Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
Forumerrer
#8351 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dobro napreduje, ali nema sanse da se stigne do 01.09., realniji je rok 15.09.
Previse je ostalo radova, pogotovo gdje pruga nije skroz zasarafljena.
A kako misle pustiti tramvaj ako sada ne naprave okretnicu na Cengic Vili (ili misle staru koristiti jos neko vrijeme)?
A kako misle pustiti tramvaj ako sada ne naprave okretnicu na Cengic Vili (ili misle staru koristiti jos neko vrijeme)?
-
NediM17
#8352 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
62.000 omladinaca je radilo na pruzi Brcko-Banovici, a 1946 je golemo bilo imati tri obroka, ako su ih uopste imali tri.
- Laplace
#8353 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Upravo ovo je glavni uzrok toga da kod nas svaka teorija zavjera ima prolaz. A svaka bi pala na makar površnom fact checkingu. Iz istih razloga narod bira uvijek jedne te iste (odavno sam napustio iluziju o mitskim izbornim krađama - treba biti pošten i priznati da rezultati izbora nisu posljedice krađa nego blentavog naroda). Političari narodu prodaju priče koje bi isti taj narod razotkrio kad bi radio makar površni fact checking. Čist primjer su sve ove SDa&co ublehe o rekonstrukciji tramvajske pruge - većinu njih bi se rakrinkalo jednostavnim pogledom kroz prozor.Thorgerson wrote: ↑26/08/2022 22:00 Ako mi ima odvratnije face od ovog dupeuvlakaca arhitekte.
Otkud on odjednom ispliva i cime njega ucjenjuju.
Ja bih ga tuzio za ove gluposti koje iznosi. Jer neko ce ovo procitati i povjerovati.
Nasi ljudi su takvi. Ako je neki glavonja rekao, mora da je tako. Jebo fact checking.
- Laplace
#8354 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da. Pričaju o radnim akcijama a omladina (koja je u vrijeme Tita najviše i povukla na ORA) ne samo da neće da radi besplatno nego neće ni za novac ako nije velika zarada sa malo rada. Ja sam kao učenik osnovne išao na akcije pošumljavanja i na branje šljiva, jeste mala zarada ali za dijete tih godina dobra + naučiš da zarađuješ. Poslije rata (mislim da je isti) čovjek traži djecu da mu beru šljive, roditelji "neće meni dijete raditi za pare, daću ja njemu da ima".Thorgerson wrote: ↑26/08/2022 22:04A sta je podvig dici 10k mladih i izrabljivat ih za sendvic.
I takvi ko ti su mi vise preko glave.
Svi nesta svrsavaju na titu, a sad da vam neko kaze ajmo sutra kopat DZABA, od 10.000 ljudi okupio bi 2 ili u vrh glave 3 covjeka.
Jebote cistim evo oko zgrade, uredjujem ko idiot. Nas trojica se skupimo. A ima cca min 140 stanara u zgradi. Znas kolko nekoga boli qrac. I znas kolko je nekome dzalo da dzaba radi. Odnosno da doprinosi drustvu, uzoj zajednici bez naknade.
I na kraju pitanje. Da li bi ti da ti kazu sutra idemo sta ja znam u Bosansko grahovo da kopamo prugu bicemo tamo 2 mjeseca, dobit ces prenociste i hranu. Bil isao. Iskren odgovor. Ja ne bih.
Ovo sto se sada radi jeste podvig. Za ono gdje smo dovedeni, jeste. Nazalost, ali je tako.
- Laplace
- HPLaserJet
#8356 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ukinut je vojni rok, međutim često sam znao reći, ovako kroz priču u društvu, da našoj omladini, ako već EU, NATO, OHR ili ko već, ne dozvoljava uspostavu vojnog roka, da se uvede obavezni zatvorski rok, na godinu dana.Laplace wrote: ↑26/08/2022 22:26Da. Pričaju o radnim akcijama a omladina (koja je u vrijeme Tita najviše i povukla na ORA) ne samo da neće da radi besplatno nego neće ni za novac ako nije velika zarada sa malo rada. Ja sam kao učenik osnovne išao na akcije pošumljavanja i na branje šljiva, jeste mala zarada ali za dijete tih godina dobra + naučiš da zarađuješ. Poslije rata (mislim da je isti) čovjek traži djecu da mu beru šljive, roditelji "neće meni dijete raditi za pare, daću ja njemu da ima".Thorgerson wrote: ↑26/08/2022 22:04
A sta je podvig dici 10k mladih i izrabljivat ih za sendvic.
I takvi ko ti su mi vise preko glave.
Svi nesta svrsavaju na titu, a sad da vam neko kaze ajmo sutra kopat DZABA, od 10.000 ljudi okupio bi 2 ili u vrh glave 3 covjeka.
Jebote cistim evo oko zgrade, uredjujem ko idiot. Nas trojica se skupimo. A ima cca min 140 stanara u zgradi. Znas kolko nekoga boli qrac. I znas kolko je nekome dzalo da dzaba radi. Odnosno da doprinosi drustvu, uzoj zajednici bez naknade.
I na kraju pitanje. Da li bi ti da ti kazu sutra idemo sta ja znam u Bosansko grahovo da kopamo prugu bicemo tamo 2 mjeseca, dobit ces prenociste i hranu. Bil isao. Iskren odgovor. Ja ne bih.
Ovo sto se sada radi jeste podvig. Za ono gdje smo dovedeni, jeste. Nazalost, ali je tako.
Navršiš 18 godina, ideš u zatvor na godinu dana i tu se kališ po zatvorskim pravilima.
Prvo, to bi dobro bilo kao prevencija, jer kad provedeš godinu dana u Zenici, teško će ti na um pasti neki belaj da praviš. Naravno, biće budala uvijek, međutim u manjem broju sigurno.
Zatim, steći će se disciplina, rutina, rano buđenje, pa i prisilni rad, u blažem obliku, čisto da se stvore radne navike.
To nama treba. Današnja omladina, bez nargile ne zna nicpričati, a i kad progovori, ništa pametno.
-
mirza_15
#8357 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Što se tiče šarafanja to mogu stići. Od Ilidže do Remize je sve završeno osim dijela ASA-RTV Dom gdje je završen pravac Grad-Ilidža, a na drugom pravcu oko 1/4. Ostao je i jedan mali (baš mali) dio pred samu Remiza raskrsnicu.Forumerrer wrote: ↑26/08/2022 22:07 Dobro napreduje, ali nema sanse da se stigne do 01.09., realniji je rok 15.09.
Najmanje je urađeno od Remize do Otoke i tu, čini mi se, šine još nisu šarafane za beton. Otoka-Č.Vila - čini mi se završen pravac Grad-Ilidža. Ostao ona Ilidža-Grad. Dakle, ukupno, manje od pola radova na pričvršćivanj na dionici ASA-RTV Dom, Šarafanje na kompletnoj dionici Remiza-Otoka i pola posla na šarafanju Otoka-Č.Vila. Mislim da to mogu stići pošarafati do 01.09. Kontaktnu mrežu noćas rade u Nedžarićima na raskrsnici. Ne mogu stići fine radove, ali bi testna mogla biti 01.09. ako ne uđu u rekonstrukciju raskrsnice kod Remize.
Mislim da sve zajedno, sa finim radovima (ima tu posla oko šalovanja za one pregrade, izlijevanja betona, nasipanja šljunka), Remizom i okretaljkom na Č.Vili mogu završiti prije oktobra, a da 01.09. mogu napraviti testnu vožnju
- Logovan
#8358 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Lijepo je to, super, ali to su druga vremena. Sve je tada bilo drugačije, skroz druga vremena.
Možda bi i on dramio da je bilo interneta.
- Thorgerson
#8359 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Treba imati u vidu i to da je sada gotovo sva radna snaga na potezu otoka - cvila. Jutros kad sam prosao toliko je bilo radnika, kao mrava.
-
Forumerrer
#8360 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pa ne znam bas za testnu voznju do Cengic Vile, ima ondje jos dosta sitnog posla (i bez raskrsnice kod Remize), a jos 5 radnih dana.mirza_15 wrote: ↑27/08/2022 00:20Što se tiče šarafanja to mogu stići. Od Ilidže do Remize je sve završeno osim dijela ASA-RTV Dom gdje je završen pravac Grad-Ilidža, a na drugom pravcu oko 1/4. Ostao je i jedan mali (baš mali) dio pred samu Remiza raskrsnicu.Forumerrer wrote: ↑26/08/2022 22:07 Dobro napreduje, ali nema sanse da se stigne do 01.09., realniji je rok 15.09.
Najmanje je urađeno od Remize do Otoke i tu, čini mi se, šine još nisu šarafane za beton. Otoka-Č.Vila - čini mi se završen pravac Grad-Ilidža. Ostao ona Ilidža-Grad. Dakle, ukupno, manje od pola radova na pričvršćivanj na dionici ASA-RTV Dom, Šarafanje na kompletnoj dionici Remiza-Otoka i pola posla na šarafanju Otoka-Č.Vila. Mislim da to mogu stići pošarafati do 01.09. Kontaktnu mrežu noćas rade u Nedžarićima na raskrsnici. Ne mogu stići fine radove, ali bi testna mogla biti 01.09. ako ne uđu u rekonstrukciju raskrsnice kod Remize.
Mislim da sve zajedno, sa finim radovima (ima tu posla oko šalovanja za one pregrade, izlijevanja betona, nasipanja šljunka), Remizom i okretaljkom na Č.Vili mogu završiti prije oktobra, a da 01.09. mogu napraviti testnu vožnju
A sto se tice najave Tarcin-Bradina, prolazio sam neki dan i mislim da nema sanse do novembra da zavrse.
- Laplace
#8361 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ne možda nego sigurno, i to bi ti radovi bili posvuda po internetu. Tada se mnogo radilo na (pozitivnoj) propagandi: na sva zvona se propagirala ljubav prema domovini (Jugoslaviji, ne dijelu njih sa jednom vjeroispoviješću), u školama se potenciralo dobro vladanje i učenje (doduše, uglavnom pamćenje činjenice više nego razumijevanje ali danas nema ni jednog ni drugog nego se propagira što lakše završavanje škole sa što manje truda i rada i sa što višim ocjenama i uz to učenicima mora biti zabavno i mora im se sve dopustiti) itd. I opet su naši u svakoj prilici hvatali krivine.
Tito bi zasigurno iskoristio internet da na sve strane razglasi uspjehe omladinskih radnih akcija da je imao priliku.
-
Prvi Sprat
#8362 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.
- Ironmen
#8363 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislis da je napaljenoj omladini bilo bitno imati 3 obroka na radnim akcija
Pitaj nekog starijeg sa radnih akcija kakve su partije tu bile sve ce ti biti jasno, svi se rado tog vremena prisjecaju i da mogu opet bi ponovili
- Ironmen
#8364 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
BiH da je oradila privatizaciju 50% kao sto je Slovenija uradila danas bi bili razvijeniji barem za 50% kriminalna privatizacija posle rata je uradila vise stete od srbo-cetnicke agresije na BiH.Prvi Sprat wrote: ↑27/08/2022 09:10 Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.
-
NediM17
#8365 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
- Haris.ba
#8366 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
U mojoj familiji djevojke mlade vjencavali da im ne bi dali na radnu akciju. Oni sto su isli od muskaraca - kazu bilo svega.
A ima jedan prijeratni rad profesora ekonomije iz Slovenije (zaboravio ime) gdje dokazuje da su te radne akcije bile ekonomski neefikasne.
- nepass1
#8367 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jao jao dva auta parkirana na zelenoj povrsini kod avaza okretaljke. Radnici parkirali. Ne znam sta reci na ovaj javasluk forte i ekipe.
- tramvajtrojka
- Laplace
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8370 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za vrijeme rata se sjetila. Zakon donesen 1994.Prvi Sprat wrote: ↑27/08/2022 09:10 Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.
-
mirza_15
#8371 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislim da za pet dana pričvršćivanje mogu završiti. Ima ih dosta i kada se poredaju na jedan pravac ide to brzo, a rade više pravaca u isto vrijeme i do kasno u noć, a imaju, manje-više 4 pravca na tri dionice. Za dva dana mogu dvije paralelno bez ikakvih problema. Moje mišljenje. Finih radova ima kao i okretaljke Nedžarići, Č.Vila i raskrsnica Remiza. Sve to, mislim, može biti do oktobra što je ekstra prolazno vrijeme. Glavni pravac koji je bitan, ovim tempom, može biti završen dobro prije roka, a onda se mogu raditi Željeznička stanica, sama Remiza i skretanje na Skenderiji, a da tramvaj cijelo vrijeme radi.Forumerrer wrote: ↑27/08/2022 07:55Pa ne znam bas za testnu voznju do Cengic Vile, ima ondje jos dosta sitnog posla (i bez raskrsnice kod Remize), a jos 5 radnih dana.mirza_15 wrote: ↑27/08/2022 00:20
Što se tiče šarafanja to mogu stići. Od Ilidže do Remize je sve završeno osim dijela ASA-RTV Dom gdje je završen pravac Grad-Ilidža, a na drugom pravcu oko 1/4. Ostao je i jedan mali (baš mali) dio pred samu Remiza raskrsnicu.
A sto se tice najave Tarcin-Bradina, prolazio sam neki dan i mislim da nema sanse do novembra da zavrse.
-
sencobih
#8372 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
A ko je osnovao one fondove za privatizaciju nego slovenci, koji su već to sve kod sebe prošli i samo nas hladno opelješili.Ironmen wrote: ↑27/08/2022 09:16BiH da je oradila privatizaciju 50% kao sto je Slovenija uradila danas bi bili razvijeniji barem za 50% kriminalna privatizacija posle rata je uradila vise stete od srbo-cetnicke agresije na BiH.Prvi Sprat wrote: ↑27/08/2022 09:10 Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.
-
sencobih
#8373 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mozda jesu ekonomski neefikasne bile, ali u vrijeme masovne poslijeratne gladi nahranile su stotine hiljada gladnih usta koja kući nisu imala šta da jedu.
-
sencobih
#8374 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sve su te firme pred rat bile u debeloj dubiozi, u dugovima do guše, tako da bi velika većina i bez ratmih razaranja stavila ključ u bravu. Jedino što je vrijedio je imovina koja je pritisnuta bremenom dugova, ogromnim brojem radnika, a nakon četverogodišnje pauze u proizvodnji ,pregažena i nikako se nije mogla vratiti u život.Prvi Sprat wrote: ↑27/08/2022 09:10 Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8375 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
I nisi za ezda alisencobih wrote: ↑27/08/2022 10:14Sve su te firme pred rat bile u debeloj dubiozi, u dugovima do guše, tako da bi velika većina i bez ratmih razaranja stavila ključ u bravu. Jedino što je vrijedio je imovina koja je pritisnuta bremenom dugova, ogromnim brojem radnika, a nakon četverogodišnje pauze u proizvodnji ,pregažena i nikako se nije mogla vratiti u život.Prvi Sprat wrote: ↑27/08/2022 09:10 Tito, kada ga već spominjemo, je sagradio na stotine firmi koje su imale imovinu vrijednu milijarde maraka. Poslije rata stranka sda se sjetila da uradi privatizaciju, opljačka tu istu imovinu, a većinu radnika ostavi na ulici kao socijalne slučajeve, bez primanja, prava na penziju i u dugovima.