do kraja zivota ako prezivi trzace se kad legne.
Ukrajina
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#107652 Re: Ukrajina
no i cinjenica je da je most tesk oborit/srusiti bar segmente ovako na daljinu.Bernardinac wrote: ↑26/08/2022 15:38Rusi nikako da skontaju da je američko oružje toliko precizno da im sajlu koja drži ponton mogu pogoditi.
Sa starih slika pogodaka mosta vidimo da je most probijen i sve ispod mosta se naravno zaspe gelerima, komadima otrgnutih armatura, betonom koji će ošteti i na kraju onespisobiti taj ponton.
Uglavnom mislim da je ovo Sizifov posao za ruse.
Ovo je samo dokaz koliko su ih Ukrajinci doveli u tešku situaciju.
- geralt
#107653 Re: Ukrajina
U jbt. Moram revidirati moje ranije misljenje o riziku Zaporozje nuklearke.
- SanskiBiser
#107654 Re: Ukrajina
zilog wrote: ↑26/08/2022 14:14Koliko puta ti treba ponoviti da Evropa, htjela to, ili ne, ne moze "prodati" Ukrajinu?![]()
Cak i da prestanu slati ono malo pomoci sto salju, Amerika i UK ce nastaviti, dokle god se Ukrajinci budu htjeli boriti.
Rusi su se tako lijepo nacalili, da ih satire americko oruzje, bez americkih zrtava, da je budala svako ko misli da ce Ameri i Britanci tako lako ispustiti taj Happy Hour...![]()
to je i profesor Michael Clarke rekao, u GB - nebitno ko je na vlasti - ce i 30 godina ako treba davati punu podrsku Ukrajini na sve moguce nacine jer je to nacionalni interes UK to je jos kako on kaze vec od 2014 jasno definisano u MOD UK a isto vrijedi i za US. On je rekao da bez pomoci UK i USA Ukrajina bi za 3-4 mjeseca bila pred kapitulacijom . On prognozira da bi sukob uz pauze mogao potrajati i proci kroz par generacija Ukrajinaca, dakle ne Happy Hour nego izgleda i Happy Decades
-
llull
#107655 Re: Ukrajina
Apropo Nyenskansa on i dalje postoji unutar grada i tako se i zove 
-
Dimu1927
#107656 Re: Ukrajina
najveca greska u historiji covjecanstva je slobodan pristup internetu svakoj jedinki bez temeljite psihicke evaluacijeSanskiBiser wrote: ↑26/08/2022 09:33sumirprimus wrote: ↑26/08/2022 09:13 e al nije ovo zaebancija, da vidis price, vidis ti kako evropa propada, hoce da su nam djeca pederi, u skolama ih tome uce![]()
![]()
![]()
tacno vidis na fonu ruske price o mrskom zapadu koju najvise puse ovi litijasi prekorinski i njihova braca.
ja sam cuo pricu od penzionera, ovih sto igraju sah u parku, da je Putin presao na Islam jos tamo 2001.![]()
-
Bernardinac
#107657 Re: Ukrajina
Sad gledam slike pontonca i gdje su ga parkirali.sumirprimus wrote: ↑26/08/2022 15:41no i cinjenica je da je most tesk oborit/srusiti bar segmente ovako na daljinu.Bernardinac wrote: ↑26/08/2022 15:38
Rusi nikako da skontaju da je američko oružje toliko precizno da im sajlu koja drži ponton mogu pogoditi.
Sa starih slika pogodaka mosta vidimo da je most probijen i sve ispod mosta se naravno zaspe gelerima, komadima otrgnutih armatura, betonom koji će ošteti i na kraju onespisobiti taj ponton.
Uglavnom mislim da je ovo Sizifov posao za ruse.
Ovo je samo dokaz koliko su ih Ukrajinci doveli u tešku situaciju.
Pontonac sa svojih 3/4 "viri" ispod mosta po cijeloj dužini.
Znači gledaju u nebo a odatle dolaze rakete.
1/4 je zaštićena rubom mosta jer je naslonjen na nosive stubove.
A vidili smo preciznost HIMARS-a?
Pa pogodiće bar koja.
-
kakaljin
#107658 Re: Ukrajina
Pa i jeste tako uradjeno samo da ga prepadne i natjera da razmisli da li ce se vratiti na front vise
- Čitalac
#107659 Re: Ukrajina
Nije zgoreg pomenuti da je prva sovjetska vojna misija u Vrhovni štab stigla tek u februaru 1944. A što se tiče ponašanja ruskih vojnika u Jugoslaviji, o tome je u kratkim crtama pisao i Milovan Đilas.geralt wrote: ↑26/08/2022 15:37Ja sam citao da su partizani krajem '41. pripremali improvizovane aerodrome na Glasincu i u Crnoj Gori za slijetanje sovjetskih aviona. Umjesto aviona i oruzja su dobili instrukcije od Staljina da se trebaju pomiriti sa cetnicima i stati pod Drazinu komandu, koje je Tito naravno odbio.pici wrote: ↑26/08/2022 15:21
Pricao mi je prijatelj inace rodjeni vojvodjanin, da su u njegovom selu ruski vojnici silovali i pljackali.Isli su odbornici ruskim oficirima i zalili se da bi ovi staljinisticki im rekli, to su sve momci iz sibira, neizivljeno, moraju se opustiti i rasteretiti inace ih tesko kontrolisati.Nisu bez veze partizani imali izreku "Ko se u Ruse uzdo, eksere je srao"
Otud vjerovatno vuce korijen kasniji sukob Tita i Staljina.
Posle prodora Crvene armije u Jugoslaviju i oslobođenja Beograda u jesen 1944. došlo je do toliko mnogobrojnih i tako teških ispada pojedinaca i grupa crvenoarmejaca prema građanima i pripadnicima jugoslovenske vojske, da je to za novu vlast i Komunističku partiju preraslo u politički problem. Jugoslovenski komunisti svakako su bili zapanjeni više nego obični ljudi, koji po nasleđenom iskustvu od svake vojske očekuju pljačke i nasilja. Čitav problem je komplikovalo i to što su se više komande Crvene armije oglušivale o žalbe i intervencije, tako da se dobijao utisak kao da one same tolerišu nasilje i nasilnike. Čim se Tito vratio iz Rumunije u Beograd, ovo je pitanje moralo biti pretrešeno. Na sastanku kod Tita, kome sam uz Rankovića i Kardelja prisustvovao i ja, rešeno je da se o tome razgovara sa šefom sovjetske misije Kornjejevom...Tito je izložio čitav problem u veoma blagoj i učtivoj formi, pa je utoliko jače zapanjivalo njegovo grubo i uvređeno odbijanje. Mi smo Kornjejeva pozvali kao druga i komunistu, a on je uzviknuo: Ja u ime sovjetske vlade protestvujem protiv takvih insinuacija na Crvenu armiju!
Uzaludna su bila sva nastojanja da ga ubedimo - u njemu se odjednom raspomamio pripadnik velike sile i armije koja "oslobađa". Jugoslovenske vlasti su tek kasnije prikupile podatke o bezakonju Crvenoarmejaca: prema prijavama građana bilo je 1219 silovanja, od čega 111 silovanja sa ubistvom i 1204 slučaja pljačke s povredama - cifre ne tako neznačajne ima li se u vidu da je Crvena armija prodrla jedino u severoistočni deo Jugoslavije. (Razgovori sa Staljinom)
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#107661 Re: Ukrajina
Opet po hudoj srbijiČitalac wrote: ↑26/08/2022 17:01Nije zgoreg pomenuti da je prva sovjetska vojna misija u Vrhovni štab stigla tek u februaru 1944. A što se tiče ponašanja ruskih vojnika u Jugoslaviji, o tome je u kratkim crtama pisao i Milovan Đilas.geralt wrote: ↑26/08/2022 15:37
Ja sam citao da su partizani krajem '41. pripremali improvizovane aerodrome na Glasincu i u Crnoj Gori za slijetanje sovjetskih aviona. Umjesto aviona i oruzja su dobili instrukcije od Staljina da se trebaju pomiriti sa cetnicima i stati pod Drazinu komandu, koje je Tito naravno odbio.
Otud vjerovatno vuce korijen kasniji sukob Tita i Staljina.
Posle prodora Crvene armije u Jugoslaviju i oslobođenja Beograda u jesen 1944. došlo je do toliko mnogobrojnih i tako teških ispada pojedinaca i grupa crvenoarmejaca prema građanima i pripadnicima jugoslovenske vojske, da je to za novu vlast i Komunističku partiju preraslo u politički problem. Jugoslovenski komunisti svakako su bili zapanjeni više nego obični ljudi, koji po nasleđenom iskustvu od svake vojske očekuju pljačke i nasilja. Čitav problem je komplikovalo i to što su se više komande Crvene armije oglušivale o žalbe i intervencije, tako da se dobijao utisak kao da one same tolerišu nasilje i nasilnike. Čim se Tito vratio iz Rumunije u Beograd, ovo je pitanje moralo biti pretrešeno. Na sastanku kod Tita, kome sam uz Rankovića i Kardelja prisustvovao i ja, rešeno je da se o tome razgovara sa šefom sovjetske misije Kornjejevom...Tito je izložio čitav problem u veoma blagoj i učtivoj formi, pa je utoliko jače zapanjivalo njegovo grubo i uvređeno odbijanje. Mi smo Kornjejeva pozvali kao druga i komunistu, a on je uzviknuo: Ja u ime sovjetske vlade protestvujem protiv takvih insinuacija na Crvenu armiju!
Uzaludna su bila sva nastojanja da ga ubedimo - u njemu se odjednom raspomamio pripadnik velike sile i armije koja "oslobađa". Jugoslovenske vlasti su tek kasnije prikupile podatke o bezakonju Crvenoarmejaca: prema prijavama građana bilo je 1219 silovanja, od čega 111 silovanja sa ubistvom i 1204 slučaja pljačke s povredama - cifre ne tako neznačajne ima li se u vidu da je Crvena armija prodrla jedino u severoistočni deo Jugoslavije. (Razgovori sa Staljinom)
Naravno da su uvijek bili horda raspomamljenih barbara sa istocnih tajgi. Jadna majko kome su oni saveznici
-
Bernardinac
#107662 Re: Ukrajina
Ako ikada dođe do masovnog kombiniranog UA napada(tenkovi, pješadija, helići, avioni itd) bilo gdje na frontu, on će nakon "pripreme" krenuti noću.
Moje mišljenje.
Moje mišljenje.
- odmor
#107663 Re: Ukrajina
Ljudi vidim prizeljkujete kontraofanzivu Ukrajinaca. Prvo oni trebaju zaustavir napade Rusije. Kad pogledam mapu Ukri su jedino jedno vrijeme kod Harkova pukli kontru, na svom ostalom ratistu jos uvijek Rusi napreduju. Ovaj Harkov je bila kontra Ukrajinaca, ali sad Rusi ponovo napreduju. Cak nije samo sjevero-istocni dio, nego je pocelo i sa jugoistocnog djela da pomalo prilaze Harkovu. Dalje, najvece nade se polazu u Mikolaiv-Kerson. Ja kako vidim i tu Rusi pomalo napreduju. Obicno prebrojim izmedju ta dva grada kolko oni tackica Rusi pokrivaju i vidim da uzimaju selce po selce...
Nisam za Ruse da se razumijemo, ali prvo se treba vidjet kad ce Ukrajinci zaustavit Ruske napade na svim frontovima, pa onda pocet pricat o nekim kontrama.

Nisam za Ruse da se razumijemo, ali prvo se treba vidjet kad ce Ukrajinci zaustavit Ruske napade na svim frontovima, pa onda pocet pricat o nekim kontrama.
-
lajkujMe
#107664 Re: Ukrajina
Uuuu
Grafik veoma
Kad je gadjana Kahovka most na njemu bila Ruska kolona
Mnogo raskomadanih tijela i devastacije po mostu
Grafik veoma
Spoiler
Show
Kad je gadjana Kahovka most na njemu bila Ruska kolona
Mnogo raskomadanih tijela i devastacije po mostu
-
Bossona
#107665 Re: Ukrajina

Baltičke zemlje kao i istočnoevropske su nakon nacističke okupacije bili pod velikoruskom staljinističkom SSSR okupacijom koju Putin i njegov režim želi da obnove na ideologiji krvi i tla. Devedesetih godina je Milošević i Srbija na isti način pričom o zaštiti ugroženosti Srba i srpstva, pod izgovorom odbrane Jugoslavije pokrenuli ratove za stvaranje velike Srbije ili Srboslavije na istoj ideologiji krvi i tla (etničkog čišćenja UZP-a i genocida).
-
sumirprimus
- madner
#107667 Re: Ukrajina
Istocna Evropa se nema sta zaliti, osim Poljske svi krenuli na SSSR. Balticke zemlje bi imale pravo glasa da nisu veci doprinos imali za SS nego protiv.
- nota1969
- Grean
#107669 Re: Ukrajina
Ni mi nismo oslobodjeni 1918....jednog okupatora zamijenio drugi bas ko' u Estoniji, Latviji, Litvaniji 1940.
-
sumirprimus
#107670 Re: Ukrajina
Gledaj ih 4ta divizija spremni za dzavelinovanje
-
sumirprimus
#107671 Re: Ukrajina
I davno otplatili svoje grijehe, civilizirali se, usli u eu, ne moze se porediti, a ovi su bili agresori i tad. A i sad su.
- geralt
#107672 Re: Ukrajina
Ceska, Slovacka, Bugarska? Cak ni Rumuni nisu krenuli na SSSR "nako" vec tek nakon sto im je oteta Moldavija, slicno kao i Finci.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
- geralt
#107675 Re: Ukrajina
Slabo se spominjalo na temi, ali ova ukrajinska odbrana Kodeme je jedan od vecih ruskih poraza u zadnje vrijeme. Wagner 10 dana konstatno napada iz vise pravaca i ne mogu metra osvojiti. Izginulo ih kamaru.