laserShow wrote: ↑31/08/2022 17:19
Preticanje se vrši samo ako si siguran da ces isto zavrsiti. U svakom drugom koraku, onaj koji pretiče je odgovoran za sebe.
Naravno da necu ubrzavati ako me neko pretiče, naravno da cu prikočiti AKO JE SIGURNO ZA MENE, ali mi je oduzeto prvenstvo, da tako kazem, jer je preticanjem NARUŠIO MOJU VOZNJU.
I ovi što govore ili fronatlni, ili desno u tebe. Majstore, mogao bi ti desno u mene, ako prezivimo, garantujem ti da nikada ne bi sjeo više za volan. Nikada ali nikada, pa makar ne bi bilo ni mene.
Neki daju sebi previše prava. Čuj prati ti mene gdje sam ja. Isprati momčino, a ako ne mozes, nisi sposoban, suoči se s posljedicama BEZ UGROZAVANJA mene, koji sam se tu slučajno zadesio, dok ti pokusavac povecat kitu za par cm.
Fazon je u tome, sto bi ti dok vozis iza drugog vozila trebao da odrzavas odstojanje, i ako neko krene da te pretice (kad su ostali uslovi zadovoljeni) da to moze obaviti bez problema i vratiti se sigurno ispred tebe, a da ti nemas nikakve potrebe da kocis, usporavas i slicno. Ako tako vozis, onda normalno preticanje tebe ne mzoe ugroziri, narusiti tvoju voznju, te se vjerovatno nece desiti da neko ima potrebe da proba da te izgura.
Ako ti ne drzis odstojanje, i pri tome ne pretices vozilo ispred sebe, ocekivano je da ce te neko htjeti preteci, da ces morati usporavati, ili da ce doci u situaciju ako mu ne ostavis prostora da da krene na tebe i slicno.
Fazon je u tome sto treba znati sta je osnovni uzrok ovog problema - a to je nedostatak distance.
Mozemo mi pricati da li je neko trebao poceti preticati ili ne ako distance nema, da li bi ovaj koji nije drzao distancu tad trebao kociti i slicno, ni o cemu od toga ne bismo morali pricati ako bi ovaj drzao distancu, jedino ako idiot pretice na nepreglednom putu i neko mu izleti pa zbog toga krene na tebe, to je vec nesto skroz drugo.