Da li se moze negdje iznajmiti ili kupiti ovaj Balasevicev film?
Kada je premijera bila u Zetri, redari su kupili ljude koji su pokusavali snimiti film i cini mi se da je ideja tada bila da se film prikaze samo na premijerama i to je to.
E sad, da li se sta promijenilo?
Kao rani mraz
Moderator: _BataZiv_0809
- oldtajmer
#2 Re: Kao rani mraz
odgovor sa jednog drugog foruma:
Nije, jer taj film ne postoji nigdje osim u sefu porodice "Balasevic" Smatra se izgubljenim, jer kopija ne postoji ni u Filmskom Centru Srbije niti na bilo kojem mjestu koje cuva takve stvari i odakle bi eventualno mogla procuriti. O izdanju na nekom nosacu ili emitovanju na TV-u da i ne govorim. Film je svoju turneju dozivio u privatnoj reziji Balasevica, i oni imaju kompletnu kontrolu nad istim.
-
nles
#3 Re: Kao rani mraz
Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
Ne vjerujem da je film neka umjetnost, rahmetli Djole je prije svega bio kantautor, ali je vjerovatno dobar za opustanje uz onaj specificni laloshki humor. Nesto slicno seriji "Pop Cira i pop Spira".
Ne vjerujem da je film neka umjetnost, rahmetli Djole je prije svega bio kantautor, ali je vjerovatno dobar za opustanje uz onaj specificni laloshki humor. Nesto slicno seriji "Pop Cira i pop Spira".
- Vam
#4 Re: Kao rani mraz
Film je odlican, ali ja tu nisam objektivan jer volim njegove pjesme. Zbog motiva i likova iz njegovih pjesama koje sam prepoznao u filmu, mi je sam film postao bas drag. E sad koliko je zaista film dobar, na svakome je da prosudi. Mada kakvo smece se danas snima, bez razmisljanja film lagano ide pod odlicannles wrote: ↑08/09/2022 12:41 Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
- n+1
#5 Re: Kao rani mraz
Pisao sam već na sličnoj temi, nekad ranije, pa nije zgoreg ponoviti. Balašević je bio veoma protective (da ne kažem staromodan) kad je u pitanju njegov IP. Redovno je uklanjao pjesme koje bi fanovi postavljali na YT, a sudeći po ovoj trzavici koja je nedavno bila aktuelna, kada je porodica napravila YT čistku nakon njegove smrti, pa se digla kuka i motika, ispostavilo se da je Balašević taj potez oporučio.
U svijetu u kome više nije moguće distributirati film na bilo koji način (fizički medij, stream, televizija), a da isti ne bude piratiziran, Balašević je odlučio da ga radije neće uopće ni pustiti u distribuciju. Čak su i kino distribuciju pratile neviđene mjere sigurnosti, iz istih razloga.
Da li će se šta promijeniti sada kada je porodica naslijedila IP, ostaje da se vidi.
U svijetu u kome više nije moguće distributirati film na bilo koji način (fizički medij, stream, televizija), a da isti ne bude piratiziran, Balašević je odlučio da ga radije neće uopće ni pustiti u distribuciju. Čak su i kino distribuciju pratile neviđene mjere sigurnosti, iz istih razloga.
Da li će se šta promijeniti sada kada je porodica naslijedila IP, ostaje da se vidi.
- Tito_i_Partija
#6 Re: Kao rani mraz
Pitam se zašto je iš'o do toliko ekstremnih mjera. U našim krajevima je piraterija bila veoma neobuzdana još i prije digitalnog doba. Zaradit' na filmu nikad nije bilo lahko, tako da je uvijek bilo važnije da što više ljudi pogleda film i o njemu priča, nego da se puca na neku surovu finansijsku dobit'.
- Dope_Man
#7 Re: Kao rani mraz
Nisam soguran da je to stvar zarade.. da jeste radio bi vise turneja, kruzio sa filmom cesce, a nije to nesto puno bilo ni tad.
Kao da je jednostavno htio za svoj cejf da ga konacno snimi i da ga ima.
Kao da je jednostavno htio za svoj cejf da ga konacno snimi i da ga ima.
- Better Man
#8 Re: Kao rani mraz
Kino distribucije nije uopće bilo. Jedino si ga mogao pogledati u sklopu njegovih koncerata, tj. na turneji na kjojoj ga je promovisao. Prvu većer bude koncert, a drugu projekcija filma.n+1 wrote: ↑11/09/2022 13:35 Pisao sam već na sličnoj temi, nekad ranije, pa nije zgoreg ponoviti. Balašević je bio veoma protective (da ne kažem staromodan) kad je u pitanju njegov IP. Redovno je uklanjao pjesme koje bi fanovi postavljali na YT, a sudeći po ovoj trzavici koja je nedavno bila aktuelna, kada je porodica napravila YT čistku nakon njegove smrti, pa se digla kuka i motika, ispostavilo se da je Balašević taj potez oporučio.
- yoda82
#9 Re: Kao rani mraz
Film ko film, je onako. Ništa posebno i ništa upečatljivo.Vam wrote: ↑11/09/2022 13:19Film je odlican, ali ja tu nisam objektivan jer volim njegove pjesme. Zbog motiva i likova iz njegovih pjesama koje sam prepoznao u filmu, mi je sam film postao bas drag. E sad koliko je zaista film dobar, na svakome je da prosudi. Mada kakvo smece se danas snima, bez razmisljanja film lagano ide pod odlicannles wrote: ↑08/09/2022 12:41 Sta bi im falilo uzeti koju tisucicu izdavanjem DVD-a ili prodajom TV stanicama?
Ne vjerujem da je film neka umjetnost, rahmetli Djole je prije svega bio kantautor, ali je vjerovatno dobar za opustanje uz onaj specificni laloshki humor. Nesto slicno seriji "Pop Cira i pop Spira".![]()
E sad ako si fan Balaševića, onda je odličan. Ne zato što ga je on pravio, pa kao po automatizmu mora valjati, nego zato što je svaka scena dio neke njegove pjesme, u svakoj priči prepoznaš neku pjesmu u svakom liku nekog lika iz pjesama. Sa te strane je odličan. Šteta je za svakog fana Balaša da ne pogleda film.
Ostali ne propuštaju mnogo.