegovine bila je ovim odlučena. Sve što će se dalje događati bit će određeno ovim kompromisom iza kojeg su stale sve relevantne sile svijeta od Amerike do Rusije”.
Osmi Socrates

#114532 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

A to oko ulaska u Rusiju je već pretjerano, ali, ostavlja se pitanje racionalnosti.

Šta im uraditi? Pustiti ih ovako, pa da se opet spreme i opet u budućnosti spremaju napad? Naravno, neće puno pametnih Rusa ostati da Putinu ili bilo kome drugom opet pravi "moćnu" državu, ali, pitanje je kako se ponašati prema toj nazovi državi u budućnosti.
Last edited by Osmi Socrates on 12/09/2022 16:03, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#114533 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

bacaju svuda uniforme i oblace civilnu odjecu i bjeze...

:maca:
seksi_ideje

#114534 Re: Ukrajina

Post by seksi_ideje »

Nas u NATO savezu nece biti dok su tu SDA i HDZ dio vlasti, nikad. Bez obzira sta oni govore. O strankama iz Republike Srpske da i ne govorim, no ukoliko su SDA / HDZ na vlasti, nista od toga. Al hajd ti to obajsni dobrom dijelu gradjanstva. :-)
black64

#114535 Re: Ukrajina

Post by black64 »

SanskiBiser wrote: 12/09/2022 16:03

i ja bih zbog nje pobacao svu odjecu :D
lajkujMe

#114536 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Znate, pogotovi ovi redovni, znaju da su odredjeni kanali pro Ukrajinski direktno pod AFU kontrolom.

Znate i da Ukrajinska propaganda ima svoju svrhu jel tako.
Ne postavljaju se slucajno neke stvari.

S obzirom da svi size od Strelkova do Rybara da se u Zaporozju nesto desava onda da zapocnem zadnji post za danas moram ici.

Hajmo krenuti od Energodara, svima nam je jasno da Ukrajinci dole igraju Psyop.
Rusi pokusavaju uzvratiti istom mjerom ali ne moze lazima.
Sad imate dole dva predstavnika Atomske agencije koji prate situaciju, nije to slucajno, Ukrajinci po meni nisu trazili to zbog sigurnost, znaju oni vrlo dobro da Rusi nece nastetiti Nuklearki.

Oni su dole da budu svjedoci da ako se ista desi da nisu oni krivi.

Da se onda dotaknem onog famoznog desanta, ono je proisteklo iz Ukrajinskih kuloara a ne Ruskih.
Samo sto su Rusi nasjeli na to.
Vjerovatno i neki psyop rad od Partizana.

Imamo potvrde da su Ukrajinci podjelili vojsku na 2 odbranbenu i ofanzivnu.
3 napadacke grupe spremljene 2 po 4 brigade ili ti ga divizija
I jedna od 8 brigada ili ti ga 2 divizije.
Njih sljede ovi iz odbrane ciste teren i zauzimaju pozicije nakon sto prodju.
Sjeca li se iko od Redovnih onog dokumentarca o proboju iz Marijupolja kad je onaj oficir AFU rekao.
Nismo mogli doci do Marijupolja komanda je otkazala planove. Nemamo dovoljno slobodnih jedinica potrebno nađ je minimalno 4 tenkovske i 4 mehanizovane brigade.
Pogodite ko to sad ima? Pa cak i vise od toga? :D

Sljedece a izuzetno je bitan onaj lazni video pokosenih na obali i ovo sto je Aslan kriptovano poslao maloprije

Mislim da je kod Vuhledara Fejk pravac tu Rusi dovlace pojacanje, namjerno su Ukrajinci pustili Ruse da ih vide kako deminiraju i kako se tamo nalaze kao velike snage pa i obi videi vojnika s zelenom tackom i tom pricom kako ne znaju d ali ce se vratiti zivi.

Sjetite se da su Ameri davno jos obecali i vjerovatno poslali Ukrajini pun K patrolnih camaca isto su uradili Svedjani i Britanci.

Idemo teorija

Primarni pravac ce doci iz Zaporozje grada, tamo mozes da sakrijes sve a da Rusi ne skontaju.

Pravac direktno na jug proboj kroz linije u blizini Vaselivke koja je cesto granatirana ovih dana uz kljucne gubitke opreme.
Primarni su Ukrajinci gadjali Tokmak, Vaselivku i Melitpol, primarni ciljevi EW oprema, PVO, Komunikacijski releji i aerodrom.
Plus baze i skladista

Proboj mora biti jak i brz s predhodnicom od teske artiljerije i Himarsa po linijama
Nakon proboja do Vaselivke, istu okruziti kao Balakliju a drugi Eshalon nek je cisti, glavna grupa nastavlja napad direktno do Meliptola glavnim putem prodju Mikhailivku okruze he ostave sljedecm Eshalonu da cisti, nastavljaju dalje, dodju do Melitpola ide okruzivanje vrlo je malo naselja vrlo malo odbrane dole samo je bitna brzina i neutrilizacija avijacije kao u Harkivu.

Istovremeno desantom iz Nikopola i obliznih gradova napada se Energodar, okruzi se i drzi pod kontrolom dok ne dodju jedinice iz Vaselivke.

Krenes sa ciscenjem podrucja trebace im dosta vojske za ovo i desant ce biti izuzetno rizican.

S druge strane cim dodju do Azovskog mora ako imaju oruzje za dalekometno gadjanje dal to bio ATACMS ili HRIM-2 dovesti sisteme i poceti tuci Kerch most ne moraju ga ni srusiti dovoljno je video dolazaka.
I hop Kherson pocinje bjezanija nevidjena plus ovo oko Melitpola.

Mape:

ImageImage
Image
SanskiBiser

#114537 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

black64 wrote: 12/09/2022 16:06
SanskiBiser wrote: 12/09/2022 16:03
Spoiler
Show

i ja bih zbog nje pobacao svu odjecu :D
Image
Capajebo

#114538 Re: Ukrajina

Post by Capajebo »

ljevoruki wrote: 12/09/2022 15:40 Nesto kontam. Da vidimo imam li istomisljenika ovdje.
Dakle, mit o mocnoj Rusiji, drzavi i vojnoj sili, je ogoljen. To smo se svi uvjerili, sem mozda generala rat(ka) :D, iskreno malo sokantno za mene.
Mislio sam da su barem malo ozbiljniji i profesionalniji. Nisu i ko ih jebe. Ako bude srece, danasnja RF ce se raspasti na 20-tak drzava, interesno podijeliti izmedju US, Kine i Japana i svi ce biti sretni. Nije ni posteno da 11% kopnene mase planete zemlje bude u vlasnistvu autokratske drzave koja jos ima teritorijalne aspiracije na svoje susjede. Sa kojima je potpisala ugovor o nenapadanju. :(

A sada da predjem na main topic. :D
Kina. Da li bi se ista stvar ponovila kao i sa Rusijom u slucaju oruzanog sukoba sa Tajvanom?
Da li je i Kina precijenjenja, govorim o njihovoj vojnoj opremi i orudjima ili nije?
Da li bi NATO, citaj USA, pregazio Kinu kao sto je pregazio i Rusiju?

Ja mislim da bi, samo sto bi faktor brojnosti vojnika mozda bio malo povoljniji za Kineze. Njihova vojska je mlada i zelena, vecina aviona je replika americkih i ruskih i mislim da bi tu bilo puno problema. Borbene avione uzima kao primjer, mislim da ni ostatak naoruzanja, koliko god da bio nov i moderan, nije ni blizu NATO standardima.

Sta forum misli o ovome?
Nisu slicne situacije. Prvo, Tajvan je Ukrajina na steroidima sto se tice svega moguceg.
Puno su bolje vojno opremljeni nego Ukrajina i dan danas, a da ne pricam prije februara.
Drugo, otok... Kinezi bi se morali prvo iskrcati na obalu Tajvana, a geografski postoje samo 3 obale koje to dozvoljavaju (koliko se sjecam 3). Sve te obale su nenormalno dobro utvrdjene.
Kina bi puno teze prodrla u teritoriju Tajvana nego sto je to bio slucaj u Ukrajini.
Ono najbitnije u svemu je ipak to sto je USA sebe pravno obavezala da brani Tajvan u slucaju tog napada. Tako da bi u roku od 24h-48h oko otoka bili nosaci aviona i sva eskadrila koja ide u njih.
Tako da, uzimajuci sve u obzir, 99% da bi Kinezi najebali i puno vise nego Rusi u slucaju da krenu u taj rat.
Naravno, ne vjerujem da bi se USA odlucila da vojno/kopneno napadne teritoriju Kine, ne zato sto ih ne bi mogli poraziti, nego bi to bilo previse skupo.
prelivoda

#114539 Re: Ukrajina

Post by prelivoda »

Osmi Socrates wrote: 12/09/2022 15:51
General War wrote: 12/09/2022 15:38
Ako nema, mogu li i ja da tako prosipam bratsvo i jedinstvo nazivajuci ih Mahmuljinima, patcima, ...?
A Jesi li ti vidio sta sam ja napisao?
Nemam ja nista protiv navijanja, ali imam itekako protiv sirenja mrznje po internetu od frustriranih i neizivljenih likova.
Tipovi hladno projiciraju svoje mentane bljuvotine, onaj hoce po banderama da vjesa po BiH, spominju svetosavlje...jbovas jestel normalni, svaka druga im je za SIPE.
Nikad nije kasno krenut opet od 95, ali ja bih se zapitao...a sta ako ameri ne posalju hirmase i ostale naprave ovdje?
Forum je, nije blog...kad se politika urednistva promjeni, pisite sta hocete, a ja cu se izmaknut i bujrum.
Ljudi su iznervirani, šta očekujete?

Niko ne brani Miletu bivolu i srpskom narodu u BiH, i srpskom narodu u Srbiji da se vrate civilizaciji, i počnu pričati o konstruktivnim stvarima.

Sve dok oni pričaju o srpskim svetovima, i da nema skoro nikakve opozicije među njima, sve to treba bombardirati. Ja nisam ni za kakva vješanja nego za potpunu neutralizaciju srpskih svetova.

Može li bilo ko normalan imati primjedbi na to?
Ma mi smo već u NATO-u, samo se ništa ne pitamo :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#114540 Re: Ukrajina

Post by izvrsni direktor »

ljevoruki wrote: 12/09/2022 15:40 Nesto kontam. Da vidimo imam li istomisljenika ovdje.
Dakle, mit o mocnoj Rusiji, drzavi i vojnoj sili, je ogoljen. To smo se svi uvjerili, sem mozda generala rat(ka) :D, iskreno malo sokantno za mene.
Da, ali takodje mislim da svjedocimo demonstraciji jacine nato-a
lajkujMe

#114541 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Aviobaza Taganrog spominjali smo je nedavno, glavna avio baza za Zaporozje-Donjetsk-Marijupolj

Ovo je predhodnica ofanzive

Upravo im sroknuse avijaciju
zigzag

#114542 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 12/09/2022 16:18

Aviobaza Taganrog spominjali smo je nedavno, glavna avio baza za Zaporozje-Donjetsk-Marijupolj

Ovo je predhodnica ofanzive

Upravo im sroknuse avijaciju
Ovo je vjerovatno uzrokovano pogrešnim rukovanjem cigarama i šibicama.
Last edited by zigzag on 12/09/2022 16:21, edited 1 time in total.
Capajebo

#114543 Re: Ukrajina

Post by Capajebo »

:lol: :lol: :lol: :bih:
lajkujMe

#114544 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ignorisite zadnji moj post fejk je
Osmi Socrates

#114545 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Ne znam zašto ljudi misle da je broj stanovništva nešto posebno značajan ako bi došlo do ratova velikih sila.

Hajd' ti, ako si Kina, nabavi hape za milijardu i po ljudi skoro u ratnim uslovima. Hoćeš, al' u filmovima.

Što se direktno vojnog okršaja tiče, nijednoj budali ne bi palo napamet da ulazi u Kinu. A oko Tajvana, pa neka Kinezi probaju, pa da vidimo i to čudo.
ljevoruki

#114546 Re: Ukrajina

Post by ljevoruki »

izvrsni direktor wrote: 12/09/2022 16:18
Da, ali takodje mislim da svjedocimo demonstraciji jacine nato-a
To je jedan nacin na koji se ova situacija moze razmatrati.
Da li je Rusija slaba ili NATO (US) jak?
detroit-mercy

#114547 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Samo me jedno cudi, sto Gruzija ne iskoristi ovaj trenutak da slomi svoje separatiste ili pak cekaju razvoj dogadjaja.
Crvene_brigade

#114548 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Hej junaci branitelji iz svih krajeva, Ukrajina zaboravit’ neće nikada...

trambusek88

#114549 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Crvene_brigade wrote: 12/09/2022 16:30 Hej junaci branitelji iz svih krajeva, Ukrajina zaboravit’ neće nikada...
Spoiler
Show
Slobodno sve od Kijeva do Trnova :D
Zumbul2

#114550 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Gađan je o Rostov

Last edited by Zumbul2 on 12/09/2022 16:44, edited 1 time in total.
Post Reply