Ukrajina

lajkujMe

#108776 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ubicu se izbrisa mi se citav post :oops:
Idemo opet

Ta Ruska mapa ima smisla ali ako uzmes dogadjaje od prije 2 dana i ono sto sam jucer napisao.

Oni klipovi okupljanja Ukrajinskih snaga sto su izasli geografski su izgleda blizu Andrivke snimljeni.

Vec potvrdjeno da su se Probili do Tavriiske to je prodor od 17km prvi dan.
Ne gledate mape dovoljno (i bolje) nakon tog brzog prodora Snage su se rasprsile na vise pravaca.

Jedan je odmah krenuo na zapadno prema Kalynivske i time stavio u okruzenje Ruse u selima izmedju Andrivke i Kalynivske.

Drugi pravac je krenuo odmah na Tamaryne isto zapadno od Tavriiske.

Treci pravac na Dmytrenka istocno od Tavriiske.

To je sve iz jednog velikog spica koji je krenuo iz Andriivke koji je isao Jugo-Zapadno tako da kazem.
Napomena ovo su djelomicno potvrdjene info s terena kad je prvi dan brujio twitter.

Drugi veliki spic isto iz Andriivke-Lozove je krenuo jugo-istocni na Sukhy Stavok koji je odmah probio do Kostromke pa sve do Bruskynske. Za razliku od ovog prvog spica ovaj je izgleda bio manji od ta dva i nike bilo razdvajanja snaga.

Ne mogu za ovo garantovati jednostavno nema oficijelnih info izvlacim iz onog sto se objavljuje i zakljucujem neke stvari.

Evo i mapa

Image

Objasnjenje , sve sto je zeleno to jest ova polja su no mans land tu nema nikoga teritorija se drzi iz sela i gradica.
Zuti krug su Sela za koje nemam info dal se bilo sta desilo.
Ovo do Tavriske je potvrdjeno, i do Sukhy Stavok.
Ostalo je malo nagadjanje od podataka s FIRMSA, Twitter info, geolokacije i drugo.
Dimu1927

#108777 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

plavi_E wrote: 31/08/2022 14:24
Pa mnogi prate. Na MCM (Moja Citi Mitomanija) smo glavna tema.
:lol:
e ako prate evo im ga na, i jednim i drugim :evil:

Slava Ukrajini
:bih:
sumirprimus

#108778 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Pa brate stas pratit na mapi nego sta nacrtaju :lol:
Jos ako ti je pririda pisla da se striktno drzis ogranicenja i linija auuu klin ko kuca :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108779 Re: Ukrajina

Post by pici »

Klinovi su zajebiti i za napadaca i za branioca.Uvjek si u opasnosti da budes odsjecen ili da braniocu dodje sazada.Jos ako su kljesta, tu je braniocu il da bjezi il da prouci fatihu, nema treceg.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#108780 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

myshiti vs kliks - i jedni i drugi navijaju, samo suprotne strane. I jedni i drugi postavljaju gubitke suprotne strane. Zato je dobro citati oba izvora, pa onda upotpuniti trecim da se zna kakvo je stanje na terenu. Onda nema hajpa i nerealnih proleterskih komentara.

Ah da, sad ce opet prozivanje :D

Jedan od primjera, niko da postavi video zapise ruskih dronova, koji osmatraju ukrajince ili bacaju bombice isto kao sami ukrajinci. Ja nisam znao da su sposobni za to, ili da imaju takve dronove po upisima ovdje.
Last edited by laserShow on 31/08/2022 17:05, edited 1 time in total.
quoter

#108781 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Spoiler
Show
lajkujMe wrote: 31/08/2022 16:36 Ubicu se izbrisa mi se citav post :oops:
Idemo opet

Ta Ruska mapa ima smisla ali ako uzmes dogadjaje od prije 2 dana i ono sto sam jucer napisao.

Oni klipovi okupljanja Ukrajinskih snaga sto su izasli geografski su izgleda blizu Andrivke snimljeni.

Ne gledate mape dovoljno (i bolje) nakon tog brzog prodora Snage su se rasprsile na vise pravaca.

Jedan je odmah krenuo na zapadno prema Kalynivske i time stavio u okruzenje Ruse u selima izmedju Andrivke i Kalynivske.

To je sve iz jednog velikog spica koji je krenuo iz Andriivke koji je isao Jugo-Zapadno tako da kazem.
Napomena ovo su djelomicno potvrdjene info s terena kad je prvi dan brujio twitter.

Drugi veliki spic isto iz Andriivke-Lozove je krenuo jugo-istocni na Sukhy Stavok koji je odmah probio do Kostromke pa sve do Bruskynske. Za razliku od ovog prvog spica ovaj je izgleda bio manji od ta dva i nike bilo razdvajanja snaga.

Ne mogu za ovo garantovati jednostavno nema oficijelnih info izvlacim iz onog sto se objavljuje i zakljucujem neke stvari.

Evo i mapa

Image

Objasnjenje , sve sto je zeleno to jest ova polja su no mans land tu nema nikoga teritorija se drzi iz sela i gradica.
Ostalo je malo nagadjanje od podataka s FIRMSA, Twitter info, geolokacije i drugo.
Hvala ti na analizama, barataš ovim selima oko Hersona kao da je okolina Sarajeva.

plavi_E

#108782 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Ukrajinci kao da hoce da izbiju na Dnjepar zaobilazeci ruska utvrdjena mjesta. To bi bilo nesto najgore za Ruse. Putko se nebi mogoa drzati za sto koliko bi se tresao.
SanskiBiser

#108783 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

laserShow wrote: 31/08/2022 17:03 myshiti vs kliks - i jedni i drugi navijaju, samo suprotne strane. I jedni i drugi postavljaju gubitke suprotne strane. Zato je dobro citati oba izvora, pa onda upotpuniti trecim da se zna kakvo je stanje na terenu. Onda nema hajpa i nerealnih proleterskih komentara.

Ah da, sad ce opet prozivanje :D
Image

Pa đes ti navijaču umotani u objektivnost, da ne bi hajpa i proleterskih komentara ne bi Lull dobio trajni ban. :D
pici

#108784 Re: Ukrajina

Post by pici »

„Istinito, ali ne neutralno“ – slogan je koji je više puta, izvještavajući o ratu u Bosni i Hercegovini, ponovila CNN-ova reporterka Christiane Amanpour. Objasnila je da je razlika jasna, jer „istinito donosi istinu, dok neutralno može doprinijeti stvaranju lažne jednakosti.
Nekad je bolje biti popisHan neg neutralan.Licemjeri.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#108785 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

SanskiBiser wrote: 31/08/2022 17:07 Pa đes ti navijaču umotani u objektivnost, da ne bi hajpa i proleterskih komentara ne bi Lull dobio trajni ban.
Taj je prikriveni četnik.

Ja sam više puta naveo da sam na strani Ukrajine, te da svaki ruski agresor treba da suncokreti, ili da bude protjeran van Ukrajine (priznatih granica).

Samo napisao sam mali disclaimer, da ne pratim druge stranice, ne bih imao uvid s čime rulje raspllazu, pa na kraju evo s kakvim dronovima, što je meni posebno interesantno, volim dronove. Kad bih pitao pola forumaša kakva je slika na ru dronu, oni bi postavili nešto ovako
Spoiler
Show
Image
:D
pici

#108786 Re: Ukrajina

Post by pici »

quoter wrote: 31/08/2022 17:05
Spoiler
Show
lajkujMe wrote: 31/08/2022 16:36 Ubicu se izbrisa mi se citav post :oops:
Idemo opet

Evo i mapa

Image

Hvala ti na analizama, barataš ovim selima oko Hersona kao da je okolina Sarajeva.

Rusi moraju poslati najbolje jedinice da zaustave klinove, inace ode sve u PM.Na jednom od snimaka sam vidio da Ukri rotiraju napadacke jedinice, znaci imaju dovoljni ljudi za napade i guraju to dok ih se ne zaustavi il dok rusi ne pocnu bjezati.25000 vojnika je malo za taj dio ratista i da rusi to drze.Tu je najmanje trebalo biti 50 000 vojnika. Nece VBR-ovi i artijerija zaustaviti, tenkovsko-pjesadijski prodor.Ako su usli 10-15 kilometra, vrijeme je da artijerci fataju se noge.
lajkujMe

#108787 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sta je problem to je original slika s Orlan-10 :D

Salu na stranu evo sad vidim na Twitteru poplavu info koji potvrdjuje moje teorije od jucer do danas :D

:skoljka:

Ko ono maloprije napisa da misli da Ukrajinci zaobilaze utvrde da izbiju do Dnjepra?
Ne slazem se to se ne moze izvesti nece Rusi mirno sjediti dok ih Ukrajinci zaobilaze poljima.

Ne mislim da je ovo nastavak prosle ofanzive ali ne i finalna ovo je jos jedna shaping operacija za sljedecu ofanzivu.
Kherson i Kahovka nisu cilj ali jeste ovaj reon:

Image

Obezbjedio si Inhulets, unistio najvece utvrde istocno od Inhuletsa Arkanhelske, Visokopillia, Velika Oleksandrivka i Davidov Brod.
Ostavio Rusima juzno mala sela gdje se moraju ukopati a tu ce ih biti lako unistavati artiljerijom.

3 ofanziva koja se mora desiti najkasnije krajem septembra bi bila finalni udarac
pici

#108788 Re: Ukrajina

Post by pici »

Neki pogresno tumace rijec ofanziva.To nije tipa guramo se i bijemo do zadnjeg.Ofanzive imaju svoje faze i etape.Neke se dese iznenadno brzo pa i za same napadace iznenadjujuce, sto je pozitivno a vecina ima svoje faze i etape.Rusi recimo jos uvjek govore evo vec vise mjeseci da su u ofanzivi u Donbasu i Ukri to potvrdjuju.
Ovo nije sto smo se nadali ofanziva tipa oluje.Ovo je prva faza i ukri nece stati do Djepra to je sigurno, e sad kolko ce im trebat, nisam vidovita Djemila.
SanskiBiser

#108789 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mini ... /220831104
Ministri vanjskih poslova EU postigli politički konsenzus o potpunoj suspenziji viza za Ruse
i bonus ovo danas

Image

jednonogi_Jack

#108790 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

SanskiBiser wrote: 31/08/2022 17:35 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mini ... /220831104
Ministri vanjskih poslova EU postigli politički konsenzus o potpunoj suspenziji viza za Ruse
i bonus ovo danas

Image

Naslov pogrešan. Radi se o suspenziji olakšica za vize. Otežava se dobijanje vize.
pici

#108791 Re: Ukrajina

Post by pici »

SanskiBiser wrote: 31/08/2022 17:35 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mini ... /220831104
i bonus ovo danas

Image

EU neće uvesti opću zabranu izdavanja Rusima zbog protivljenja Mađarske, Franucuske i Njemačke. No, sporazum koji olakšava izdavanje viza je suspendiran i Rusi će sad teže dolaziti do viza za EU
pizde kukavičke, skidači gača.
Poljska, Estonija, Latvija i Litva razmatraju zabranu ulaska ruskim putnicima
Zato imaju ovi s mudima :thumbup:
Čitalac

#108792 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zaista ne znam koliko je sve ovo tačno, ali svakako nije zgoreg pročitati…
A farewell to arms. By year end Russia will be left almost without shells, artillery and armored vehicles

It turns out that during the six months of aggression against Ukraine, Russia should have spent at least 7 million shells, not counting the losses of frontline depots as a result of Ukrainian strikes. In other words, if the intensity of the war remains at its current level, Moscow will face a tangible shell shortage by the end of 2022 and will have to reduce its use of artillery in order to save munitions.
https://theins.ru/en/politics/254573
lajkujMe

#108793 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sto volim ksd Ukrajinci urade ono sto sam teoretski napisao :D

Ternovi Pody oslobodjen u toku napad na Zeleni Hai ciste sad bokove

Potvrda da je probijena odbrana u Kiselivci Rusi se povukli na rezervne polozaje u Klapayu
Last edited by lajkujMe on 31/08/2022 18:17, edited 1 time in total.
Dope_Man

#108794 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Čitalac wrote: 31/08/2022 17:59 Zaista ne znam koliko je sve ovo tačno, ali svakako nije zgoreg pročitati…
A farewell to arms. By year end Russia will be left almost without shells, artillery and armored vehicles

It turns out that during the six months of aggression against Ukraine, Russia should have spent at least 7 million shells, not counting the losses of frontline depots as a result of Ukrainian strikes. In other words, if the intensity of the war remains at its current level, Moscow will face a tangible shell shortage by the end of 2022 and will have to reduce its use of artillery in order to save munitions.
Mislim nazalost da su ovo samo zelje i da Rusija ima smeca za izbacivati iz cijevi 2-3 godine, naravno uz odredjenu proizvodnju tokom tog perioda, sad koliko ce moci proizvesti ostaje da se vidi. Al nerealno ocekivati da ubrzo ostanu bez osnovne municije.
emirolini

#108795 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Da ali je smece, nije ni blizu Nato standarda, i svi novi Rusisticki orci ce da lahko osuncokrete i to nece ni vidjeti sta ih je pogodilo.
Gandalf

#108796 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

mišljenja sam da su orci podobro ispraznili svoje zaliha oružja u ovih već preko 6 mjeseci rata, rasipali su se municijom po civilnim ciljevima, šenlučili po ukrajinskim položajima, istovremeno su trpjeli velike gubitke u tehnici, dosta opreme im je i zarobljeno a šlag na tortu su rokanja Himarsa po ko zna koliko skladišta oružja

ova ofanziva ukrajinaca će ih i dodatno iscrpiti, tako da stanje u vojsci po pitanju svega pa i artiljerije je sigurno mnogo lošije nego prije 24.02.
lajkujMe

#108797 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jarane ako probiju Klapayu bice veselo, i ne ne pricam o Khersonu

Iz Kalapaye mogu napasti Bilozerku i sastaviti se s Tomyna Balkom i time odsjeci Ruse ne samo iz Stanislava nego i lijevi bok sto sam jutros crtao.

To je 5000 zarobljenih Rusa samo tako plus oprema
sumirprimus

#108798 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 31/08/2022 17:34 Neki pogresno tumace rijec ofanziva.To nije tipa guramo se i bijemo do zadnjeg.Ofanzive imaju svoje faze i etape.Neke se dese iznenadno brzo pa i za same napadace iznenadjujuce, sto je pozitivno a vecina ima svoje faze i etape.Rusi recimo jos uvjek govore evo vec vise mjeseci da su u ofanzivi u Donbasu i Ukri to potvrdjuju.
Ovo nije sto smo se nadali ofanziva tipa oluje.Ovo je prva faza i ukri nece stati do Djepra to je sigurno, e sad kolko ce im trebat, nisam vidovita Djemila.
Kaze se stvaranje pretpostsvki za.. pa sad po izboru.. nama najblizi poznati slucaj stvaranje pretpostavki za oluju 94te jos u bosni.. :mrgreen:
sumirprimus

#108799 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 31/08/2022 17:59 Zaista ne znam koliko je sve ovo tačno, ali svakako nije zgoreg pročitati…

Osim municuje, ja ne znam kako izdrze rejt sa cijevima i posadama. Ok imaju municuje ali cijevi i posada nema bas beskonacno u skladistima
karanana

#108800 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kad kazemo cijevi, jel govorimo o redovnom mijenjanju cijevi na artiljeriji nakon odredjenog vremena koristenja tj. nakon odredjenog broja ispucane artiljerije? to se mora raditi poprilicno cesto jelde?

to je zajebana stvar i za jedne i za druge.
Post Reply