Ukrajina

Honda Rajvosa

#111176 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Ovaj Hellfire moze iu na helikoptere i na avione i na dronove... ne bi me iznenadilo da je nakace na bajraktara ;)
apsidejzi

#111177 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

agent_zero wrote: 08/09/2022 10:35
apsidejzi wrote: 08/09/2022 00:41
Ja ne mislim da su rusi toliko naivni da nisu mogi pretpostaviti "laznu ofanzivu". Vidjeli su rusi da se ukri spremaju na sjeveru i zato su krenuli sa napadima gore u zelji da odvuku te snage u odbrambeni mod. Medjutim, taktika ne funkcionise ako nemas resursa. Rusi nisu glupi da ne vide, ali nemaju resursa da se suprostave. 6 mjeseci intenzivnog napadanja, glupog ratovanja silom, zrtvovanjem ljudstva, nemarenjem za himarsima, i konstantnim guranjem ratne strategije iz drugog svjetskog rata... sada dolazi na naplatu. Ne mozes dopustiti da ti ukrajinci himarsima sprze 10 velikih skladista municije. Ne mozes praviti skladiste bez dizalica. Pukim ljudskim radom. Mislim, mozes, ali se istrosis brze.

Ovaj kompletan rat je jedan veliki logisticki zajeb rusa. Totalna neorganiziranost i neefikasnot. Totalna nonsalantnost prema efikasnosti. I to sad dolazi na naplatu. VIdis da ce ukrajinci napraviti ofanzivu, ali ne mozes nista uraditi jer nemas s cim.
I jel ti žao jadnih rusa, tzv. denacifikatora?
Sto bi mi ih bilo zao? Dosli u tudju drzavu kao agresori i sad da ih se zali. Zao mi je normalnih rusa koji nisu zelili ovaj rat al su uvuceni u njega zbog budala u vlasti. Sad nit mogu putovati, nit su omiljeni turisti bilo gdje. Zao mi je ruskih naucnika koji su prisiljeni napustiti svoje naucne projekte na kojima su radili zbog pogresne politike njihove drzave. Recimo, astronauti u ISS-u koji su povuceni odatle. I to naravno, zao mi je ako nisu ubjedjenja da je agresija pogresan potez. A oni koji navijaju za Putina, ko ih jebe. Nek izgube sve sto imaju.

Istovremeno, posto znam na sta ciljas svojim pitanjem, nije mi nesto posebno stalo ni do ukrajinaca, osim na platonskom nivou. Zao mi je da ljudska bica pate al da me nesto dotice... ne dotice me. Ono sto me dotice je skuplja struja i gorivo. Dotice me mogucnost da se srbi povampire u slucaju da rusi uspiju u namjeri. Iz tog razloga navijam za ukrajinu. Ne zbog ukrajine nego zbog nas i zbog svoje vlastite guzice. Ja zelim cjelovitu BiH (gdje zivi dosta ljudi do kojih mi je stalo), zelim mir u EU (gdje i sam zivim) i ako je cijena toga skuplje gorivo i struja kako bi usporili Putina, onda samo udri.

Ja nisam "Slava Ukrajini" navijac. Ponekad me mozda ponese ali generalno Ukrajina me ne interesuje kao drzava. Do prije par mjeseci nisam znao nista o toj drzavi osim da je Kijev glavni grad i da je eksplodiralo u Cernobilu prije par decenija. Cak sta vise, nisam ni znao gdje je to bilo u Ukrajini. Sad sam malo bolje naucio geografiju ali to je zato sto pratim sta se desava na terenu.
studeni76

#111178 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

detroit-mercy wrote: 08/09/2022 13:36
jazzer wrote: 08/09/2022 12:31 Ko im jebe mater, neka ginu.

Ja sam imao nepunih 18 kada sam krenuo u rat, doduse nisam potpisivao nikakav ugovor i nisam isao u tudju zemlju da ratujem.

A djeca kontala da idu na safari, ubijaju ukrajince i jos im za to plate. Kakav danak neiskustvu :) .
Problem je sto kao i u svakom ratu ginu djeca od 18-20 godina (i sirotinja naravno) a guzonje ce na kraju uz casu sampanjca i sa skupim nalivperom u nekom od luksuznih salona zakljuciti mir.
Nisu ta djeca nista kriva :skoljka:
Ta djeca su činila i čine strašne zločine u tudjoj zemlji! Nisu to nevinascad, znali su gdje idu i sta im je raditi. Vrela krv i puška u ruci nisu dobra kombinacija
Čitalac

#111179 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Četiri članice EU koje će od 19. septembra onemogućiti ulazak stanovnicima Rusije, u zajedničkom saopštenju kažu kako je neprihvatljivo da građani koji većinski podržavaju agresiju neometano ulaze na teritoriju unije dok stanovništvo Ukrajine pati. „Putovanje u EU je privilegija, a ne ljudsko pravo“, stoji između ostalog u saopštenju. Istovremeno, ove četiri zemlje nastaviće da pružaju podršku protivnicima Putinovog režima.
The prime ministers of Estonia, Latvia, Lithuania and Poland released a joint statement on the occasion of the decision to significantly restrict entry for Russian citizens with Schengen tourist visas.
It is noted that the countries bordering Russia are increasingly concerned about the significant and growing flow of Russian citizens to the European Union and the Schengen area across their borders. They believe this is becoming a serious threat to their public safety. The prime ministers emphasize that among Russian citizens entering the EU/Schengen area, there are persons arriving to undermine the security of European countries, as three-quarters of Russian citizens support Russia's aggressive war in Ukraine.
"Our border services need enormous resources to ensure the security of Europe and ensure that Russian citizens entering the Schengen area do not pose a threat to our common security and the stability of our societies. It is also unacceptable that citizens of the aggressor state can travel freely to the EU, and at the same time people in Ukraine are tortured and killed. Most visas were issued to Russian citizens before the start of Russia's full-scale aggression in Ukraine, under various geopolitical conditions and considerations. Traveling to the European Union is a privilege, not a human right," the statement said.
The Prime Ministers welcomed the decision to suspend the EU visa facilitation agreement with Russia as a necessary first step. However, in their opinion, further measures are needed both to sharply limit the number of visas issued (primarily tourist visas) and to reduce the flow of Russian citizens to the European Union and the Schengen area.
"Estonia, Latvia, Lithuania and Poland have agreed on a common regional approach and hereby express their political will and firm intention to introduce national temporary measures for Russian citizens with EU visas in order to address the inevitable threats to public policy and security and restrict entry to the Schengen area for Russian citizens traveling for tourism, cultural, sports and business purposes," - stated in the statement.
"We emphasize that this is not a direct ban on entry, and generally accepted legal exceptions will remain in force for dissidents, humanitarian affairs, family members, holders of residence permits, to simplify freight and transport services, diplomatic missions, Kaliningrad simplified transit of persons. We fully support the need to continue to support opponents of the Putin regime and give them the opportunity to leave Russia," the statement said.
apsidejzi

#111180 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

splinter wrote: 08/09/2022 13:14
skrbavi-admin wrote: 08/09/2022 13:08

Ne možeš ih vidjeti kad su kamuflirani
:lol: :lol: :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#111181 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Honda Rajvosa wrote: 08/09/2022 13:59 Ovaj Hellfire moze iu na helikoptere i na avione i na dronove... ne bi me iznenadilo da je nakace na bajraktara ;)
Bajre imaju svoje laserski navodjene rakete MadeIn Turkaya :D, najveci problem Hellfire je da se cilj mora prvo naciljati laserom da raketa zna šta treba gadjat, to je drugi par opanaka, Hellfire ne ide na svaki laserski snop a i montaža na Bajru je opet povezana sa elektronikom koja se dodatno mora ugradit t.j. kupit :D.
lajkujMe

#111182 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Malo i oficial source GS

U regiji Harkov, AFU se zaglavio u neprijateljsku odbranu do dubine od 50 km i oslobodio više od 20 naselja-Gromov
➕Kroz nalet vatre, tenkovska šaka Valerija Zaluzhnyja žuri na istok 👊
Romanija

#111183 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Zumbul2 wrote: 08/09/2022 09:26 Na Defence one kažu da su ukrajinske raketaše koji su potopili Moskvu trenirali amerikanci u vezi rukovanja Harpoonom.

https://www.defenseone.com/threats/2022 ... ys/376808/
Zar septembarski AFM ne kaze da je potopljena sa dva Neptuna koja su je pogodila iznad same vodene linije uzrokujuci eksplozije. Moracu provjeriti. NATO (vjerovatno Amerikanci) su je 'pokrivali' i javili su Ukrajincima kad su svi PVO i elektronski radari i sistemi bili iskljuceni, sto je samo po sebi suludo da su Rusi imali brod u ratnoj zoni sa iskljucenom elektronikom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#111184 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 08/09/2022 13:42
sumirprimus wrote: 08/09/2022 13:11
Spoiler
Show
op op opaa pa i da llazu lazu najboljeee jurissssss :izet: :bih:

u prevodu za nase drugare

Image

Nema Ruske vojske na vidiku
To je NATO taktika, posalji manje takticke grupe, zaobidji ako je tvrdo i zauzmi iza njih im putnu komunikaciju, cekaj glavninu snaga da dodju a ti nastavi dalje, ako glavnina ne prolazi, vrati se i pokusaj ponovo na drugom mjestu.
Protiv ovoga nema odbrane.To je kad imas neprijatelja po dubini i iza ledja a ti ketiš u rovu i cekas napad.
Nervoza i panika te spuca jer pojma nemas dal si u okruzenju il si na poziciji odbrane.
Ovoliki prodori znace i rusku paniku i bjezaniju.
Ovakvi napade moraju odraditi dobro obucene formacije po mogucnosti veterani sa pojedinim mladjim svjezim snagama.
statixx

#111185 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Ruski izvori tvrde da su Balakleya i Shevchenkove contested i da su poslali pojacanja.
moee

#111186 Re: Ukrajina

Post by moee »

512MB wrote: 08/09/2022 13:01 Evo Finci kazu salju Ukrajini kamuflaznu zimsku vojnu opremu, na slici grupa finskih vojnika poziraju za sliku:

Image
Gledam na mobitelu i čini mi se da su vojnici desno iza ove gomile snijega.

Super oprema u svakom slučaju :bih:
pici

#111187 Re: Ukrajina

Post by pici »

Vidjet cemo jel ovo tacno, po ovome su duboko penetrirali :mrgreen: u ruse

pici

#111188 Re: Ukrajina

Post by pici »

Po ovome su nadomak Kupljanska :shock:
RUSKE snage objavile su da su započele evakuaciju žena i djece iz grada Kupjanska, važnog prometnog čvorišta u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv.

"Jednostavno smo prisiljeni osigurati evakuaciju stanovništva, barem žena i djece, pošto je grad izložen raketnim napadima ukrajinskih vojnih postrojbi", rekao je proruski šef vojne uprave Vitalij Ganšev, objavila je državna novinska agencija TASS.

Kupjansk se nalazi na čvorištu nekoliko željezničkih linija i glavnih cestovnih prometnica. Smatra se strateški važnim jer se nalazi na ruti opskrbe ruskih vojnika koji marširaju prema regiji Donbas.
Sve je moguce, ovo bi bio kepecu ne samar vec nokdaun.
geralt

#111189 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ukrajinci koriste priliku i takticki guraju nazad liniju cak i u Donbasu:

pici

#111190 Re: Ukrajina

Post by pici »

512MB wrote: 08/09/2022 13:01 Evo Finci kazu salju Ukrajini kamuflaznu zimsku vojnu opremu, na slici grupa finskih vojnika poziraju za sliku:

Image

Ja ih vidim na drvecu, eno jednom se gore desno brk nazire, onaj na lijevom drvetu pije caj.
derion

#111191 Re: Ukrajina

Post by derion »

pici wrote: 08/09/2022 14:33

Image

Ja ih vidim na drvecu, eno jednom se gore desno brk nazire, onaj na lijevom drvetu pije caj.
Dok ih lociraju, mogu pobiti pola neprijateljske brigade. :)
pici

#111192 Re: Ukrajina

Post by pici »

geralt wrote: 08/09/2022 14:32 Ukrajinci koriste priliku i takticki guraju nazad liniju cak i u Donbasu:

93 vitesku su poslali u donbas, moguce je da i tu krenu ofanzivno ako padne Kuplansk jer im je onda sve upitno u donbasu i Izjum i Liman i Lisicak i SD itd.To bi bila katastrofa za ruse od koje se nebi oporavili bez svjezih snaga a to je mobilizacija.
pici

#111193 Re: Ukrajina

Post by pici »

Poljaci vrse pripremu i obuku vojske i ulazu u istu, spremaju se za rat sa rusima.

Poljska se priprema za rat s Rusijom: "To je ozbiljna prijetnja, treba jačati vojsku"

ZAMJENIK poljskog ministra obrane Marcin Ociepa rekao je jučer kako smatra da postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom unutar 3 do 10 godina i da bi trebalo iskoristiti preostalo vrijeme za opremanje vojnih snaga.

"Postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom, do kojeg bi moglo doći unutar 3 do 10 godina", rekao je Ociepa za poljske novine Dziennik Gazeta Prawna.
pici

#111194 Re: Ukrajina

Post by pici »

uhhhhh ovo je bub, posadi nista.

Po slikama sa Harkivskog ratista i videima, nebi dapostavljam, mozda je i bilo, totalni debakl rusa.Zarobljene i unistene tehnike bruka.Izgleda opsta bjezanija.
Zumbul2

#111195 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

pici

#111196 Re: Ukrajina

Post by pici »

joooj ovaj warmonitor ko Baho, strepnja pred golom i...
Zumbul2

#111197 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ovde se spominje nove 2 milijarde a ja negdje pročitah 675 miliona novi paket

trambusek88

#111198 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Jalta
statixx

#111199 Re: Ukrajina

Post by statixx »

statixx

#111200 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Zumbul2 wrote: 08/09/2022 15:00 Ovde se spominje nove 2 milijarde a ja negdje pročitah 675 miliona novi paket
Pending expected congressional approval, about $1 billion of that will go to Ukraine and the rest will be divided among Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, the Czech Republic, Estonia, Georgia, Greece, Kosovo, Latvia, Lithuania, Moldova, Montenegro, North Macedonia, Poland, Romania, Slovakia and Slovenia, the State Department said.

The financing comes on top of a $675 million package of heavy weaponry, ammunition and armored vehicles for Ukraine alone that Defense Secretary Lloyd Austin announced earlier Thursday at a conference in Ramstein, Germany.
Post Reply