Vidiš, u Sarajevu na starim grobljima, na primjer Sv. Josip, imaš puno grobova koji propadaju. Lome se, tonu u tlo itd. Kako je na mnogima od njih svježe cvijeće, nije razlog da nema ko o njima brinuti. Razlog je taj da su ti grobovi zaštićeno kulturno dobro, to jeste, svaki popravak mora biti odobren od Zavoda za zaštitu spomenika. A zavod kaže da svaki popravak mora biti urađen ne samo po originalnim planovima, nego i sa originalnim materijalima itd. Pa, ako je grob nekog tvog pretka rađen prije 200 godina od Statuaria, moraš ga Statuarijem obnoviti. Kako originalnih materijala više nema ili su preskupi, nema više majstora koji sa tim materijalima znaju raditi itd, a zavod ne dozvoljava druge materijale, promjene u dizajnu i ostale izmjene, radije puštaju da grobovi propadnu nego da ih neko modernizuje kroz popravak. Zašto? Takav zakon.Ibro555 wrote: ↑28/08/2022 22:18Ma ja, razumijem sto ljudima smeta neko da pravi bespravno na prometnom mjestu, ali ja sam u sumi Bogu iza nogu, ne mogu autom doci, moram hodati 500m. Jednostavno volim prirodu. Nisam sjekao sumu, posadio 1,300 borova i polako neka se razvije slijedecih 50 godina. Ne mislim ni prodati, jednostavno za svoj uzitak i mir pa neka djeci ostane kasnije da oni uzivaju.laik1981 wrote: ↑28/08/2022 22:07
Dodje im racun za vodu na kojem hladno pise bespravni prikljucak.. Nije mozda 50%, al sigurno nekih 30% privatnih kuca u Sarajevu nije legalizovano.. O legalnosti dodatnih objekata, supa, garaza i sl. da i ne govorimo..
Ovaj gore sto pita smije li praviti brvnaru na svom posjedu neka je pravi slobodno.. Ako nikom direktno ne smeta miran si bar narednih 20 godina..
Kod mene u mahali covjek napravio garazu uz samu cestu bez ikakvih papira.. Privatizovao i trotoar.. Pola komsiluka mu zvalo inspekcije, al eno garaza i dalje stoji i uredno se koristi.. Tako da tvoja brvnara u tvojoj sumi nece nikad doci na red za bilo kakve sankcije..
Pa, kada pitaš kome smeta, ako smeta zakonu, to je dovoljno, ne mora imati logiku, smisao itd. Takav zakon.
Tako da ili nemoj praviti bez dozvola ili nabavi dozvole ili se ušuti i napravi bez dozvola. Forum ti u tome pomoći ne može, sam moraš odlučiti.
A onda, ako nemaš dozvole, pa ti ne sruše, super si prošao. Ali, ako ti sruše, ne možeš se buniti, nemaš dozvole.
Do tebe je.