A_A_AKCIJA wrote: ↑30/08/2022 22:05
madner wrote: ↑30/08/2022 20:30
Ma nisam, meni je drago da su ovo napravili jer je izgledalo kako ih Rusi toliko melju artiljerijom da nemaju visak snage za ofanzive.
Ali kada napravis ovakvu pripremu na internetu moras imati rezultat ili dovodis ubuduce sebe kao izvor informacija u pitanje.
Recimo ovaj snimak mosta i eksplozije je star, pusta se da napravi paniku kod Rusa. Slicno kao ovo ubacivanje manjih grupa u Kherson.
Pa jarane, ti koristiš ruske izvore
Ukrajinci su za njih izmislili poštenje i istinu.
Mogao bih knjigu napisati o ruskim lažima: od komplet uništene avijacije u prvih pola sata rata, isto i za vojnu industriju, uništenih Bayraktara, pa onda oborenih još pesta-šesta, uništenih s300 iz Slovačke, Himarsa na krovu zgrade....
Smiješno je ikoga spominjati kao loš izvor pored Rusa. Presmiješno .
Strane u sukobu imaju posao da ratuju informacijama. Informacije dobijaju ratove. Siguran sam da znaš za vojnika Martina ili kako su otkrili flotu Japanaca kod Midweya. Obmana je dio rata kao i puška.
Zato i samo pratim Osint izvore i sve što se može pokazati slikom ili videom. Ovo drugo puritanci tumače ko haj nek je veselo, daj neka roka. Zato ja Oryxu vjerujem jer ima sliku svakog komada opreme koja je uništena. I nema priče, ovo ono.
Znam, upravo zato i kritikujem. Vrhunac snage je kada Njemci slusaju BBC da cuju sta se desava na fronti, jer BBC ne siri propagandu.
Ovi drugi primjeri su nesto drugo, obavjestajne operacije koje se nisu javno odigrale.
Ako je cilj izazvati paniku kod Rusa, onda je prvi korak dugo siriti istinite vijesti, da se stekne povjerenje.
Druga stvar je smanjiti ocekivanja, zbog morala. Ako je cilj osloboditi Kherson, sve ispod toga je neuspjeh. Ako je cilj lokalni kontranapad, puno toga je uspjeh.