Ukrajina
-
lajkujMe
#107876 Re: Ukrajina
Po svemu sudeci S400 baterija jucer nastradala na Krimu
- madner
#107879 Re: Ukrajina
Odgovor na pitanje gdje su ljudi je pod vatrom.
UA tvrdi da su kod Peska imali samo 500 mrtvih
UA tvrdi da su kod Peska imali samo 500 mrtvih
-
lajkujMe
#107880 Re: Ukrajina
Kherson
- apsidejzi
#107881 Re: Ukrajina
Ma laze Beric ba. Fol artiljerija ruska samo radi a oni kao nemaju gotovo nikakvog posla, a on se tri sedmice nije javio. Ruska vojska ima problema sa ljudstvom. Prije su imali smjene po sedmicu dana a sada haman tri. Odes na ratiste i ne vracas se tri sedmice umjesto jednu. Beric je ranije znao objaviti video svakih par dana, a pogledaj sad razliku izmedju posljednjeg i ovog.Honda Rajvosa wrote: ↑28/08/2022 23:44 Šupak beric se opet javio i kaze da su peski i marinka pod kontrolom orka. Takodjer prica o nekim uspjesima oko izuma.nazalost u posljednje vrijeme slabo ili nikako ima vijesti o ukrajinskim uspjesima.
Zanima me gdje su ljudi, gdje je tehnika?svi smo ocekivali neki prodor, neki uspjeh. Sada samo radi mr. Himars. Na jugu im udaraju logistiku i mostove. Istok status kvo. Izum harkiv isto nista sale gore selo gore, ali neko na temi je primjetio nekakva pomjeranja oko harkiva koja su cudna.
Da li ce ukrajinci dobiti paladine?koliko god ja volio da oni oslobode svoju zemlju mislim da ce to jako tesko ici. Nemaju ljudstva na bacanje i moci ce praviti ogranicene ofanzive. Takodjer na nebu su inferiorni, i nadamo se svi da ce dobiti lijepe igracke f15 i 16.sad rasputica za mjesec do mjesec i po. Ruska tehnik ace tada biti beskorisna, te tada bi mozd aukrajinci mogli ponoviti strateginu oslobadjanja oko kijeva i harkiva i sumija
U oci gleda i laze. Kad poslusas presretnute pozive ruskih vojnika svojim roditeljima i zenama, vidis da njihovi bataljoni imaju 20-30% vojnika koliko bi trebali da imaju. Ukrajinci ubijaju hljeb u njima i iscrpljuju ih a rusi nemaju odogvor na to. Povukli su avione sa krima, non stop im gadjaju skladista. Nije rat samo tekbiranje i akcije na terenu. To je kad imas slabog protivnika. Kad imas jakog protivnika onda je rat nadmudrivanje i iscrpljivanje. Necemo se lagati, rusi nisu slab protivnik i bilo bi ludo napasti ih direktno, ali uz dovoljno iscrpljivanja postace slab protivnik.
-
lajkujMe
#107882 Re: Ukrajina
Noc je bila svijetla i puna vatre
Min 10 Himars napada preko noci od Donbasa do Krima i Khersona.
Min 10 Himars napada preko noci od Donbasa do Krima i Khersona.
-
lajkujMe
#107883 Re: Ukrajina
Ameri su fascinirani Ukrajinskom sposobnoscu improvizacije i tehnickog umjeca
-
lajkujMe
#107884 Re: Ukrajina
Krim
Opet PVO meta, izgleda da poslije 2 sedmice testiranja PVO odbrane i pronalazenje iste sad pocela druga faza operacije a to je unistenje istih.
Ako Krim ostane bez S400 Ukrajinski avioni ce moci "slobodnije" da pridju Krimu i ispale dalekometne rakete tipa Agm-88 da daljnje degradiraju PVO Rusa
Poslije toga dalekometni sistemi mogu raditi sta zele po Krimu.
Malo je reci da sam se zacudio jucerasnjom vijesti da se S300 iz Sirije pod hitno prebacuje u Ukrajinu
Iskreno ne znam operativne brojeve Ruske PVO ali cudno mi je da vec moraju povlaciti PVO s drugih ratista.
Mislio sam imaju PVOa na bacanje izgleda da bas i nije tako.
Btw sramota za S400 sistem ovaj rat je takva anti reklama za isti.
Dronovi od 5500 dolara i Americke rakete stare 30-40 godina bucaju S400 ko da je od papira
Ja znam za bar 4 baterije da su unistene.
Unistene u ovom slucaju ne znaci unistenje kompletne baterije nego samo radara.
Bez "ociju" svi lanseri i komandna vozila postaju beskorisni
Opet PVO meta, izgleda da poslije 2 sedmice testiranja PVO odbrane i pronalazenje iste sad pocela druga faza operacije a to je unistenje istih.
Ako Krim ostane bez S400 Ukrajinski avioni ce moci "slobodnije" da pridju Krimu i ispale dalekometne rakete tipa Agm-88 da daljnje degradiraju PVO Rusa
Poslije toga dalekometni sistemi mogu raditi sta zele po Krimu.
Malo je reci da sam se zacudio jucerasnjom vijesti da se S300 iz Sirije pod hitno prebacuje u Ukrajinu
Iskreno ne znam operativne brojeve Ruske PVO ali cudno mi je da vec moraju povlaciti PVO s drugih ratista.
Mislio sam imaju PVOa na bacanje izgleda da bas i nije tako.
Btw sramota za S400 sistem ovaj rat je takva anti reklama za isti.
Dronovi od 5500 dolara i Americke rakete stare 30-40 godina bucaju S400 ko da je od papira
Ja znam za bar 4 baterije da su unistene.
Unistene u ovom slucaju ne znaci unistenje kompletne baterije nego samo radara.
Bez "ociju" svi lanseri i komandna vozila postaju beskorisni
Last edited by lajkujMe on 29/08/2022 09:04, edited 1 time in total.
- drug_profi
#107885 Re: Ukrajina
Ne vjerujem da su ovi napadi na aerodrom i dublje u pzadini izvedeni nekim McGyver trikovima.
Prije da su Neptunu postavili GPS navođenje ili da je Grom 2 dobio isto.
-
lajkujMe
#107886 Re: Ukrajina
Ja sve vise naginjem "McGyver" u ovom slucaju onaj dron s Alibabe.drug_profi wrote: ↑29/08/2022 09:04 Ne vjerujem da su ovi napadi na aerodrom i dublje u pzadini izvedeni nekim McGyver trikovima.
Zasto da ne? Domet 300km leti nisko i sporo tezak za otkriti.
Stavi na njega eksploziv s upaljacem i posalji 10 komada u svakoj turi.
Cijena napada 50.000 dolara nek jedan prodje isplati se.
Na ovo naginjem zbog historije napada i nedostatka dokaza da je i jedan napad na Krimu izvrsen balistickim raketama.
Jedino Saky napad mi mirise na Balisticke.
Nazalost ti dronovi nisu velike razorne moci ali ako pogodis osjetljivo mjesto, npr otvoreni magacin municije dobijes multiplier attack
Jos ako se fokusiraju na primarne radare za nadzor neba iznad Krima tim jos bolje.
Ova taktika je ukradena od Jemenaca izgleda.
Samo s puno boljom vojnom sposobnoscu.
Jer iskreno koliko god se mi salili za S400 ja apsolutno vjerujem u to da su ti sistemi odlicni za obaranje balistickih raketa i visokoletecih aviona koji su blizi od 100km.
U cemu s grozni su UAV i Niskoleteci ciljevi koji su relativno daleko (50km i vise)
- drug_profi
#107887 Re: Ukrajina
Doduse, ima par cinjenica koje se mozda ignorisu na forumu.
Napad na komandu flote i napad na rafineriju u Rostovu si zvrseni iz pravca teritorije pod kontrolom Rusa. Konkretno na Rostov je doletilo s juga, a na Komandu sa istoka.
Što će reći, pokret otpora i partizani su mnogo bolje organizovani nego sto se u javnosti zna.
Ali aerodrom Saky ima ocigledne kratere od velikih projektila. On nam ostaje bas misterija. Dva kratera su na mjestima gdje su bili objekti, ali treci je na goloj poljani. Sva tri (ako ih je bilo samo tri) upala tamo gdje ce najvise stete napraviti. Pri tom nije gađano skladiste koje se nalazi uz rub baze, gdje su civilni objekti sa druge strane zice.
Napad na komandu flote i napad na rafineriju u Rostovu si zvrseni iz pravca teritorije pod kontrolom Rusa. Konkretno na Rostov je doletilo s juga, a na Komandu sa istoka.
Što će reći, pokret otpora i partizani su mnogo bolje organizovani nego sto se u javnosti zna.
Ali aerodrom Saky ima ocigledne kratere od velikih projektila. On nam ostaje bas misterija. Dva kratera su na mjestima gdje su bili objekti, ali treci je na goloj poljani. Sva tri (ako ih je bilo samo tri) upala tamo gdje ce najvise stete napraviti. Pri tom nije gađano skladiste koje se nalazi uz rub baze, gdje su civilni objekti sa druge strane zice.
-
lajkujMe
#107888 Re: Ukrajina
Da Saky stavljam pod kategoriju balistickih napada
Dok onaj napad dan dva poslije na onaj open air magacin i stovariste ostecene opreme prepisujem nekom dronu tj Partizanskoj aktivnost.
Mislim da je nakon Saky bio slican pokusaj balistickih ali da nisu prosli.
Pa su promjenili plan.
Inace Mcgyver fazoni
70gr lagano a odraz na radaru ogroman, par jeftinih dronova i ovo zakacis na isti da ga vuce kroz zrak.... Vecina PVO ce biti prezasicena odrazima.
Dok onaj napad dan dva poslije na onaj open air magacin i stovariste ostecene opreme prepisujem nekom dronu tj Partizanskoj aktivnost.
Mislim da je nakon Saky bio slican pokusaj balistickih ali da nisu prosli.
Pa su promjenili plan.
Inace Mcgyver fazoni
70gr lagano a odraz na radaru ogroman, par jeftinih dronova i ovo zakacis na isti da ga vuce kroz zrak.... Vecina PVO ce biti prezasicena odrazima.
-
lajkujMe
#107889 Re: Ukrajina
Sta se prica naokolo s fronta
Ukrajinci 26-27 augusta pokrenuli limitiranu kontra kontra ofanzivu da vrate Blagohodatne ne znam jesu li uspjeli.
Jedino sto znam da je u pitanju 1 brigada protiv 3 istrosena BTGa navodno Rusi dobro platiti Blaghodatne a jos ce skuplje platiti ponovni odlazak iz istog
Rusi u svom klasicnom debilizmu imaju jutros puna usta da su zauzeli Udy u Karkivu sto je moguce i najbitnije Bakhmut da su osvojili
Napomena za Bakhmut ne drze ni Knauf 100% a kamoli bilo koji dio grada.
Takofjer tvrde da su zauzeli Marinku (deep shit) Marinka linija ni ni 1cm nazad
Ukrajinci 26-27 augusta pokrenuli limitiranu kontra kontra ofanzivu da vrate Blagohodatne ne znam jesu li uspjeli.
Jedino sto znam da je u pitanju 1 brigada protiv 3 istrosena BTGa navodno Rusi dobro platiti Blaghodatne a jos ce skuplje platiti ponovni odlazak iz istog
Rusi u svom klasicnom debilizmu imaju jutros puna usta da su zauzeli Udy u Karkivu sto je moguce i najbitnije Bakhmut da su osvojili
Napomena za Bakhmut ne drze ni Knauf 100% a kamoli bilo koji dio grada.
Takofjer tvrde da su zauzeli Marinku (deep shit) Marinka linija ni ni 1cm nazad
- Gandalf
#107890 Re: Ukrajina
Ukrajinci rade kako im ameri kažu, a ameri su rekli da je ključ opstanka za ukrajinsku državu pristup Crnom moru - rečeno i učinjeno, potapanjem Moskve nanešena je ogromna šteta mordorskoj mornarici i PVO mogućnostima neprijatelja na moru, nakon čega svi njihovi brodovi se udaljavaju od ukrajinske obale. Uništenjem okupatorskih snaga na Zmijskom otoku, definitivno je razbijena pomorska blokada, a nakon tog događaja Ukrajina ponovo može izvoziti brodovima svoje žito.
Sada Ameri sugerišu da se neprijatelj mora oslabiti logistički po američkoj vojnoj krilatici " pješadija dobija bitke ali logistika dobija rat ". Ukrajinci sa Himarsima započinju pozadinsko uništavanje logističkih centara i skladišta oružja - na taj način ofanzivne mogućnosti okupatora postaju značajno manje, što je uostalom i vidljivo, orci su osvojili dvije garaže i jednu štalu u zadnjih mjesec dana.
Krim kao najskuplja mordorska riječ je konstantno pod udarima, kako vidimo, mete su ponovo PVO kao u slučaju krstarice Moskva ili Zmijskog otoka i naravno aerodromi čime se nastoji oslabiti premoć okupatora u zraku ali i protuzračnoj odbrani. Gubitkom PVO-a na moru, okupatorski brodovi su dali petama vjetra što dalje od ukrajinskih obala. Isto će se desiti i sa Krimom nakon što ukrajinci procijene da je preostali PVO beznačajan a aerodromi sa upotrebljivim avionima svedeni na statističku grešku.
Proces je to koji traje, ali i daje rezultate. Ukrajinci neće praviti besmislene pješadijske juriše niti slati kolone vozila, dok ne budu sigurni da njihovi avioni i dronovi mogu nesmetano letiti i davati podršku iz zraka trupama na zemlji. Dakle ukrajinci ratuju po receptu Nato experata za moderno ratovanje, nije izrazito brzo, ali čuva i vojnike i opremu od besmislenih gubitaka a protivnika vrlo precizno pogađa u slabe tačke. Potrajaće ovo barem još dvije godine, nakon toga uspostaviće se novi svjetski poredak, ovaj rat je savršen okidač za globalna pretumbavanja naročito na Istoku.
Sada Ameri sugerišu da se neprijatelj mora oslabiti logistički po američkoj vojnoj krilatici " pješadija dobija bitke ali logistika dobija rat ". Ukrajinci sa Himarsima započinju pozadinsko uništavanje logističkih centara i skladišta oružja - na taj način ofanzivne mogućnosti okupatora postaju značajno manje, što je uostalom i vidljivo, orci su osvojili dvije garaže i jednu štalu u zadnjih mjesec dana.
Krim kao najskuplja mordorska riječ je konstantno pod udarima, kako vidimo, mete su ponovo PVO kao u slučaju krstarice Moskva ili Zmijskog otoka i naravno aerodromi čime se nastoji oslabiti premoć okupatora u zraku ali i protuzračnoj odbrani. Gubitkom PVO-a na moru, okupatorski brodovi su dali petama vjetra što dalje od ukrajinskih obala. Isto će se desiti i sa Krimom nakon što ukrajinci procijene da je preostali PVO beznačajan a aerodromi sa upotrebljivim avionima svedeni na statističku grešku.
Proces je to koji traje, ali i daje rezultate. Ukrajinci neće praviti besmislene pješadijske juriše niti slati kolone vozila, dok ne budu sigurni da njihovi avioni i dronovi mogu nesmetano letiti i davati podršku iz zraka trupama na zemlji. Dakle ukrajinci ratuju po receptu Nato experata za moderno ratovanje, nije izrazito brzo, ali čuva i vojnike i opremu od besmislenih gubitaka a protivnika vrlo precizno pogađa u slabe tačke. Potrajaće ovo barem još dvije godine, nakon toga uspostaviće se novi svjetski poredak, ovaj rat je savršen okidač za globalna pretumbavanja naročito na Istoku.
- Blixen
#107891 Re: Ukrajina
odavno nisam nesto bolje procitaoGandalf wrote: ↑29/08/2022 09:31 Ukrajinci rade kako im ameri kažu, a ameri su rekli da je ključ opstanka za ukrajinsku državu pristup Crnom moru - rečeno i učinjeno, potapanjem Moskve nanešena je ogromna šteta mordorskoj mornarici i PVO mogućnostima neprijatelja na moru, nakon čega svi njihovi brodovi se udaljavaju od ukrajinske obale. Uništenjem okupatorskih snaga na Zmijskom otoku, definitivno je razbijena pomorska blokada, a nakon tog događaja Ukrajina ponovo može izvoziti brodovima svoje žito.
- drug_profi
#107892 Re: Ukrajina
Vjerovatno kad PVO totalno padne samo na manpadse, pojavice se i zapadni avioni u ukrajinskim snagama
Krim je kljuc ovog rata.
Krim je kljuc ovog rata.
-
lajkujMe
#107893 Re: Ukrajina
Bilo bi brzo da imaju citav Americki arsenal na raspolaganju
Posto nemaju moraju polako i malo improvizirati
Ide im dosta dobro koriste ono sto imaju do maksimalnih sposobnosti rezultat ce biti isti samo duze traje.
Dobro si to napisao, Rusi polako ali sigurno sve sto su osvojili to metodicki gube.
Prvo je krenulo s Sjeverom koji je oslobodjen u kompletu spletom raznih okolnosti i desavanja.
Ogromna teritorija je oslobodjena.
Onda pod broj 2 su ih potisnuli iz predgradja Karkiva da jos su blizu na oko 20km ali bolje to nego kao u Martu kad je Karkiv skoro pa bio okruzen Rusima.
Usput su slicno nesto uradili s Khersonom tj Mikolajevom koji je isto bio skoro pa okruzen.
Sad je fronta 20km juznije.
I na koncu bitka za Crno More, prvo je nastradala Moskva, onda brodici oko Zmijskog i na koncu unistena logistika i Rusko prisustvo na otoku.
Moram napomenuti da je odmah nakon oslobadjanja otoka usljedila djelimicna deblokada izvoza zita kroz Dunavski kanal.
Sporazum o prolazu brodova na kraju je samo bila formalnost tako da kazem Rusi su dosli pred svrsen cin ili ce i dalje blokirati zito ili riskirati o da ono malo saveznika im okrene ledja.
Tako da sad imamo 2 veoma jasne Ukrajinske pobjede i 3 djelomicne pobjede Ukrajinaca
Potpune pobjede:
Sjeverna Ukrajina ili tkz Bitka za Kijev
Bitka za Crno More
Djelomicne pobjede
Bitka/kampanja za Mikolajev
Bitka/kampanja za Karkiv
Bitka/kampanja za Donbas
Da bitka za Donbas koja je najgora bitka ovog rata bila za obe strane hiljade mrtvih.
Ali je pobjeda Ukrajinska jer originalni Ruski plan nije uspio.
A u Maju taj plan je bio okruzenje Slavljanska i Kramatorska iz Pravca Izum i pravac Marinka.
Taj plan je na kraju zavrsio u svojoj 5 izvedbi a to je zauzimanje SD i Lyschanska to je manje od 1/5 zacrtanih planova iz Maja.
Trenutno se vode 2 kampanje na teritoriji Ukrajine.
S jedne strane Ruska operacija u Donbasu najvise dio oko Bakhmuta
A s druge strane Ukrajinska kampanja remecenja Ruske logistike i vojne sposobnosti od Donbasa do Krima raznoraznim metodama.
Ova druga ide dobrim smjerom a Ruska kampanja pa eto Pisky su osvojili za uhar je valjda
Vec sad se moze reci da su u Khersonu silna Ruska pojacanja vec dobrim dijelom potrosena na puko drzanje linija
Vec su izgubili ofanzivne sposobnosti a vremenom izgubice i defanzivne sposobnosti.
Trenutno najveci problem za Ukrajince je sve bolja uvezanost Orlan-artiljerija moraju to na neki nacin regulisati.
Inace je li vama cudno sto je Ukrajinska artiljerija poprilicno tiha u Donbasu?
Sve vise dokaza da je uopste nema, kontra artillery dueli su na 0, pomoc artiljerije je minimalna.
Iako su imali gubitaka velika vecina Ukrajinske artiljerije i dalje postoji.
Pogotovo Nato donacije M777, FH-70, Cezari, PZH2000, Paladini, Krabovi.
Bar 300 cijevi gdje su?
Moje licno misljenje da upravo sad vidimo razlog zasto se nije poslalo jos vise.
Logistika logistika logistika thats what NATO all is about.
U ovom konkretnom slucaju ne pricam o municiji pricam o istrosenosti cijevi.
U Julu i Augustu su bili tekstovi o tome, PZH2000 vec poslije 2 sedmice djestava istroseni to vrijedi i za ostale sisteme sigurno.
Kapaciteti revalitizacije opreme u Ukrajinskoj armiji za ove sisteme su vjerovatno limitirani i ovo je mozda maks broj koji mogu odrzavati kako treba.
Na to dodajte Sovjetske sisteme...
A moze i biti da su Orlan + MSTA kombinacija toliko opasna da su povukli nazad artiljeriju dok se ne nadje rjesenje.
Ali cinjenica jeste da je topnistvo i obicni MLRS utihnuo s Ukrajinske strane a ne znamo zasto, za Ruse makar znamo oni imaju problem s municijom.
Posto nemaju moraju polako i malo improvizirati
Ide im dosta dobro koriste ono sto imaju do maksimalnih sposobnosti rezultat ce biti isti samo duze traje.
Dobro si to napisao, Rusi polako ali sigurno sve sto su osvojili to metodicki gube.
Prvo je krenulo s Sjeverom koji je oslobodjen u kompletu spletom raznih okolnosti i desavanja.
Ogromna teritorija je oslobodjena.
Onda pod broj 2 su ih potisnuli iz predgradja Karkiva da jos su blizu na oko 20km ali bolje to nego kao u Martu kad je Karkiv skoro pa bio okruzen Rusima.
Usput su slicno nesto uradili s Khersonom tj Mikolajevom koji je isto bio skoro pa okruzen.
Sad je fronta 20km juznije.
I na koncu bitka za Crno More, prvo je nastradala Moskva, onda brodici oko Zmijskog i na koncu unistena logistika i Rusko prisustvo na otoku.
Moram napomenuti da je odmah nakon oslobadjanja otoka usljedila djelimicna deblokada izvoza zita kroz Dunavski kanal.
Sporazum o prolazu brodova na kraju je samo bila formalnost tako da kazem Rusi su dosli pred svrsen cin ili ce i dalje blokirati zito ili riskirati o da ono malo saveznika im okrene ledja.
Tako da sad imamo 2 veoma jasne Ukrajinske pobjede i 3 djelomicne pobjede Ukrajinaca
Potpune pobjede:
Sjeverna Ukrajina ili tkz Bitka za Kijev
Bitka za Crno More
Djelomicne pobjede
Bitka/kampanja za Mikolajev
Bitka/kampanja za Karkiv
Bitka/kampanja za Donbas
Da bitka za Donbas koja je najgora bitka ovog rata bila za obe strane hiljade mrtvih.
Ali je pobjeda Ukrajinska jer originalni Ruski plan nije uspio.
A u Maju taj plan je bio okruzenje Slavljanska i Kramatorska iz Pravca Izum i pravac Marinka.
Taj plan je na kraju zavrsio u svojoj 5 izvedbi a to je zauzimanje SD i Lyschanska to je manje od 1/5 zacrtanih planova iz Maja.
Trenutno se vode 2 kampanje na teritoriji Ukrajine.
S jedne strane Ruska operacija u Donbasu najvise dio oko Bakhmuta
A s druge strane Ukrajinska kampanja remecenja Ruske logistike i vojne sposobnosti od Donbasa do Krima raznoraznim metodama.
Ova druga ide dobrim smjerom a Ruska kampanja pa eto Pisky su osvojili za uhar je valjda
Vec sad se moze reci da su u Khersonu silna Ruska pojacanja vec dobrim dijelom potrosena na puko drzanje linija
Vec su izgubili ofanzivne sposobnosti a vremenom izgubice i defanzivne sposobnosti.
Trenutno najveci problem za Ukrajince je sve bolja uvezanost Orlan-artiljerija moraju to na neki nacin regulisati.
Inace je li vama cudno sto je Ukrajinska artiljerija poprilicno tiha u Donbasu?
Sve vise dokaza da je uopste nema, kontra artillery dueli su na 0, pomoc artiljerije je minimalna.
Iako su imali gubitaka velika vecina Ukrajinske artiljerije i dalje postoji.
Pogotovo Nato donacije M777, FH-70, Cezari, PZH2000, Paladini, Krabovi.
Bar 300 cijevi gdje su?
Moje licno misljenje da upravo sad vidimo razlog zasto se nije poslalo jos vise.
Logistika logistika logistika thats what NATO all is about.
U ovom konkretnom slucaju ne pricam o municiji pricam o istrosenosti cijevi.
U Julu i Augustu su bili tekstovi o tome, PZH2000 vec poslije 2 sedmice djestava istroseni to vrijedi i za ostale sisteme sigurno.
Kapaciteti revalitizacije opreme u Ukrajinskoj armiji za ove sisteme su vjerovatno limitirani i ovo je mozda maks broj koji mogu odrzavati kako treba.
Na to dodajte Sovjetske sisteme...
A moze i biti da su Orlan + MSTA kombinacija toliko opasna da su povukli nazad artiljeriju dok se ne nadje rjesenje.
Ali cinjenica jeste da je topnistvo i obicni MLRS utihnuo s Ukrajinske strane a ne znamo zasto, za Ruse makar znamo oni imaju problem s municijom.
-
lajkujMe
#107894 Re: Ukrajina
Ne mora pasti citav srednjodometni i dalekometni PVO, to ni Ameri ne mogu dovoljno je napraviti rupe u mrezi da se provuces kroz iste.drug_profi wrote: ↑29/08/2022 09:38 Vjerovatno kad PVO totalno padne samo na manpadse, pojavice se i zapadni avioni u ukrajinskim snagama
Krim je kljuc ovog rata.
Ameri su to pokusali u Srbiji pa nikada nisu uspjeli Srbija je zadrzala PVO sisteme u ispravnom stanju ali su Ameri zato napravili takvo nebo da su ti Sistemi bili beskorisni jer svako paljenje radara je bila sigurna smrt za 1 minut u prosjeku.
Samim tim Srbi nisu palili radare
Dovoljno je onesposobiti dalekometne radare za nadzor beyond horizon i unistiti radare za pracenje meta u niskom letu.
Ovi ostali srednjodometni radari tad svakako postaju beskorisni.
Unistenje dalekometnih radara ce znaciti da avioni u visokom letu mogu da pridju puno blize na nekih 70-80km od cilja prije sto postanu mete tj vidljivi sto daje mogucnosti Migovima da koriste AGM-88 protiv radara za nadzor niskog leta.
Ovo prvo znaci da ce balisticke rakete bez problema probiti PVO
A ovo drugo znaci da dronovi i avioni mogu niskim letom prici blizu mete.
-
lajkujMe
#107895 Re: Ukrajina
Znate za izreku ako ne uspijes iz prve probaj iz drugog pokusaja
-
lajkujMe
#107896 Re: Ukrajina
Kodema je pala, tj ono sta je ostalo od iste.
-
sumirprimus
-
Honda Rajvosa
#107898 Re: Ukrajina
Od Nove kahovke nece nista ostati. tek kada je ukrajinci osvoje, moci cemo vidjeti na sta to lici. svakodnevno ili sedmicno zasipanja mosta i brane sa raznim projektilima. Neko je dobro napisao, da su trenutno ruske snage na jugu u defanzivi. evo generalno, kako da i napreduju ovi na desnoj obali, kada im ukrajinci unistavaju dotur municije i hrane. Jako jebeno za moral. Dobro je Gandalf napisao, da je to sve ustvari psihocko - fizicko iscrpljivanje protivnika. I kada se generalno uzme njegov post, moze se zakljuciti da ce napad ukrajinaca biti na potezu: zaporozje - kherson - krim. Ovo oko dombasa ce postati beznacajno ako uzmu jug, onda ce i ruje da se raspadnu gore, jer ce ukrajinci imati dovoljno vojske na raspolaganju da guraju i na tom pravcu. Rat ce biti prilicno dug, ali ovdje se vide kako funkcionisu dvije razlicite filozofije: ruska - ravananja svega pred sobom i slanja ljudi u smrt, i s druge strane nato dokrine koja prvo "omeksa" pozadinu, dotur municije, prevlast na nebu itd., a zatim udara pjesadijom.
-
BiBi911
#107899 Re: Ukrajina
Bloo wrote: ↑28/08/2022 14:27Ali i dalje imamo Erwin-Rommel-StrasseSanskiBiser wrote: ↑28/08/2022 13:40 retoricko pitanje, a jel kretenluk bio kad su 1946 saveznici zajednicki napravili listu od oko 30000 naslova njemackih knjiga, masovno ih konfiskovali i unistavali...
Islo se od skolskih udzbenika, romana tj. beletristike, poezije, ukljucujuci i sve knjige von Clausevica
A tek sta je slika, kipova unisteno i spaljeno,![]()
Bembelaa
Ervin je general, njegove taktike i danas vaze. A najmanje je bio nazi, pročitaj njegovu knjigu. Jest bio na pogrešnoj strani al nije kriv gdje se rodio
- istra_hr
#107900 Re: Ukrajina
Erwin Rommel, NIKAD nije pristupio nacističkoj stranci.
General kojeg su više cijenili saveznici, nego Hitler
I šta ako negdje ima ulicu?
Njegov sin Manfred, dugo godina bio gradonačelnik Stuttgarta
Last edited by istra_hr on 29/08/2022 11:23, edited 1 time in total.