Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#9701 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laserShow »

Ja nemam stomaka nakon tragedije i nekih komentara da se naprđujem, ali me iznenađuje neki vid kurcobolje pojedinaca.

Ja sam učen da ako udarim nekoga ispred sebe (sa zadnje strane) da sam ja kriv, a u "najboljem" slučaju, krivica je 50:50. Nema opravdanja za onoga iza ako udari nekoga ispred, ma šta god radio vozač ispred.

Šta, ja sada treba da postavim pitanje "A šta ako je istrčala mačka i ovaj se zaustavio"? Mislim argumentacija i diskusija bože. :-)

Zašto i kako se našao reno ispred golfiste je apsolutno nebitno. Reno se kretao, golfista je imao sasvim dovoljno vremena da se zaustavi ako je vozio dopuštenom brzinom. Šta je bilo, vjerovatno cemo saznati istragom. Kako god, golfista ce biti kriv, ili ce krivica biti 50:50.

Da, postoje otezavajuce okolnosti s kojima ce se vozac renoa morati nositi cijeli zivot i pitati "eh da nisam prešao preko pune". Isto tako niti jedna nesreca nije radi jednog uzroka, vec je uvijek više uvezanih situacija koje doprinesu nesreći. Ne treba zaboraviti da u ovoj tragediji odgovornost je i na onome ko je tankao gorivo u kanister, odnosno benzinskoj koja to dopusta.
isx

#9702 Re: Crna hronika BH cesta

Post by isx »

Iz aviona se vidi da se crveni nije smio uključiti ovdje, nažalost.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9703 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

kabal1337 wrote: 27/08/2022 18:40 meni opet nije jasno kako ga ovaj sa golfom nije vidio. Jer je cisti pravac
Posto nije star vozac, onda mobitel... Jer treceg objasnjenja nema.
isx

#9704 Re: Crna hronika BH cesta

Post by isx »

laserShow wrote: 27/08/2022 19:11Zašto i kako se našao reno ispred golfiste je apsolutno nebitno. Reno se kretao, golfista je imao sasvim dovoljno vremena da se zaustavi ako je vozio dopuštenom brzinom. Šta je bilo, vjerovatno cemo saznati istragom. Kako god, golfista ce biti kriv, ili ce krivica biti 50:50.
Pa vidi se da se crveni na horuk na brzinu ubacuje preko pune cekajuci da prodju kedi i minibus cini mi se, bez da gleda desno.
Laplace

#9705 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 27/08/2022 15:07 Iskreno malo je teze procijeniti brzinu, ali kada se sagleda malo bolje ugao kamere, dobije se oko 77m na mjesto udara ( vidi se bus stanica). Auto se na snimku pojavljuje na ~58s i udarac je na 1:01.5s evo reci cemo da je 3,5s. Dobije se ~79 km/h. Malo je tesko procijeniti udaljenost, ali meni se cini na snimku da se brze kretao od drugih ucesnika. ( ako uzmemo da vecina postuje ogranicenje, a nekolicina ne). Zato sam i rekao da je isao dosta brze.
ipak 10m je kljucno
Ostalim vozilima je trebalo oko ~6s od vidnog polja do mjesta nesrece ~ 50 km/h

Image
Koliko je ograničenje ovdje? 50, 60 ili 80? Vjerovatno 60.

Kako vidim, ovdje je pravac tako da je nejasno kako ovaj sa Renaultom nije vidio Golfa. Ili se uvalio pa neka ovaj koči.
vjeshalica

#9706 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

isx wrote: 27/08/2022 19:24 Iz aviona se vidi da se crveni nije smio uključiti ovdje, nažalost.
Ne vidi se od kuce, tu jednim dijelom ima isprekidana linija, a vidi se iz suprotnog smjera znak ukrstanja glavnog sa sporednim.

Golf je ocito brzo vozio i to se vidi, ali procjena ukljucivanja je losa bila. Cisti nalet.

Da je kojim slucajem mu se autobus ukljicivao sa desne strane isto bi nalet napravio u zadnji dio s obzirom na ocito veliku brzinu. U odnosu na sva ostala vozila ,vidi se da vozi brze.

Image
artur morgan

#9707 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

Teska tragedija, zalosno je da se ovakve tragedije desavaju zbog ovako opasnih i nepromisljenih radnji u saobracaju. Saobracaj je samo slika naseg drustva na kakvom je niskom civilizacijskom nivou.
Laplace

#9708 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

laserShow wrote: 27/08/2022 19:11 Ja nemam stomaka nakon tragedije i nekih komentara da se naprđujem, ali me iznenađuje neki vid kurcobolje pojedinaca.

Ja sam učen da ako udarim nekoga ispred sebe (sa zadnje strane) da sam ja kriv, a u "najboljem" slučaju, krivica je 50:50. Nema opravdanja za onoga iza ako udari nekoga ispred, ma šta god radio vozač ispred.

Šta, ja sada treba da postavim pitanje "A šta ako je istrčala mačka i ovaj se zaustavio"? Mislim argumentacija i diskusija bože. :-)

Zašto i kako se našao reno ispred golfiste je apsolutno nebitno. Reno se kretao, golfista je imao sasvim dovoljno vremena da se zaustavi ako je vozio dopuštenom brzinom. Šta je bilo, vjerovatno cemo saznati istragom. Kako god, golfista ce biti kriv, ili ce krivica biti 50:50.

Da, postoje otezavajuce okolnosti s kojima ce se vozac renoa morati nositi cijeli zivot i pitati "eh da nisam prešao preko pune". Isto tako niti jedna nesreca nije radi jednog uzroka, vec je uvijek više uvezanih situacija koje doprinesu nesreći. Ne treba zaboraviti da u ovoj tragediji odgovornost je i na onome ko je tankao gorivo u kanister, odnosno benzinskoj koja to dopusta.
Obojica su krivi, evidentno. Djeluje mi kao da ni jednog ni drugog nije bilo briga hoće li doći do sudara ili su obojica mislili da bi onaj drugi trebao spriječiti sudar. Naravno, vjerovatno će pravno nastradati i radnik na pumpi zbog sipanja benzina u kanister, što bi moglo dovesti do toga da poljoprivrednici više neće moći tako da sipaju benzin nego će morati dovlačiti mašine (kosilice, motokultivatore itd.) ili kako bi se to već prema propisima moralo raditi.

Ne bih isključio ni da je vozač Golfa gledao u mobitel ili negdje u stranu pa da zato nije na vrijeme uočio Renaulta i nije na vrijeme kočio. izuzetno ružna navika naših vozača je da ne gledaju kuda voze nego razgledaju lijevo ili desno - ne na sekundu ili dvije nego mnogo duže.
Laplace

#9709 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 27/08/2022 19:50
isx wrote: 27/08/2022 19:24 Iz aviona se vidi da se crveni nije smio uključiti ovdje, nažalost.
Ne vidi se od kuce, tu jednim dijelom ima isprekidana linija, a vidi se iz suprotnog smjera znak ukrstanja glavnog sa sporednim.

Golf je ocito brzo vozio i to se vidi, ali procjena ukljucivanja je losa bila. Cisti nalet.

Da je kojim slucajem mu se autobus ukljicivao sa desne strane isto bi nalet napravio u zadnji dio s obzirom na ocito veliku brzinu. U odnosu na sva ostala vozila ,vidi se da vozi brze.

Image
Tek kasnije sam vidio stajalište. Golf je na tom dijelu morao voziti mnogo opreznije ako ništa onda bar zbog tog autobuskog stajališta i benzinske sa druge strane.
NediM17

#9710 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Daj ba profesore, sta treba, onaj iz sume motornu pilu da doveze da mu naspu pola litra.
Vazda se gorivo tocilo u kanistere, samo je problem sto to nisu metalni kanisteri namijenjeni za sipanje i drzanje goriva.
Laplace

#9711 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 27/08/2022 20:12 Daj ba profesore, sta treba, onaj iz sume motornu pilu da doveze da mu naspu pola litra.
Vazda se gorivo tocilo u kanistere, samo je problem sto to nisu metalni kanisteri namijenjeni za sipanje i drzanje goriva.
Ne znam kakvi su propisi ali će na sudu biti povučeno pitanje da li bi do zapaljenja došlo da u gepeku nije bio benzin u kanisteru.

Sipao sam i ja tako gorivo u kanistere (i to baš za motorku) ali sam dobro pazio kako se i gdje uključujem (upravo zbog goriva u gepeku).

Hoću reći, ne prigovaram ja zbog tog goriva u kanisteru. Prigovaraće sudija.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#9712 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Evolution_IV »

kabal1337 wrote: 27/08/2022 19:02 cuj nije duzan da ga vidi. Wtf pricas, pa zamisli tako vozis po gradu i nisam duzan da vidim ovog ispred i tras.
krivica 50:50
Dovoljno je da se nije skocentrisao mikrosekundu i gotovo jbg, zato kazem to..
Naslovnica

#9713 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Na početku sezone košenja odem do benzinske sa plastičnim kanisterom od 5l (ima onaj zeleni produžetak na sebi), po gorivo za kosilicu.
Kanister stavim u gepek, taman iznad plinskog rezervoara, a tu negdje u krugu od 20cm je i rezervoar benzina, minimalno do pola napunjen.
Nikada nisam razmišljao o vožnji manje ili više nego inače, ne vozim jebenu cisternu od ćeteres tona benzina.
vjeshalica

#9714 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 27/08/2022 20:15
NediM17 wrote: 27/08/2022 20:12 Daj ba profesore, sta treba, onaj iz sume motornu pilu da doveze da mu naspu pola litra.
Ne znam kakvi su propisi ali će na sudu biti povučeno pitanje da li bi do zapaljenja došlo da u gepeku nije bio benzin u kanisteru.

Sipao sam i ja tako gorivo u kanistere (i to baš za motorku) ali sam dobro pazio kako se i gdje uključujem (upravo zbog goriva u gepeku).

Hoću reći, ne prigovaram ja zbog tog goriva u kanisteru. Prigovaraće sudija.
kod nas lik kad je radio u drugoj firmi kao vozac,ubacio 3 kanistera od 25l goriva u kamioncic sa otvorenim sandukom,ispusio kaznu negdje u RSu ga odrali...dakle....sve u svemu tuzno i tako hajmo reci banalno glupo,a dosta ljudi to radi da se ne lazemo, upravo za motorke,kosilice i slicno i niko ama bas ne razmislja u smjeru da se nesto moze desiti kao ovaj nesretni dogadjaj
vjeshalica

#9715 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

artur morgan wrote: 27/08/2022 19:57 Teska tragedija, zalosno je da se ovakve tragedije desavaju zbog ovako opasnih i nepromisljenih radnji u saobracaju. Saobracaj je samo slika naseg drustva na kakvom je niskom civilizacijskom nivou.
svijest i savjest naseg naroda je u totalnoj nuli, prema sebi i prema drugima pogotovo,lose odgajana nacija sa milijardu mahana...jbg istina boli
artur morgan

#9716 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

@Naslovnica I ja isto radim ali kanister stavim na patosnice kod suvozacevog mjesta na dohvat ruke da mi ne tandara po gepeku. Ni ja nikad nisam razmisljao o nekim rizicima. Skontao sam da mi kosilica najbolje radi kad izmjesam u kanister po 2,5 litara 95 i 98-ce :-D
artur morgan

#9717 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

vjeshalica wrote: 27/08/2022 21:27
artur morgan wrote: 27/08/2022 19:57 Teska tragedija, zalosno je da se ovakve tragedije desavaju zbog ovako opasnih i nepromisljenih radnji u saobracaju. Saobracaj je samo slika naseg drustva na kakvom je niskom civilizacijskom nivou.
svijest i savjest naseg naroda je u totalnoj nuli, prema sebi i prema drugima pogotovo,lose odgajana nacija sa milijardu mahana...jbg istina boli
Dobro si to napisala upravo tako to je nas problem :thumbup:
Laplace

#9718 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 27/08/2022 21:00 Na početku sezone košenja odem do benzinske sa plastičnim kanisterom od 5l (ima onaj zeleni produžetak na sebi), po gorivo za kosilicu.
Kanister stavim u gepek, taman iznad plinskog rezervoara, a tu negdje u krugu od 20cm je i rezervoar benzina, minimalno do pola napunjen.
Nikada nisam razmišljao o vožnji manje ili više nego inače, ne vozim jebenu cisternu od ćeteres tona benzina.
Ali nisi se ni ubacivao ispred jurećeg Golfa i nastavljao voziti bez gasa.
Naslovnica

#9719 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 27/08/2022 21:44
Naslovnica wrote: 27/08/2022 21:00 Na početku sezone košenja odem do benzinske sa plastičnim kanisterom od 5l (ima onaj zeleni produžetak na sebi), po gorivo za kosilicu.
Normala. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9720 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Truba »

Nisam znao da se benzin moze tako zapaliti
vjeshalica

#9721 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 27/08/2022 21:44
Vozilo koje se brzo krece, za kratko vrijeme prelazi veci put. Sad ne znam da li iz polozaja ukljucenja Renoa tamo u daljini je mogao i uopce vidio Golfa. Postoji mogucnost da mozda i nije,pa krenuo i ovaj se pojavio. Bas kao u slucajevima kad su se vozila ukljucivala sa sporednog puta pa nalijetali motociklisti velikom brzinom. Sve u svemu gotovo je sad ista naprđivat. Kad mi ko narod ne ucimo iz primjera.
NediM17

#9722 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Black swan wrote: 27/08/2022 21:58 Nisam znao da se benzin moze tako zapaliti
Nisi gled'o Valtera? :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9723 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

Black swan wrote: 27/08/2022 21:58 Nisam znao da se benzin moze tako zapaliti
Zapaljiviji od plina :thumbup:
NediM17

#9724 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

U naftu mozes baciti zapaljenu sibicu ugasice se. Za benzin dovoljna iskra.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9725 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

vjeshalica wrote: 27/08/2022 22:14 Bas kao u slucajevima kad su se vozila ukljucivala sa sporednog puta pa nalijetali motociklisti velikom brzinom. Sve u svemu gotovo je sad ista naprđivat. Kad mi ko narod ne ucimo iz primjera.
samo cekam kad ce biti i gori udes od ovoga negdje po brzim cestama ,jer glupani kao da nemaju mozga,kao da nisu ucili fiziku ,ne razumijem kako mogu brzinom 40 na sat samo izletiti na brzu cestu gdje svi jure preko 80. ja ne znam sta je u glavama tih ljudi?? imaju li imalo mozga???
Post Reply