Vriska djece po kaficima i igra?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Snake Eyes

#676 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Snake Eyes »

Izraz nejebaci dede je urnebesan.
Bloo
Globalna šefica

#677 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Bloo »

A klinci se jebu ko štuke....
vjeshalica

#678 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by vjeshalica »

RagibUzoriti wrote: 23/08/2022 14:08
Ne znam,mene jako nerviraju nepristojna djeca,a jos vise njihove majke koje izgleda ni same nisu naucene kulturi.
Nepristojna djeca su produkt provincijalkica nevaspitanih i nekulturnih.
Usla u radnju, djeca koja nisu ni posla u skolu odreda komentarisu izglede drugih osoba u radnji. Ostala sam zaprepastena mogucnoscu i izjavama u predskolskoj dobi. Komentari su cisti otrov zalupanih roditelja i ne cudim se onda i tim tragedijama i maltretiranjima u ranoj dobi. Prije se znalo i kad te roditelji negdje povedu red i bubica. Sad je prosjecnoj novokomponovanoj razularenoj materesini sasvim svejedno kako joj se dijete ponasa.
Ateista

#679 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 26/08/2022 21:39
Ne znam,mene jako nerviraju nepristojna djeca,a jos vise njihove majke koje izgleda ni same nisu naucene kulturi.
Usla u radnju, djeca koja nisu ni posla u skolu odreda komentarisu izglede drugih osoba u radnji. Ostala sam zaprepastena mogucnoscu i izjavama u predskolskoj dobi. Komentari su cisti otrov zalupanih roditelja i ne cudim se onda i tim tragedijama i maltretiranjima u ranoj dobi. Prije se znalo i kad te roditelji negdje povedu red i bubica. Sad je prosjecnoj novokomponovanoj razularenoj materesini sasvim svejedno kako joj se dijete ponasa.
Meni je najgore od svega vidjeti izostanak reakcije roditelja. Djeci ce svasta pasti na pamet da rade ili kazu, njihovo je da ispituju granice ali je bitno da roditelj reaguje i postavlja granice, kad vidim da dijete pravi sranje, roditelji tu a kuliraju i pustaju ga, nisam jednom to vidio...
oldtajmer

#680 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

Ateista wrote: 28/08/2022 11:42

Meni je najgore od svega vidjeti izostanak reakcije roditelja. Djeci ce svasta pasti na pamet da rade ili kazu, njihovo je da ispituju granice ali je bitno da roditelj reaguje i postavlja granice, kad vidim da dijete pravi sranje, roditelji tu a kuliraju i pustaju ga, nisam jednom to vidio...
jednom sam bio u gostima gdje mali unuk mlati nanu sakama u stomak,a ostatak familije umire od smijeha uz odobravanje,ljudska glupost zaista nema granicu
Bloo
Globalna šefica

#681 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Bloo »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 11:51 jednom sam bio u gostima gdje mali unuk mlati nanu sakama u stomak,a ostatak familije umire od smijeha uz odobravanje,ljudska glupost zaista nema granicu
šta je nana na to uradila?
oldtajmer

#682 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

Bloo wrote: 28/08/2022 11:55
oldtajmer wrote: 28/08/2022 11:51 jednom sam bio u gostima gdje mali unuk mlati nanu sakama u stomak,a ostatak familije umire od smijeha uz odobravanje,ljudska glupost zaista nema granicu
kiselo se smijala,pitam oca sto pustite malog da ovo radi kaze ma haj boga ti dijete je nece biti nista,vidim da svi uzivaju u tom primitivizmu pa se pokupim ubrzo
Bloo
Globalna šefica

#683 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Bloo »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 12:04 kiselo se smijala,pitam oca sto pustite malog da ovo radi kaze ma haj boga ti dijete je nece biti nista,vidim da svi uzivaju u tom primitivizmu pa se pokupim ubrzo
Možda dijete samo podsvjesno ispoljava kako odrasli tretiraju tu stariju osobu.
oldtajmer

#684 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

Bloo wrote: 28/08/2022 12:06
oldtajmer wrote: 28/08/2022 12:04 kiselo se smijala,pitam oca sto pustite malog da ovo radi kaze ma haj boga ti dijete je nece biti nista,vidim da svi uzivaju u tom primitivizmu pa se pokupim ubrzo
vjerovatno ,znas i sama koliko je kod nas popularan taj baka servis i iskoristavanje nana prvenstveno da se satiru oko djece,naravno krivim njih prije svega sto pristaju na to mada je to cesto i silom prilika,pa onda u tim pojedinim slucajevima koje znam nana dodje nesto kao sluskinja ,cast izuzecima
Bloo
Globalna šefica

#685 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Bloo »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 12:17 vjerovatno ,znas i sama koliko je kod nas popularan taj baka servis i iskoristavanje nana prvenstveno da se satiru oko djece,naravno krivim njih prije svega sto pristaju na to mada je to cesto i silom prilika,pa onda u tim pojedinim slucajevima koje znam nana dodje nesto kao sluskinja ,cast izuzecima
Pa jbg, odgoj i tradicija. Ona je rodila potomka, odgojila ga i sluzila, sada pomaze i odgoju i sluzenju potomka svog potomka. :D Ako odbijes, onda drama.
oldtajmer

#686 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

Bloo wrote: 28/08/2022 12:23
oldtajmer wrote: 28/08/2022 12:17 vjerovatno ,znas i sama koliko je kod nas popularan taj baka servis i iskoristavanje nana prvenstveno da se satiru oko djece,naravno krivim njih prije svega sto pristaju na to mada je to cesto i silom prilika,pa onda u tim pojedinim slucajevima koje znam nana dodje nesto kao sluskinja ,cast izuzecima
Pa jbg, odgoj i tradicija. Ona je rodila potomka, odgojila ga i sluzila, sada pomaze i odgoju i sluzenju potomka svog potomka. :D Ako odbijes, onda drama.
i onda u pravilu dobijes razmazenu i bahatu djecu :D koja vriste po kaficima :lol:
vjeshalica

#687 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by vjeshalica »

Bloo wrote: 28/08/2022 12:06
Djeca su medij svojih roditelja, vidjeli da se mlavinjaju pa i oni to prihvatili ponasanje. Majmuni seljacki.
moonca

#688 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by moonca »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 12:04
Bloo wrote: 28/08/2022 11:55

kiselo se smijala,pitam oca sto pustite malog da ovo radi kaze ma haj boga ti dijete je nece biti nista,vidim da svi uzivaju u tom primitivizmu pa se pokupim ubrzo
Ako je nana 'mladja' osoba'.. nije to tako strashno... djeca to rade. reaguju.. ne da im nana, telefon, chokoladu itd... :oops: ali. kad dodje sutradan sam .. biche degeneka od nje..
.no ..

... ako je bilo zbilja.. surovo udaranje.. zashto nisi reagovao.. :-)
oldtajmer

#689 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

moonca wrote: 28/08/2022 13:36

Ako je nana 'mladja' osoba'.. nije to tako strashno... djeca to rade. reaguju.. ne da im nana, telefon, chokoladu itd... :oops: ali. kad dodje sutradan sam .. biche degeneka od nje..
.no ..

surovo koliko moze dijete od nekih tad 6 godina, al jbg kad cijela porodica uziva u tome uz smijeh, a bar deset nas je, klasicni primitivizam vise nego fizicko zlostavljanje
mislio sam vise u kontekstu kako roditelji mogu uopste da dopustaju i odobravaju takvo ponasanje, to mi ne ide u glavu, nisam ni ja sad neki stopostotni tradicionalista i nisam pobornik toga da djeca u gostima trebaju biti ko bubice, ali ipak se moraju znati neke granice, a iz licnog iskustva i ljudi oko mene cesto danasnje dede i nane ne postavljaju skoro nikakve granice, djeci branis nesto a onda kod njih totalni raspasoj :D
Ateista

#690 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ateista »

moonca wrote: 28/08/2022 13:36

.no ..

Koliko sam shvatio, nije njegovo dijete, sta ima reagovati? Trebaju reagovati roditelji djeteta valjda...
Ateista

#691 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ateista »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 11:51
Ateista wrote: 28/08/2022 11:42

jednom sam bio u gostima gdje mali unuk mlati nanu sakama u stomak,a ostatak familije umire od smijeha uz odobravanje,ljudska glupost zaista nema granicu
Bas glupost i primitivizam, vjerovatno logika "ma on je jos mali", ali ako tad nauci da je to ok nastavice mlatiti i u skoli, i kasnije mozda svoju zenu...
moonca

#692 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by moonca »

oldtajmer wrote: 28/08/2022 14:08 mislio sam vise u kontekstu kako roditelji mogu uopste da dopustaju i odobravaju takvo ponasanje, to mi ne ide u glavu, nisam ni ja sad neki stopostotni tradicionalista i nisam pobornik toga da djeca u gostima trebaju biti ko bubice, ali ipak se moraju znati neke granice, a iz licnog iskustva i ljudi oko mene cesto danasnje dede i nane ne postavljaju skoro nikakve granice, djeci branis nesto a onda kod njih totalni raspasoj :D
To je ochigledan primjer, gdje si prisustvovao...... zashto nije tebe udarao... dijete ima vech isprobane granice kod nane. i nije prvi put da je ' udara' ako je to zbilja udaranje... i da vechinom je to prihvatljivo ponashaje za tu dob djeteta... u familiji..
..
a, ti si mogao.. u shali naravno. to dijete usmjeriti na sebe. da tebe udari. vidish kolika je to bol. i nakon par udaraca. stisnut mu ruku do bola, ne da lomish.. :oops: 🤭 :-) samo tako che saznati. da radi neshto pogreshno....
..
Ateista

#693 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ateista »

moonca wrote: 28/08/2022 18:50
oldtajmer wrote: 28/08/2022 14:08 mislio sam vise u kontekstu kako roditelji mogu uopste da dopustaju i odobravaju takvo ponasanje, to mi ne ide u glavu, nisam ni ja sad neki stopostotni tradicionalista i nisam pobornik toga da djeca u gostima trebaju biti ko bubice, ali ipak se moraju znati neke granice, a iz licnog iskustva i ljudi oko mene cesto danasnje dede i nane ne postavljaju skoro nikakve granice, djeci branis nesto a onda kod njih totalni raspasoj :D
To je ochigledan primjer, gdje si prisustvovao...... zashto nije tebe udarao... dijete ima vech isprobane granice kod nane. i nije prvi put da je ' udara' ako je to zbilja udaranje... i da vechinom je to prihvatljivo ponashaje za tu dob djeteta... u familiji..
..
a, ti si mogao.. u shali naravno. to dijete usmjeriti na sebe. da tebe udari. vidish kolika je to bol. i nakon par udaraca. stisnut mu ruku do bola, ne da lomish.. :oops: 🤭 :-) samo tako che saznati. da radi neshto pogreshno....
..
Ti se salis ili ovo ozbiljno pises? :-)
Ludzak

#694 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ludzak »

Cim ti djetetu u startu daš mobitel da ga smiriš, znači da te nije briga za njegov odgoj.
oldtajmer

#695 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by oldtajmer »

moonca wrote: 28/08/2022 18:50
..
..
i jos ga pred cijelom njegovom porodicom napenaliti nogom u guzicu, pa da me na tabutu iznesu :lol:
Dozer

#696 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Dozer »

:thumbup:

Nazalost, ali pristigle su generacije navaspitanih i nekulturnih roditelja, tako da se ni od njihove djece ne moze ocekivati nista bolje i vise.
Ja licno nemam pardona u datim situacijama. Ako mi necije dijete arlauce pored stola u kafani, ili divlja oko mene u prodavnici ili TC, prvo jednostavno fiksiram roditelja/e i glavom, facijalnom ekspresijom i/ili rukom signaliziram da mi smeta i da ga sklone i smire.
U 99% slucajeva je ovo sasvim dovoljno (valjda je i do moje face i velicine).
Ono 1% slucajeva se odnosi na situacije u kojima roditelj/i ne reaguje ili ide ono "hajde ba, sta ti dijete smeta". To onda zavrsim jednom recenicom - ne smeta mi dijete, nego mi smeta njegova dreka/guranje/divljanje. Kuci neka se ponasa kako hoce, pored mene nece. Skloni ga/utisaj ga.

Ovo je do sad uvijek rezultiralo odmicanjem/odlaskom doticnog ili doticnih.

Mislim...Imam i ja djecu i nikad, ali bukvalno nikad im nisam dozvoljavao da rade sta, kad i kako hoce, a pogotovo da nekome smetaju na bilo koji nacin. E pa, isto tako, nece ni tudja smetati meni na bilo koji nacin.

A ove balavce koji, kao, imaju komentar i odgovor na sve, to uredno odmah spremim u neku stvar i otjeram.
vjeshalica

#697 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by vjeshalica »

Dozer wrote: 29/08/2022 10:57

:thumbup:

Nazalost, ali pristigle su generacije navaspitanih i nekulturnih roditelja, tako da se ni od njihove djece ne moze ocekivati nista bolje i vise.
Ja licno nemam pardona u datim situacijama. Ako mi necije dijete arlauce pored stola u kafani, ili divlja oko mene u prodavnici ili TC, prvo jednostavno fiksiram roditelja/e i glavom, facijalnom ekspresijom i/ili rukom signaliziram da mi smeta i da ga sklone i smire.
U 99% slucajeva je ovo sasvim dovoljno (valjda je i do moje face i velicine).
Ono 1% slucajeva se odnosi na situacije u kojima roditelj/i ne reaguje ili ide ono "hajde ba, sta ti dijete smeta". To onda zavrsim jednom recenicom - ne smeta mi dijete, nego mi smeta njegova dreka/guranje/divljanje. Kuci neka se ponasa kako hoce, pored mene nece. Skloni ga/utisaj ga.

Ovo je do sad uvijek rezultiralo odmicanjem/odlaskom doticnog ili doticnih.

Mislim...Imam i ja djecu i nikad, ali bukvalno nikad im nisam dozvoljavao da rade sta, kad i kako hoce, a pogotovo da nekome smetaju na bilo koji nacin. E pa, isto tako, nece ni tudja smetati meni na bilo koji nacin.

A ove balavce koji, kao, imaju komentar i odgovor na sve, to uredno odmah spremim u neku stvar i otjeram.
Tako je i najispravnije. Moraju se postaviti ljudima granice.
Bloo
Globalna šefica

#698 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Bloo »

Dozer wrote: 29/08/2022 10:57 U 99% slucajeva je ovo sasvim dovoljno (valjda je i do moje face i velicine).
Facu imam, moram poraditi na masi. :D
Jbg, kad nemamo tvoju facu i velicinu, ovo ne pali. :|
Dozer

#699 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Dozer »

Ma znam. I onda ide besmislena rasprava, svadja...
Ateista

#700 Re: Vriska djece po kaficima i igra?

Post by Ateista »

Ja nemam ni facu ni masu (osim u stomaku), ali imam kosu, nekad i to pali, nasi ljudi imaju puno predrasuda, sto nekad i dobro dodje. :D
Post Reply