Jos pored mitraljeza ima drugi otvor na krovu da moze iz njega korititi protiv oklopna sredstva
Ukrajina
-
lajkujMe
#114401 Re: Ukrajina
Ovi Mrapovi su bas fini
Jos pored mitraljeza ima drugi otvor na krovu da moze iz njega korititi protiv oklopna sredstva
-
sumirprimus
-
lajkujMe
#114403 Re: Ukrajina
Detaljne info za IRIS-T sisteme za Ukrajinu.
Obuka je skoro ori kraju.
Dobice 2 baterije do kraja godine i jos 2 pocetkom sljedece godine
Obuka je skoro ori kraju.
Dobice 2 baterije do kraja godine i jos 2 pocetkom sljedece godine
-
Crvene_brigade
#114404 Re: Ukrajina
Rokanje ruske, agresorsko-okupatorske bande...
- Arslan_11
#114405 Re: Ukrajina
Laik sam sto se tice strategija, naoružanja itd. ali me zanima jedno. Sta se moze ocekivati od Rusije jos po pitanju ofanziva, djelovanja sa svoje teritorije itd.? Da su solidan dio arsenala ispucali, ostavili Ukrajincima to znamo, ali moze li se desiti neko iznenađenje sa njihove strane?
-
statixx
#114406 Re: Ukrajina
Vjerovatno gadjaju one kolone sto idu za Kyslivku i Svatove, ima vec jedan snimak, mozemo znaci ocekivati jos.
- apsidejzi
#114407 Re: Ukrajina
Jesam ateista al cu kazati: iz tvojih usta u bozije usilajkujMe wrote: ↑12/09/2022 11:25100% jeste navijacki ali s validnim informacijama.apsidejzi wrote: ↑12/09/2022 11:19
Ja nesto mislim da je ovo vise navijacki post nego realistican post al haj nek ostane zapisano pa cemo vidjeti sta ce se desiti. Ja prvi bih volio da se rusi skroz povuku iz Ukrajine do kraja mjeseca i da do zime mole njemce da prime gas preko nordstreama 1 i 2. Mozda tako i bude, ako bude srece.
1. Kherson je u govnima hoce da se predaju eno i Shyroka Balka, Stanislav oslobodjeni jucer.
Linija je povucena iz Snihurivke i Kiselivke prema gradu.
2. Ukrajinci su u Khersonu i Harkivu koristili samo 1/2 ofanzivnih snaga, Rusi konkretno Rybar i 2 Majora tvrde da se u Vuhledarskoj regiji vidi ogromno okupljanje AFU. Koji deminira sopstvena minska polja, misle da ce ovih dana biti velika ofanziva.
3. Harkiv, vode se bore za Lyman, SD i Lyschansk upravo sad, Lyman ce pasti sigurno iza ledja im je AFU neodrziv polozaj.
Kad opet okupe ofanzivnu spic kod Izyuma krece deranje guzova opet, novu liniju koju pokusavaju Rusi uspostaviti je porozna strasno a brane he bjezanijci iz Izyuma bez tenkova i artiljerije, salju pojacanja ali premalo i prekasno nema uspostavljenih rovova i polozaja.
Mozda sam u krivu i precjenjujem Ukrajinske sposobnosti ali ja licno mislim da sljedi novi mozda i finalni krah
- Kiki_Musampa
#114408 Re: Ukrajina
Meni je prosto nemoguće da nakon skoro 2500 izgubljenih tenkova mogu išta napraviti...2500 za 6 mjeseci,samo tenkova. Kontate li vi koliko je to nestvarno...Arslan_11 wrote: ↑12/09/2022 12:16 Laik sam sto se tice strategija, naoružanja itd. ali me zanima jedno. Sta se moze ocekivati od Rusije jos po pitanju ofanziva, djelovanja sa svoje teritorije itd.? Da su solidan dio arsenala ispucali, ostavili Ukrajincima to znamo, ali moze li se desiti neko iznenađenje sa njihove strane?
-
Milenkov buraz
#114409 Re: Ukrajina
"Moramo razgovarati s Ukrajincima. Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi, da ne postoji ukrajinski jezik. Moramo im pristupiti na realan način i objasniti im kako će im izgledati budućnost s Rusijom, kako će se osjećati u Rusiji. Ako im kažemo da ne postoje kao Ukrajinci, ukidamo im njihov identitet", kazao je Olevič[/b]pici wrote: ↑12/09/2022 11:48 Počeli su otvoreno da se suprostavljaju kremaljskom naci režimu.Ovi sa Z bedjevima bi do Londona sad pa sad ako je moguce a onda mu realno spusti covjek, s cime bi ratovali i ko bi ratovao.Nevjerovatno koji moroni sve hode planetom.
SpoilerShow
Bivši zastupnik Dume Boris Nadeždin kazao je da su savjetnici uvjerili predsjednika Putina da će specijalna operacija trajati kratko i biti učinkovita, da neće nikoga napasti i da će ruska vojska samo mirno ušetati u Ukrajinu.
"Ne možemo pobijediti s plaćenicima i bez mobilizacije"
"Ti su nam ljudi smjestili. Nije se Putin samo jednog dana sjetio i rekao - idem pokrenuti specijalnu vojnu operaciju. Netko mu je rekao da će se Ukrajinci predati, da će se htjeti pridružiti Rusiji. Sada moramo prihvatiti da je nemoguće poraziti Ukrajinu koristeći se resursima i kolonijalnim vojnim metodama", rekao je Nadeždin.
"Ne možemo je pobijediti s plaćenicima i bez mobilizacije. Ruskoj se suprotstavlja jaka vojska koju u ekonomskom i tehnološkom smislu podupiru moćne zemlje. Ne predlažem mobilizaciju, nego mirovne pregovore i prekid rata", dodao je.
Njemu se usprotivio zastupnik Dume Sergej Mironov i kazao da ne može biti pregovora s naci-režimom Zelenskog i da taj režim treba biti uništen. Na to mu je Nadeždin odgovorio da Rusija ima samo dvije mogućnosti - ili mobilizacija i rat širih razmjera ili prekid operacije.
"Putin je nedavno rekao da još nismo zapravo ni započeli sa specijalnom vojnom operacijom. Krenut ćemo u to kada bude potrebno", kazao je na to Mironov.
"Kažete da se sve odvija prema planu?"
Zatim se u diskusiju uključio politolog Viktor Olevič i prozvao ideju da sve ide po planu sa specijalnom vojnom operacijom.
"Kažete da se sve odvija prema planu? Zar itko vjeruje da smo se prije šest mjeseci planirali povući iz Balaklije i imati problema s protuofenzivom na Harkivu?" upitao je Olevič Mironova.
"Zašto ne bismo i zauzeli Harkiv i napustili Balakliju? Ne zaboravite, borimo se protiv NATO bloka i dobro pripremljenih Ukrajinaca. To je ozbiljna vojska, s ozbiljnim oružjem", odgovorio mu je zastupnik Dume.
"Ali naša obavještajna služba je trebala predvidjeti tu situaciju", kazao je Olevič.
Mironov mu je na to odgovorio da je rat takav i da se u njemu ne može sve znati unaprijed. Dodao je da će Rusija nastaviti s borbom sve dok ne pobijedi.
Nakon toga se oglasio zastupnik Dume Aleksander Kazakov i kazao da je rat jako komplicirana stvar te da ima psihološke i političke komponente.
"Posljednjih smo dana doživjeli snažan psihološki udarac. A kolegu Nadeždina bih zamolio da pazi što govori. Nije prihvatljivo da spominje kolonijalne ratove u ovom kontekstu. Sprema se globalni rat, ovo je samo djelić slagalice", rekao je Kazakov.
"Nadam se da neće doći do globalnog rata. A ako dođe, drugi će biti jači i moćniji od nas", odgovorio mu je Nadeždin.
"Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi"
Olevič je zatim naglasio kako Rusiji treba podrška lokalnog stanovništva, u ideološkom smislu, i to ne samo na oslobođenim teritorijima.
"Moramo razgovarati s Ukrajincima. Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi, da ne postoji ukrajinski jezik. Moramo im pristupiti na realan način i objasniti im kako će im izgledati budućnost s Rusijom, kako će se osjećati u Rusiji. Ako im kažemo da ne postoje kao Ukrajinci, ukidamo im njihov identitet", kazao je Olevič.
Ovo je možda najvažniji dio, Rusi su počeli shvaćati da retorikom negiranja nacije i države Ukrajini su postigli samo inat i kontra efekat. Nadam se da će razumniji isplivati na površinu nakon Putlera. Jedan Rus je na početku agressije rekao da bi možda bolje bilo da su u Ukrajinu ušli sa idejama a ne sa tenkovima...bio je 100% u pravu.
-
Crvene_brigade
#114410 Re: Ukrajina
Nastavlja se pobjednički niz ukrajinskih heroja..,
-
Milenkov buraz
#114411 Re: Ukrajina
Rusofili bi rekli ma to nije ni 1% onoga što Rusi imaju, ček da izvuku samo.Kiki_Musampa wrote: ↑12/09/2022 12:25Meni je prosto nemoguće da nakon skoro 2500 izgubljenih tenkova mogu išta napraviti...2500 za 6 mjeseci,samo tenkova. Kontate li vi koliko je to nestvarno...Arslan_11 wrote: ↑12/09/2022 12:16 Laik sam sto se tice strategija, naoružanja itd. ali me zanima jedno. Sta se moze ocekivati od Rusije jos po pitanju ofanziva, djelovanja sa svoje teritorije itd.? Da su solidan dio arsenala ispucali, ostavili Ukrajincima to znamo, ali moze li se desiti neko iznenađenje sa njihove strane?
-
lajkujMe
#114412 Re: Ukrajina
Nista vise, apsolutno nista vise.Arslan_11 wrote: ↑12/09/2022 12:16 Laik sam sto se tice strategija, naoružanja itd. ali me zanima jedno. Sta se moze ocekivati od Rusije jos po pitanju ofanziva, djelovanja sa svoje teritorije itd.? Da su solidan dio arsenala ispucali, ostavili Ukrajincima to znamo, ali moze li se desiti neko iznenađenje sa njihove strane?
Evo prestali su ovi Juriiiiissss po Donbasu ni jedan jedini napad (napokon) zadnja Ruska ofanziva je bila SD/Lyschansk i tu su izgubili i inicijativu i sposobnosti.
100% vojske (sto je preostalo) trenutno muku muci da uspori (ne i zaustavi) navalu na Kherson, evo cekam NLwartrackera ima neki info da se raspada dole sve.
A ovamo granica Lughansk/Kharkiv oblast Rusi su ubjedjeni da je zaustavljena ofanziva uspjesno
Ako imaju sta u Rusiji to je zauzeto da cuva Moskvu ili struzu unistene jedinice ne bi li od 5 njih napravili 1 funkcionalnu
- studiorum_tuzlaensis
#114413 Re: Ukrajina
U ratu nema radnog vremena vec 24/7 rokacina
- agent_zero
#114414 Re: Ukrajina
Sve je to isto njesra, drugo pakovanje.Milenkov buraz wrote: ↑12/09/2022 12:25"Moramo razgovarati s Ukrajincima. Ne možemo očekivati da će nam biti privrženi ako kažemo da oni ne postoje kao nacija, da ne postoje kao ljudi, da ne postoji ukrajinski jezik. Moramo im pristupiti na realan način i objasniti im kako će im izgledati budućnost s Rusijom, kako će se osjećati u Rusiji. Ako im kažemo da ne postoje kao Ukrajinci, ukidamo im njihov identitet", kazao je Olevič[/b]
Ovo je možda najvažniji dio, Rusi su počeli shvaćati da retorikom negiranja nacije i države Ukrajini su postigli samo inat i kontra efekat. Nadam se da će razumniji isplivati na površinu nakon Putlera. Jedan Rus je na početku agressije rekao da bi možda bolje bilo da su u Ukrajinu ušli sa idejama a ne sa tenkovima...bio je 100% u pravu.
Čim on priča o Ukrajini i ukrajinicima i njihovoj budućnosti "s Rusijom" i "u Rusiji", ti nemaš s kim pregovarati i razgovarati.
-
sumirprimus
#114415 Re: Ukrajina
op op povecava se broj distrikta u moskvi i st.petersburgu koji dizu svoj ,glas... ukupno ih ima 30.. 18 krive putina i traze njegovu ostavku, po ovom sto pisu ako nije patka hahaha
e sad zamislite opstu mobilizaciju pogotov u moskvi i st.p. i otpora..
Last edited by sumirprimus on 12/09/2022 12:30, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#114416 Re: Ukrajina
Bilo kakvo gomilanje vojske se vidi sa satelita, ne ulazeći u to imaju li tehniku i ljudstva ili ne, više neće moći sjediti na granici uz priču hoće-neće kao u februaru, taj je momenat prošao.Milenkov buraz wrote: ↑12/09/2022 12:26Rusofili bi rekli ma to nije ni 1% onoga što Rusi imaju, ček da izvuku samo.Kiki_Musampa wrote: ↑12/09/2022 12:25
Meni je prosto nemoguće da nakon skoro 2500 izgubljenih tenkova mogu išta napraviti...2500 za 6 mjeseci,samo tenkova. Kontate li vi koliko je to nestvarno...![]()
Treba uzeti u obzir koliko je velika vanjska granica Rusije, oni nemaju još puno toga za baciti u rat, valja čuvati svoje vanjske granice, kao i unutrašnju stabilnost, da ne pričam o misijama u kojima su već uključeni vani - Sirija, itd.
-
lajkujMe
-
Milenkov buraz
#114418 Re: Ukrajina
Stigla NATO šefica u Sarajevo, nosi možda neki haber
-
lajkujMe
#114419 Re: Ukrajina
Mapaaaa napokon se moze nesto izmisljati

Legend (ima novo)
Plavi krugovi potvrdjeni UA polozaji
Crveni potvrdjeni Ruski
Zeleni nepoznato imal Rusa tu navodno bjezanija al nemam potvrde
Zelene strijele vjerovatni pravci napada AFU (nepotvrdjeno)
Zuto nepoznato ko to kontrolise
Lyman se ne moze braniti dolaze im AFU s ledja.
Pukne linija Kremina-Svatove bice gore nego u Harkivu

Legend (ima novo)
Crveni potvrdjeni Ruski
- Arslan_11
#114420 Re: Ukrajina
Hvala drug, to me zanimalo. O ovome sam sinoc poceo razmišljati, nakon sto su gadjali elektranu.lajkujMe wrote: ↑12/09/2022 12:27Nista vise, apsolutno nista vise.Arslan_11 wrote: ↑12/09/2022 12:16 Laik sam sto se tice strategija, naoružanja itd. ali me zanima jedno. Sta se moze ocekivati od Rusije jos po pitanju ofanziva, djelovanja sa svoje teritorije itd.? Da su solidan dio arsenala ispucali, ostavili Ukrajincima to znamo, ali moze li se desiti neko iznenađenje sa njihove strane?
Evo prestali su ovi Juriiiiissss po Donbasu ni jedan jedini napad (napokon) zadnja Ruska ofanziva je bila SD/Lyschansk i tu su izgubili i inicijativu i sposobnosti.
100% vojske (sto je preostalo) trenutno muku muci da uspori (ne i zaustavi) navalu na Kherson, evo cekam NLwartrackera ima neki info da se raspada dole sve.
A ovamo granica Lughansk/Kharkiv oblast Rusi su ubjedjeni da je zaustavljena ofanziva uspjesnoa ono AFU malo odmara i regrupise za dalje.
Ako imaju sta u Rusiji to je zauzeto da cuva Moskvu ili struzu unistene jedinice ne bi li od 5 njih napravili 1 funkcionalnu![]()
-
lajkujMe
#114421 Re: Ukrajina
lajkujMe wrote: ↑12/09/2022 12:40 Mapaaaa napokon se moze nesto izmisljati![]()
Legend (ima novo)
Crveni potvrdjeni Ruski
Bacaj mapu nije vise validna ni 5 min nije potrajala

- apsidejzi
#114422 Re: Ukrajina
Ukrajinski ministar odbrane se zahvaljuje Australijancima na njihovom oklopnom vozilu Bushmaster uz pomoc kojeg su uspjeli brzo da se prebacuju iz grada u grad i oslobode veliku teritoriju.
Bushmaster je oklopno vozilo tesko 11 tona. Ima kapacitet 10 vojnika pod punom opremom. Vozilo je u potpunosti oklopljeno sa svih strana, cak i odozdo tako da mu mine ne mogu nista. Oklop stiti od metaka, pa cak i mitraljeza i manjih artiljerijskih udara. Veoma je mobilan i prvenstveno je namjenjen za offroad situacije. Ima 4 vuce i dvije nezavisne osovine. Max brzina je 100km/h a sa jednim rezervoarom moze proci nevjerovatnih 800 kilometara. Rezervoar je 319 litara sto znaci da trosi cca 40l na 100 km. TO je u principu nista kad uzmes u obzir da 10 vojnika sad pa sad prebacis izmedju gradova.
Bushmaster je oklopno vozilo tesko 11 tona. Ima kapacitet 10 vojnika pod punom opremom. Vozilo je u potpunosti oklopljeno sa svih strana, cak i odozdo tako da mu mine ne mogu nista. Oklop stiti od metaka, pa cak i mitraljeza i manjih artiljerijskih udara. Veoma je mobilan i prvenstveno je namjenjen za offroad situacije. Ima 4 vuce i dvije nezavisne osovine. Max brzina je 100km/h a sa jednim rezervoarom moze proci nevjerovatnih 800 kilometara. Rezervoar je 319 litara sto znaci da trosi cca 40l na 100 km. TO je u principu nista kad uzmes u obzir da 10 vojnika sad pa sad prebacis izmedju gradova.
- Leopard_SA
#114423 Re: Ukrajina
Evo još jedne potvrde da se pregovara o predaji Rusa u Khersonu
EDIT: još da ja ovo znam postaviti, bilo bi odlično
EDIT 2: proradi, veze nemam kako
Last edited by Leopard_SA on 12/09/2022 12:58, edited 7 times in total.
-
lajkujMe
#114424 Re: Ukrajina
Ipak je Ruski avion i nova snimka
Su25 zagrlio zemlju
Su25 zagrlio zemlju
-
Milenkov buraz
#114425 Re: Ukrajina
Fakat je impresivno vidjeti kako je UA vojska izrasla i impelentirala NATO standard. Bili u NATo ili ne oni su NATO i u budućnosti sve više i više. Rusi to ne vratiše za vijeke vijekova.