Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Snake Eyes

#29601 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

sherbett wrote: 07/09/2022 16:56
Snake Eyes wrote: 07/09/2022 16:56

Steta, dokumentarac nije los.
Pogledala sam ga ja nego me zanimalo sta kaze forum
E tu nisi mnogo propustila posto od feministica i feminista je nemoguce izvuci stvarno misljenje niti je moguce sloziti se oko neke teme. Verglanje do besvjesti.
konoplja

#29602 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

sherbett wrote: 07/09/2022 16:56
Snake Eyes wrote: 07/09/2022 16:56

Steta, dokumentarac nije los.
Pogledala sam ga ja nego me zanimalo sta kaze forum
Pa ne budi sebicna podjeli sa forumom sta ti mislis o dokumentaracu. :D
Nowicki

#29603 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

dale cooper wrote: 07/09/2022 15:25 Rasprava o country muzici je svakako bolja od rasprave o tom filmu. :D
Istina, teško s**nje. Nisam mogao izdržati dalje od nekih pola sata. Uglavnom svodi se na to da nađeš sugovornike koji nemaju do kraja jasne predstave o temi o kojoj se govori i pokušaj njihovog trolanja. Prepun YT klipova tog tipa. Nekoj mlađoj populaciji to može biti zabavno, ali u suštini gubljenje vremena.
Bloo
Globalna šefica

#29604 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 07/09/2022 15:01 Vjerovatno nijedna feministica nikad neće odati priznanje npr. Thatcherki što je otvorila vrata ženama u politici u UK, a možda i šire. To je činjenica. Bitno je samo da je popljuju zašto što je došla iz reda konzervativaca. To je poprilično usko gledište.
The United Kingdom has had three female Prime Ministers: Margaret Thatcher (1979–1990), Theresa May (2016–2019), and incumbent Liz Truss (2022-present).

Od 1979. Tri. Tj. dvije ako ne racunamo da je ova tek izabrana.

Otvorila vrata ženama u politici? Onda možda bolje da odamo priznanje Constance Markievicz.
Prije svega se informisati (Ok, ja ovdje imam upper hand zbog svojih diploma) o GB, UK itd., ženama i politici pa izjaviti nešto ovakvo ili ponoviti negdje nešto pročitano.

Kao feministica za MAggie mogu reći da zaslužuje (možda) poštovanje jer se izborila i dosta dugo ostala na poziciji okružena pritiscima i muškarcima, O Maggie kao političarki - to je već druga diskusija. :) S tim da odluke koje je donosila - da li da posmatramo da ih je donosila sama kao žena ili da posmatramo to kao generalno stav vlade? Da li se neki premijer isto tako analizira? Jel Fadil debil što je muškarac ili što je SDAovac? Da li moram da podržavam Maggie samo zato jer je žensko ili da seciramo šta je učinila da poboljša položaj žena tokom svoje vladavine?

Elem, ako ćemo o ženama premijerkama i otvaranju vrata i šire, počnimo sa "našom" - Savka Dabčević-Kučar :) zaboravljaš Indiru Ghandi, Meir i još neke.

Ali bitno je napisati - Vjerovatno nijedna feministica nikad neće odati priznanje npr. Thatcherki što je otvorila vrata ženama u politici u UK, a možda i šire. To je činjenica. Bitno je samo da je popljuju zašto što je došla iz reda konzervativaca. To je poprilično usko gledište.

Od nekada poprilično normalnog insana za komunikaciju i zajebanciju, postao si Sampion jr. Neko bi rekao da brak i očinstvo bi trebali da muškarce senzibiliraju za položaj žene u društvu, ali kod tebe se desila balkanizacija mentalnog sklopa.

Žao mi je zbog toga.

Što se tiče naše komunikacije, mislim da smo završili. :) Nemam ja ništa protiv suprotnog mišljenja, dalittleduck, ali ovakva "mržnja" kod nekada normalnog insana jednostavno je strašna. Pokušaj komuniciranja sa takvom osobom, je kao pokušaj komuniciranja sa pripadnikom kulta. Besciljan.

Ostaj mi dobro i zdravo.
Osmi Socrates

#29605 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Osmi Socrates »

Vjerovatno je doživio razočaranje u međuvremenu, pa se promjenio.

Anyway, Maggie Thatcher je bila kompleksna ličnost. I njena vladavina je kompleksna.

I odakle uopšte ideja da je svaka bitna žena šampionka feminizma?
dale cooper

#29606 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Osmi Socrates wrote: 07/09/2022 18:03 Vjerovatno je doživio razočaranje u međuvremenu, pa se promjenio.

Anyway, Maggie Thatcher je bila kompleksna ličnost. I njena vladavina je kompleksna.

I odakle uopšte ideja da je svaka bitna žena šampionka feminizma?
Nemam pojma, nisu sve žene feministkinje. Thatcherovka zasigurno nije bila. A nije nešto posebno ni uradila za njih dok je bila na poziciji.
Čak što više imala je prilično konzervativno viđenje žene u društvu, bez obzira što je sama odudarala od tih viđenja.
Mađutim to je manji problem i zlo koje je napravila od onoga što je uradila britanskom društvo, posebice radničkoj i srednjoj klasi. I što
je zajedno sa Reganom posijala sjeme neokonzervativnog kapitalizma.
konoplja

#29607 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Nowicki wrote: 07/09/2022 17:36
dale cooper wrote: 07/09/2022 15:25 Rasprava o country muzici je svakako bolja od rasprave o tom filmu. :D
Istina, teško s**nje. Nisam mogao izdržati dalje od nekih pola sata. Uglavnom svodi se na to da nađeš sugovornike koji nemaju do kraja jasne predstave o temi o kojoj se govori i pokušaj njihovog trolanja. Prepun YT klipova tog tipa. Nekoj mlađoj populaciji to može biti zabavno, ali u suštini gubljenje vremena.
Ne slazem se. Sugovornici su, pored tih koji nemaju jasne predstave o temi, profesor rodnih studija, hirurg operacija promjene spola, nekoliko terapeuta/psihologa/psihijatra.
MarlboroGold

#29608 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 07/09/2022 17:57
MarlboroGold wrote: 07/09/2022 15:01 Vjerovatno nijedna feministica nikad neće odati priznanje npr. Thatcherki što je otvorila vrata ženama u politici u UK, a možda i šire. To je činjenica. Bitno je samo da je popljuju zašto što je došla iz reda konzervativaca. To je poprilično usko gledište.
The United Kingdom has had three female Prime Ministers: Margaret Thatcher (1979–1990), Theresa May (2016–2019), and incumbent Liz Truss (2022-present).

Od 1979. Tri. Tj. dvije ako ne racunamo da je ova tek izabrana.

Otvorila vrata ženama u politici? Onda možda bolje da odamo priznanje Constance Markievicz.
Prije svega se informisati (Ok, ja ovdje imam upper hand zbog svojih diploma) o GB, UK itd., ženama i politici pa izjaviti nešto ovakvo ili ponoviti negdje nešto pročitano.

Kao feministica za MAggie mogu reći da zaslužuje (možda) poštovanje jer se izborila i dosta dugo ostala na poziciji okružena pritiscima i muškarcima, O Maggie kao političarki - to je već druga diskusija. :) S tim da odluke koje je donosila - da li da posmatramo da ih je donosila sama kao žena ili da posmatramo to kao generalno stav vlade? Da li se neki premijer isto tako analizira? Jel Fadil debil što je muškarac ili što je SDAovac? Da li moram da podržavam Maggie samo zato jer je žensko ili da seciramo šta je učinila da poboljša položaj žena tokom svoje vladavine?

Elem, ako ćemo o ženama premijerkama i otvaranju vrata i šire, počnimo sa "našom" - Savka Dabčević-Kučar :) zaboravljaš Indiru Ghandi, Meir i još neke.

Ali bitno je napisati - Vjerovatno nijedna feministica nikad neće odati priznanje npr. Thatcherki što je otvorila vrata ženama u politici u UK, a možda i šire. To je činjenica. Bitno je samo da je popljuju zašto što je došla iz reda konzervativaca. To je poprilično usko gledište.

Od nekada poprilično normalnog insana za komunikaciju i zajebanciju, postao si Sampion jr. Neko bi rekao da brak i očinstvo bi trebali da muškarce senzibiliraju za položaj žene u društvu, ali kod tebe se desila balkanizacija mentalnog sklopa.

Žao mi je zbog toga.

Što se tiče naše komunikacije, mislim da smo završili. :) Nemam ja ništa protiv suprotnog mišljenja, dalittleduck, ali ovakva "mržnja" kod nekada normalnog insana jednostavno je strašna. Pokušaj komuniciranja sa takvom osobom, je kao pokušaj komuniciranja sa pripadnikom kulta. Besciljan.

Ostaj mi dobro i zdravo.
Pa ja to za tu ženu govorim od kad pišem ovdje. Ipak zaslužuje bar neko poštovanje iz feminističkih krugova. Obrazlagao sam više puta zbog čega i ne bih opet.

Ovaj drugi dio nemam namjeru da komentarišem. I kad bih počeo završio bih pod banom, jer kritiku ne podnosiš od onog trenutka kad si postala moderatorica.
MarlboroGold

#29609 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Osmi Socrates wrote: 07/09/2022 18:03 Vjerovatno je doživio razočaranje u međuvremenu, pa se promjenio.
Razočarao me Behar.
Nowicki

#29611 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

konoplja wrote: 07/09/2022 19:13
Nowicki wrote: 07/09/2022 17:36

Ne slazem se. Sugovornici su, pored tih koji nemaju jasne predstave o temi, profesor rodnih studija, hirurg operacija promjene spola, nekoliko terapeuta/psihologa/psihijatra.
Hmmm... Ako je profa rodnih studija onaj plavi lik s naočarima ne vidim šta bi se moglo dodati a da je ostalo nejasno. To je je trenutak filma u kojem sam odlučio ne gledati dalje. Jednostavno nije bio u stanju ponuditi niti jedan relevantan odgovor, a trebao bi. Šta je žena? Šta vi mislite da je žena? Zašto me pitate šta je žena? Zabrinut sam zbog vaših pitanja! Otprilike tako nekako je izgledao razgovor. U momentu sam pomislio da gledam Ali G Show.
Što se tiče terapeuta na početku se pojavljuju dvije ženske osobe za koje važi isto kao i za profesora filozofije, tj. nemaju šta za reći (osim uobičajenih fraza neka svako bude ono šta želi i sl.) na pitanje oko kojeg se film vrti - šta je žena? A pitanje nije nimalo naivno i na njega bi prije svega trebali dati odgovor zagovornici te progresivne ideologije. A nije da ga nemaju, imaju ga oni itekako.
Snake Eyes

#29612 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Pa da cujemo onda, sta je zena?
Nowicki

#29613 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Ako je pitanje meni upuceno, nemam ništa posebno dodati što već nije poznato. Tu držim konzervativne pozicije. Prije bi ga trebalo uputiti dale cooperu on je zagovornik tih progresivnih ideja na ovoj temi. Moj komentar ide u pravcu da je dokumentarac loš i ne ide u cilju prikazivanja prave argumentacije suprotne strane.
konoplja

#29614 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Nowicki wrote: 07/09/2022 22:05 Ako je pitanje meni upuceno, nemam ništa posebno dodati što već nije poznato. Tu držim konzervativne pozicije. Prije bi ga trebalo uputiti dale cooperu on je zagovornik tih progresivnih ideja na ovoj temi. Moj komentar ide u pravcu da je dokumentarac loš i ne ide u cilju prikazivanja prave argumentacije suprotne strane.
Pa hajde nam ti steelman njihovu poziciju i argumentaciju.

Da, taj profa je taj lik. Nisam siguran, ali mislim da je Dale nekoliko puta rekao da je zena osoba koja se osjeca i izjasnjava kao zena. Taj kruzni odgovor. :D
ortodont

#29615 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ortodont »

Nowicki

#29616 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

konoplja wrote: 07/09/2022 22:16
Nowicki wrote: 07/09/2022 22:05 Ako je pitanje meni upuceno, nemam ništa posebno dodati što već nije poznato. Tu držim konzervativne pozicije. Prije bi ga trebalo uputiti dale cooperu on je zagovornik tih progresivnih ideja na ovoj temi. Moj komentar ide u pravcu da je dokumentarac loš i ne ide u cilju prikazivanja prave argumentacije suprotne strane.

Da, taj profa je taj lik. Nisam siguran, ali mislim da je Dale nekoliko puta rekao da je zena osoba koja se osjeca i izjasnjava kao zena. Taj kruzni odgovor. :D
A pa neću ja iznositi njihove pozicije :D

Znaš kad sam vidio tog profu kroz glavu mi je prošla misao, čovječe, pa i ameri imaju svoju verziju Univerziteta u Travniku. :D

Da, čini mi se da je Dale i meni jednom ponudio taj odgovor da je žene ono što se osjeća kao žena. Međutim nije mi objasnio kako onda možemo za bilo koju stvar koja postoji van nas samih tvrditi da jeste to što jeste ukoliko je za takva sud potreban osjećaj. Iz prostog razloga što čovjek s niti jednom pojavom van sebe nije u mogućnosti poistovjetiti se. Ili narodski rečeno, ne možeš van svoje kože. ;)
dale cooper

#29617 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Da, slažem se. Walsh u dokumentarcu radi ono što se zove "framing the argument". Iako na početku hinji, on i njegov film nemaju nikakvu
stvarnu intelektualnu radoznalost da dođu do odgovora na to pitanje od svojih sugovornika, jer on već ima jasno definisano mišljenje
o tome. To se vidi i na načinu na koji je montirao neke scene. Recimo na rođendanu svoje djece, gdje su dječaci u plavim bojama sa
igračkama kao što su puška, koje sugerišu šta Walshu predstavljva muško, ili djevojčice obučene u roza boje i igračkama kao što su dječija šminka,
dodaci za princeze itd, koje opet sugerišu način na koji on vidi žensko. Pa onda spominjanje Adama i Eve u kontekstu svog religijskog odgoja.
Onda onaj odlazak na pecanje u prirodu, jer u prirodi se osjeća najbolje i priroda jedina daje istinu. Što sve govori u unaprijed određenim
stavovima sa kojima je ušao u pravljenje filma. I onda naravno način na koji je razgovarao sa sugovornicima i montiranje tog materijala
(već sam ranije spominjao ovog profesora i razgovor koji je očigledno debelo skraćen da bi se došlo do gotcha momenta)
Mariella

#29618 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

ortodont wrote: 07/09/2022 22:26
The idea of women and children first when a ship is sinking is a myth, according to a study of 18 maritime disasters where the prevailing attitude is best summarised as "every man for himself".

With the notable exception of the Titanic disaster in 1912, women and children were far less likely to survive a sinking ship than men, and the male members of a ship's crew almost invariably had the best chances of survival compared with male and female passengers, the study found.

Although the idea of "women and children first" is a common assumption about disasters at sea, there is no evidence to support it other than the highly unusual circumstances of the Titanic where the captain, Edward Smith, ordered his crew to give priority to women and children, said Mikael Elinder, an economist at Uppsala University north of Stockholm.

"In the majority of shipwrecks, women have a much lower survival rate than men, which is consistent with the idea of every man for himself. Male chivalry seems to be completely unimportant or non-existent in reality when it comes to maritime disasters," Dr Elinder said.

"Even the Titanic story may not be to do with chivalry but with the order of the captain to rescue women and children first, which was enforced with the threat of violence against those men who resisted the order," he said.

https://www.independent.co.uk/news/worl ... 87975.html
n+1

#29619 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

Sva sreća pa se gornja parodija odnosi upravo na Titanic.
Mariella

#29620 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mariella »

n+1 wrote: 08/09/2022 10:57 Sva sreća pa se gornja parodija odnosi upravo na Titanic.
Jah, sva sreca
konoplja

#29621 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Nowicki wrote: 07/09/2022 22:58
konoplja wrote: 07/09/2022 22:16

A pa neću ja iznositi njihove pozicije :D

Znaš kad sam vidio tog profu kroz glavu mi je prošla misao, čovječe, pa i ameri imaju svoju verziju Univerziteta u Travniku. :D

Da, čini mi se da je Dale i meni jednom ponudio taj odgovor da je žene ono što se osjeća kao žena. Međutim nije mi objasnio kako onda možemo za bilo koju stvar koja postoji van nas samih tvrditi da jeste to što jeste ukoliko je za takva sud potreban osjećaj. Iz prostog razloga što čovjek s niti jednom pojavom van sebe nije u mogućnosti poistovjetiti se. Ili narodski rečeno, ne možeš van svoje kože. ;)
Pa dobro, ne moras iznositi njihove pozicije haha. Ali, ono, znatizeljan sam s obzirom da si u prethodnim postovima napisao da je film misreprezentacija njihovih ideja, trollanje i da ljudi koji ucestvuju u filmu nemaju jasnu predstavu o pitanju, te da nisu strucnjaci u relevantnim oblastima.
Al' turi sa strane sve to, nije ni previse bitno. Ali ovom sljedecem, citiranom dijelu bi se trebalo posvetiti paznje. Posljednje dvije recenice pogotovo.
Što se tiče terapeuta na početku se pojavljuju dvije ženske osobe za koje važi isto kao i za profesora filozofije, tj. nemaju šta za reći (osim uobičajenih fraza neka svako bude ono šta želi i sl.) na pitanje oko kojeg se film vrti - šta je žena? A pitanje nije nimalo naivno i na njega bi prije svega trebali dati odgovor zagovornici te progresivne ideologije. A nije da ga nemaju, imaju ga oni itekako.
Mislim da si bas otvoren i velikodusan prema njihovim idejama. Sto je samo po sebi super. Takav sam i ja. Ali cini mi se da je razlika medu nama da ti vjerujes da oni imaju neke koherentne teorije, ideje i argumente. Ja sam tu iluziju razbio. Srz njihove argumentacije je upravo ta izlizana fraza da je zena svaka osoba koja se tako osjeca. Sto nije ni argument nego dogmatsko vjerovanje. A sve teorije i argumenti, koje ja znam, a koje oni koriste za podupiranje navedene tvrdnje se tope i raspadaju poput sumece tablete u vodi sa malo kritickog razmisljanja i propitivanja. Stoga bi volio procitati kako bi ti to formulirao. Mozda znas nesto sto ja ne znam i sto ima vise smisla od onoga s cime sam do sada upoznat.

A sto se dokumentarca tice, kritika koju je Dale upravo napisao mi nema nikakvog smisla. Prvo treba priznati da ne postoji savrseno objektivan film i da uvijek ima doze subjektivnosti. Mislim da bi se s tim i Cooper slozio. Eh sada, drugo je to sto bi on vjerovatno rekao da je film isuvise subjektivan i naveo ovo sto je vec naveo o igrackama s kojim se djeca igraju, odjecu i boju koju nose itd. Ja bi mu tu odgovorio da je to normativ. Da je to nacin na koji, ne vecina nego ogromna vecina, roditelja odgajaju svoju djecu. Stoga ne vidim poantu te kritike na subjektivnosti filma jer se s tim gotovo svi poistovjeciju.

Da zakljucim sa profom i montazom. Mislim da je razlog za fast forward i cut u tome sto profa ide na ramble o nekim ezotericnim idejama i teorijama. Pripovjeda profa tu o tome kako su rod i spol razlicti, kako je rod drustveni konstrukt i kako je promjenjiv kroz vrijeme, pa o rodnoj eksprsiji i identitetu i tako dalje. Matt tu njega poslusa 5 minuta i kad on zavrsi, stizemo na dio koji je prikazan, gdje ga upita, aha dobro pa sta je onda zena? (Kao super je sve to ali daj nam neku definiciju, nesto da gledatelji mogu primjeniti). Na to profi daje kruznu definiciju i Matt mu na to ukazuje i objasnjava kako to nema nikakvog smisla. Tu ovaj vec pocinje lagano da pari na usi i postaje nervozan jer ga suocavas s tim gdje se njegov cijeli zivotni rad i razumijevanje svijeta razbijaju poput stakla. Meni ovaj dio vise govori o profesoru i njegovom krhkom svjetonazoru i karakteru. Onako pobjesniti i ponasati se poput djeteta stvarno ne dolici univerzitetskom profesoru. Al', da budemo posteni, vecina tih oblasti sa dodatcima "studies" i "science" su poprilicno dogmaticne i zarazene virusom socijalne pravde koji utjece na ljude u tim oblastima da se ponasaju poput religioznih fanatika.

Mozda cu da posaljem Mattu i Daily Wireu email pa da ih zamolim za raw footage ovog intervjua objave na YT. Bas me zanima sta je profa pricao u djelu koji nije prikazan.
Last edited by konoplja on 08/09/2022 11:47, edited 2 times in total.
konoplja

#29622 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

n+1 wrote: 08/09/2022 10:57 Sva sreća pa se gornja parodija odnosi upravo na Titanic.
Ogroman i uzorak. Cuj 18. :D
no_sikiriki

#29623 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Moj sin kaze da mu je najdraza boja roza i ljubicasta, da li da se zabrinem? Ima li kakav colour conversion camp?
MarlboroGold

#29624 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ne moras.

Evo ja sam danas u rozoj Boss majci na poslu, ali mi nije najdraza :mrgreen:
Snake Eyes

#29625 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

I meni je najdraza boja roza.

https://youtu.be/ZfbBqBOSXlU
Post Reply