Skupština KS 2022-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima za Skupštinu KS glasaću za..

Poll ended at 02/10/2022 22:31

Savez za bolju budućnost
0
No votes
Narodni europski savez
4
1%
Stranka Demokratske Akcije
20
6%
Narod i Pravda
68
22%
Socijaldemokratska Partija BiH
62
20%
Naša stranka
127
41%
Stranka za BiH
9
3%
Za građansku državu - DF/GS
7
2%
Neko drugi (Za nove generacije, Koalicija Država, ...)
6
2%
Nisam građanin Kantona Sarajevo
9
3%

Total votes: 312

putokaz1

#151 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

ForumasNormalni wrote: 31/08/2022 23:36 Ok sve, ali hajmo se vratiti na temu
Skupstina ks 2022-2026
Ocekivanja, projekcije itd.
Mi predvidjeli NIP18te 1 do 2 a ljudi dobise 6
.
ForumasNormalni

#152 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by ForumasNormalni »

[/quote]

Mi predvidjeli NIP18te 1 do 2 a ljudi dobise 6
.
[/quote]

Po mom mišljenju slična stvar se može desiti (jedino) sa SBIH na ovim izborima
mistek

#153 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by mistek »

Pa stvari sa SBiH su jasne. Tamo će 90% glasova privući Efendić. Isti taj Efendić je u okviru SDA uzeo 30.000 glasova 2018. godine. To je bilo 20.000 više od prvog pratioca u okviru SDA, Čampare, koji je isto bio debelo iznad prosjeka. Od tih 30.000, najviše je imao u Novom Gradu, 12.000, a ostali maksimalno 3.000 i nešto. U svim ostalim općinama razlike su bile manje (Ilidža 2.000 najveća), a recimo u Trnovu i Ilijašu nije ni bio na vrhu, jer oni imaju lokalne baje :D Tako da, rekao bih da je od tih 30.000 glasova tada rastom naročito NiP-a dio podrške opao. Borba na lokalnim izborima sa Delićem je to pokazala. S druge strane, postoje i SDA glasači koji su vjerni stranci, pa neće glasati za Efendića, a to su ove razlike, pa i više. Naravno, privući će Efendić i neke druge, koji nisu za SDA, ali je ova prva mašinerija puno jača. U svemu tome, meni je sasvim realno da će se naći između 10.000 i 15.000 onih koji će otići na Efendića. To bi im trebalo donijeti recimo 3 mandata i to je ok. Većina glasova koju otkinu otkidaju od SDA vala. Neka ne pređu zajedno 12 i to je sasvim pristojno. Sve ispod toga bi bilo ultra pozitivno iznenađenje.

Helem, ne može SBiH imati 30.000 glasova, a ne mogu ni razočarati pa imati 5.000.

I sad kad gledam ove glasove pojedinačno iz 2018., Marjanović je recimo baš povukao za NS. On je na nivou kantona imao iznad 46% glasova u odnosu na ukupne glasove stranke. Recimo, on je imao 13.000 glasova, a drugi na listi NS tek 3.000. Siguran sam da će i ove godine uzeti jedan mandat i upasti u Skupštinu, jer nije njegova lista besmislena, pa nabrat će 6.500 glasova. S druge strane, realno, 80% toga je otkidanje glasova Našoj stranci. Oni su sad samo prepušteni Fortinom imidžu građenom kroz ulogu premijera. Zapravo, kako više razmišljam, nema šanse da NS izvuče više od 4 mandata nažalost i za nadati se čak da će Marjanović upasti, a ne da ostane ispod crte i da ti glasovi budu bačeni u prazno.
putokaz1

#154 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

Mnogi su rekli 18 da ce Emir i Reuf proci pa nista.Zar je stvarno Marjanovic popularan da dobije mandat dva,?
Npr Damir Niksic u OV nije mogao proci
seksi_ideje

#155 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by seksi_ideje »

Kod nas je jednostavno gotovo nemoguce da je neko ko je prosli put glasao za SDA sada glasa za NS, pa cak i da mu Forto licno spasi zivot cijele porodice. Nase drustvo je jednostavno takvo.

NS ovaj put ima jace liste za federalni i drzavni nivo iz KS. Osim toga, Mandic je najpopularniji iz NS. Njega prati gotovo 30 hiljada na FB i iako se to ne moze predstaviti kao broj glasova koje bi on osvojio, cijenim da nije htio biti mamac, pa onda vrati mandat. Kod Karicke je vise nego ocigledno da ona to jeste iako to SDP-u ne treba. A odlazak mozgova je za NS i SDP veliki problem. Ne samo kad su glasovi u pitanju nego i novi kadrovi.
Uz to ostaje i dalje fascinantno da SDA-ovski mediji najvise napadaju Cudicku. Ona njima ozbiljno dize pritisak. Sada joj se pridruzio i Steta. Konakovic je naravno posebna prica.
putokaz1

#156 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

seksi_ideje wrote: 01/09/2022 01:30 Kod nas je jednostavno gotovo nemoguce da je neko ko je prosli put glasao za SDA sada glasa za NS, pa cak i da mu Forto licno spasi zivot cijele porodice. Nase drustvo je jednostavno takvo.

NS ovaj put ima jace liste za federalni i drzavni nivo iz KS. Osim toga, Mandic je najpopularniji iz NS. Njega prati gotovo 30 hiljada na FB i iako se to ne moze predstaviti kao broj glasova koje bi on osvojio, cijenim da nije htio biti mamac, pa onda vrati mandat. Kod Karicke je vise nego ocigledno da ona to jeste iako to SDP-u ne treba. A odlazak mozgova je za NS i SDP veliki problem. Ne samo kad su glasovi u pitanju nego i novi kadrovi.
Uz to ostaje i dalje fascinantno da SDA-ovski mediji najvise napadaju Cudicku. Ona njima ozbiljno dize pritisak. Sada joj se pridruzio i Steta. Konakovic je naravno posebna prica.
Gotovo nemoguce ali ako je neko iz interesa glasao za SDA,jer ga je bacelnik uhljebio,sad ce glasat za NS samo da ostane uhljebljen.u tome je nada da ce SDA smanjit sa 10,konstantnih,i prelit u SBIH NIP SDP ili NS zbog zelje da istanu na foteljama
cyprus

#157 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by cyprus »

Pojedinačno gledano, mislim da će SDA bez obzira na sve biti stranka sa najviše osvojenih glasova... Ne vjerujem da će NiP uzet više, jer je Konakovićev zenit popularnosti jbg prošao... Ipak, od dvocifrenog broja mandata za termite mislim da nema ništa...

Nemam sumnje da Trojka može do natpolovične većine sama, iako ne naročito ubjedljive (do 20 mandata, mislim da je to objektivni maksimum)... NiP bi mogao uzet najveći broj glasova (bez obzira na sve, ne vjerujem da su u ove četiri godine više ljudi razočarali, nego što su pridobili novih glasača), ali vjerujem da će unutar trojke biti mnogo ujednačenija raspodjela nego što bi bila prije dvije godine recimo... SDP svakako raste (da se ne lažemo, djelomično i zbog skretanja udesno), ali ne prognoziram značajan pad ni Našoj stranci... Po mom mišljenju, niko iz Trojke ne bi trebao ići ispod pet mandata...

Efendića se ovdje čini mi se podcjenjuje... Po mom viđenju, može on glat do četiri mandata... Nadam se da neće više od toga, kao što se nadam da ga Trojka neće razmatrati kao koalicionog partnera... Lakše bih im halalio koaliciju sa SDA...

DF i SBB vjerovatno hoće preko cenzusa, ali sa jednim ili plafon dva mandata postaju beznačajan faktor...

Hadžibajrićevi i Hadžikadićevi bi također trebali uć, ali šta očekivati od njih - teško je reći...

Marjanović i Miletić mislim da ne mogu do 3%... Možda je to šteta, jer vjerujem da bi mogli donijeti neki novi koncept u politiku...

Očekujem i konačni potop BOSS-a...
ForumasNormalni

#158 Re: Skupština KS 2022-2026

mistek wrote: 01/09/2022 01:00 Pa stvari sa SBiH su jasne. Tamo će 90% glasova privući Efendić. Isti taj Efendić je u okviru SDA uzeo 30.000 glasova 2018. godine. To je bilo 20.000 više od prvog pratioca u okviru SDA, Čampare, koji je isto bio debelo iznad prosjeka. Od tih 30.000, najviše je imao u Novom Gradu, 12.000, a ostali maksimalno 3.000 i nešto. U svim ostalim općinama razlike su bile manje (Ilidža 2.000 najveća), a recimo u Trnovu i Ilijašu nije ni bio na vrhu, jer oni imaju lokalne baje :D Tako da, rekao bih da je od tih 30.000 glasova tada rastom naročito NiP-a dio podrške opao. Borba na lokalnim izborima sa Delićem je to pokazala. S druge strane, postoje i SDA glasači koji su vjerni stranci, pa neće glasati za Efendića, a to su ove razlike, pa i više. Naravno, privući će Efendić i neke druge, koji nisu za SDA, ali je ova prva mašinerija puno jača. U svemu tome, meni je sasvim realno da će se naći između 10.000 i 15.000 onih koji će otići na Efendića. To bi im trebalo donijeti recimo 3 mandata i to je ok. Većina glasova koju otkinu otkidaju od SDA vala. Neka ne pređu zajedno 12 i to je sasvim pristojno. Sve ispod toga bi bilo ultra pozitivno iznenađenje.

Helem, ne može SBiH imati 30.000 glasova, a ne mogu ni razočarati pa imati 5.000.

I sad kad gledam ove glasove pojedinačno iz 2018., Marjanović je recimo baš povukao za NS. On je na nivou kantona imao iznad 46% glasova u odnosu na ukupne glasove stranke. Recimo, on je imao 13.000 glasova, a drugi na listi NS tek 3.000. Siguran sam da će i ove godine uzeti jedan mandat i upasti u Skupštinu, jer nije njegova lista besmislena, pa nabrat će 6.500 glasova. S druge strane, realno, 80% toga je otkidanje glasova Našoj stranci. Oni su sad samo prepušteni Fortinom imidžu građenom kroz ulogu premijera. Zapravo, kako više razmišljam, nema šanse da NS izvuče više od 4 mandata nažalost i za nadati se čak da će Marjanović upasti, a ne da ostane ispod crte i da ti glasovi budu bačeni u prazno.
Primjetio sam cesto da se ovdje na forumu mijenjaju teze
Precjenjujete prosjecne bh glasace kad kazete da je neka osoba povukla glasove za neku stranku
Ne nego je stranka povukla za osobu
Da te licnosti nema na listi, 90% tih glasova opet bi otislo za tu stranku
Primjer vam je onaj Damir Niksic kad je dobio u okviru SDPa par hiljada za skupstinu 2018 a 2020 kad je izasao sa svojim pokretom par stotina glasova.
ForumasNormalni

#159 Re: Skupština KS 2022-2026

To funkcionise po principu "glasam za svoju stranku koju podezavam i zaokruzim ispod 1 2 zvucna imena"
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#160 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by JoseMujica »

ForumasNormalni wrote: 01/09/2022 08:48
mistek wrote: 01/09/2022 01:00 Pa stvari sa SBiH su jasne. Tamo će 90% glasova privući Efendić. Isti taj Efendić je u okviru SDA uzeo 30.000 glasova 2018. godine. To je bilo 20.000 više od prvog pratioca u okviru SDA, Čampare, koji je isto bio debelo iznad prosjeka. Od tih 30.000, najviše je imao u Novom Gradu, 12.000, a ostali maksimalno 3.000 i nešto. U svim ostalim općinama razlike su bile manje (Ilidža 2.000 najveća), a recimo u Trnovu i Ilijašu nije ni bio na vrhu, jer oni imaju lokalne baje :D Tako da, rekao bih da je od tih 30.000 glasova tada rastom naročito NiP-a dio podrške opao. Borba na lokalnim izborima sa Delićem je to pokazala. S druge strane, postoje i SDA glasači koji su vjerni stranci, pa neće glasati za Efendića, a to su ove razlike, pa i više. Naravno, privući će Efendić i neke druge, koji nisu za SDA, ali je ova prva mašinerija puno jača. U svemu tome, meni je sasvim realno da će se naći između 10.000 i 15.000 onih koji će otići na Efendića. To bi im trebalo donijeti recimo 3 mandata i to je ok. Većina glasova koju otkinu otkidaju od SDA vala. Neka ne pređu zajedno 12 i to je sasvim pristojno. Sve ispod toga bi bilo ultra pozitivno iznenađenje.

Primjetio sam cesto da se ovdje na forumu mijenjaju teze
Precjenjujete prosjecne bh glasace kad kazete da je neka osoba povukla glasove za neku stranku
Ne nego je stranka povukla za osobu
Da te licnosti nema na listi, 90% tih glasova opet bi otislo za tu stranku
Primjer vam je onaj Damir Niksic kad je dobio u okviru SDPa par hiljada za skupstinu 2018 a 2020 kad je izasao sa svojim pokretom par stotina glasova.
odlično zapažanje :thumbup:

ali mislim da se najviše ili jedino odnosi na dvije glavne SDP i SDA, koje imaju jaku infrastrukturu

biće baš zanimljivo vidjeti kako će proći Zvizdić i Efendić, po prvi put bez SDA, sa brojem tih personalnih glasova

Damir je na SDP listi dobio negdje oko 4 milje, a na lokalnim izborima sa svojom strankom tj. bez SDP-a, najviše dobio u Centru , mislim oko 520 glasova
mistek

#161 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by mistek »

Nikšić je 2018. u okviru SDP dobio 864 glasa u općini Centar. Na lokalnim 2020. njegova stranka dobila je 616 glasova u Centru. Nije vala da nije bilo prelijevanja, ali eto :)
ForumasNormalni

#162 Re: Skupština KS 2022-2026

I to nije 70% dobio jer je on Damir Niksic vec su privukli ljude (tih par stotina) da glasaju za stranku ESPO
putokaz1

#163 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

Ima prelivanha glasova ,bar 1 mandat bi trebao promjenit dres ,SDA sa 10 pada na 9 ,SBIH sa 0 na 1.
Mada s SDA se nikad nezna uprkos gubljenju 4 nacelnika oni mogu ostat na 10.
Zadnjih 5 ciklusa imaju 10,desavali se i SBIH i SDP i SBB i DF a SDA u KS uvjek ostajala na 10.

Samo zbog interesa moze dio glasaca SDA preletit,promjenit dresove,al to je manji dio.
SDA ce pokupit sve ruralna sela
last mohicans

#164 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by last mohicans »

SDA 8/9
NiP 6/7
SDP 5
NS 4
SBiH 2/3
Ostali nek se raskusuraju. Mislim da DF i SBB ovaj put maksimalno po 1/2 mandat. Mozda ni to, ovisi kakva je mašinerija i struktura.
ForumasNormalni

#165 Re: Skupština KS 2022-2026

Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#166 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by JoseMujica »

last mohicans wrote: 02/09/2022 09:59 SDA 8/9
NiP 6/7
SDP 5
NS 4
SBiH 2/3
Ostali nek se raskusuraju. Mislim da DF i SBB ovaj put maksimalno po 1/2 mandat. Mozda ni to, ovisi kakva je mašinerija i struktura.
otprilike bi to mogl biti to...možda si malo našiljio za sda, sdp i ns i df i sbih potcjenio....ova priča oko izbornog bi mogla dati df vjetar u leđa...sbih, ako efendić uspije mobilisati novi grad može i do 5 hladno
putokaz1

#167 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

ForumasNormalni wrote: 02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
Tako je svugdje ,sredina jednonacionalna SDA,visenacionalna SDPNS DF
Filter

#168 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Filter »

ForumasNormalni wrote: 02/09/2022 10:35 Dosao sam do jednog interesantnog zakljucka. Ljevica u Sarajevu dobija veci broj glasova sto je sredina manje homogena. Npr SDP i NS su slabi u Starom i Novom Gradu, gdje je prema popisu otprilike po 90% Bošnjaka, a jaki u Centru i Novom Sarajevu gdje su Bosnjaci prema popisu 70-75%, i to specificno u "mijesanim" naseljima (tipa na Marijin Dvoru NS dobije 40% glasova sama)
hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...
ima li negdje presjek po izborima za sg, koliko je koja stranka sakupila zrtava? sad me bas zainteresovalo da vidim gdje je ko koliko cega i kad.
ForumasNormalni

#169 Re: Skupština KS 2022-2026

Filter wrote: 02/09/2022 11:42
hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu i zasrao debelo. nikad gori nacelnik ikad, icega, katastrofa jbena i sdp je bahato pustio da to tako ide. vise sam i zaboravio kako se mrmonja zvao, proslost daleka, mustafa nesta...
ima li negdje presjek po izborima za sg, koliko je koja stranka sakupila zrtava? sad me bas zainteresovalo da vidim gdje je ko koliko cega i kad.
Imala je ljevica u tom vremenu svugdje vise. Do neke 2012 su imale lijeve stranke demografski kapacitet za osvajanje vise glasova od desnih, ko im je kriv sto nisu taj period od iza rata pa do tada iskoristili za promjenu drustvene klime preko kvalitetnih kadrova. Dijelom je ustvari za to i kriv momenat odmah tokom i nakon rata kada se desio odlazak vise stotina hiljada visokoobrazovanih koji su ovdje trebali donijeti prave PROMJENE. Ovo sada je sve posljedica toga jer se drustvo pocelo onda piramidalno osipati i raspadati. Uglavnom za ljevicu smatram kod nas da je vec pokasno, ljudi su otisli, nove generacije cak sve masovnije, oni stariji pomrli... Sad moze sve samo na gore
Last edited by ForumasNormalni on 02/09/2022 11:52, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#170 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ima na izbori.ba

mustafa resic se zove, najgori nacelnik, bio je u proslom mandatu podguzna muha becirevica, ne znam gdje je sada, uhljebljen u svakom slucaju
AtillaS

#171 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by AtillaS »

hmmm, da li je bas tako? pa odmah poslije rata sdp je imao nacelnika u starom gradu
Mustafa Resić.

Novo Sarajevo je imalo i SDA i SDP. Centar SDA i SDP i sad ovaj kenjac iz NS. Stari Grad i SDA i SDP i sad ovaj SDA konvertit NBL. Novi Grad i SDA i SDP i sad ovaj SDA konvertit SBiH. Trnovo imalo SDA i SDP, možda i još ponešto. Vogošća SDA, Ilidža SDA i konvertiti, Hadžići SDA, Ilijaš SDA, i tako...
last mohicans

#172 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by last mohicans »

JoseMujica wrote: 02/09/2022 10:46
last mohicans wrote: 02/09/2022 09:59 SDA 8/9
NiP 6/7
SDP 5
NS 4
SBiH 2/3
otprilike bi to mogl biti to...možda si malo našiljio za sda, sdp i ns i df i sbih potcjenio....ova priča oko izbornog bi mogla dati df vjetar u leđa...sbih, ako efendić uspije mobilisati novi grad može i do 5 hladno
Vjeruj, ja bih volio da imaju 6/7 ali pokusavam biti realan.
Filter

#173 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Filter »

ForumasNormalni wrote: 02/09/2022 11:48

Imala je ljevica u tom vremenu svugdje vise. Do neke 2012 su imale lijeve stranke demografski kapacitet za osvajanje vise glasova od desnih, ko im je kriv sto nisu taj period od iza rata pa do tada iskoristili za promjenu drustvene klime preko kvalitetnih kadrova. Dijelom je ustvari za to i kriv momenat odmah tokom i nakon rata kada se desio odlazak vise stotina hiljada visokoobrazovanih koji su ovdje trebali donijeti prave PROMJENE. Ovo sada je sve posljedica toga jer se drustvo pocelo onda piramidalno osipati i raspadati. Uglavnom za ljevicu smatram kod nas da je vec pokasno, ljudi su otisli, nove generacije cak sve masovnije, oni stariji pomrli... Sad moze sve samo na gore
evo kolege su mi pomogle, mustafa resic. hvala ljudstvo :thumbup:
da li su bas stotine hiljada otisle iz bosne odmah nakon rata, ne bih rekao. elem, nije vise ni bitno, proso voz.
sustinski problem bosne je sto niko nije za bosnu. malo se zahuktalo, gdje ce stati cuce se.
nade polazem u ns da nesto pokusaju pokrpiti, ostalo... mrka kapa
putokaz1

#174 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

Moguca iznenadjenja
SDA 10 ili vise
NIP preko 12
BOSS 3 i vise
HDZ 1,SNSD 1
BPS 2
Naravno iznanadjenje niko ne moze pogoditi
Cvancika