Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kabal1337

#40176 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

kakaljin wrote: 31/08/2022 16:52
BadBoy wrote: 31/08/2022 16:50

Ili će se desiti zato što se kloc odlučio da pretiče bez da se uvjeri da tu radnju može obaviti sigurno i VRATITI se u traku bez guranja, sviranja, blicanja i serendanja?
A sta cemo kad se uvjeri da je cista suprotna traka i vidljivo i krene u preticanje a ovaj ispred doda gas i ne dozvoljava mu da ga pretekne i vrati se u desnu traku!!!!!!!!!

Ko je tu kloc?
To je krsenje zakona
Ovdje se radi o

Sleper, Auto1,Auto2
Auto 1 vozi blize iza slepera
Auto 2 hoce da pretekne Auto1 ( iako vidi da nema mjesta za njega izmedju slepera i auta 1)
Zapocinje radnju, dolazi rame uz rame od Auta 1 eventualno 1/2 auta ispred Auta 1.
Ceka da auto 1 zakoci da se moze ubacit.
Auto1 ne koci, umedjuvremenu dolazi auto iz kontra smjera.
Auto 2 gura Auto 1 da spasi svoj zivot ( umjesto npr. kocenja i vracanja na svoje mjesto).

Eh problem je sto forumasi misle da ce im svako zakocit da ae ubace, ali naravno imas ljudi sto nece.
I zasto ti treba u zivotu noge da ti se tresu radi takve situacije. Pa bolje prestizati sigurno.
Last edited by kabal1337 on 31/08/2022 17:01, edited 1 time in total.
ado_n

#40177 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

Ateista wrote: 31/08/2022 16:21
kabal1337 wrote: 31/08/2022 16:07

Nisi ti dobar u glavi, ja nigdje nisam rekao da ja vozim iza slepera zaljepljen.
Ja kazem da cete takvim prestizanjem i izgurivanjem jednog dana poginut. De ne lupetaj Boga ti, pricas o nekom rastojanju a sam ga ne drzis onoliko koliko bi zapravo trebao biti
Ako oni voze debelo ispod ogranicenja a ti ne mozes prestic jarane ostavi kljuceve od auta.
Mozda neko i hoce, ili neko vec jeste, ali glavni krivci za to su oni koji ne drze odstojanje, ili bar kad ih neko pretice ne naprave prostor ako vec prethodno ne drze odstojanje.
Fakat mi nije jasno zasto?
Zar nije ugodnije voziti sa odstojanjem, manje korekcija brzine, opustenija voznja?
:thumbup:
kakaljin

#40178 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kabal1337 wrote: 31/08/2022 16:57
kakaljin wrote: 31/08/2022 16:52

A sta cemo kad se uvjeri da je cista suprotna traka i vidljivo i krene u preticanje a ovaj ispred doda gas i ne dozvoljava mu da ga pretekne i vrati se u desnu traku!!!!!!!!!

Ko je tu kloc?
To je krsenje razloga.
Ovdje se radi o

Sleper, Auto1,Auto2
Auto 1 vozi blize iza slepera
Auto 2 hoce da pretekne Auto1 ( iako vidi da nema mjesta za njega izmedju slepera i auta 1)
Zapocinje radnju, dolazi rame uz rame od Auta 1 eventualno 1/2 auta ispred Auta 1.
Ceka da auto 1 zakoci da se moze ubacit.
Auto1 ne koci, umedjuvremenu dolazi auto iz kontra smjera.
Auto 2 gura Auto 1 da spasi svoj zivot ( umjesto npr. kocenja i vracanja na svoje mjesto).

Eh problem je sto forumasi misle da ce im svako zakocit da ae ubace, ali naravno imas ljudi sto nece.
I zasto ti treba u zivotu noge da ti se tresu radi takve situacije. Pa bolje prestizati sigurno.
Auto 2 krene preticati Auto 1 jer je sleper prvi a Auto 1 nakon nekoliko isprekidanih nije pretekao slepera iako je imao cistu situaciju. Kad je auto 2 vidio da Auto 1 ne pretice iako ima sve cisto ispred sebe Auto 2 odlucuje da na slijdecem isprekidanim krene u radnju preticana kad vidi da nema nikoga iz suprotnog pravac, i tu dolazi do preticanja ali auto 1 ne ostavalja prostor Autu 2 da se vrati u svoju traku jer vozac Auta 1 je KLOC koji ne zna preteci pa ne dozvoljva i drugima da to urade, a pocelo je dolaziti auto iz suprotnog smjera a Kao sto kazes Auto 1 ne dozovljava mu da se vrati time ugrozava i sebe i ostale ucesnike i opet kazem u Autu 1 je veliki KLOC koji ugrozava saobracaj sa svojom radnjom za volanom.
kabal1337

#40179 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

I na kraju radi KLOCA pogines jer si tvrdoglav :thumbup:
kakaljin

#40180 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kabal1337 wrote: 31/08/2022 17:09 I na kraju radi KLOCA pogines jer si tvrdoglav :thumbup:
KLOC ti ugrozi zivot, ali kao sto mnogi ovdje kazu instiktivno se reaguje u teskim situacijamai bolje izgurati ovoga desno nego direktni sudar napraviti.

Jer si ti asa autom vec obisao tog KLOCA i trebas se samo vratiti ali KLOC ne zeli da popusti GAS da se vratis.

Puno vise vremena treba da se vratis iza KLOCA nego da ga izguras ako je bas veoma rizicno da ce te udariti direktno ovaj iz suprotnog pravca
Last edited by kakaljin on 31/08/2022 17:14, edited 2 times in total.
ado_n

#40181 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

kabal1337 wrote: 31/08/2022 16:47
kakaljin wrote: 31/08/2022 16:41 Ko ne zeli da pretice niko njega ne tjera da pretice, ali treba dozvoliti onome koji ga pretice da sto lakse obavi preticanje i nastavi sa voznjom da mu ne stvara probleme nisebi niti ovome sto pretice.

Isto tako onaj sto pretice treba da vidi da li na siguran nacin moze to izvesti, i odradi to preticanje sto brze i lakse i da ode svojim putem sto prije.

Ako je neko brzi od nekoga onda taj sporiji nadje najbezbolniji nacin da propusti brzeg da ga obidje i svi su sretni ovaj brzi je otisao a ovaj sporiji nastavi sa svojom voznjom sigurno.
Pa bas tako, svi voze svoje bez da iko ikog gura.
Ljepi ti se neko na guzicu, bolju preglednost imas, cim moze desni upalis i nek ovaj gazi gas ko mile volje.
Reci mi razlog zašto da to bilo ko uradi.
Ako je ograničenje npr.50 na sat a ja idem npr.malo ispod 70, zašto bih ja ili bilo ko trebao da se sklanja desno.
Mogu samo da mu izađem u susret tako što ću smanjiti brzinu ako vidim da se kloc muči da me pretekno.
Čivjeku koji zna preteći i ima kola sa puno konja,mojih 70 na sat neće predstavljati problem.
Klocevima koji sa 60 konja pretiču se ne treba ni usporavati ali se to uradi zbog nedužnih ljudi koje taj kloc može ubiti
kabal1337

#40182 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

kakaljin wrote: 31/08/2022 17:11
kabal1337 wrote: 31/08/2022 17:09 I na kraju radi KLOCA pogines jer si tvrdoglav :thumbup:
KLOC ti ugrozi zivot, ali kao sto monog ovdje kazu instiktivno se reaguje u teskim situacijamai bolje izgurati ovoga desno nego direktni sudar napraviti.
Zapravo, ti si taj koji ugrozi zivot sebi, kolcu, vozacu iz suprotnog. Jer si zapoceo radnju u Startu koja nije sigurna ( nema mjesta).
kakaljin

#40183 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kabal1337 wrote: 31/08/2022 17:15
kakaljin wrote: 31/08/2022 17:11

KLOC ti ugrozi zivot, ali kao sto monog ovdje kazu instiktivno se reaguje u teskim situacijamai bolje izgurati ovoga desno nego direktni sudar napraviti.
Zapravo, ti si taj koji ugrozi zivot sebi, kolcu, vozacu iz suprotnog. Jer si zapoceo radnju u Startu koja nije sigurna ( nema mjesta).
Ko je rekao da nema mjesta kad je sve cisto bilo i poceo sa preticanjem a kloc dao gas kad sam ga vec prosao za pola auta i umjesto da ga predjem on da gas i u tom trenutku naidje auto iz suprotnog pravca
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#40184 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Preticanje se vrši samo ako si siguran da ces isto zavrsiti. U svakom drugom koraku, onaj koji pretiče je odgovoran za sebe.

Naravno da necu ubrzavati ako me neko pretiče, naravno da cu prikočiti AKO JE SIGURNO ZA MENE, ali mi je oduzeto prvenstvo, da tako kazem, jer je preticanjem NARUŠIO MOJU VOZNJU.

I ovi što govore ili fronatlni, ili desno u tebe. Majstore, mogao bi ti desno u mene, ako prezivimo, garantujem ti da nikada ne bi sjeo više za volan. Nikada ali nikada, pa makar ne bi bilo ni mene.

Neki daju sebi previše prava. Čuj prati ti mene gdje sam ja. Isprati momčino, a ako ne mozes, nisi sposoban, suoči se s posljedicama BEZ UGROZAVANJA mene, koji sam se tu slučajno zadesio, dok ti pokusavac povecat kitu za par cm.
canvra888

#40185 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

kakaljin wrote: 31/08/2022 17:17
kabal1337 wrote: 31/08/2022 17:15

Ko je rekao da nema mjesta kad je sve cisto bilo i poceo sa preticanjem a kloc dao gas kad sam ga vec prosao za pola auta i umjesto da ga predjem on da gas i u tom trenutku naidje auto iz suprotnog pravca
Niko ne govori o davanju gasa, to je apsolvirano par stranica unazad da je zakonski kažnjivo i da se ta figurativna situacija ne uzima u obzir.
kabal1337

#40186 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

ado_n wrote: 31/08/2022 17:12

Reci mi razlog zašto da to bilo ko uradi.
Ako je ograničenje npr.50 na sat a ja idem npr.malo ispod 70, zašto bih ja ili bilo ko trebao da se sklanja desno.
Mogu samo da mu izađem u susret tako što ću smanjiti brzinu ako vidim da se kloc muči da me pretekno.
Čivjeku koji zna preteći i ima kola sa puno konja,mojih 70 na sat neće predstavljati problem.
Klocevima koji sa 60 konja pretiču se ne treba ni usporavati ali se to uradi zbog nedužnih ljudi koje taj kloc može ubiti
Evo ja cu licno svaki put uraditi. Nit zelim da se trkam, nit zelim da mi se ko ljepi na guzicu duzim putem.
Upalim desni zmigavac, cim je slobodno iz suprotnog i nek pici i fura.
kakaljin

#40187 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 31/08/2022 17:19 Preticanje se vrši samo ako si siguran da ces isto zavrsiti. U svakom drugom koraku, onaj koji pretiče je odgovoran za sebe.

Naravno da necu ubrzavati ako me neko pretiče, naravno da cu prikočiti AKO JE SIGURNO ZA MENE, ali mi je oduzeto prvenstvo, da tako kazem, jer je preticanjem NARUŠIO MOJU VOZNJU.

I ovi što govore ili fronatlni, ili desno u tebe. Majstore, mogao bi ti desno u mene, ako prezivimo, garantujem ti da nikada ne bi sjeo više za volan. Nikada ali nikada, pa makar ne bi bilo ni mene.

Neki daju sebi previše prava. Čuj prati ti mene gdje sam ja. Isprati momčino, a ako ne mozes, nisi sposoban, suoči se s posljedicama BEZ UGROZAVANJA mene, koji sam se tu slučajno zadesio, dok ti pokusavac povecat kitu za par cm.
Po tebi tebe ugrozva onaj sto te pretice, po meni mene ugrozva onaj sto vozi ispod ogranicenja i ne prati situaciju u saobracaju. PA i ti narusavas moju voznju ako vozim po ogranicenju +10 preko, jer ti vozis ispod ogracnicenja.

Pa normalno da cu kad vidim da je sigurno i da nema nikoga iz suprotnog pravaca i isprekidana linija je da cu poceti preticanje sporijeg ispred sebe. Ja ne vidim u tome problem.

A u ostalom uvijek se vodim parolom bolje je pustiti onoga koji pretice jer nikada ne znas radi cega neko zuri negdje. mozda su sekunde zivota u pitanje nekoma ako taj stigne sto prije na odrdiste, zato samo propustis ga da ode a ti nastavis sa svojom voznjom.
kabal1337

#40188 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

laserShow wrote: 31/08/2022 17:19 Preticanje se vrši samo ako si siguran da ces isto zavrsiti. U svakom drugom koraku, onaj koji pretiče je odgovoran za sebe.

To je to, slazem se 100%
+ Nema potrebe da te gura, zakoci se i vrati na isto mjesto. Samo oni u panici guraju u stranu
canvra888

#40189 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

Ako ćemo biti iskreni, rijetko ko ostane unutar ograničenja pri preticanju, čak i kad pretiče najveće sporače. To je još jedna falinka ako ćemo zakonski gledat.
kakaljin

#40190 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

canvra888 wrote: 31/08/2022 17:23
kakaljin wrote: 31/08/2022 17:17

Niko ne govori o davanju gasa, to je apsolvirano par stranica unazad da je zakonski kažnjivo i da se ta figurativna situacija ne uzima u obzir.
Pa isto je i kada je neka kolona i pocnem preticati jednog po jednog ako ne mogu ih vise uzeti odmah. I normalno trebam se vratiti u svoju traku. a vecina ih se priljepi u koloni i ne gleda situacije i samo vozi u koloni umjesto da i on pretekne kad dozvoli situacija. Desilo mi se veliki broj puta da cekam ovoga ispred sebe da krene u preticanje a on ni habera a sve slobodno i sigurno, a ima duplo jace auto od mene. PA onda kad dodje prilika ja krecem u preticanje jer taj vozi u koloni i ne namjerava preticati.
laserShow

#40191 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

kakaljin wrote: 31/08/2022 17:25 PA i ti narusavas moju voznju ako vozim po ogranicenju +10 preko, jer ti vozis ispod ogracnicenja.
Malo si kontradiktoran, ustvari duplo :) Prvo, ako cemo zakonski, postoji ogranicenje, kako gornje, tako i donje. Sve dok neko vozi tim ogranicenjem, ne krsi zakon. Naravno, ako stvori kolonu, desni zmigavac, pusti druge i nastavi. Drugo, pricas o ogranicenju i kazes "vozim 10+ preko ogranicenja". Nema smisla :)

Ja sam fino rekao, ne ugrozavam nikoga, vozim u ogranicenju, a pri preticanju onaj ko to radi je odgovoran za sebe, ali i druge. Mora biti 100% siguran da moze obaviti preticanje bez da ugrozi ikoga. Sve drugo je šuplja priča.

Naravno da niko normalan, prvenstveno radi sebe, nece sudjelovati u toj opasnosti, ili ce stati na kocnicu, ili ce ubrzati (da ima i ubrzanje ko prati sta se desava). Ipak smatrati da je u bilo kakvoj obavezi onaj ko je pretican, osim da ne ubrzava, nema smisla. Glupa rasprava.

Ili si siguran da mozes preteci i to uradis na siguran nacin, ili ne pretices. Tako da nema tu price o onome što je pretečen.
kabal1337

#40192 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

canvra888 wrote: 31/08/2022 17:28 Ako ćemo biti iskreni, rijetko ko ostane unutar ograničenja pri preticanju, čak i kad pretiče najveće sporače. To je još jedna falinka ako ćemo zakonski gledat.
Pa ja kad god sam preticao izlazna bude ~120-130 km/h na magistralnoj cesti(80). I sve se desi kroz 4-6s. Mislim stvarno ako moze pretec sleper a ne moze sleper i jos 5m. Skroz losa procjena.
kakaljin

#40193 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

canvra888 wrote: 31/08/2022 17:28 Ako ćemo biti iskreni, rijetko ko ostane unutar ograničenja pri preticanju, čak i kad pretiče najveće sporače. To je još jedna falinka ako ćemo zakonski gledat.
Fizika kao nauka govori da se mora ubrzati da bi se obislo nesto sporije. Tako da je to neminovno da se predje preko ogranicenja nekad, iako sam znao po ogranicenju da preticem mnoge koji su vozili debelo ispod ogranicenja.
phillie

#40194 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

A sta ako je i Auto3 /koje je bilo iza Auto2 a takodjer je brzanac/ odmah krenuo za Auto2 da pretice? :D
shbc

#40195 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shbc »

Mene samo jedna stvar nervira kod preticanja. To je preskakanje auta kada je kolona, pogotovo kada je na celu kolone kamion. Jarane, svi hocemo da ga predjemo. Cekaj svoj red
kakaljin

#40196 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 31/08/2022 17:29
kakaljin wrote: 31/08/2022 17:25 PA i ti narusavas moju voznju ako vozim po ogranicenju +10 preko, jer ti vozis ispod ogracnicenja.
Malo si kontradiktoran, ustvari duplo :) Prvo, ako cemo zakonski, postoji ogranicenje, kako gornje, tako i donje. Sve dok neko vozi tim ogranicenjem, ne krsi zakon. Naravno, ako stvori kolonu, desni zmigavac, pusti druge i nastavi. Drugo, pricas o ogranicenju i kazes "vozim 10+ preko ogranicenja". Nema smisla :)

Ja sam fino rekao, ne ugrozavam nikoga, vozim u ogranicenju, a pri preticanju onaj ko to radi je odgovoran za sebe, ali i druge. Mora biti 100% siguran da moze obaviti preticanje bez da ugrozi ikoga. Sve drugo je šuplja priča.

Naravno da niko normalan, prvenstveno radi sebe, nece sudjelovati u toj opasnosti, ili ce stati na kocnicu, ili ce ubrzati (da ima i ubrzanje ko prati sta se desava). Ipak smatrati da je u bilo kakvoj obavezi onaj ko je pretican, osim da ne ubrzava, nema smisla. Glupa rasprava.

Ili si siguran da mozes preteci i to uradis na siguran nacin, ili ne pretices. Tako da nema tu price o onome što je pretečen.
+10 preko ogranicenja je svugdje dozvoljeno i bez ikakvih sankcija, tako da itekako ima smisla.

NAravno da niko normalan nece krenuti u rizicno preticanje, ali kad je situacija normalna i krenes u preticanje ocekujes i od ostalih ucesnika u saobracaju da sudjeluju u saobracaju a ne da samo po inerciji voze vec da razmisljaju i gledaju desavanja u saobrcaju oko sebe dok voze
canvra888

#40197 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

kakaljin wrote: 31/08/2022 17:31
Fizika kao nauka govori da se mora ubrzati da bi se obislo nesto sporije. Tako da je to neminovno da se predje preko ogranicenja nekad, iako sam znao po ogranicenju da preticem mnoge koji su vozili debelo ispod ogranicenja.
Da, ali ja kažem ako ćemo zakonski gledat. Opet bi preticatelj bio terećen sa više tački u slučaju potencijalnog belaja. Rekoh par stranica prije, nerviraju i mene strašno sporači i gledam prvu priliku da ih mlatnem, ali neću pod svaku cijenu ići u taj rizik. Dok sam bio mlađi, jesam itekako uzimao takve rizike, sad hvala Allahu došlo u glavu da je bolje i sporije tih nekih 4-5 minuta nego se oslanjati na pretpostavke i tuđe reakcije.

To sam naučio na jedan teži način kad sam se oslonio na pretpostavku da će drugi vozač reagovat, a nije reagovao kako sam očekivao i kako bi očekivalo 99% ljudi.
kabal1337

#40198 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

phillie wrote: 31/08/2022 17:31 A sta ako je i Auto3 /koje je bilo iza Auto2 a takodjer je brzanac/ odmah krenuo za Auto2 da pretice? :D
To je zakonski zabranjeno. Ali sta da je recimo Auto 3 ubrzalo prema autu 1, dok je Auto 2 zapocelo preticanje.

Auto 1 koci da izvuce glavu iz torbe autu 2, i auto 3 odmah koci. Ko koga ugrozi?
kakaljin

#40199 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

shbc wrote: 31/08/2022 17:33 Mene samo jedna stvar nervira kod preticanja. To je preskakanje auta kada je kolona, pogotovo kada je na celu kolone kamion. Jarane, svi hocemo da ga predjemo. Cekaj svoj red
Nije problem cekati ako taj prvi krene na vrijeme a ne da odugovlaci sa preticanjem. Pa kad bude cista sitaucija a taj prvi ne odradi to i zajebe sve iza sebe pa opet cekaj isprekidanu za preticanje.

Pa vjerovatno taj sto preskace je na vrijeme razmisljao i pripremio se za preticanje dok taj ispred je haman spavao za volanom i neije krenu kad je nastala dobra situacija za preticanje.
laserShow

#40200 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

kakaljin wrote: 31/08/2022 17:34 +10 preko ogranicenja je svugdje dozvoljeno i bez ikakvih sankcija, tako da itekako ima smisla.
Ne bih rekao da je toliko. Koliko znam u de je 3km/h, u italiji 5%. Koliko znam Slovenija nema pa svi voze ispod ograničenja kada nalete na kamerice :D znaci moze se?
Post Reply