Kao rani mraz

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Vam

#1 Kao rani mraz

Post by Vam »

Da li se moze negdje iznajmiti ili kupiti ovaj Balasevicev film?
Kada je premijera bila u Zetri, redari su kupili ljude koji su pokusavali snimiti film i cini mi se da je ideja tada bila da se film prikaze samo na premijerama i to je to.
E sad, da li se sta promijenilo?
oldtajmer

#2 Re: Kao rani mraz

Post by oldtajmer »

Vam wrote: 04/09/2022 03:14 Da li se moze negdje iznajmiti ili kupiti ovaj Balasevicev film?
Kada je premijera bila u Zetri, redari su kupili ljude koji su pokusavali snimiti film i cini mi se da je ideja tada bila da se film prikaze samo na premijerama i to je to.
E sad, da li se sta promijenilo?

odgovor sa jednog drugog foruma:
Nije, jer taj film ne postoji nigdje osim u sefu porodice "Balasevic" Smatra se izgubljenim, jer kopija ne postoji ni u Filmskom Centru Srbije niti na bilo kojem mjestu koje cuva takve stvari i odakle bi eventualno mogla procuriti. O izdanju na nekom nosacu ili emitovanju na TV-u da i ne govorim. Film je svoju turneju dozivio u privatnoj reziji Balasevica, i oni imaju kompletnu kontrolu nad istim.
nles

#3 Re: Kao rani mraz

Post by nles »

Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
Ne vjerujem da je film neka umjetnost, rahmetli Djole je prije svega bio kantautor, ali je vjerovatno dobar za opustanje uz onaj specificni laloshki humor. Nesto slicno seriji "Pop Cira i pop Spira".
Vam

#4 Re: Kao rani mraz

Post by Vam »

nles wrote: 08/09/2022 12:41 Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
Ne vjerujem da je film neka umjetnost, rahmetli Djole je prije svega bio kantautor, ali je vjerovatno dobar za opustanje uz onaj specificni laloshki humor. Nesto slicno seriji "Pop Cira i pop Spira".
Film je odlican, ali ja tu nisam objektivan jer volim njegove pjesme. Zbog motiva i likova iz njegovih pjesama koje sam prepoznao u filmu, mi je sam film postao bas drag. E sad koliko je zaista film dobar, na svakome je da prosudi. Mada kakvo smece se danas snima, bez razmisljanja film lagano ide pod odlican :)
n+1

#5 Re: Kao rani mraz

Post by n+1 »

Pisao sam već na sličnoj temi, nekad ranije, pa nije zgoreg ponoviti. Balašević je bio veoma protective (da ne kažem staromodan) kad je u pitanju njegov IP. Redovno je uklanjao pjesme koje bi fanovi postavljali na YT, a sudeći po ovoj trzavici koja je nedavno bila aktuelna, kada je porodica napravila YT čistku nakon njegove smrti, pa se digla kuka i motika, ispostavilo se da je Balašević taj potez oporučio.

U svijetu u kome više nije moguće distributirati film na bilo koji način (fizički medij, stream, televizija), a da isti ne bude piratiziran, Balašević je odlučio da ga radije neće uopće ni pustiti u distribuciju. Čak su i kino distribuciju pratile neviđene mjere sigurnosti, iz istih razloga.

Da li će se šta promijeniti sada kada je porodica naslijedila IP, ostaje da se vidi.
Tito_i_Partija

#6 Re: Kao rani mraz

Post by Tito_i_Partija »

Pitam se zašto je iš'o do toliko ekstremnih mjera. U našim krajevima je piraterija bila veoma neobuzdana još i prije digitalnog doba. Zaradit' na filmu nikad nije bilo lahko, tako da je uvijek bilo važnije da što više ljudi pogleda film i o njemu priča, nego da se puca na neku surovu finansijsku dobit'.
Dope_Man

#7 Re: Kao rani mraz

Post by Dope_Man »

Nisam soguran da je to stvar zarade.. da jeste radio bi vise turneja, kruzio sa filmom cesce, a nije to nesto puno bilo ni tad.

Kao da je jednostavno htio za svoj cejf da ga konacno snimi i da ga ima.
Better Man

#8 Re: Kao rani mraz

Post by Better Man »

n+1 wrote: 11/09/2022 13:35 Pisao sam već na sličnoj temi, nekad ranije, pa nije zgoreg ponoviti. Balašević je bio veoma protective (da ne kažem staromodan) kad je u pitanju njegov IP. Redovno je uklanjao pjesme koje bi fanovi postavljali na YT, a sudeći po ovoj trzavici koja je nedavno bila aktuelna, kada je porodica napravila YT čistku nakon njegove smrti, pa se digla kuka i motika, ispostavilo se da je Balašević taj potez oporučio.

U svijetu u kome više nije moguće distributirati film na bilo koji način (fizički medij, stream, televizija), a da isti ne bude piratiziran, Balašević je odlučio da ga radije neće uopće ni pustiti u distribuciju. Čak su i kino distribuciju pratile neviđene mjere sigurnosti, iz istih razloga.

Da li će se šta promijeniti sada kada je porodica naslijedila IP, ostaje da se vidi.
Kino distribucije nije uopće bilo. Jedino si ga mogao pogledati u sklopu njegovih koncerata, tj. na turneji na kjojoj ga je promovisao. Prvu većer bude koncert, a drugu projekcija filma.
yoda82

#9 Re: Kao rani mraz

Post by yoda82 »

Vam wrote: 11/09/2022 13:19
nles wrote: 08/09/2022 12:41 Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
Film je odlican, ali ja tu nisam objektivan jer volim njegove pjesme. Zbog motiva i likova iz njegovih pjesama koje sam prepoznao u filmu, mi je sam film postao bas drag. E sad koliko je zaista film dobar, na svakome je da prosudi. Mada kakvo smece se danas snima, bez razmisljanja film lagano ide pod odlican :)
Film ko film, je onako. Ništa posebno i ništa upečatljivo.
E sad ako si fan Balaševića, onda je odličan. Ne zato što ga je on pravio, pa kao po automatizmu mora valjati, nego zato što je svaka scena dio neke njegove pjesme, u svakoj priči prepoznaš neku pjesmu u svakom liku nekog lika iz pjesama. Sa te strane je odličan. Šteta je za svakog fana Balaša da ne pogleda film.
Ostali ne propuštaju mnogo.
Post Reply