Ukrajina

apsidejzi

#108351 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

janje_ wrote: 30/08/2022 00:57 Meni ovo nesto cudno. Da ne bude ovo par sela i to je to. Valjda nas ujutro docekaju senzacionalno dobre vijesti..
Na zapdnoj strani Dnjepra, rusi su postavili tri linije odbrane. Jucer je probijena prva linija. TO je dovoljan uspjeh, ali naravno, tek i trecina posla. Sad Ukrajina ima isti problem kao i RUsija: Logistika. Nije fazon probiti liniju. Fazon je zadrzati je i napraviti novu liniju da se oni ne mogu vratiti.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#108352 Re: Ukrajina

Post by pici »

Totalni tajac, nikakvih obavjestenja, ono sto neko slucajno snimi mobitelom, to e to.
apsidejzi

#108353 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Kako stvari stoje, jutros se puskara u predgradjima Hersona :D
Spoiler
Show
Edit: ehehehehe stavili smo isti tweet a tumacimo ga drugacije :D
Blixen

#108355 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

House wrote: 30/08/2022 00:31 traktorijada 2022 u najavi
:lol: :lol: :lol:
Blixen

#108356 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

moa wrote: 30/08/2022 01:18 Ako iskorijene korupciju mogu biti top drzava.
osloboditi je hoce, ali korupciju nikada nece pobjediti
to je jace od njih
rimano

#108357 Re: Ukrajina

Post by rimano »

Navodno u Hersonu

Nadam se da ce imati snage nakon sto ga zauzmu da odbace ruse doljovnjo daleko iza Dnjepra da ne mogu artiljerijom gadjati grad. U suprotnom dobit ce jos jedan unisten grad. Znam da je sad problem i ukrajincima napredovati preko rijeke kao sto je i rusima, ali nadati se da imaju neki plan.
Last edited by rimano on 30/08/2022 08:28, edited 1 time in total.
pici

#108358 Re: Ukrajina

Post by pici »

Blixen wrote: 30/08/2022 08:17
moa wrote: 30/08/2022 01:18 Ako iskorijene korupciju mogu biti top drzava.
to je jace od njih
Od korupcije niko nije oslobodjen, smanjiti da al totalno iskorijeniti to ne.Bitno je usaditi u mentalitet da prijavis korupciju, postavis ljude koji se drze zakona, ako politicar pogrijesi, slijedi mu zatvor ili ostavka a ne ambasadorsko mjesto itd da ne idem u detalje i off.
Blixen

#108359 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

pici wrote: 30/08/2022 08:26
Blixen wrote: 30/08/2022 08:17
to je jace od njih
Od korupcije niko nije oslobodjen, smanjiti da al totalno iskorijeniti to ne.Bitno je usaditi u mentalitet da prijavis korupciju, postavis ljude koji se drze zakona, ako politicar pogrijesi, slijedi mu zatvor ili ostavka a ne ambasadorsko mjesto itd da ne idem u detalje i off.
sto se vidi kod nas juznih slavena :D
uzmi komsije kao primjer
Olujom su satjerali cetnike u misiju rupu
a jucer ukrali milijardu kuna

ali da ne kvarimo temu

Slava Ukrajini
lajkujMe

#108360 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovo puskarenje je ozbiljno ima nekoliko snimaka

Izgleda da ima istine da su probili kod Tomyna Balka cim se pucnjava cuje u Khersonu.
A moguce je da je neka kombinacija SOF i Partizana.

Antonov gadjan ranije jutros opet

Nepotvrdjeno:

Navodno se preko 2000 Orca predalo kod Visokopilije
Last edited by lajkujMe on 30/08/2022 08:32, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#108361 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Blixen wrote: 30/08/2022 08:29 uzmi komsije Olujom su satjerali cetnike u misiju rupu
jucer ukrali milijardu kuna
Pa ti koji su ukrali milijardu nisu prismrdili oluji, tako ce i u Ukr. , svi oni sto su klisnuli sa landroverima kad se vrate preuzet vlast..korupcijom :D. Para buši svugdje :D.
pici

#108362 Re: Ukrajina

Post by pici »

rimano wrote: 30/08/2022 08:23 Navodno u Hersonu

Nadam se da ce imati snage nakon sto ga zauzmu da odbace ruse doljovnjo daleko iza Dnjepra da ne mogu artiljerijom gadjati grad. U suprotnom dobit ce jos jedan unisten grad. Znam da je sad problem i ukrajincima napredovati preko rijeke kao sto je i rusima, ali nadati se da imaju neki plan.
Taj plan je iz Zaporozja preko Melitopolja, prelaziti Djepar je rizik i to opasan, mogu se dovesti u situaciju kao sto su sada rusi na lijevoj obali.Mostobran kad stvoris, nema ukopavanja i drzanja, moras ici dalje i gurati inace te bacaju u vodu.
Bolje da su rusi umjesto SD i Lisicaka, usmjerili snage na Mikolajev i Krivi Rig.Sad bi Ukri morali braniti Odesu, Zaporozje i Dnipro.
Blixen

#108363 Re: Ukrajina

Post by Blixen »

Bobi wrote: 30/08/2022 08:32
Blixen wrote: 30/08/2022 08:29 uzmi komsije Olujom su satjerali cetnike u misiju rupu
jucer ukrali milijardu kuna
Pa ti koji su ukrali milijardu nisu prismrdili oluji, tako ce i u Ukr. , svi oni sto su klisnuli sa landroverima kad se vrate preuzet vlast..korupcijom :D. Para buši svugdje :D.
odlican komentar na tu temu
Satrap_Darije wrote: 30/08/2022 07:30
Ne znam u kakvim vi iluzijama zivite ali zapad nece nakon sukoba Ukrajinu pretvoriti u vojnu, industrijsku i ekonomsku silu.
Ukrajina je bila jedna od najdepresivinijih zemalja za zivot i bez ove agresije.
Broj stanovnika je opadao drasticno sto zbog demografskog izumiranja sto zbog iseljavanja.
Milijuni ljudi su u proteklim desetljecima otisli iz zemlje, neki u Rusiju, ostali u EU.
Oni se vracati nece.

Mislim da Ukrajina prije pocetka agresije nije imala vise od 34-35 milijuna ljudi.
Samo Poljska je absorbirala preko 2 milijuna Ukrajinaca i upotrijebila ih za rad u skladistima, gradjevini itd da bi zamijenili Poljake koji to isto rade zapadnije od rijeke Odre.

Za vrijeme ove agresije otislo je jos 5-6 milijuna ljudi, tocnije iskoristili su priliku da pobjegnu i steknu status izbjeglice sto prije nisu mogli zbog viznoga rezima.
Ne treba ih kriviti, i ja bih tako napravio. Ja sam pobjegao iz Hrvatske koja nije u ratu vec 25-26 godina a ne da bi ostao u Ukrajini i borio se za korumpiranu visu klasu te zemlje.

Cak i da se Ruse potpuno izbaci iz Ukrajine sto nije lako uraditi koliko god da je nesposobna njihova vojska, zapad ce Ukrajinu pretvoriti u nesto bolje nego sto je danas u onoj mjeri u kojoj su to napravili npr. od Kosova.
Za to bi bili potrebni ogromni novci, a kada sukob zavrsi porezni obveznici tih zemalja ce se itekako pitati gdje novac ide i zasto se trosi za nesto od cega oni nemaju nikakve izravne koristi.
lajkujMe

#108364 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ukrajinski GS objavio nove brojke

Istice se visok broj mrtvih Orca cak 450 i preko 22 artiljerijska sistema plus 1 helic
drug_profi

#108365 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nisam siguran da ce se ovo zavrsiti onako kako mi prizeljkujemo.
Za uspjeh operacije sigurno je nuzno da se na svim pravcima ostvare zacrtani ciljevi.
Ako jedan pravac zakaze, operacija propada, djelomicno ili potpuno.
Jer ulasci u duboke klinove su jako rizicni ako nema koordinacije i komunikacije, a narocito ako ti lijeva i desna strana zapnu ili se povuku.

Zato vrlo oprezno sa radovanjem.
lajkujMe

#108366 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

drug_profi wrote: 30/08/2022 08:38 Nisam siguran da ce se ovo zavrsiti onako kako mi prizeljkujemo.
Za uspjeh operacije sigurno je nuzno da se na svim pravcima ostvare zacrtani ciljevi.
Ako jedan pravac zakaze, operacija propada, djelomicno ili potpuno.
Jer ulasci u duboke klinove su jako rizicni ako nema koordinacije i komunikacije, a narocito ako ti lijeva i desna strana zapnu ili se povuku.

Zato vrlo oprezno sa radovanjem.
Slazem se, ali ako nista ova Operacija je brza znacemo jel uspjesna ili ne za par dana
lajkujMe

#108367 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

:thumbup:

Moguce ali Ruski izvori su u pitanju

Kherson novi strike upravo sad

pici

#108368 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ovo nisu krajiski srbi il romanijski vukojebci pa da ih satares u par dana.Rusi imaju dosta jaku armiju i nisu za podcjeniti.Mene je zasuo VBR pa sam mislio poslije toga da mi sejtani lupaju po glavi i prsima.Sad zamislite desetke VBR-ova kad lupe.Na Istoku u Donbasu ja nemam pojma kako Ukri to trpe, zaiste to moras biti celicnih zivaca.
Uglavnom Probijene su linije/crte, sad samo drzat se plana i nedat rusima da se saberu, jer ako se saberu, e onda je igranka.
lajkujMe

#108369 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ozbiljna sila, jucerasnji snimak mjesta okupljanja Ukrajinskih snaga dosta nove opreme na videu

pici

#108370 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 30/08/2022 08:54 Ozbiljna sila, jucerasnji snimak mjesta okupljanja Ukrajinskih snaga dosta nove opreme na videu
Spoiler
Show

Ovaj lik je dosta azuran u obljavljivanju, pratim ga od sada.
madner

#108371 Re: Ukrajina

Post by madner »

Pametan napad, ko ima vise pjesadije napada na vise pravaca. Da jedan pravac ima uspjeh, odlican rezultat. Puno vise od ocekivanog.
lajkujMe

#108372 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Samo zelim napomenuti one famozne 3 crte odbrane Rusa su malo preuvelicane.

Nema svako selo ili gradic spremne odbranbene pozicije.

Mislim da je sam Kherson grad region najvise ukopan i to od Snihurivke do Khersona.
Tu ce proboj kostati puno

Dok s druge strane ako probiju Ruse (sto vec jesu) kod Visokopillije prema utrobi oblasti tu neces naici na mnogo odbranbenih pozicija.

Ako su Ukrajinci dobro spremili ofanzivu s jasnim pregledom terena ja mislim da im je to i cilj.

Bitna je zestina napada ovdje nema stajanja trebaju ti rezerve i konstantni push naprijed ako neko negdje zastane pokusati zaobici ili poslati rezerve da stisnu jos jace.

Mislim da ce HIMARS odigrati kljucnu ulogu u ovoj ofanzivi.
Gdje god napad zapne pronadji utvrde i gadjaj.
Pa probaj opet, bitno je i da vojska zna da moraju naprijed ne smiju se povuci nazad ako malo zapne.
Avijacija je takodjer bitna pogotovo helikopteri i Su25 kad bi mogli direktno gadjati to bi bilo super.

Isto moramo malo vizuelno u glavi shvatiti kako izgledaju zapravo polozaji po Khersonskoj oblasti.

Vecinom se u u tankim drvoredima stavljaju polozaji s zemunicama mozda tenk ili APC pridruzen tom polozaju.
A te polozaje je najlakse ukloniti preciznom artiljerijom.
S druge strane Sela i gradici su puno komplikovaniji.
Ovdje bi dobro bilo da se nesto desi u stilu 2 svj rata.

Osvoji primarne putne komunikacije i raskrsnice ukljucujuci sela na istoj a ostalo stavi u dzep da ne mogu ni van ni unutra.
Pa kad ostvaris terenske uspjehe i osiguras puteve komunikacije kreni s laganim ciscenjem lokacija koje nisu strateski ili takticki bitni. Vecina ce se i predati nikome se ne gine u beznadeznoj borbi.

A kljuc u svemu tome je supresija neprijateljske artiljerije i jak prodor tenkova i pjesadije uz podrsku artiljerije i avijacije

Takodjer poprilicno sam uvjeren da Rusi imaju u Khersonu takticke manevarske BTG koje su tu da uskoce na lokacijama gdje zapne.
Problem nastaje kad skripi na toliko lokacija da nemas dovoljno ovih quick reaction force.
To se jucer desilo kod Andriivke kad je onaj DNR bataljon pometen a VDV koji im je kao podrska se raspao kroz par sati i pobjegao.

Kad ih dovoljno istisnes iz polozaja puno manje ce se htjeti braniti na sljedecem polozaju.
Ukrajinci shvataju moc psihologije i dobar dio ovog rata se upravo vodi na psiholoskom nivou.
Last edited by lajkujMe on 30/08/2022 09:09, edited 1 time in total.
pici

#108373 Re: Ukrajina

Post by pici »

madner wrote: 30/08/2022 09:01 Pametan napad, ko ima vise pjesadije napada na vise pravaca. Da jedan pravac ima uspjeh, odlican rezultat. Puno vise od ocekivanog.
OOOOO sabahajrla efendijo.Ako su tacne one info o probijanju na jugu i da su 15km od Hersona, to je uspjeh za jedan dan ogroman e sad to treba rollat i odrzavat, bitno je da su rusima razvukli pamet i ne znaju koji je glavni pravac a koji je fejk.
Gandalf

#108374 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Jordan1961 wrote: 30/08/2022 04:50
Optimus09 wrote: 29/08/2022 22:59 B92 mi je prejak sa njihovim vijestima :lol:
Samo pucaj,tjeraj gamad nazad.
Sta kazu? Rusi na istocim prilazima Berlinu?
razgledaju baš u ovom trenutku Marzahn, koliko se promijenio od onog iz priča djedova i lagano kreću prema Ostbahnhofu, samo da ufate S 7 iz pravca Ahrensfelda, naravno švercaće se bez karte, tenkovi im zapeli u rasputici :D
sumirprimus

#108375 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

nek mirisu avlije.,nek se svako raduje, sirom bosne ponosne :izet: :bih:
Post Reply