bitanga_sa_otesa wrote: ↑11/09/2022 19:17
Sid the sloth wrote: ↑11/09/2022 19:10
Nesto mi je tesko povjerovati da se mjerio kvalitet zraka i to bas na isti nacin da se obracunavao u vrijeme kad se azbest jos uvijek masovno koristio u gradnji. Moguce da grijesim ali cisto sumnjam.
i dalje sumnjaj i lupaj gluposti a nemoj procitati nista sem foruma i jutuba kao i svi milenijalsi.mjerilo se svasta i prije tvog i mog rodjenja samo je manje podataka ali se mogu naci.
kakve veze ima azbest sa lozenjem cumura,kad su sve kotlovnice u sarajevu bile na mazut ili cumur,u svakoj privatnoj kuci se lozio cumur,nije bilo plina ....
Mogu potvrditi, ja sam rodjen i zivio na Grbavici II do 1984.
Zgrada je imala 2 ulaza sa po 28 stanova i svi su, uglavnom, lozili ugalj, tako i sve zgrade okolo.
Moji su imali kreka weso pec i Singerovu naftaricu. Sta sam cumura ubacio u supu i kasnije unio u stan, pozavidio bi mi i Alija Sirotanovic.
Tako i nafte, nekad nosio u rukama 10 litara onu kantu sa nosom, a nekad vozio na sankama kad ima snijega sa EP pumpe (danas INA) u Bratstva i jedinstva do Marjana Baruna.
Kasnije naftarica zamijenjena sa TA peci, a kreka weso se lozila do 1984. i selidbe na Cengic Vilu gdje je bilo centralno grijanje iz gradske toplane.
Sta sam izlizao ledenica sa ukusom cadji, vise nego sladoleda.