Ukrajina

DaysleepeR

#111926 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

statixx wrote: 09/09/2022 13:41
Masivan vazdušni transfer pojačanja kod Kupjanska i Izjuma. Slijeću skoro na dodirnu tačku. Pripremljeno je nekoliko tačaka za sletanje. Helikopteri Mi-26 dostavljaju oklopna vozila i osoblje. Lovci se odmah šalju u borbu
što bi rekao Zagi, "stingere na položaje"
Gandalf

#111927 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Najkvalitetnije jedinice orci su već davno izgubili, kao i oružje. Uncle Sam šalje oružje koje je space shuttle za sve što ajvani dobijaju od darth putlera. Sve od ljudstva i tehnike što uđe u Ukrajinu sa orkovske strane je topovsko meso, 60' godište, nadam se opet formiranju kolona od 100 kilometara hahaha.
CrveniKuk

#111928 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 09/09/2022 13:39
CrveniKuk wrote: 09/09/2022 13:34
Bokove će proširiti jedinice rezerve koje nisu trenutno aktivne a nalaze ze u zoni b/d. U osnovi,sada ide jedan uhodan vojni šablon.
Da naravno. To se podrazumjeva. Nisu budale.
Nego kazem da bi sad to trebalo da se uradi jer je proslo dovoljno vremena da Rusi dovedu jedinice koje bi mogle pokusati udariti pozada i napraviti obruc.
Ne treba im olaksati.
Shvatam sta želiš reći. Sada tek ide trčanje da se zauzmu sto bolji položaji. Ukrajinci će sada pored bokova ojacavati svoje spiceve i popunjavanje će među prostore kako bi smanjili manevarski prostor za ruse.. Vjerovatno za to vec imaju pripremljene jedinice,jer sigurno pored prvog imaju i drugi i treći ešalon.
zilog

#111929 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Masivan vazdušni transfer pojačanja kod Kupjanska i Izjuma. Slijeću skoro na dodirnu tačku. Pripremljeno je nekoliko tačaka za sletanje. Helikopteri Mi-26 dostavljaju oklopna vozila i osoblje. Lovci se odmah šalju u borbu
Spoiler
Show
Ovo je najobicniji blef i moral boost, jer niko normalan nece najavljivati vazdusni desant. Jedan Stinger i zijanio si 150 ljudi.
Osim toga dodirne tacke su svuda. Ona fotografija Ukrajinaca, kod ulaza u Kupjansk, je 3,5 km od centra.
lajkujMe

#111930 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jeste vi skontali da je ova 90 divizija bez tenkova?
I bez samohodki samo obicne haubice?
I uzasno mi je piznat snimak kao da sam ga ranije vidio

Ovi helikopteri... Sta ce dovuc lagane jedinice ista greska kao u Hostomelu.
Pojesti ce ih Ukrajinci za dorucak.

S druge strane odkud vi/mi znamo sta je end goal?
Zasto mislite da je Izyum i Kupiansk cilj?

Ako smo ista mogli primjetiti je da Ukrajinci koriste iznenadjujuce pravce napade.

Jos jucer se pricalo za Kupiansk ja mislim da je vec teski fight u gradu a slabo koga da brani.

Mene ne bi cudilo da danas izadje vijest da su Svatove pod napadom.
To bi uzrokovalo totalni kolaps Ruske armije od Severodonetska do Lymana

Sto se tice bokova, oni su vec osigurani sirina je ogromna veca nego sto se na mapama vidi.

Malo je komplikovana mapa nadam se da ce te se snaci

Legenda
Plavi krugovi potvrdjene lokacije gdje se nalazi AFU (geo lokacije)
Crveni krugovi predpostavljene lokacije Ruske armije
Strelice potvrdjeni pravci napada
Plave linije Lokacije koje u slucaju Kontre Ukrajinci moraju drzati
Crveni pravougaonici lokacije porusenih mostova
Plavi gdje jos stoji most.

Image

Kao sto vidite jedini pravac za kontru kod Rusa je ili iz Izyum ili iz Kupianska
ekapic

#111931 Re: Ukrajina

Post by ekapic »

Sa myšitija:
Ni mi onog nesretnog Miloševića nismo sklonili što je ratovao,nego što je gubio ratove.
To je taj mentalitet. Zato se sada i BiH brani u Ukrajini.
statixx

#111932 Re: Ukrajina

Post by statixx »

zilog wrote: 09/09/2022 13:58

Ovo je najobicniji blef i moral boost, jer niko normalan nece najavljivati vazdusni desant. Jedan Stinger i zijanio si 150 ljudi.
Osim toga dodirne tacke su svuda. Ona fotografija Ukrajinaca, kod ulaza u Kupjansk, je 3,5 km od centra.
Isto mislim, ona kolona je jos ocajniji pokusaj dizanja morala, Lada Niva. :D

Dobar komentar, ne treba prevod.

lajkujMe

#111933 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Prvi put da se slozim sa njim a prvi put da je rekao nesto pametno

Ako salju helikoptere vec je gotovo nema tamo vojske ovo je ocajnicki pokusaj da sacuvaju Kupiansk.
S obzirom da sam 100% siguran da slike/video kasni 24 sata.
Mislim da je Kupiansk vjerovatno vec oslobodjen
drug_profi

#111934 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Spoiler
Show
S tim da se slikaju nonšalantno bez straha od neprijatelja, što znači da je kontakt tek negdje dalje.
lajkujMe

#111935 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Image

Ukrajinci vec u Oskilu :run:
Crvene_brigade

#111936 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Čišćenje ruskog fašističkog agresora iz Kupjanska!

Last edited by Crvene_brigade on 09/09/2022 14:08, edited 1 time in total.
zilog

#111937 Re: Ukrajina

Post by zilog »

statixx wrote: 09/09/2022 14:01

Isto mislim, ona kolona je jos ocajniji pokusaj dizanja morala, Lada Niva. :D

Dobar komentar, ne treba prevod.
Spoiler
Show
Posto niko i nista ne ulazi u ove Mi-26, prije ce biti da ih salju po onaj BTG sto je ostao u okruzenju... :mrgreen:
Romanija

#111938 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Jel ovo 3OKA, na mojgrad forumu...iz Novog Travnika tip, po pravopisu HDZ-ov chetnik.

Teško je suzdržati se i održati riječ o tom da više neću pisati na temi, posebno nakon ovih desetak dana.

Napisati se može puno, ali odakle krenuti.

Mjesec dana nakon početka operacije počelo je klimati. Svaki naredni dan je sve više pokazivao stvarno stanje ovog sukoba. Nekoliko kolega (uključujem i sebe) je već tada izrazilo zabrinutost jer svi događaji iz tog perioda ukazivali su da se situacija ne odvija kako bi željeli.

Zbrojno, sumanuto paradiranje po ulicama sa bespotrebnim gubicima, gubici u zrakoplovstvu (prvenstveno modernih aviona), izjave da je ukrajinsko zrakoplovstvo na marginama postojanja, izjave da ukrajinski pzo gotovo da ne postoji, ogroman priliv inozemnog naoružanja, dotok informacija u realnom vremenu, gubitak Moskve, ukrajinske avanture oko Belgoroda, gubitak nekoliko helikoptera u jednom danu (Herson) ili gotovo cijele eskadrile aviona na Krimu (opet u jednom danu), katastrofa na forsiranju rijeke na donbaskom frontu, cirkus sa Zmijskim otokom, veliko povlačenje sa sjevernog i sjeverozapadnog fronta, povlačenje sa južnog fronta...

Sve navedeno je imalo opravdanja pod krinkama vojne doktrine, strategije, mljevenja, bježanije, taktičkih povlačenja, svjesnog neuništavanja protivnika, pažnjom na civilne žrtve, čekanjem zime itd.

Strašne su se nebuloze ovdje mogle vidjeti. Recimo, rusi ne uništavaju neprijateljsku tehniku na vlaku jer čekaju da ista dođe na front pa da se uništi sa posadama. Pazite ovo su pisali mnogi!

Isto tako na naplatu dolazi neuništavanje infrastrukture. Silna ukrajinska tehnika na Donbasu nije mogla doći preko noći. Rusi drže jug, dakle sve da bi došlo moralo je prijeći cijelu Ukrajinu. Sve ovo govori da nema izviđanja ili je jako loše. Sada vidimo da je Ukrajina koncentrirala velike snage oko ključnog grada (Izjuma) koji su Rusi teško uzeli.

Zrakoplovstvo se svodi na frontovske mi-28 i ka-52 koji se lavovski bore, te su-25 koji bi mogao nakon ovog rata biti desetkovan u sastavu oružanih snaga. Ne znam dali se obrača pozornost, ali ako uzmemo u obzir uništene ukrajinske operativne avione (dakle ne sila migova i albatrosa koji su stajali po pistama u statusu otpisa) i uništene avione i helikoptere RF gotovo smo na egalu.

Osatatak na kapaljku, odnosno to možda nije kapaljka za neki lokalni sukob, ali za rat ovih okvira je premalo. Ukrajinski suhoji 25, helikopteri mi-8 itd lete, i mogu da lete i da rade probleme, to je sada jasno.

Inozemna tehnika drži Ukrajinu. Bilo je komentara, pa neće 4 Himarsa okrenuti rat. Tko je rekao 4? I tko je mogao reći da će ostati na 4 u tom trenutku? Nitko od nas nezna šta je se sve sjatilo u Ukrajinu u ovih zadnjih par mjeseci. Pa ljudi samo od samohodnog imaju pzh 2000, M-109, Caesar, Krab, 2s1, 2s3... Tehnička premoć Rusa u nekim segmentima na frontu dolazi u pitanje.

E sada pitanje, zašto ovo Rusi rade, zašto ne uništavaju infrastrukturu? Gdje su nove jedinice? Zašto sa 170 000 ljudi na ovoliki front? Zašto nema ili ima slabo zrakoplovstva? Zašto se ne udara Kijev? Zašto rusi napreduju 17m'/mjesec? Zašto crnomorska flota stidljivo isplovljava iz luke? Zašto zrakoplovne baze na Krimu više nisu sigurne? Gdje je odgovor zapadu da će se udarati na centre odlučivanja? Zašto se milionski grad Donjeck i dan danas granatira bilo čim jer su Ukrajinci na periferiji? Zašto ti puca linija na istočnom frontu na mjestu koje ti je logistički lako dohvatljivo da čitavom Rusijom iza leđa? Zašto imamo neshvatljive poteze na frontu?

Da, da. Slijede odgovori tipa:

1. Jel ti ovo Gerasimov javio (i dalje tvrdim da ako ima veze sa ovim, da je kupio diplomu u Živinicama)
2. Operacija ide svojim tokom i završit će kada mi kažemo kada i kako.
3. Jesi ikad pročitao nekakvu knjigu o strategijama, napadima i vojsci uopće?
4. Teritorij nije bitan. (Zbog ovoga ne znam zašto se i sada brinete!!)
5. Čeka se zima. (Sa ovim se možda i jedino slažem)

Ne znam, znam samo da sam dobro razočaran. Dabogda me sutra demantirali i udarili tako ukrajince da ih vrate nazad kao u hersonskoj oblasti, mada nisam siguran. Prije će i tamo neko sr.nje izbiti nego se ovdje linija konsolidirati.
drug_profi

#111939 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/09/2022 14:05 Ukrajinci vec u Oskilu
Pa šta je sa Izyumom? jel napušten ili su ostali da suncokrete?
lajkujMe

#111940 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

drug_profi wrote: 09/09/2022 14:09
lajkujMe wrote: 09/09/2022 14:05 Ukrajinci vec u Oskilu
Pa šta je sa Izyumom? jel napušten ili su ostali da suncokrete?
Izyum izgleda ne zna s koje strane treba da se brani, eno i kroz onu mocvaru Ukrajinci uljecu.

U biti rastrgani su izmedju sjevera, istoka, zapada i Juga gdje god 👀 tu su Ukrajinci
statixx

#111941 Re: Ukrajina

Post by statixx »

lajkujMe wrote: 09/09/2022 13:59 Jeste vi skontali da je ova 90 divizija bez tenkova?
Prvi dio gdje idu BTR, nema veze s kasnijom kolonom, sklepali nesto radi propagande.

Image

Kao sto vidite jedini pravac za kontru kod Rusa je ili iz Izyum ili iz Kupianska
Mogu li se iz Izyuma povuci preko ovog mosta istocno, u dnu rijeke. Ako mogu, valjda je pripremljen Himars. :D
sumirprimus

#111942 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac

#111943 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kako ruski čitaoci državnih medija komentarišu zbivanja na frontu…
- Ako dobro shvatam, osim u Donbasu mi smo svuda u defanzivi?
- Kakva sad ofanziva? Nebenzia je sinoć rekao da je to laž!
- Polako ljudi, prošlo je tek pola godine. Naše rukovodstvo će uskoro shvatiti šta treba da radi.
- Naš vođa Putin sigurno ima plan za svaku priliku. Čim je započeo specijalnu vojnu operaciju, to znači da je računao na sve mogućnosti.
- Neophodno je da nagradimo generala zaduženog za Harkov. Ovo se ne dešava prvi put. Talentovan je.
- Hm, ne zvuči previše optimistično…
- Stanje na terenu nije ružičasto.
- „Sve ide po planu, ciljevi će biti ostvareni“ :)
- Zar nije čudno da pišete kako i dalje kontrolišemo Balakliju kad je internet preplavljen snimcima Ukrajinaca koji se vozikaju po gradu i kače zastave? Prate li naši novinari uopšte šta se dešava?!
- Šefovi znaju bolje od nas. Putin je tako odlučio. Tačka.
sumirprimus

#111944 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:izet:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#111945 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

Meni suze krenule kad vidim kako ljudi docekuju UA u okupiranim dijelovima Ukrajine nakon oslobodjenja.
Slava Ukrajini.
sumirprimus

#111946 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol:
BiBi911

#111947 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

SanskiBiser wrote: 09/09/2022 13:18

:D :D :D :D Land lease :lol:

dobar CGI.
Ovo ce rusi popusit kao one specijalce u NE
sumirprimus

#111948 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

sad je pitanje koliko su ukri ovo zatvorili a ruje jedino mogu ovuda..
lajkujMe

#111949 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

statixx wrote: 09/09/2022 14:12
lajkujMe wrote: 09/09/2022 13:59 Jeste vi skontali da je ova 90 divizija bez tenkova?
Prvi dio gdje idu BTR, nema veze s kasnijom kolonom, sklepali nesto radi propagande.

Image

Mogu li se iz Izyuma povuci preko ovog mosta istocno, u dnu rijeke. Ako mogu, valjda je pripremljen Himars. :D
Ako je istina da su Ukrajinci preuzeli kontrolu nad Oskilom...
Jedini nacin da se Izyumska grupa sacuva je da proba sa probojem na tom mjestu.
Jer ako je Oskil Ukrajinci onda nisu samo operativno okruzeni oni su apsolutno Okruzeni nemaju gdje.

Koliko znam Izyumski Rusi su se podjelili na nekoliko pravaca da probaju sacuvati Savyntsi npr dosta ih je tamo u govnima.
Onda na jugu prema Dovhkene isto su zapeli guraju ih Ukrajinci bukvalno sa svih strana.
EME91

#111950 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Sada cemo vidjeti rusku zrelost na terenu. Da li se povuci i napraviti pametan potez ili gubiti stotine vojnika i opreme?
Ako ovu bitku vode Nato strucnjaci na terenu, onda je sve vec gotovo.
Himars ceka pojacanja, ne bi me cudilo da se odjednom masovno ukljuci i ukrajinska avijacija kod Harkova i Hersona.
Na rusima je da odluce da li ce ovo biti njihov Staljingrad ili takticki se povuci, priznati poraz.

Cak i na srbskom myshity forumu pozivaju na smjenu putina. Onaj ko poznaje svetosavsku religiju zna da je u toj vjeri Putin reinkarnacija hodajuceg bozanstva.
Jednog dana kada bude ubiven, njegove ostatke ce celivati vracevi svetosavlja, a mostre iznositi kada zene hoce da zatrudne. Ali ako vec pozivaju na smjenu zna se dokle se stiglo.
Post Reply