Ukrajina

Mrvice_ba

#108476 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Kazu šitijevci uzarile se cijevi na ruskim topovima, kakvo su cetnici dno.

Gazi orke, sravni belograd, pripremi prljave bombe.
Čitalac

#108477 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

General Andrej Naumov, bivši visoki zvaničnik ukrajinske službe SBU, koji je u Kijevu osumnjičen za izdaju i saradnju sa Moskvom, a trenutno se nalazi u zatvoru u Srbiji, mogao bi uskoro da bude prebačen u Rusiju, piše ruski Insider. Kako se nezvanično saznaje, slučaj Naumov bio je razmatran tokom nedavnog boravka ministra Vulina u Moskvi.
Naumov je napustio Ukrajinu svega par sati pred početak agresije 24. februara. U junu je uhapšen u Srbiji i u njegovom automobilu tom prilikom pronađeno je 600 hiljada eura u gotovini te veća količina dolara i dijamanata.
loudness

#108478 Re: Ukrajina

Post by loudness »

Ukrajinska vojska se kotrlja poljima južne Ukrajine!

Kreće protuofenziva!

Ovo je video iz Strateškog komunikacijskog centra Oružanih snaga Ukrajine
i time "zelen" (slobodan) za širenje. Nema detalja, naravno, ali ovako ćete zadovoljiti
svoju glad za slikama🇺🇦✊

jazzer

#108479 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

Ne znam da li je bilo ovo :lol:
Novinar primijetio zanimljiv detalj u objavi ruskog namjesnika za Herson

Novinar Bilda Julian Ropcke geolocirao je objavu Kirila Stremusova. Riječ je o ruskom namjesniku za Herson. On je jutros u govoru rekao da Herson više nikad neće biti nacistički, misleći pritom na Ukrajinu.

No njemački novinar je geolocirao snimku i ustvrdio da je nastala u Rusiji.

"Toliko je uvjeren u rusku pobjedu da je iz predostrožnosti snimku napravio u hotelu u Rusiji", piše novinar.

#NewsMap
"Kherson will never again be under the control of the Nazis", the Russian puppet "deputy governor for Kherson" Kirill Stremousov claimed this morning.

He is so certain of a Russian victory, he precautionarily recorded his message in Voronezh's Marriott hotel, Russia. pic.twitter.com/q2PsZJcYbU

— Julian Röpcke🇺🇦 (@JulianRoepcke) August 30, 2022
lajkujMe

#108480 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

drug_profi wrote: 30/08/2022 14:08 @lajkujMe
da bi ovaj manevar uspio, stanislav i obala se moraju osigurati.
A to bi trebalo biti relaitvno lako sada, cak djelovanjem i iz vazduha prisiliti na predaju.
Tada se moze ici na istok i okruzivati oveo gore sto je ostalo ako budu dovoljno glupi da cekaju.
Iznervirao sam se jer je nemoguce pratiti gdje su uopste linije.
Ovo sto vidimo na Livemap i na drugim mapama je sarada obicna.

UA nece reci
Rusi su do Tokija kad gledas njihove mape
A Osint namjerno ceka i po mjesec dana prije nego sto se objavi.

To mi stvarno nije jasno zasto je problem objaviti sta ko Drzi par dana nakon oslobadjanja-zauzimanja ne vidim OPSEC value u tome.

Cinjenica da Ukrajinci kontrolisu Doslidne vec mjesec dana mi je samo dokaz za to.
Uopste nisam znao da su tako blizu Tomyne Balke bukvalno selo prekoputa.
A to Osint zna mjesec dana i nije htio reci, Tom Cooper poceo isto tako da se ponasa.
Razumijem potrebu Opseca ali neke stvari se stvarno previse kriju.

Sad mi je i jasniji potez Rusa kad su doveli 15 BTG kao pojacanje i prije ove ofanzive vec su bili u govnima.

I sad pod rizikom da se naljuti dobar dio foruma evo sta se jucer desilo.

Ukrajinci su jucer odradili majstorski Psyop.
Preko raznih kanala pustili vijesti da su oslobodjena razna naselja a tu medjuostalog imamo Visokopilliju, Arkanhelske, Andriivku, Pravdyne, Tomynu Balku itd itd
A vecina tih naselja oslobodjena ima mjesec dana.
Jedino Pravdyne i Tomyna Balka su po mojoj procjeni jucer oslodjeni, Sukhy Stavok oslobjen jos prije 2 sedmice.
Plus oslobodjeni su Tamyrne a danas traju napadi na obalu Inhuletsa.
Konkretno linija Inhuletsa od Blahodativka do Bobrovy Kut

Vecina naselja je oslobodjena u prosloj ofanzivi koji smo mi prozvali neuspjesnom.
Ovo jucer je samo revitalizacija prosle ofanzive i pojacan pritisak s novopristiglim jedinicama sad se nastavlja dalje.
Nece ovo biti brzo nego slicno kao prosla polako nista se nece govoriti i za mjesec dana slicno kao jucer.
agent_zero

#108481 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

loudness wrote: 30/08/2022 14:14 Prvi bh. zvaničnici u posjeti Ukrajini od početka ruske agresije 24.02.2022.g.:

Od ukrajinske granice do Kijiva putovali 15 sati željeznicom i među ostalim
posjećuju Vrhovnu skupštinu Ukrajine - Верховна Рада України :

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/edin ... /220830026
Svaka čast, a ujedno i velika sramota da niko drugi sa viših nivoa vlasti nije otišao.

Tzv. "ruski svet" vlada Federacijom i državnim nivoom (SDA, HDZ, SNSD = tzv. "ruski svet").
lajkujMe

#108482 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Idemo dalje upravo ovo dodje

Po satelitu to je ova lokacija

Image

Prema svemu sudeci a i vidi se na satelitu ovo je Ruski polozaj.
Ukrainka je vjerovatno oslobodjena ili upravo biva oslobodjena.
Ovaj twitter bot moze prepoznati samo jake fleshove na satelitu tipa Himars udari.
loudness

#108483 Re: Ukrajina

Post by loudness »

Херсон – це Україна 🙏🏻 Віримо в ЗСУ 🇺🇦

Herson je Ukrajina 🙏🏻 Vjerujemo u ZSU 🇺🇦

agent_zero

#108484 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Ja bih samo volio da forumaši smanje očekivanja u pogledu jučerašnje i današnje operacije, jer od jučer je primjetna prevelika euforija, te prevelika i neobjektivna očekivanja.

Slava Ukrajini!
statixx

#108485 Re: Ukrajina

Post by statixx »

lajkujMe wrote: 30/08/2022 14:54

Ovaj twitter bot moze prepoznati samo jake fleshove na satelitu tipa Himars udari.
Ovo ti je bas nategnuto, ne mozes donositi zakljucke.
Honda Rajvosa

#108486 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

agent_zero wrote: 30/08/2022 14:57 Ja bih samo volio da forumaši smanje očekivanja u pogledu jučerašnje i današnje operacije, jer od jučer je primjetna prevelika euforija, te prevelika i neobjektivna očekivanja.

Slava Ukrajini!
ja mislim da mi generalno nemamo osjecaj o tim prostranstvima, i da kod nas je bilo pomjeranje linija po kilometar dva,a nekada po manje. a i generalno valja probiti toliki broj BTG, ma koliko god oni bili odsjeceni sa druge strane rijeke. Samo da je doci do obala rijeke bilo bi puno lakse
drug_profi

#108487 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 30/08/2022 14:41 Ukrajinci su jucer odradili majstorski Psyop.
Ja sumnjam da je i onaj video DPR vojnika koji umrljan krvlju govori da su najebali, dok mu se ne vidi lice, a uniforma prilicno uredna iako je sljem krvav i blatnjav, zapravo snimljen i namjerno plasiran video da bi dopro do rusa pocetkom same ofanzive.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108488 Re: Ukrajina

Post by pici »

:thumbup: Kazahstanci svaka cast, niste skinuli gače ko pola europe.
drug_profi

#108489 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 30/08/2022 14:54 Idemo dalje upravo ovo dodje

Po satelitu to je ova lokacija

Image

Ovo je 6 km od Dnjepra i oko 18 km od zadnjih poznatih linija. Zapravo jugozapadno od Zolota Balke. Ako je UAF tu negdje, onda su to zestoki prodori.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108490 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 30/08/2022 15:12
lajkujMe wrote: 30/08/2022 14:41 Ukrajinci su jucer odradili majstorski Psyop.
Ja sumnjam da je i onaj video DPR vojnika koji umrljan krvlju govori da su najebali, dok mu se ne vidi lice, a uniforma prilicno uredna iako je sljem krvav i blatnjav, zapravo snimljen i namjerno plasiran video da bi dopro do rusa pocetkom same ofanzive.
Linije se non stop pomjeraju, cak i na livemapu, neka podrucija koja cu crvena i pod ruskom kontrolom, stavili da rusi zasipaju artijerijom.Borbe se vode iz dana u dan i jedino je Donbas utvrdjen, ovo ostalo je selo meni livada tebi.
apsidejzi

#108491 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ova ofanziva je toliko velika da se rijecima ne moze opisati. Ne da je velika u velicini oslobodjene teritorije ili unistenoj tehnici i ljudstvu. TO je nebitno. Ono sto je bitno jeste da je ovo prvi put da Ukrajina diktira tempo. Sve do sada je Rusija odredjivala kada pocinje napad, gdje pocinje napad i kolikom zestinom pocinje napad.

Sama cinjenica da je Ukrajina pokrenula napad, govori da dolazi do okreta na terenu. Ako nista, onda imamo izjednacene snage. Mozda se jos nema snage za vecu operaciju, ali ako nista, onda Ukrajina vise nije u defanzivi. Sad oni diktiraju tempo!!!
drug_profi

#108492 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Veliki je ulog.
Ako se izađe na Dnjepar cijelom duzinom, oslobađaju se velike snage za Zaporožje, Donbas i Harkiv. Istovremeno se veliki broj ruskih snaga izbacuje iz stroja.
Nesto mi se cini da u ovoj ofanzivi sada gine vise branitelja nego napadaca. Precizna artiljerija me ostavlja sumnje, a ni citavu odbranu.
putokaz1

#108493 Re: Ukrajina

Post by putokaz1 »

Kako znate situaciju?
lajkujMe

#108494 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kad dovoljno gledas naces ono sto trazis posto nema otvoreni info morao sam kopati i spojiti resurse za ovo.

Kherson ofanziva trenutacna situacija gdje se vode borbe u ovom momentu.

1 spic

Tomyna Balka -> Shyroka Balka Himarsi i artiljerija djeluju pjesadija takodjer.
Oslobodjena je Oleksandrivka (opet lol) Rusi su pobjegli u Shyroku Balku i Stanislav trenutno su u potpunosti okruzeni.
AFU radi ono sto sam maloprije napisao ciste poledjinu.

2 spic

Sukhy Stavok i Andriivka -> pravac Inhulets na naselja Blahodativka, Novohridnieve, Mala Seidemynukha, Kalnyvske
Ali glavni napad je na Kalnyvske moguce cak da je kombinirani napad iz Andrivke i Tamaryne.
Time bi ostali zarobljeni bilo kakvi Rusi u ovim gore napomenutim naseljima sem Kalnyvske.
Mislim da su vec okruzeni ali nemam info

3 spic koji se moze podjeliti na 2 pravca

1) Pravac Krivi Rih-Kherson konkretno mislim da su Ukrajinci konrektno ranije ili jucer oslobodili sljedeca naselja:

Shevchenkivka, Ukrainka, Zolota Balka, Mykhaiilivka, Petrivka, Leninske, Kreshenivka a mozda i Liubmyvka.

A trenutno traju 2 napada iz pravca Ukrainke s jedne i iz pravca Zolota Balka i Mykhaiilivka na Novoaleksandrivku.
Novoaleksandrivka je trenutno pod udarima Himarsa i artiljerije.
Imaju snimke

2) Pravac Visokopillia i Arkanhelske pravac prema Velyka Oleksandrivka za razliku od ostalih ovdje nemam konkretnih indicija/dokaza dokle su trenutno mislim da se borbe vode kod Maiske ali nisam siguran.

Postoji i 4 spic iz Posad-Pokrovske prema Kiselivki tj taj reon tu nemam nikakav info sta se dogadja.
A mozda i 5 napad s onog polutoka a to je veliki ?

Ovo se sve desava Upravo sad dok ovo pisem
Izvori:

Nekoliko OSINT accounta
Nekoliko Twitter botova
Firms
Videa o napadima
Predhodni dogadjaji
Privatni razgovor mene i jednog Osintovca
emirolini

#108495 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Prati mostove, prema mostovima su pravci.
apsidejzi

#108496 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 30/08/2022 15:37 Kad dovoljno gledas naces ono sto trazis posto nema otvoreni info morao sam kopati i spojiti resurse za ovo.

Kherson ofanziva trenutacna situacija gdje se vode borbe u ovom momentu.

1 spic

Tomyna Balka -> Shyroka Balka Himarsi i artiljerija djeluju pjesadija takodjer.
Oslobodjena je Oleksandrivka (opet lol) Rusi su pobjegli u Shyroku Balku i Stanislav trenutno su u potpunosti okruzeni.
AFU radi ono sto sam maloprije napisao ciste poledjinu.

2 spic

Sukhy Stavok i Andriivka -> pravac Inhulets na naselja Blahodativka, Novohridnieve, Mala Seidemynukha, Kalnyvske
Ali glavni napad je na Kalnyvske moguce cak da je kombinirani napad iz Andrivke i Tamaryne.
Time bi ostali zarobljeni bilo kakvi Rusi u ovim gore napomenutim naseljima sem Kalnyvske.
Mislim da su vec okruzeni ali nemam info

3 spic koji se moze podjeliti na 2 pravca

1) Pravac Krivi Rih-Kherson konkretno mislim da su Ukrajinci konrektno ranije ili jucer oslobodili sljedeca naselja:

Shevchenkivka, Ukrainka, Zolota Balka, Mykhaiilivka, Petrivka, Leninske, Kreshenivka a mozda i Liubmyvka.

A trenutno traju 2 napada iz pravca Ukrainke s jedne i iz pravca Zolota Balka i Mykhaiilivka na Novoaleksandrivku.
Novoaleksandrivka je trenutno pod udarima Himarsa i artiljerije.
Imaju snimke

2) Pravac Visokopillia i Arkanhelske pravac prema Velyka Oleksandrivka za razliku od ostalih ovdje nemam konkretnih indicija/dokaza dokle su trenutno mislim da se borbe vode kod Maiske ali nisam siguran.

Postoji i 4 spic iz Posad-Pokrovske prema Kiselivki tj taj reon tu nemam nikakav info sta se dogadja.
A mozda i 5 napad s onog polutoka a to je veliki ?

Ovo se sve desava Upravo sad dok ovo pisem
Izvori:

Nekoliko OSINT accounta
Nekoliko Twitter botova
Firms
Videa o napadima
Predhodni dogadjaji
Privatni razgovor mene i jednog Osintovca
Ja nesto kontam da ce glavnina napada ici ovim spicom 2 od Velyka Oleksandrivka do Davidovog Brida (brda valjda po naski) i da ce se onda spustiti dole do Dnjepra tj Berislava. Tako ce podijeliti teritoriju koja je na zapadnoj strani Dnjepra i u potpunosti odsjeci Herson.

Mislim da ce onda ocistiti sjeverni dio a Herson ce pasti sam od sebe jer nece imati resursa da ga zadrze.
RunnerX

#108497 Re: Ukrajina

Post by RunnerX »

pici wrote: 30/08/2022 15:15

:thumbup: Kazahstanci svaka cast, niste skinuli gače ko pola europe.
"Danas ste došli sa simbolom Z u moju zemlju, sutra ćete doći sa tenkom."

Najvažnija poruka.
emirolini

#108498 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Nije nesto sretan, iako je htio da glumi da ga to ne dorice toliko
Dimu1927

#108499 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

loudness wrote: 30/08/2022 14:33
mocan snimak, slava herojima. do granice potjerati gamad
emirolini