Ukrajina

Blixen

#108701 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

Honda Rajvosa wrote: 31/08/2022 10:04 Javio se i dejan cetnik sa hersonskog fronta, pa ocigledno da ovim gori pa ih povlace. Po njegovom, ukrajinci krenuli sa 2 brigade, usput prica i o drugim frontovima u istocnoj ukrajini.

ako koga zanima evo link: https://www.youtube.com/watch?v=yLJljLiyoAc
sehid na cekanju :D
ja ga vala ne gledao, osim na nekoj smrtovnici
Bernardinac

#108702 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Blixen wrote: 31/08/2022 10:23
Honda Rajvosa wrote: 31/08/2022 10:04 Javio se i dejan cetnik sa hersonskog fronta, pa ocigledno da ovim gori pa ih povlace. Po njegovom, ukrajinci krenuli sa 2 brigade, usput prica i o drugim frontovima u istocnoj ukrajini.

ako koga zanima evo link: https://www.youtube.com/watch?v=yLJljLiyoAc
Gledao jutros.
Kaže da je UA imala dobru artiljerijsku pripremu i da su ruski gubici oko 300.
Znači da su ih dobro klepili😉
Zumbul2

#108703 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Jedna rečenica u izvještaju južne komande me zagolicala gdje kažu da su ruske snage većinom demoralisane ali još pružaju otpor. Dukat bih dao da znam sad šta se dešava ispod Tomine Balke, jesu li ih u Stanislavu opkolili ili zgurali u more. Oleksandrivka je prvi dan promjenila vlasnika to znamo. Interasntno je sjevernije gore oko Inhuletsa rijeke, ali kako vidimo još nije ispuhala ofanziva, nego se po noći više odrađuje izgleda.
Gandalf

#108704 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Potpuno je drugačiji koncept ofanzive kod Ukrajinske Armije od onoga kako to zamišljaju u Mordoru - jednostavno, ukrajinci će preciznim artiljerijskim pogocima obesmisliti neprijateljsko držanje linija, koje se više nemaju odakle snadbijevati, niti oružjem niti vojnicima

Kada držačima linija koji su se ukopali potpuno nestane zaliha a nove nemaju odakle stići, niti dolaze nove trupe kao pojačanja, orci će krenuti preko vode do slobode, u njihovom slučaju do kadirovaca i streljanja ili gulaga za preispitivanje lojalnosti ka vrhovnom orku.

Ukrajinci uopšte ne moraju danas zauzeti 300 kvadratnih kilometara uz ogromne gubitke, neprijatelj koji je odsječen od logistike će sam pokupiti svoje obojke i ufatiti se noge.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#108705 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Zumbul2 wrote: 31/08/2022 10:37 Jedna rečenica u izvještaju južne komande me zagolicala gdje kažu da su ruske snage većinom demoralisane ali još pružaju otpor. Dukat bih dao da znam sad šta se dešava ispod Tomine Balke, jesu li ih u Stanislavu opkolili ili zgurali u more. Oleksandrivka je prvi dan promjenila vlasnika to znamo. Interasntno je sjevernije gore oko Inhuletsa rijeke, ali kako vidimo još nije ispuhala ofanziva, nego se po noći više odrađuje izgleda.
upotrebu naziva mjesta Oleksandrivkatreba zabraniti na forumu😂
Honda Rajvosa

#108706 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Bernardinac wrote: 31/08/2022 10:28
Blixen wrote: 31/08/2022 10:23

Gledao jutros.
Pitanje je koliko su ovi uspjeli uzeti. Kako neko napisa, mozda je ovo Psiho operacija. Da njima n gori ne bi slali ove bericeve DNR ili koji su vec kurac. Vidjet cemo mislim sutra ili u petak vise sta se sve desilo. 3 - 4 dana ofanzive bi trebalo da da neke rezultate. Rusi mogu za dan ispucati municiju i sta ce onda. nalaze se u uzasnoj poziciji na desnoj strani rijeke. sami sebe stavili u "kotao". pritiscu te sa 3 strane, rijeka iza tebe, od pomoci stigne mozda 30 posto, ostalo uniste, gladan si, zedan, nemas municije, i kako da imas moral za borbu kad si vec okupator (da branis iza svoju djecu vjeruj mi da bi pronasao moral.
Zumbul2

#108707 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

JoseMujica wrote: 31/08/2022 10:41
Zumbul2 wrote: 31/08/2022 10:37 Jedna rečenica u izvještaju južne komande me zagolicala gdje kažu da su ruske snage većinom demoralisane ali još pružaju otpor. Dukat bih dao da znam sad šta se dešava ispod Tomine Balke, jesu li ih u Stanislavu opkolili ili zgurali u more. Oleksandrivka je prvi dan promjenila vlasnika to znamo. Interasntno je sjevernije gore oko Inhuletsa rijeke, ali kako vidimo još nije ispuhala ofanziva, nego se po noći više odrađuje izgleda.
upotrebu naziva mjesta Oleksandrivkatreba zabraniti na forumu😂
Mislim na Oleksandrivku prije Stanislava, koja je 4-5 puta išla tamo vamo. A u pravu si, ima ih sigurno još 6-7 koje znam po cijeloj Ukrajini.
Zumbul2

#108708 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Čekam na LajkujMe, ima li kakvih on insajderski info ili makar svojih nagađanja, ali onih opravdanih nagađanja, potkrijepljenih...
JoseMujica

#108709 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ma jarane, većina toponima koja se pomene, je jednačina za više nepoznatih
Zumbul2

#108710 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

SanskiBiser

#108711 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

JoseMujica wrote: 31/08/2022 10:48 ma jarane, većina toponima koja se pomene, je jednačina za više nepoznatih
Mogli su vala nauciti od nas gornja, donja, srednja, velika, mala, stara, nova i skucana Oleksandrivka :lol:
SanskiBiser

#108712 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

SanskiBiser

#108713 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Trying to find out what exactly is going on in Kherson Oblast the last two days is like trying to collect some snake-sweat, these days. Except for lots of babbling, claims and counter-claims, next to no details.

The keystone Cops in Moscow claim to have killed 500, then 1,200 ‘Ukrainian militants’, dozens of ‘foreign mercenaries’, destroyed ’50…then 139 armoured vehicles’, shot down two additional Su-25, that the ‘Ukrainian offensive failed’…and that on top of their claim that they have ‘completely neutralised’ the Ukrainian Air Force….(for the fourth or fifth time?)…and is thus now destroying the air forces of Bulgaria, the Czech Republic, Slovakia, and Poland — handed over to Ukraine. Moreover, you know, now it’s the Afghan pilots who are flying for the UAF….
:-)
Overall, when it comes to Kherson, only one thing is sure: under current conditions, there is simply no way for Putin to organise any kind of a ‘referendum’ there.
The III Army Corps of the VSRF is entering Ukraine. Yesterday morning, a big column — over 300 vehicles — reportedly passed Torez. Can only say that I find it silly when Russian social media is reporting the III AC to include ’90,000 best armed troops’, considering it’s a corps (i.e. not even a ‘combined arms army’), considering photos of its aged troops with bellies and old gear like knee-high leather boots, and when all of the VSRF has about 160,000 combat troops in Ukraine…

Tom Cooper update za Herson/Kherson...
Last edited by SanskiBiser on 31/08/2022 11:10, edited 1 time in total.
Bernardinac

#108714 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Honda Rajvosa wrote: 31/08/2022 10:43
Bernardinac wrote: 31/08/2022 10:28
Gledao jutros.
Pitanje je koliko su ovi uspjeli uzeti. Kako neko napisa, mozda je ovo Psiho operacija. Da njima n gori ne bi slali ove bericeve DNR ili koji su vec kurac. Vidjet cemo mislim sutra ili u petak vise sta se sve desilo. 3 - 4 dana ofanzive bi trebalo da da neke rezultate. Rusi mogu za dan ispucati municiju i sta ce onda. nalaze se u uzasnoj poziciji na desnoj strani rijeke. sami sebe stavili u "kotao". pritiscu te sa 3 strane, rijeka iza tebe, od pomoci stigne mozda 30 posto, ostalo uniste, gladan si, zedan, nemas municije, i kako da imas moral za borbu kad si vec okupator (da branis iza svoju djecu vjeruj mi da bi pronasao moral.
Da.
Ne znamo sa koliko su Ukrajinci snaga krenuli, ne znamo planove, samo možemo nagađati.
Također mislim da nema potrebe direktno ući u neki veliki sukob(pješadija, tenkovi i sl) na ovom južnom sektoru jer ih UA drže u džepu.
Rusi su ovdje ograničeni logistikom.
Konstanto ih lupaju po glavi pa vidićemo koliko će izdržati.
Možda im prodaju lažnjak, ko će znati. :roll:
Možda udare još negdje?
Zumbul2

#108715 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ah ruske tvrdnje da je sve propalo a oni šalju pojačanja...
JoseMujica

#108716 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

SanskiBiser wrote: 31/08/2022 10:56
JoseMujica wrote: 31/08/2022 10:48 ma jarane, većina toponima koja se pomene, je jednačina za više nepoznatih
Mogli su vala nauciti od nas gornja, donja, srednja, velika, mala, stara, nova i skucana Oleksandrivka :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
EME91

#108717 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Ne razumijem kako obesmisliti orcima ostananje u Hersonu bez jake upotrebe zive sile i borbe prsa u prsa.
Nije to regija koja je strogo Ukrajinski raspolozena. Tu zivi oko 30-50% rusa.
Dakle historija poznaje puno momenata kada su branioci izdrzavali mjesecima bez zaliha isl. Ovdje to nije situacija.

Ukrajince ceka kad tad proboj fronta i jednostavno velika klaonica. To danas ili sutra ali ih ceka. Bolje danas iz politickih razloga, a bolje sutra radi manjih gubitaka.
Jasno je kao dan da ce F16 doci, itd. Ako ne dodju namontirat ce na Migove napredno oruzije i preuzeti nebo.

Covjek mora da razumije mentalni sklop orka. To je zivotinjski nagod poslusnosti i slijepoce, kako u normalnim uslovima tako i na fronti. To mozes samo eliminisati.
sumirprimus

#108718 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote: 31/08/2022 11:32
SanskiBiser wrote: 31/08/2022 10:56

vala fakat sve nam je gornja donja, velika mala :lol:
lajkujMe

#108719 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zumbul2 wrote: 31/08/2022 10:47 Čekam na LajkujMe, ima li kakvih on insajderski info ili makar svojih nagađanja, ali onih opravdanih nagađanja, potkrijepljenih...
Sve sto znam da se borbe vode izmedju Ukrainke i Chevrone na istoku Kherson oblasti.
Ali info je minimalan Kherson Opesec je momacki.

Jucer su Rusi kontranape vrsili na nekoliko dijelova fronta ali najvise na istoku Hersosnke oblasti pogotovo kod Prvomajske.

Ono sto sam takodjer siguran je da se vode borbe za Davidov brod bez znacajnog napretka Ukrajinaca.

Ukrajinci su iskoristili prvi momenat da probiju prvu liniju odbrane na nekim mjestima.
Sad osiguravaju osvojeno i stiscu na 3 lokaliteta prvenstvo Davidov Brod, Visokopillia-Arkanhelske i dole juznije kod Ukrainke.

Zapadni kraj je stao sem puskarenja kod Shyroke Balke.
Mislim da je Tomyna Balka pod zestokim Ruskim pritiskom pokusavaju da deblokiraju VDV u Stanislavu i Shyrokoj Balki.
Mozda su imali nekog uspjeha u tome

Prvi dan najvise uspjeha su imali kroz Andriivku dole prema Tavriske 17 km proboj.
A proboj za Tomynu Balku ispade krenuo iz Doslidne sto je otprilike 5 km
sumirprimus

#108720 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

au brate pa sve gora i gora brojka, jel ovo iko potvrdio? jel moguce 100k ljudi da je stradalo samo u jednom gradu???? :-)
SanskiBiser

#108721 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 31/08/2022 11:46
JoseMujica wrote: 31/08/2022 11:32

vala fakat sve nam je gornja donja, velika mala :lol:
Obrati paznju na stanje u trokutu Sanica - Sanski Most - Krupa, ja se povremeno zbunim a znam teren napamet vece koncentracije gornji/donji tesko da ima na manjem prostoru igdje kod nas. :lol:
Spoiler
Show
Image
Čitalac

#108722 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zanimljiva priča britanskog dobrovoljca koji je teško ranjen u Ukrajini. Iako je pred njim dug i nesiguran oporavak uz nekoliko operacija, Josh Griffiths kaže da ni najmanje ne žali zbog odlaska u rat.
Then there were the bodies - dead men, women and children on the floor - that's what got to me the most. So when I saw the devastation, there were times when I was stood there in floods of tears and I just felt like I wasn't ever doing enough to help. It was only once I was fighting, and doing things like pushing the Russian forces back, that I felt like I was affecting the war in some way...
Don't get me wrong, I'm absolutely gutted I got hit and if it doesn't get any better then it will have been massively life-changing. But I don't regret going out there. My team is still out there - in fact I got some terrible news yesterday that one of them was shot and killed. When I hear things like that I think how lucky I am and that I've maybe had my nine lives, but at the same time, as crazy as it sounds, if I do get back up and running again then I'm still toying with the idea of going back out there.
https://www.getsurrey.co.uk/news/surrey ... e-24847593
statixx

#108723 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Gandalf

#108724 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Slobodarski orkistan
lajkujMe

#108725 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Postoje indicije da je probijena Ruska odbrana kod Kiselivke i da su se Ukrajinci probili do Klapaye opet

Postoje indicije da su Rusi probali kontru nad Sukhy Stavok s nekim uspjehom.
Post Reply