BiH izbori 2022

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
putokaz1

#301 Re: BiH izbori 2022

Post by putokaz1 »

tvojkomsija wrote: 11/09/2022 22:09 SDA ce na izborima biti najjaca stranka u BiH (tu negdje sa SNSD), najjaca stranka u Federaciji (za razliku od 2018. sad uzimaju i TK), i imaju nikad aktivniju kampanju za clana Predsjednistva

Svi pricaju o nekom padu. Ne vidim ga.. jedino mozda u KS, a i tu ce u najgorem slucaju biti jednaki sa NIP-om.

Glasam za Trojku, prije nego me etiketirate kao bota... samo objektivno analiziram kako bi izbori mogli proci.

Npr. tuzlanski kanton sam siguran da ce biti uvjerljiva SDA pobjeda. U KS se nadam da ce Trojka uzeti 18 mandata.

Za predsjednistvo je kao Denis favorit, mada mi je i to nekako poprilicno mutno... neke ankete na sve strane, a stanje na terenu poprilicno nepoznato.
Najrealnije do sad,hvala ti
sajber87

#302 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

tvojkomsija wrote: 11/09/2022 22:09 SDA ce na izborima biti najjaca stranka u BiH (tu negdje sa SNSD), najjaca stranka u Federaciji (za razliku od 2018. sad uzimaju i TK), i imaju nikad aktivniju kampanju za clana Predsjednistva

Svi pricaju o nekom padu. Ne vidim ga.. jedino mozda u KS, a i tu ce u najgorem slucaju biti jednaki sa NIP-om.

Glasam za Trojku, prije nego me etiketirate kao bota... samo objektivno analiziram kako bi izbori mogli proci.

Npr. tuzlanski kanton sam siguran da ce biti uvjerljiva SDA pobjeda. U KS se nadam da ce Trojka uzeti 18 mandata.

Za predsjednistvo je kao Denis favorit, mada mi je i to nekako poprilicno mutno... neke ankete na sve strane, a stanje na terenu poprilicno nepoznato.
Previse straha pokazujes sto je razumljivo nakon godina kradja na izborima. Dosao je kraj, zapad zavrsava sa sda hdz i snsd kao i bakirom dodikom i covicem, oni su bivsi ameri su tako odlucili u sta ces se uvjeriti za dvadesetak dana.
putokaz1

#303 Re: BiH izbori 2022

Post by putokaz1 »

Ma SDA HDZ SNSD uzijamu lopatom
giannibelif

#304 Re: BiH izbori 2022

Post by giannibelif »

Nije ovo nikakva kampanja, ovo je teferićenje. Pa PNL i PSD u Rumuniji kao dvije najveće stranke vode takve kampanje koje su deceniju ispred ovog svega što ovdje vidimo. Čak šta više, kampanje izgledaju mnogo uljudnije i pristojnije nego u Hrvatskoj, jer tamošnji politički život ima toliko toksičnih naslaga i rumunske su najbliže slovenačkim za ovdašnje poimanje procesa kampanje. Ima i tamo u malim mjestima svega, sirotinju je lako kupiti, minorizirane društvene grupe, ali u velikim gradovima političke procese vode zaista pismeni ljudi koji nisu juče iz opanaka izašli.
sajber87

#305 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

putokaz1 wrote: 11/09/2022 22:24 Ma SDA HDZ SNSD uzijamu lopatom
Ostace ovi upisi a ti ces se posipati pepelom. Braca ameri neprepustaju nista slucaju :)
putokaz1

#306 Re: BiH izbori 2022

Post by putokaz1 »

sajber87 wrote: 11/09/2022 22:40
putokaz1 wrote: 11/09/2022 22:24 Ma SDA HDZ SNSD uzijamu lopatom
Ostace ovi upisi a ti ces se posipati pepelom. Braca ameri neprepustaju nista slucaju :)
Nek ti budu HRS SDS i PDA
Quaresma

#307 Re: BiH izbori 2022

Post by Quaresma »

imadel ko ovdi da je nazvan po bakiru izetbegovicu
Prpa.ba

#308 Re: BiH izbori 2022

Post by Prpa.ba »

SDA ce biti najveca stranka po broju glasova i u to nema nikakve sumnje. Ono sto je upitno je koliko ce imati "razlike", i koliko ce imati koalicionog kapaciteta po kantonima, na federaciji i drzavnom nivou.

Po kantonima, situacija im nije nimalo dobra.

Sigurni kantoni su im oni gdje vladaju sa HDZ-om. Dakle, SBK, HNK.
Kantoni u kojima je izvjesnija pozicija nego opozicija: TK i ZDK.
Kantoni u kojima je izvjesnija opozicija nego pozicija: KS, BPK, USK.

Sama cinjenica da nemaju barem jos jedan siguran kanton je problem za ogromnu organizaciju poput njihove. Cinjenica da im je Predsjednistvo upitno je takodjer ogroman problem. Jednostavno, mnogo je mogucih ishoda koji svi rezultiraju pirovim pobjedama SDA.

Npr. pobjeda Bakira, ali sustinski gubitak ZDK, KS, BPK, USK.
Ili poraz Bakira, cak i da zadrze ZDK i BPK.
itd itd
sajber87

#309 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

putokaz1 wrote: 11/09/2022 23:16
sajber87 wrote: 11/09/2022 22:40

Polako brzo ce izbori, samo cu ti reci da nece biti sda snsd i hdz a sad sastavljaj kombinacije vidim da to volis :)
putokaz1

#310 Re: BiH izbori 2022

Post by putokaz1 »

sajber87 wrote: 11/09/2022 23:35

Polako brzo ce izbori, samo cu ti reci da nece biti sda snsd i hdz a sad sastavljaj kombinacije vidim da to volis :)
Vaskrsno Boljitak
Ozimician

#311 Re: BiH izbori 2022

Post by Ozimician »

SDA; HDZ; SNSD će po glasovima 100% biti - e sad ako se neko peti uključi pa poništi rezultate izbora, ali time može napraviti baš sra*je, jer poništava demokratsku volju.

Jedno su naše želje, a drugo stanje na terenu. Vidjeli ste Bakira kako ide u zabačena sela i radi kampanju. Svako to selo ima minimalno jednog aktivnog SDA člana. Taj član će ako treba ići od kuće do kuće i nagovarati narod da glasa, kao i na dan izbora. SNSD radi istu takvu kampanju, čak i "siroviju".

Gdje opozicija drži kampanje? Izbori se dobijaju na selima (jer smo ruralno stanovništvo). Računajte da npr. NS u nekoliko kantona uopšte nema odbore... dok SDA ima u svakoj općini i FBIH i RS. Ti ljudi rade aktivan posao na terenu.

SDA je razvila mobilnu aplikaciju gdje posmatrači i članovi komisije odmah po brojanju glasova unose podatke u tu aplikaciju i SDA će prije imati rezultate nego CIK. Koja druga stranka ima nešto slično?

Jednostavno mislim da potcjenjujete SDA stranačku infrastrukturu na terenu.

Ja lično ne glasam za SDA, ali ovdje je samo pitanje da li će SDA u koaliciji biti dovoljan samo DF ili će morati i SDP s njima da ide u koaliciju na državnom i federalnom nivou. I to je to.
sajber87

#312 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

putokaz1 wrote: 11/09/2022 23:42

Vaskrsno Boljitak
Iznenadices se sta ce sve biti ali nesmijem ti vise otkriti, dovoljno sam rekao da su ameri donijeli odluku jos davno, spremi neke grickalice ili koliko vidim u tvom slucaju noktice
sajber87

#313 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

Ozimician wrote: 11/09/2022 23:43

SDA; HDZ; SNSD će po glasovima 100% biti - e sad ako se neko peti uključi pa poništi rezultate izbora, ali time može napraviti baš sra*je, jer poništava demokratsku volju.

Jedno su naše želje, a drugo stanje na terenu. Vidjeli ste Bakira kako ide u zabačena sela i radi kampanju. Svako to selo ima minimalno jednog aktivnog SDA člana. Taj član će ako treba ići od kuće do kuće i nagovarati narod da glasa, kao i na dan izbora. SNSD radi istu takvu kampanju, čak i "siroviju".

Gdje opozicija drži kampanje? Izbori se dobijaju na selima (jer smo ruralno stanovništvo). Računajte da npr. NS u nekoliko kantona uopšte nema odbore... dok SDA ima u svakoj općini i FBIH i RS. Ti ljudi rade aktivan posao na terenu.

SDA je razvila mobilnu aplikaciju gdje posmatrači i članovi komisije odmah po brojanju glasova unose podatke u tu aplikaciju i SDA će prije imati rezultate nego CIK. Koja druga stranka ima nešto slično?

Ja lično ne glasam za SDA, ali ovdje je samo pitanje da li će SDA u koaliciji biti dovoljan samo DF ili će morati i SDP s njima da ide u koaliciju na državnom i federalnom nivou. I to je to.
Opusti se te za koje kazes da glasas bice na vlasti
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#314 Re: BiH izbori 2022

Post by PreWiBa »

Upravo to.

SDA, ma koliko god je mi mrzili, je po infrastrukturi najjača stranka u BiH. Jedina je partija koja na cijelom teritoriju, u bilo kojoj izbornoj jedinici, RS ili FBiH, ima minimalno 5-6 kandidata.

Moj otac je iz istočne Hercegovine i jedina je SDA kao "probosanska" stranka koja tu respektabilan broj kandidata. Njihova organizacija je toliko jaka da bukvalno zovu ljude preko telefona (u Njemačkoj imaš imenik, i po prezimenu vide odakle je neko) i pitaju možeš li glasati za tog i tog kandidata na listi.
Vjerujem da i u Bosni rade isto. Šta mislite samo koliko ljudi se samo preko te fore upeca? Ljudi koji ne prate politiku uopšte, starijih ljudi koji su sretni da im se neko javi na telefon i popriča malo sa njima?

Šta mislite, koliko se ljudi koji inače žive po Sarajevu, Mostaru i tkd. naljuti kada vidi da u njihovom rodnom kraju samozvane "bh. patriote" nemaju niti jednog kandidata? Da je SDA jedina koja je tu prisutna?

Možda su lopovi, krkani i šta sve ne, ali su po stranačkoj infrastrukturi njemački SPD za sve ostale. Uključujući HDZ ili SNSD.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#315 Re: BiH izbori 2022

Post by PreWiBa »

Prpa.ba wrote: 11/09/2022 23:26 SDA ce biti najveca stranka po broju glasova i u to nema nikakve sumnje. Ono sto je upitno je koliko ce imati "razlike", i koliko ce imati koalicionog kapaciteta po kantonima, na federaciji i drzavnom nivou.

Po kantonima, situacija im nije nimalo dobra.

Sigurni kantoni su im oni gdje vladaju sa HDZ-om. Dakle, SBK, HNK.
Kantoni u kojima je izvjesnija pozicija nego opozicija: TK i ZDK.
Kantoni u kojima je izvjesnija opozicija nego pozicija: KS, BPK, USK.

Sama cinjenica da nemaju barem jos jedan siguran kanton je problem za ogromnu organizaciju poput njihove. Cinjenica da im je Predsjednistvo upitno je takodjer ogroman problem. Jednostavno, mnogo je mogucih ishoda koji svi rezultiraju pirovim pobjedama SDA.

Npr. pobjeda Bakira, ali sustinski gubitak ZDK, KS, BPK, USK.
Ili poraz Bakira, cak i da zadrze ZDK i BPK.
itd itd
Interesantno će biti u SBK gdje će zbog iseljavanja najvjerovatnije po prvi put biti moguće napraviti kantonalnu vladu bez HDZ-a (u tkz. mješovitim kantonima ti trebaju 2/3 glasova za formiranje vlade, poslije izbora 2018. su HDZ i sateliti imali tek jedno mjesto više od toga).

https://www.izbori.ba/rezultati_izbora? ... /206/0/0/0

2018. su HDZ i HDZ 1990 dobile 10 mandata od 30.
sajber87

#316 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

Opusteno ljudi znam da vam je nevjerovatno da vlast bude bez sda snsd hdz ali doslo je i to vrijeme, za dvadesetak dana sva ova nagadjanja bice zavrsena rezultati ce biti nikad gori za iznad nabrojane, a jos stupa na scenu onaj ko moze da donese svaku odluku sa amerikancima iza sebe. Pa zar mislite da je napad na VP na USA na EU od strane nekih politickih opcija ( sda, snsd sa satelitima, df, hdz, sbih itd ) slucajan. Dobro oni znaju sta im USA prvenstveno sprema nesumnjajte u to. Zurka uskoro pocinje :)
Hank Paldum

#317 Re: BiH izbori 2022

Post by Hank Paldum »

Ozimician wrote: 11/09/2022 23:43

U svakoj opštini sa bošnjačkom većinom osim sarajevske će SDA dominirati jer svaki grad je okružen selima a tu SDA dominira i uvijek će sela brojčano nadglasati gradove jer ih ima više.
Sa više mislim po broju građana koja će izaći na izbore.

Na selima je izlaznost uvijek velika i tako će i ostati jer se svake izbore upozoravaju da moraju birati SDA da spase državu od četnika i ćafira.

Što se tiče koalicija to je uvijek nedefinisano jer stranke koje su sa SDA na ratnoj nozi u Sarajevu su koalicioni partneri u drugim mjestima i tu bi ih mogli spasiti. Neka se niko ne čudi ako SDA i NiP budu koalicioni partneri u određenim opštinama poslije izbora.

Denis Bećirović je bezbojan ovaj put i Džaferović izgleda kraj njega harizmatično kao da je the Rock.
Denis prije 4 godine je izgledao kao da je svaku noć u predizbornoj pio 12 Red Bullova u poređenju sa danas.
Sada kao zajednički kandidat više stranaka izgleda kao neko dijete gdje ga cijela familija forsira da igra fudbal profesionalno jer je talentovan a on ustvari nije uopšte taj nivo i sada uvikpjdk ima taj izraz lica kao da ne želi biti tu jer je pokušao već jednom, nije uspio i od tada je izgubio svo samopouzdanje da će pobjediti.
Hank Paldum

#318 Re: BiH izbori 2022

Post by Hank Paldum »

sajber87 wrote: 12/09/2022 00:26 Opusteno ljudi znam da vam je nevjerovatno da vlast bude bez sda snsd hdz ali doslo je i to vrijeme, za dvadesetak dana sva ova nagadjanja bice zavrsena rezultati ce biti nikad gori za iznad nabrojane, a jos stupa na scenu onaj ko moze da donese svaku odluku sa amerikancima iza sebe. Pa zar mislite da je napad na VP na USA na EU od strane nekih politickih opcija ( sda, snsd sa satelitima, df, hdz, sbih itd ) slucajan. Dobro oni znaju sta im USA prvenstveno sprema nesumnjajte u to. Zurka uskoro pocinje :)
Lijepo kako zoveš osobe koje su protestovale protiv Schmidtovih odluka koje bi išle bliže Čoviću a dalje od građanske države, i osobe poput Azre Zornić, Jakoba Fincija i Dervu Sejdića SDA/SNSD/HDZ satelitima
giannibelif

#319 Re: BiH izbori 2022

Post by giannibelif »

Sela sad ako se spase "četnika i ćafira", u perspektivi se neće spasiti tajlandskih, filipinskih, bangladeških "četnika".
ForumasNormalni

#320 Re: BiH izbori 2022

Post by ForumasNormalni »

sajber87 wrote: 12/09/2022 00:26 Opusteno ljudi znam da vam je nevjerovatno da vlast bude bez sda snsd hdz ali doslo je i to vrijeme, za dvadesetak dana sva ova nagadjanja bice zavrsena rezultati ce biti nikad gori za iznad nabrojane, a jos stupa na scenu onaj ko moze da donese svaku odluku sa amerikancima iza sebe. Pa zar mislite da je napad na VP na USA na EU od strane nekih politickih opcija ( sda, snsd sa satelitima, df, hdz, sbih itd ) slucajan. Dobro oni znaju sta im USA prvenstveno sprema nesumnjajte u to. Zurka uskoro pocinje :)
Hajmo reci da ce to sve tako biti
I sta koalicija Konakovica Kukica NESa Radoncica sa oslabljenim SDPom ce donijeti promjene i boljitak?
sajber87

#321 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

Hank Paldum wrote: 12/09/2022 00:36
Lijepo kako zoveš osobe koje su protestovale protiv Schmidtovih odluka koje bi išle bliže Čoviću a dalje od građanske države, i osobe poput Azre Zornić, Jakoba Fincija i Dervu Sejdića SDA/SNSD/HDZ satelitima
Nisi razumio, ja ti kazem sta ce biti , sta ce se desiti, a ljudi koji su protestvovali to su radili iz casne zelje za normalnijom drzavom koja ce im dugorocno i biti isporucena od nasih zapadnih saveznika, samo sto u djeljenju budzetskog kolaca u normalnijem i boljem sistemu nece ucestvovati sda snsd hdz i jos par satelita. Ja sam samo to rekao
sajber87

#322 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

ForumasNormalni wrote: 12/09/2022 00:46
I sta koalicija Konakovica Kukica NESa Radoncica sa oslabljenim SDPom ce donijeti promjene i boljitak?
Koja ce biti koalicija i ko ce sve ucestvovati vidjeces krajem oktobra ja ti kazem ko nece i da ce cifre biti iznenadjujuce za mnoge. Iza svega stoji USA u saradnji sa Velikom Britanijom i par mocnih zemalja iz EU. Vlada kantona sarajevo je njihov projekat koji ce preslikati na ostatak drzave tj institucije BiH i vladu federacije prevashodno , a i snsd odlazi u Rs. To vam mozda sad djeluje nerealno ali izbori ce brzo pa cemo da vidimo ko ima bolje informacije.
seksi_ideje

#323 Re: BiH izbori 2022

Post by seksi_ideje »

sajber87 wrote: 12/09/2022 01:01
ForumasNormalni wrote: 12/09/2022 00:46

Koja ce biti koalicija i ko ce sve ucestvovati vidjeces krajem oktobra ja ti kazem ko nece i da ce cifre biti iznenadjujuce za mnoge. Iza svega stoji USA u saradnji sa Velikom Britanijom i par mocnih zemalja iz EU. Vlada kantona sarajevo je njihov projekat koji ce preslikati na ostatak drzave tj institucije BiH i vladu federacije prevashodno , a i snsd odlazi u Rs. To vam mozda sad djeluje nerealno ali izbori ce brzo pa cemo da vidimo ko ima bolje informacije.
Ti se nakon izbora nes vise pojavit na ovom forumu :lol:
sajber87

#324 Re: BiH izbori 2022

Post by sajber87 »

seksi_ideje wrote: 12/09/2022 01:08
sajber87 wrote: 12/09/2022 01:01
Ti se nakon izbora nes vise pojavit na ovom forumu :lol:
Pojavio nepojavio moji postovi ce ostati a izbori su za 20 dana :)
Styling

#325 Re: BiH izbori 2022

Post by Styling »

Quaresma wrote: 11/09/2022 23:22

imadel ko ovdi da je nazvan po bakiru izetbegovicu
Ne daj Bože nikome! :run:
Locked