Ovih dana čitam razne tekstove o tome kako je sramotno što nije ispoštovan rok, ministar ne valja, ništa ne valja...
Prema mojim iskustvima brojni sarajevski novinari nisu baš ono najoštrije olovke u pernici.
Primjera radi, ona užasna apokaliptična situacija prije par sedmica dana:
Nosač sa trolejbusa oštetio šoferšajbu na automobilu
Preuzelo je više medija i svi su izazivali paniku otkinutim NOSAČEM...
JBG NOSAČ... to uopće nije nikakav nosač dakle novinarska gospoda nema znanja fizike za osnovne škole i nema apsolutno pojma kako trolejbus funkcioniše.
Ali to je očigledno bio problem već prije 120 godina.
Kad sam se bavio istraživanjima tokom radova na mojoj knjizi, primjetio sam sljedeće:
Novinari koji su pisali na njemačkom npr. u novinama Bosnische Post, većinom su bili fokusirani na tačan opis dešavanja, nekad i baš dosadno izbrajali tehničke parametre ovoga onoga.
Dok su lokalni novinari bili fokusirani na šešir supruge barona XY, na opis jela koja su servirana uvaženim gostima, na vremenske prilike onoga dana... lijepo i šaroliko, sa druge strane ako stvarate neku faktografiju nije puno korisno.
Veliki poraz je za mene predstavljalo traženje informacija o prvom sarajevskom trolejbusu. Uveden je trebao biti davno prije Beograda i drugih evropskih gradova, kontaktna mreža završena, trolejbus montiran u tramvajskoj radionici, ali zbog političkih razloga nakon probne vožnje ukinut.
Mislio ja JOOOJ da ima i neka slika tog vozila, to bi bila senzacija. Prvi trolejbus na Balkanu pred sam početak II. svjetskog rata.
EM
Dakle, u tadašnjoj sarajevskoj dnevnoj štampi ovoj revolucionarnoj tehnologiji posvećeno je par redova u toku dotičnih sedmica dana. Slikanje ovog čudnog izuma novinarima nije palo na um. Fotki nema.
Zato su tadašnji novinari s nevjerovatnom energijom baš istih dana pisali svaki dan o MISTERIOZNOM ČUDOVIŠTU, koje je navodno u noćnim satima ubijalo ovce te krave oko Ilidže i Hrasnice i nakon toga se povlačilo u šume i provalije na Igmanu....
EDIT: Da budem pravedan, tadašnji novinari nisu objavili niti fotku onog igmanskog čudovišta...