Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
244
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 556

MarlboroGold

#41976 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by MarlboroGold »

Chmoljo wrote: 05/09/2022 22:28 Image
Cid :lol:

Ja bih još dodao summonovanje ogromnih čudovišta da ti pomognu... Esper/Materia/GF itd. - uvijek moraju biti u nekom obliku :mrgreen:

do sedmice su bili i kristali u svakom dijelu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41977 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by _BataZiv_0809 »

Ulijecem kao padobranac ali jedno pitanje-etimoloski, ima li arcade game ikakve veze sa arkadama (niz lukova na stubovima) i ako da, dje je veza :D mozda @n+1 zna
ferratilis

#41978 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

_BataZiv_0809 wrote: 08/09/2022 07:20 Ulijecem kao padobranac ali jedno pitanje-etimoloski, ima li arcade game ikakve veze sa arkadama (niz lukova na stubovima) i ako da, dje je veza :D mozda @n+1 zna
Ima, tako se zovu jer su kabineti s tim igrama uglavnom bili dostupni u velikim prostorijama s lukovima, koji su se zvali "arcade"

Ako ti nije mrsko citat na engleskom, sve je objasnjeno:
Spoiler
Show
Well, the term arcade doesn’t really refer to the game at all. The term “arcade” refers to the place that we go to actually play them. By definition, the word arcade means, “ a passageway that is covered with arches.” How does this tie into the creation of the game arcade? Well, in this thoroughly researched article we’ll find out.

History of the Arcade

*before we get started arcades came to be known as “arcades” due to the series of adjoining arches that typically connected to one another in amusement parks. Where exactly the word came from though? That’s the million dollar question.

An arcade can be referred to as either an amusement arcade or video arcade (obviously you can call it whatever you like but, these are the terms that will help you find information on the topic). As we know, the arcade is a place where people can go to play all types of games, ranging from video games all the way to merchandising games (such as the claw machines that you’ll find). In fact, you’ll often find that arcades (in some states) even allow for slot machines and other gambling devices to be played inside as well. The games in most arcades are housed in cabinets (which keep them safe and made them look pretty).

*fun fact: penny arcades were still coin operated establishments just with smaller coinage

The Penny Arcade

The term “penny arcade” came about as a way to describe arcades with games that took coins as payment – these games, as we’ve come to know arcades, were usually put in place as a form of enjoyment for customers. Tons of different types of games could be found in penny arcades. For example, the games below could be found at a variety of different establishments and actually became fairly popular: Bagatelles, pinball machines, fortune-telling machines, slot machines(obviously) amberolas, peep show machines (in a non-creepy way), Mutoscopes, Love tester machines.

A bit more modern arcade

With the development of the CPU in the late 1970s video games go to become a bit more popular – which led to them being placed in the arcades that we’ve come to know and love today. One would be able to find a variety of different video games such as Space Invaders, Galaxian, Pac Man, and the well-loved Centipede.

The reason arcade games got to be so popular is because of the simple and fairly straightforward gameplay that one was allowed to enjoy. The simple and enjoyable gameplay featured is actually one of the main reasons that you, to this day, can find people still completely immersed in these games.

The Golden Age of arcade games

The peak of arcade game popularity came about in the 1980s. This was the time period when color games got to be a bit more popular as well as when games could actually be found in places other than in the bowling alleys and bars. (In a sense, this was when the arcading industry began to reach critical mass). Arcades began to pop up all over the country and, between the years 1982-89 the number of arcades in the U.S. had doubled to 13000 arcades spread throughout the region. This was the period when arcade games had begun to increase in innovation, popularity, and earnings – you would find more and more color arcade games around as well as a variety of different games being stationed in unusual places such as bowling alleys and bars.

*other popular notes:

On 11/30/1982, the Mayor of Ottumwa, Iowa, Jerry Parker stated his city to be the Video Game Capital of the World (falling in line with the critical mass point). Once this was stated tons of innovations began to rear their heads. For instance, things like the Twin Galaxies Scoreboard and the U.S. National Video Game Team were formed.

There was the first ever video game parade on 1/8/1983

The first ever video game world championship on 1/8-1/9/1983

The first ever study of the brain of video game champion on 7/12/1983

The first ever billion point gaming performance on 1/16/1984

The Decline of the Arcade industry

While the arcade industry did enter a major slump in the year 1994, research suggests it was due to an adapting marketplace. The increased competition from other, more sophisticated and personalized gaming consoles took a huge toll on the bottom lines of Arcades and for good reason. The next question one should ask themselves is, “Are arcades really dying? Or has the marketplace simply evolved?”

That’s beside the point though.

Researchers also state that arcades were declining in popularity because of the ever-increasing popularity of the port. Ports allowed game publishers to release incredibly similar versions of a game which basically cut into the value offered by physically going to an arcade.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41979 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala prika :thumbup:
Averus

#41980 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Čekajući da cijena novog Spider-Mana padne malo, odlučio sam da nastavim igrati Spidey naslove koje sam preskočio :D
Stao sam na Shattered Dimensions.

Danas skinuo i pokrenuo Edge of Time preko PS3 emulatora i ne mogu da vjerujem kako fino igra izgleda za nešto što je sa PS3-ice, što je staro 11 godina :D
Istina, od do sad odigranih Spidey igara, ova mi je među slabijim - najviše zbog toga što je linearan gameplay, tačnije - što se stalno ponavlja isto, i konstantno je sve napeto, nema flow.
Ali nastavljam igrati, tek sam 3 hours in :lol:

Uporedo završavam i Fell Seal: Arbiters Mark, te čekam da srede ove bugove oko Hitmana (pročitah na redditu da i drugi imaju problema). Pa ću vidjeti šta mi je sljedeće na redu :)
Pathfinder će ići malo kasnije, kad budem imao više vremena i energije :D

Spoiler
Show
EDIT: Screenshots
Image
Image
Image
Tito_i_Partija

#41981 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Nema dugo nekog dobrog džabaluka od Epica. Haman im se Fortnite skins slabo prodavaju. :D
n+1

#41982 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by n+1 »

Bit će neki kapitalac za Božić.
Tito_i_Partija

#41983 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Šta ti igraš ovih dana?

Prob'o sam ti Guild Wars 2, dogur'o čak i do levela 80 za specijalizaciju, al' nisam mog'o dalje. Gameplay je dobar, al' mi je cjelokupni feel previše dječiji, poput WoW.
n+1

#41984 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by n+1 »

Ne igram ništa, upalim nekad GW. Više volim upaliti film ili pročitati knjigu, a nema se vremena za sve. :(

Što se GW, jebi ga, ja volim taj šaroliki glittery dizajn, za razliku od sivila Elder Scrolls ili Souls igara. Dosta mi je sivila u životu, da još gledam u igrama. :D

On topic:

Image

:D
_coRey_

#41985 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by _coRey_ »

ceka se Miles Morales :izet:

Image
SmokingMan

#41989 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by SmokingMan »

Kako koja godina prolazi, sve gori izbor igara za PC, tačno su konzole uzele primat nad tržištem. Ovo što se smiluju da ponekada urade port za PC je jedino vrijedno pomena.

PS:morao sam uzeti. :mrgreen:

Image
ferratilis

#41990 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Nije sve tako sivo, uglavnom zavisi od zanra koji igras, npr. boomer shooteri i RPG se odlicno drze. Ove godine smo imali odlicni Expeditions Rome, uskoro izlazi Pathfinder EE koji je primarno PC RPG, Baldur's Gate 3 je najskuplji cRPG ikad a izlazi prvo za PC, ima tu jos odlicnih indie naslova kao Colony Ship RPG, ali o njima niko ne prica jer svi guraju jebeni AAA. Embracer grupa je najavila Jagged Alliance 3, kao i strategiju Tempest Rising (nesto kao stari C&C), oni cuvaju taj duh starijih AA igara koje su bile fokusirane na gameplay. Ove godine izlazi i Company of Heroes 3, radi se na Homeworld 3. Paradox je i dalje jak, Victoria 3 izlazi nekad uskoro, iako ne igram njihove igre dobro je da postoje. Total War jaci nego ikad itd. itd.
Opet kazem, nije tako lose, samo treba prestat pratit AAA i okrenuti se indie/AA zajednici.
Averus

#41991 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Nije ponuda losa, nego je eksponiranje lose.

Dok se svima u nos guraju marketinski jake igre (a mnoge od njih su sub-par), izadje mnostvo dobrih i mozda i odlicnih igara koje nemaju budzet da se eksponiraju. Takve igre tek kasnije postanu poznate i popularne, jer treba vremena da se procuje za njih.

Na to dodaj i faktor subjektivnosti - svakome se svidja nesto drugo. Takodjer, trendovi (arena shooteri i moba su jedno vrijeme udavili, na svim platformama), pa onda meme potencijal koji je samo jos jedna grana marketinga, pa onda velika potraznja za debilizmima jer je to gen z i gen alpha zanimljivo i puf - cini ti se da nema dobrih igara.

Ima, samo sto se cesto desi da te dobre igre moraju napraviti određene kompromise (indie uglavnom).

Ono sto je lose je sto su AAA igre pale kurcu za usi. Nema uopste nekih inovativnih i dobro odradjenih stvari, sve je postalo brza muzika. Konzole cini se stvarno nude vise u tom segmentu, ali i one su odavno potpale pod cash-grab mentalitet.
arnes_king

#41992 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

Tito_i_Partija wrote: 07/09/2022 21:02
PhilJacksonIzvala wrote: 07/09/2022 20:57
ovaj acc kreirao, kad sam bio privremeno banovan na onom, a cini mi se Tomahawk nesto izvalio o Philu Jacksonu tamo na NBA temi, i nisam mogao cekat da istekne ban da bih mu odgovorio :lol:

konto sam da ga necu vise nikad koristit al eto :D
Kad smo već oko Tomahawka, znaš li šta bi s njim? Bio je gotov svakodnevno na forumu k'o i ja, a nema ga već dugo.
U kontaktu sam ja s njim preko vibera jer radimo gamesharing na playstationu. Uglavnom tu je i dobro je :mrgreen:
PhilJacksonIzvala

#41993 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by PhilJacksonIzvala »

Uzeo sam 2k23. Slicna igra ko i svake godine al eto... Merak mi skupljat slicice u mytram :)
SmokingMan

#41994 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by SmokingMan »

Uglavnom RTS i Grand strategije me interesuju, ponekada avantrusitičke, te indie kako kad. Više bi volio da što više igara imaju i svoje knjige, kao recimo Metro, The witcher, etc. Ja Metro nikada nisam prekucao, ali sam pročitao sve tri knjige, jer me je više interesovala priča nego gameplay. Evo, naletio sam i na knjigu Alamut od Vladimira Bartola, za koju se tvrdi da je poslužila kao plot za priču prvog AC. Kud ćeš bolje, još samo da je uspijem pronaći.
Averus

#41995 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Završen Fell Seal: Arbiter's Mark
Solidna turn-based tactics igra. Vidi se da je indie projekat, ali se vidi i da je puno ljubavi uloženo u njega.
Priča je basic i malo duža nego što je trebala biti, pomalo i naivna.
Likovi su fino urađeni, mada kao pravi FFT klon na momente djeluje malo djetinjasto.
Zvuk i muzika u maniru FF, očekivano dobri.
Grindanje je malo pretjerano teško za casual i semi-casual igrača, čak i sa ponuđenim postavkama težine.
Sve u svemu fina igra, ko voli TBT svidjeće mu se :)

Moja ocjena 70/100.

Završen Spider-Man: Edge of Time (RPCS3 emulator)
Od odigranih Spider-Man igara, meni najslabija. Tačno se vidi da nisu imali vremena da naprave igru. Sve mi djeluje kao jeftin DLC za Shattered Dimensions. Priča je imala veliki potencijal, gameplay je očajno repetitivan, do te mjere da se doslovno svaki segment igre radi u po tri ponavljanja :-)
Sreća pa je vrlo kratka igra.
Najbolji i jedini perfektan dio igre je voice acting (Josh Keaton, Christopher Daniel Barnes), baš je ono treat.
Kao cjeloživotni obožavatelj Spider-Mana, moram reći da je ova igra jedva izgurala ocjenu koju dajem.

Moja ocjena 55/100.

PS: Što se same emulacije tiče, RPCS3 je podnio majstorski sa 1440p rezolucijom (200% upscale sa FSR) i frameratom na 60. Samo jedan crash sam imao za 6-7 sati igranja.

Sljedeća na redu je trebala biti subnautica, ali pošto sam u 30 minuta igranja već skontao da će mi uzeti previše vremena, ostavljam je za kasnije, možda zimi da igram kad sam više u kući :)

@Tito_i_Partija
Sad mi valja probati (konačno) Pathfinder: Kingmaker :D
arnes_king

#41996 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by arnes_king »

Zašto igrate igre koje vam se od starta ne sviđaju? Kako i zbog čega se forsirati ići do kraja i trošiti svoje vrijeme na to kad ima mnogo drugih igara ili čak aktivnosti u koje bi se to vrijeme moglo iskoristiti.

Vidim počesto ovdje da se nekome od starta ne svidi igra i vidi da će biti takva do kraja ali ipak nastavi trošiti sate pa ne shvatam poentu.
Averus

#41997 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Ja ne igram :D
Ovu sam završio samo zato što je kratka i što je Spider-Man

Igre koje mi se od starta ne svide stavim na spisak za probati neki drugi put, pa ako nakon dva-tri pokušaja uprkos potencijalu vidim da igra nije čemu, onda odustanem. Tako je bilo sa AC3, Witcher 1 i FFLR - sve tri su igre iz serijala koje pravo volim, ali jbg fule.
Tito_i_Partija

#41998 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Averus wrote: 11/09/2022 14:43
Sljedeća na redu je trebala biti subnautica, ali pošto sam u 30 minuta igranja već skontao da će mi uzeti previše vremena, ostavljam je za kasnije, možda zimi da igram kad sam više u kući :)

@Tito_i_Partija
Sad mi valja probati (konačno) Pathfinder: Kingmaker :D
Pošto vidim da ti je dužina vremena bitan faktor, samo da te upozorim: PFK je ogromna igra. :)
Tito_i_Partija

#41999 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

arnes_king wrote: 11/09/2022 11:25
Tito_i_Partija wrote: 07/09/2022 21:02

Kad smo već oko Tomahawka, znaš li šta bi s njim? Bio je gotov svakodnevno na forumu k'o i ja, a nema ga već dugo.
U kontaktu sam ja s njim preko vibera jer radimo gamesharing na playstationu. Uglavnom tu je i dobro je :mrgreen:
Prenesi mu selam od Tite, živ bio. :-D
Averus

#42000 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Tito_i_Partija wrote: 11/09/2022 15:06
Pošto vidim da ti je dužina vremena bitan faktor, samo da te upozorim: PFK je ogromna igra. :)
Alo nije survival, RPG volim :)
Post Reply