iPhone - All about
Moderator: Benq
-
Saka
#28176 Re: iPhone - All about
U Evropskom modelu će biti i dalje fizički SIM + eSIM, mogu raditi oba istovremeno. U USA modelu neće biti fizičkog SIM-a ali će vjerovatno opet moći dva eSIM profila istovremeno raditi. Tako da praktično imaš dual SIM u oba slučaja.
eSIM je prava stvar, davno je trebalo ukinuti fizički SIM, nema više nikakve potrebe za njim. eSIM ima prednost da je kupiš online i podesiš odakle hoćeš. Ja sam svojevremeno uzimao iz Bosne eSIM za Srbiju (Globaltel) i sve podesim prije puta. Tamo na granici odmah promijenim da mi data transfer ide sa njihovog eSIM-a i nema prekida, nema mijenjanja para, traženja kartica po trafikama itd. A dostupan si na oba broja istovremeno.
Kasnije je ukinut roaming pa više ne treba za Srbiju ali za druge zemlje gdje putujete moguće je sve srediti unaprijed.
eSIM je prava stvar, davno je trebalo ukinuti fizički SIM, nema više nikakve potrebe za njim. eSIM ima prednost da je kupiš online i podesiš odakle hoćeš. Ja sam svojevremeno uzimao iz Bosne eSIM za Srbiju (Globaltel) i sve podesim prije puta. Tamo na granici odmah promijenim da mi data transfer ide sa njihovog eSIM-a i nema prekida, nema mijenjanja para, traženja kartica po trafikama itd. A dostupan si na oba broja istovremeno.
Kasnije je ukinut roaming pa više ne treba za Srbiju ali za druge zemlje gdje putujete moguće je sve srediti unaprijed.
-
Sid the sloth
#28177 Re: iPhone - All about
Kako su vec napisali, europski modeli iPhonea ce imati klasicni SIM kao i do sad. A sto se mene tice kad budem uzimao ako budem imao opciju iz USA uzet cu nema veze sto nema fizicku SIM karticu.DonieBrasco wrote: ↑08/09/2022 11:34 Znaci od sada 14, pa u buduce 15, 16, ... nema vise sim slota samo e-sim ?
Nisam probao e-sim ne znam o tome nista, pa sad se postavlja pitanje sta cu kad odem van BiH, kao sto sam do sada vani uzimao turisticku sim karticu i samo zamjenim u telefonu.
Znaci sad cu morati da deaktiviram svoj koji u BiH korstim, i tamo drugi aktiviram, hocu reci ako je samo tako jednostavno kao sto je bila fizicka zamjena onda OK, ali ako su neke komplikacije da moras kod operatera onda ne znam.
Dual e-sim postoji li to ?
eSIM nudi puno vise nego obicne SIM kartice. Mozes ih imati vise aktivnih istovremeno. Npr. ja kad putujem kupim eSIM i instaliras doslovno samo dodatni profil na telefonu i onda cak mozes podesavati za svaki eSIM posebno ako hoces da ti jedan bude za pozive aktivan a drugi samo za internet itd.
-
ProgramskiJezik
#28178 Re: iPhone - All about
mene interesuje hoce li satelitsko ovo biti za BiH? I sta ce biti kad nekog nazovem, kome ide poruka? Dzaba sto imam satelitski telefon kad ode u tunguziju nekome signal, ima li u bosni / europi to uopste rijeseno pitanje je?Digla_da_kreci wrote: ↑08/09/2022 10:50Ma kod nas u BiH vecina ljudi jos ne zna ni da to postoji.Sid the sloth wrote: ↑08/09/2022 10:36 Drugi su vec odavno na eSIMu. Budi siguran kad nesto dodje kod nas da je u ostatku svijeta vec odavno u upotrebi
https://www.airalo.com/regional-esim
Nego, sta kazete za nove satove? Predstavljena su tri. Onaj ultra je haos dobar za avanturiste.
Interesuje me koliko ce biti pouzdan emergency sos via satellite, jel fakat uhvati signal u nekoj nedodjiji.
Crash detektor je dobra stvar.
Kako sam vidio od reviewera kazu da je sad za sad samo za sjevernu ameriku ovaj feature jer oni to imaju valjda regulisano bolje nego ostatak svijeta..
Stim da je 2 god dzaba nakon tog mora se placat?
-
ProgramskiJezik
#28179 Re: iPhone - All about
ja vec odavno kad dodjem u bosnu ubacim karticu a glavna SIM mi je eSim i nema problema kao sto kazes napravim da mi pozivi dolaze na glavni broj a ovaj bosanski sim samo za internet koristimSid the sloth wrote: ↑08/09/2022 13:30Kako su vec napisali, europski modeli iPhonea ce imati klasicni SIM kao i do sad. A sto se mene tice kad budem uzimao ako budem imao opciju iz USA uzet cu nema veze sto nema fizicku SIM karticu.DonieBrasco wrote: ↑08/09/2022 11:34 Znaci od sada 14, pa u buduce 15, 16, ... nema vise sim slota samo e-sim ?
Nisam probao e-sim ne znam o tome nista, pa sad se postavlja pitanje sta cu kad odem van BiH, kao sto sam do sada vani uzimao turisticku sim karticu i samo zamjenim u telefonu.
Znaci sad cu morati da deaktiviram svoj koji u BiH korstim, i tamo drugi aktiviram, hocu reci ako je samo tako jednostavno kao sto je bila fizicka zamjena onda OK, ali ako su neke komplikacije da moras kod operatera onda ne znam.
Dual e-sim postoji li to ?
eSIM nudi puno vise nego obicne SIM kartice. Mozes ih imati vise aktivnih istovremeno. Npr. ja kad putujem kupim eSIM i instaliras doslovno samo dodatni profil na telefonu i onda cak mozes podesavati za svaki eSIM posebno ako hoces da ti jedan bude za pozive aktivan a drugi samo za internet itd.
-
Spasitelj
#28180 Re: iPhone - All about
2 esima ne mogu raditi istovremeno.problem je kad se ide vani pa i ako uzmeš drugi eSim ovaj prvi moraš ugasiti.a možeš imati koliko hoćeš eSim profila s tim da jedan gasis da bi drugi uključio
- Digla_da_kreci
#28181 Re: iPhone - All about
Ma nece ovo funkcionisati u BiH, mozda nekad u buducnosti... Ali eto, bas me zanima koliko je pouzdano i pratit cu vijesti oko toga. Jer, mora nebo biti cisto da bi se nasao signal, moras potrefiti satelit, trebas imati ili je barem pozeljno imati aplikaciju namijenjenu za to koja ce ti pokazati gdje da ciljas da bi uhvatio konekciju, (sad me zanima jel se ta aplikacija placa?), onda izbaci automatske poruke da poklikas what's your emergency, zatim to stize na ground station, pa u relay center, i tek onda dolazi obavijest do emergency servisa.ProgramskiJezik wrote: ↑08/09/2022 14:12 mene interesuje hoce li satelitsko ovo biti za BiH? I sta ce biti kad nekog nazovem, kome ide poruka? Dzaba sto imam satelitski telefon kad ode u tunguziju nekome signal, ima li u bosni / europi to uopste rijeseno pitanje je?
Kako sam vidio od reviewera kazu da je sad za sad samo za sjevernu ameriku ovaj feature jer oni to imaju valjda regulisano bolje nego ostatak svijeta..
Stim da je 2 god dzaba nakon tog mora se placat?
Dostupno ce biti od novembra u USA i Kanadi dvije godine besplatno i pravo da ti kazem zacudjena sam da je na ovoliki period dzaba, obicno to bude 90 dana kao probni rok i poslije onda gledaju da naplacuju... Vidjet cemo sta ce dalje biti.
-
Sid the sloth
#28182 Re: iPhone - All about
Nije tacno. Ja sam koristio dva u isto vrijeme. To ti zavisi od mobitela, nema veze sa samim eSIMom.
-
sasajev
#28183 Re: iPhone - All about
Na Iphone 13 seriji mogu dva esima biti aktivna istovremeno.Sid the sloth wrote: ↑08/09/2022 15:27Nije tacno. Ja sam koristio dva u isto vrijeme. To ti zavisi od mobitela, nema veze sa samim eSIMom.
-
Spasitelj
#28184 Re: iPhone - All about
E to mi je drago čuti,nisam znao.onda bez razmišljanja u USA po mob
-
miikaa77
#28185 Re: iPhone - All about
Isplati li se preci s obicne 11ke na obicnu 13ku?
- ortodont
#28187 Re: iPhone - All about
Ovi regularni su za izbjeći, razocarenje, nikakav upgrade na sedmicu koja je bolji deal sigurno sad.Digla_da_kreci wrote: ↑08/09/2022 10:50
Nego, sta kazete za nove satove? Predstavljena su tri. Onaj ultra je haos dobar za avanturiste.
Body temperature sezor uopce nije to sto se mislilo, a i da jeste sam po sebi ne vrijedi upgradea.
Interesantno da su opet fulili predvidjanja da ce biti flat display, to se šuška jos od prije izlaska serije 7. Doduse ovaj ultra je flat.
Najveće razočarenje je baterija, tu Apple mora početi nešto mijenjati. Vjerujem da naredne godine ide veca promjena.
-
vojopd
#28188 Re: iPhone - All about
Kako zamajavaju narod… 36 sati baterija ali sa ukljucenin low power mode. A Ultra pise 60 sati ali takodje sa ukljucenim low power mode, a inace 36. Stvarno su smecari i satovi su ocajni. 5icu punim svaki dan.
- vaučer
#28189 Re: iPhone - All about
Meni je S5 koji imam super. Nije mi ga tlaka puniti, napuni se za 30 minuta.
Ovaj novi robusni izgleda zanimljivo, ali ne sviđa mi se ni jedna od onih narukvica - sve su nakaradne na svoj način.
Ovaj novi robusni izgleda zanimljivo, ali ne sviđa mi se ni jedna od onih narukvica - sve su nakaradne na svoj način.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#28190 Re: iPhone - All about
interesantno ja da Apple jos nema svoju akcionu kameru...
ovi satovi su bezveze, nikakvog pomaka realno osim cijenovnog
jos uvjek imam S6 Nike i iP Xs Max
ovi satovi su bezveze, nikakvog pomaka realno osim cijenovnog
jos uvjek imam S6 Nike i iP Xs Max
-
muki_muky
#28191 Re: iPhone - All about
"You can use Dual SIM by using a physical SIM and an eSIM. iPhone 13 models and later also support two active eSIMs. iPhone models without a physical SIM tray support two active eSIMs."
-
Teufik
#28192 Re: iPhone - All about
Pregled cijena u raznim zemljama za sve modele iPhone 14
https://www.nukeni.com/en/apple/iphone/iphone14-pro-max
https://www.nukeni.com/en/apple/iphone/iphone14-pro-max
-
Saka
#28193 Re: iPhone - All about
S tim da je važno napomenuti da je u tom slučaju fizički SIM neaktivan. Znači možeš biti dostupan na max 2 broja, bilo fizički SIM + eSIM ili 2 x eSIM.sasajev wrote: ↑08/09/2022 16:03Na Iphone 13 seriji mogu dva esima biti aktivna istovremeno.Sid the sloth wrote: ↑08/09/2022 15:27
Nije tacno. Ja sam koristio dva u isto vrijeme. To ti zavisi od mobitela, nema veze sa samim eSIMom.
- madesa
#28194 Re: iPhone - All about
sad ce kreteni snimati nesrece na tiktoku da vide radi li senzor za zvanje pomoci 
-
ReymondReddington
#28195 Re: iPhone - All about
Ima li 14 ovaj dynamic island?
- skafiskafsnjak
#28196 Re: iPhone - All about
U 14 i ostalih starijih je dinamicko poluostrvo
-
ReymondReddington
#28197 Re: iPhone - All about
Po meni bi bolje izgledalo da je ostao notch kao na 13 samo manji sad. Isto bi ostrvo radilo i u tom slucaju. Ne znam sto su pomicali ovaj notch na pro modelima. Ovako po meni ima li ikakve razlike izmedju 13 i 14? Kako sad ide support kod apple, koliko novih vezija os dobijaju uredaji?
-
DonieBrasco
#28198 Re: iPhone - All about
Pogotovo ovi sa satovim kad krenu padati sa bicikala, skutera, romobila, do ovih sto ce auta razbijati, sve za kontent na zalost. Pa onda ovi ekstremisti sto odu negdje Bog iza tregera u prasume i na planine.
Inace mi je jako bilo cudna prezentacija satova, super je tehnologija i svi ti seznzori u satu sto imaju ali realno ko kupuje pametan sat radi toga i kome je na kraju pameti da ce mu zivot biti ugrozen i treba mu apple sat (ili telefon) da preko tih cuda tehnologije pozove pomoc.
Cak i ovaj zdrav zivot, fitnes, trcanje, sport opcenito, mjerenje vitalnih funckija, doslovan broj koraka koje napravi mislim stvarno da se ljudi toliko time opterecuju ali eto sat to sve biljezi i postoji tehnologija za to - sto je opet super.
Ja nikad nisam imao pametni sat, ne privlaci me, ne znam sta ljudi toliko rade sa istim a sto vec ne rade na mobitelima. To mi je malo cudno.
Last edited by DonieBrasco on 09/09/2022 20:45, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#28199 Re: iPhone - All about
Za ove stvari ima jeftinijih i.boljih satova....DonieBrasco wrote: ↑09/09/2022 20:42.
Cak i ovaj zdrav zivot, fitnes, trcanje, mjerenje vitalnih funckija, doslovan broj koraka koje napravi mislim stvarno da se ljudi toliko time opterecuju ali eto sat to sve biljezi.
-
DonieBrasco
#28200 Re: iPhone - All about
Ako cemo realno preseravanje i sa satovima i sa mobitelima, ali eto mogucnost tehnologije.