Elizabeta II.
- dječak sa šibicama
#151 Re: Elizabeta II.
Jako sam tuzan, otisla je jos jedna velika licnost, koja je puno ucinila za planetu, kao i svi plemici engleskog dvora.
Donosili su radost i blagostanje narodima cijelog svijeta kroz vijekove, koji su ih radosno nagradili milijardama dolara eura funti i ostalih moneta, da bi mogli zasluzeno zivjeti na visokoj nozi ne radeci nista pod Bogom milim.
Donosili su radost i blagostanje narodima cijelog svijeta kroz vijekove, koji su ih radosno nagradili milijardama dolara eura funti i ostalih moneta, da bi mogli zasluzeno zivjeti na visokoj nozi ne radeci nista pod Bogom milim.
- konoplja
#152 Re: Elizabeta II.
Rail strikes called off as RMT union pays respects to Queen Elizabeth after her death aged 96
https://www.plymouthherald.co.uk/rail-s ... on-7564894
Radnicki sindikat zeljecnicara otkazao planirani strajk.
Ocekuje se da ce i Premier liga odgoditi utakmkce. Za sada nista sluzbeno nije objavljeno.
https://www.dailymail.co.uk/sport/sport ... death.html
https://www.plymouthherald.co.uk/rail-s ... on-7564894
Radnicki sindikat zeljecnicara otkazao planirani strajk.
Ocekuje se da ce i Premier liga odgoditi utakmkce. Za sada nista sluzbeno nije objavljeno.
https://www.dailymail.co.uk/sport/sport ... death.html
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- Digla_da_kreci
#154 Re: Elizabeta II.
Ma nema fazona, nego mi je smijesan Heller sa svojim uletom.
Ono, svi izjavljujemo saucesce, umrla kraljica jbg, a on vidi biznis priliku kako bi se sad dobro zaradilo prodavajuci kisobrane ispred gdje je masa ljudi i kisa pada, kopcas?
-
Anquilla
#155 Re: Elizabeta II.
costacurta wrote: ↑08/09/2022 21:10 Dijani je glave došla, ova Megan Merkl se nije dala i odjebala i nju i kraljevstvo.
Dijana je bila ovdje kod nas, bila je baš ono raja, al ova beštija nije je mogla smisliti očima.
Meni je, iz daljine, baš simpatično ovo uređenje, monarhija baš pokazuje tradiciju i istoriju.
Iako, najbolje bi bilo da kako preskoče Charlesa i odmah krunišu njegovog sina, ovaj je i star i ima taj uteg prošlosti.
William bi baš bio simbol moderne monarhije.
- karanana
#156 Re: Elizabeta II.
Aha. Ono tipa kad albanac ulazi na skup srpske radikalne stranke i prodaje kikiriki i kospice.Digla_da_kreci wrote: ↑08/09/2022 21:49Ma nema fazona, nego mi je smijesan Heller sa svojim uletom.![]()
Ono, svi izjavljujemo saucesce, umrla kraljica jbg, a on vidi biznis priliku kako bi se sad dobro zaradilo prodavajuci kisobrane ispred gdje je masa ljudi i kisa pada, kopcas?![]()
- Digla_da_kreci
#157 Re: Elizabeta II.
E too.karanana wrote: ↑08/09/2022 21:51Aha. Ono tipa kad albanac ulazi na skup srpske radikalne stranke i prodaje kikiriki i kospice.Digla_da_kreci wrote: ↑08/09/2022 21:49
Ma nema fazona, nego mi je smijesan Heller sa svojim uletom.![]()
Ono, svi izjavljujemo saucesce, umrla kraljica jbg, a on vidi biznis priliku kako bi se sad dobro zaradilo prodavajuci kisobrane ispred gdje je masa ljudi i kisa pada, kopcas?![]()
-
costacurta
#158 Re: Elizabeta II.
Da.Anquilla wrote: ↑08/09/2022 21:51costacurta wrote: ↑08/09/2022 21:10 Dijani je glave došla, ova Megan Merkl se nije dala i odjebala i nju i kraljevstvo.
Dijana je bila ovdje kod nas, bila je baš ono raja, al ova beštija nije je mogla smisliti očima.![]()
Meni je, iz daljine, baš simpatično ovo uređenje, monarhija baš pokazuje tradiciju i istoriju.
Iako, najbolje bi bilo da kako preskoče Charlesa i odmah krunišu njegovog sina, ovaj je i star i ima taj uteg prošlosti.
William bi baš bio simbol moderne monarhije.
Ali mislim da se njenom smrću i završava ta era "originalnog monarhizma" i počinje neka nova "moderna" monarhija sa Williamom ili bratom mu svejedno.
Samo što će ovaj stari krelac uporopastiti sve ove vrijednosti koje je ona pokušavala održavati izvornim, zbog čega je i dolazila u sukob sa ženama Hin.
-
Osmi Socrates
#159 Re: Elizabeta II.
Jesi li ti baš toliko siguran da se nisi nikako okoristio od britanskog kolonijalizma?dječak sa šibicama wrote: ↑08/09/2022 21:43 Jako sam tuzan, otisla je jos jedna velika licnost, koja je puno ucinila za planetu, kao i svi plemici engleskog dvora.
- dale cooper
#160 Re: Elizabeta II.
RIP. Žao mi je kao ljudsko biće. Sa druge strane institucija na čijem je čelu bila, odnosno britanska monarhija i njena kompleksna i često
ne baš sjajna imperijalna istorija je nešto drugo. Mislim da bi svakako nakon nje VB trebala ozbiljno razmisliti o ukidanju monarhije.
ne baš sjajna imperijalna istorija je nešto drugo. Mislim da bi svakako nakon nje VB trebala ozbiljno razmisliti o ukidanju monarhije.
- Sara03
#161 Re: Elizabeta II.
Sranje tebi, ne i Britancima. Preduga je to historija, sistem i tradicija. Možda i njima često prekipe tračarije, ali jednom kad krene "God Save the Queen/King", svakom Britancu srce poskoči. Kruna je simbol autoriteta i zajedništva.costacurta wrote: ↑08/09/2022 21:10 Meni taj kralj, kraljica i ta sranja su svrha samima sebi, da pune novine skandalima kojekakvim i troše narodne pare, nešto ko Gradsko vijeće grada Sarajeva![]()
Dijani je glave došla, ova Megan Merkl se nije dala i odjebala i nju i kraljevstvo.
Dijana je bila ovdje kod nas, bila je baš ono raja, al ova beštija nije je mogla smisliti očima.
Meni je žao Di i njene mladosti, ova baba trajala skoro od prvog svjetskog rata. Dosta brate![]()
Inače, teško da će brat Harry ikad doći na tron. Ili da će biti u prilici uopće razmišljati o tome. Poslije Charlesa, ide William i ovi što ih je napravio. Jedino, ako bi kolektivno poginuli u nekoj nesreći. Mada, sve je moguće. Meghan se svakako doima kao teški psihopata, dajem ruku kako je spremna na sve. Sigurno je peče što neće biti žena kralja. Za Kate je to izvjesno.
- Mate_Miso_Kovac
#162 Re: Elizabeta II.
Čim je "imperijalna" ne moze biti "sjajna". Al kakva god da je, britanska, tj. engleska historija je nevjerovatno bogata i fascinanta, i što je najbitnije fantastično očuvana od zaborava. Zašto bi englezi ukidali nešto u čemu je sačuvana i otjelotvorena ta sjajna prošlost?
-
Osmi Socrates
#163 Re: Elizabeta II.
Britansku imperijalnu istoriju, sa svim negativnim stranama, uče danas djeca u Velikoj Britaniji. Nijedna tema nije tabu.
Nije baš da je neko ispiranje mozga, kao što je slučaj, recimo, sa ruskom istorijom u Rusiji, ili, šta ti ja znam, turskom istorijom u Turskoj. Ništa manje negativnih stvari u turskoj i ruskoj istoriji u poređenju sa engleskom. Ali, valja djeci ispirati mozak.
Međutim, progres je, kao i uvijek, neumoljiv. Sa sobom nosi žrtve. Nažalost, ali je tako.
Nije baš da je neko ispiranje mozga, kao što je slučaj, recimo, sa ruskom istorijom u Rusiji, ili, šta ti ja znam, turskom istorijom u Turskoj. Ništa manje negativnih stvari u turskoj i ruskoj istoriji u poređenju sa engleskom. Ali, valja djeci ispirati mozak.
Međutim, progres je, kao i uvijek, neumoljiv. Sa sobom nosi žrtve. Nažalost, ali je tako.
Last edited by Osmi Socrates on 08/09/2022 22:50, edited 2 times in total.
- astala_vistala
#164 Re: Elizabeta II.
RiP Kraljice
jedan zanimljiv fakt na svadbi joj je prisustvovao i Winston Churchill koji je premiunuo davne 1965 godine 
-
Heller
#165 Re: Elizabeta II.
Zar ne prodaje kolače na Gazimestanukaranana wrote: ↑08/09/2022 21:51Aha. Ono tipa kad albanac ulazi na skup srpske radikalne stranke i prodaje kikiriki i kospice.Digla_da_kreci wrote: ↑08/09/2022 21:49
Ma nema fazona, nego mi je smijesan Heller sa svojim uletom.![]()
Alija X Lizzie
-
John Cleese
#166 Re: Elizabeta II.
Zasto? Mozda covjek ne voli ni caj ni inu kolonijalnu robuOsmi Socrates wrote: ↑08/09/2022 22:29Jesi li ti baš toliko siguran da se nisi nikako okoristio od britanskog kolonijalizma?dječak sa šibicama wrote: ↑08/09/2022 21:43 Jako sam tuzan, otisla je jos jedna velika licnost, koja je puno ucinila za planetu, kao i svi plemici engleskog dvora.
-
emirolini
#167 Re: Elizabeta II.
End of an Era. Ocekivano u ovoj nakaradnoj godini.
R.I.P. And God save the King!
Nadam se da ce biti bar trunku kao H.M.
R.I.P. And God save the King!
Nadam se da ce biti bar trunku kao H.M.
- dale cooper
#168 Re: Elizabeta II.
To niko ni ne negira, ali koliko da je bilo dobrog, isto se tako treba spomenuti i ne smije preći preko činjenice da je bilo dosta i lošeg. Ukidanjem monarhije se ne bi se zaboravila ta prošlost, dobra i loša. Osim toga Elizabeta je bila poslednja karika te britanske monarhije starog kova.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑08/09/2022 22:42 Čim je "imperijalna" ne moze biti "sjajna". Al kakva god da je, britanska, tj. engleska historija je nevjerovatno bogata i fascinanta, i što je najbitnije fantastično očuvana od zaborava. Zašto bi englezi ukidali nešto u čemu je sačuvana i otjelotvorena ta sjajna prošlost?
Sa njenom smrću je svakako kraj te jedne kompletne ere.
-
Osmi Socrates
#169 Re: Elizabeta II.
Ja nisam mislio na čaj, to je duga tema oko čaja.
Mislio sam na krompir. Krompir su prvi u Evropu donijeli Portugalci. Drugi su bili Englezi, kratko poslije Portugalaca. Preko engleskih ostrva, krompir se raširio do Rusije, da bi nama na Balkan došao sa te strane.
Računa se, da nije bilo krompira, da bi evropsko stanovništvo, uključujući Balkan, bukvalno crkavalo od gladi i da većina evropskog stanovništva uopšte ne bi doživjelo industrijalizaciju. Drugim riječima, veoma male šanse da bi dječak sa šibicama uopšte bio rođen. Ili bilo ko drugi.
Dakle, ne bi ni imali šansu da izigravaju neke ubibože pravednike na internetu, sa historijskom distancom od nekoliko stotina godina.
Mislio sam na krompir. Krompir su prvi u Evropu donijeli Portugalci. Drugi su bili Englezi, kratko poslije Portugalaca. Preko engleskih ostrva, krompir se raširio do Rusije, da bi nama na Balkan došao sa te strane.
Računa se, da nije bilo krompira, da bi evropsko stanovništvo, uključujući Balkan, bukvalno crkavalo od gladi i da većina evropskog stanovništva uopšte ne bi doživjelo industrijalizaciju. Drugim riječima, veoma male šanse da bi dječak sa šibicama uopšte bio rođen. Ili bilo ko drugi.
Dakle, ne bi ni imali šansu da izigravaju neke ubibože pravednike na internetu, sa historijskom distancom od nekoliko stotina godina.
Last edited by Osmi Socrates on 08/09/2022 23:14, edited 1 time in total.
- karanana
#170 Re: Elizabeta II.
i promjena rijeci himne ide jel tako
- Mate_Miso_Kovac
#171 Re: Elizabeta II.
Ja ne vidim razlog. Buduci kraljevi i kraljice sigurno nisu odgovorni za djela/nedjela iz Viktorijinog doba, štaviše, sva nedjela su javna, priznata, ne sakrivaju se i niko ih ne brani. Carstvo je rasformirano i transformirano u Commonwealth. Ne postoji nikakav objektivan razlog za ukidanje monarhije, Subjektivnih razloga je more vjerovatno, al objektivnih nema...dale cooper wrote: ↑08/09/2022 22:55To niko ni ne negira, ali koliko da je bilo dobrog, isto se tako treba spomenuti i ne smije preći preko činjenice da je bilo dosta i lošeg. Ukidanjem monarhije se ne bi se zaboravila ta prošlost, dobra i loša. Osim toga Elizabeta je bila poslednja karika te britanske monarhije starog kova.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑08/09/2022 22:42 Čim je "imperijalna" ne moze biti "sjajna". Al kakva god da je, britanska, tj. engleska historija je nevjerovatno bogata i fascinanta, i što je najbitnije fantastično očuvana od zaborava. Zašto bi englezi ukidali nešto u čemu je sačuvana i otjelotvorena ta sjajna prošlost?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#172 Re: Elizabeta II.
Pa monarhija je vise protokolarne prirode nego da se nesto pitaju i odlucuju. Ne znam sta vam smetaju.
-
John Cleese
#173 Re: Elizabeta II.
Osmi Socrates wrote: ↑08/09/2022 22:59 Ja nisam mislio na čaj, to je duga tema oko čaja.
Mislio sam na krompir. Krompir su prvi u Evropu donijeli Portugalci. Drugi su bili Englezi. Preko engleskih ostrva, krompir se raširio do Rusije, da bi nama na Balkan došao sa te strane.
Nikad ne bih pomislio da su Britanci kolonizirali iz prevalentno humanih pobuda, za dobrobit covjecanstva
- n+1
#174 Re: Elizabeta II.
Kakva glupa paralela, da ti pamet stane.
- dale cooper
#175 Re: Elizabeta II.
Pizdarije su se dešavale i u vrijeme Commonwealtha. Kao npr uloga britanske vlade u masakru u Biafri kasnih 60-tih. Naravno, vjerovatnoMate_Miso_Kovac wrote: ↑08/09/2022 23:05Ja ne vidim razlog. Buduci kraljevi i kraljice sigurno nisu odgovorni za djela/nedjela iz Viktorijinog doba, štaviše, sva nedjela su javna, priznata, ne sakrivaju se i niko ih ne brani. Carstvo je rasformirano i transformirano u Commonwealth. Ne postoji nikakav objektivan razlog za ukidanje monarhije, Subjektivnih razloga je more vjerovatno, al objektivnih nema...dale cooper wrote: ↑08/09/2022 22:55
To niko ni ne negira, ali koliko da je bilo dobrog, isto se tako treba spomenuti i ne smije preći preko činjenice da je bilo dosta i lošeg. Ukidanjem monarhije se ne bi se zaboravila ta prošlost, dobra i loša. Osim toga Elizabeta je bila poslednja karika te britanske monarhije starog kova.
ćeš reći kako je to monarhija mogla spriječiti kada ima samo protokolarnu ulogu. Ali bez obzira, britanska vlada crpi legitimitet i traže
dozvolu za formiranje vlada od monarha.