Ukrajina

Zumbul2

#107501 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ova stavka, 24 radara za kontrabatiranje mi se sviđa

https://www.defenseone.com/policy/2022/ ... ay/376213/
lajkujMe

#107502 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

karanana wrote: 25/08/2022 18:05
saimidin wrote: 25/08/2022 17:58 Baric jedan od boljih analiticara, njegove procjene su cesto tacne

Dobro je procijenio da ce nakon juna doci do iscrpljenosti I manje ofanzivnih dejstava I UA I orka

Bas me zanima kako procjenjuje kraj rata, kad je vec rekao da bi mogao za godinu biti, trebao je I to, jest da je na dugom stapu, I sve zavisi od kolicine/vrste pomoci zapada za UA

Ja bi rekao primirje sa lokalnim puskaranjima, vjerovatno bez direktnog potpisa, tj slicno kao za zitarice, potpis sa UN, bez medjusobnog
uglavnom se slazem sa ovom konstatacijom kako bi moglo "zavrsit". nesto kao i 2014. sta je uzeto uzeto je. nit rusi mogu dalje nit ukri mogu hljeba. dakle rusi se nece povuci, ukri ih nece potjerati, vjerovatno se nece nista potpisat, bice puskaranja i bombardovanja kao sto je uostalom bilo i zadnjih 8 godina samo dosta nas nije nesto posebno culo niti znalo o tome.

eh sad sta ce se desiti za 3-5-10 godina, ne znam. ako stane rat mislim da vrijeme radi za ukre i oruzje ce se slivati u drzavu laganijim ali duzim tempom, gdje rusi nema sanse da ikad ista vise urade. a za nadati se da bi sankcije ostale i da bi rusi trpili od njih na duze staze. ako rat nastavi i ako rusi pritisnu, mislim da bi mogla oslabiti pomoc i mogli bi rusi jos ponesto uzet u godinama guranja.

haj posto je mirnije na twiteru, sta vi ostali mislite, kako i kad ce ovo zavrsit? ali nemojte ono....do kraja godine ukri ih gaze do kurska. hajmo malo realnosti vojne i politicke.

Razlika izmedju 2014-2022 (Februar) i sadasnjeg rata je ogromna.

Prvo to je bio samo lokalni sukob bez pokusaja osvajanja citave zemlje.
Drugo postojali su sporazumi koji su se koliko toliko postovali.
Jedna od njih je povlacenje teske artiljerije.

Ovdje toga nema ko sto se kaze rukavice su bacene idemo u boj.
Ovdje nece biti kao tada "primirja i mjeseci da prodju bez i jednog mrtvog" ovdje ce se svaki dan ginuti s obe strane.

Ukrajini nije u interesu "tiho" prepustiti kontrolu nad teritorijom i to veoma veoma bitnom teritorijom.
Dijelovi Donbasa i Lughanska su se mogli presutjeti ali ne 25% zemlje i to juzne Ukrajine.
S najplodnijim zasadi a i bitnim lukama Kherson, Mikolajev, Berdyansk, Marijupolj...

Ne ne ovdje nece biti snajperisanja i tihog povremenog sukoba.
Ovako kako sad vidite rat u ovoj fazi " mirovanja" ce se nastaviti u dogledno vrijeme.
Svaki dan po 150-200 mrtvih s obe strane u totalu i stalni pozadinski napadi ce se nastaviti.

Sve dok jedna strana vise ne bude mogla a to je nadam se Rusija.
nota1969

#107503 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

zli Ameri ih natjerali na agresiju :lol:
GandalfSivi

#107504 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

madner wrote: 25/08/2022 19:11 Da sigurno su se iznenadili, nije bio plan unistiti Rusko Njemacku osovinu.
Zar nije bila rusko-njemacko-francusko-kineska osovina, sto bi budala challi rekao?
nota1969

#107505 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

GandalfSivi wrote: 25/08/2022 19:45
madner wrote: 25/08/2022 19:11 Da sigurno su se iznenadili, nije bio plan unistiti Rusko Njemacku osovinu.
Zar nije bila rusko-njemacko-francusko-kineska osovina, sto bi budala challi rekao?
i atomski udari (preventivni)
zilog

#107506 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Cuj osovinu? Je li neko javio onima u Bundestagu, da su dio osovine? :mrgreen:

Postupke jednog broja korumpiranih pojedinaca, se ne moze nazvati osovinom, nego veleizdajom.
Za osovinu je potreban potpis, javni, ili tajni. Ni jedno se nije moglo desiti... :roll:
Bernardinac

#107507 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Evo ti odgovora ko će pobjediti.

Iako su predhodno ovdje zaglavila 4 tenka, ovaj rus natjera svoj 5-ti tenk na minu.
Ko sardine složeni, jedan do drugog, ko parkirani?
Ludi, glupi?
Ne.
Ako su posade predhodih tenkova preživjele(ako su tenkovi samo onesposobljeni) i odoše kući kao ranjenici, zašto ne bih ni mi?
Sergej, vladimir, Miško(vozač) ,.... hoćemo li ga i mi naćerat?
Ćeraj Miško ko mu j..be mater.
Banzzzaiiii... Bub.
Nemaš tenk, ranjen si i pomalo gluh, dezorijentisan, praviš se lud, kasnije ptsp itd.
Znaju oni da je njihovo vozilo pokretni krematorij i da im je jedina šansa za prežive dezertiranje ili ranjavanje.
Ostati živ i biti aktivan u borbenim djelivanjima na duže vrijeme je skoro minimalna.
Nagon za preživljavanje je instink a ja ovdje vidim baš to.
anelsol

#107508 Re: Ukrajina

Post by anelsol »

Rusi su izgubili dah, i realno nemaju snage da bilo šta pomaknu naprijed. Sada se očekuje potez Ukrajinaca, pa sve sada počinje da liči na šahovsku partiju. Ukri su dobro skrhali Himarsima Rusku pozadinu, i vjerujem da nešto pripremaju. Ako ih sada ne napadnu izgubiće momentum, a do kraja zime Rusi će osvježiti svoje snage, još ako dobiju ove Iranske dronove to će biti dodatni ptoblem za Ukrajince. Rusi su se skoncentrisali na jugu, i očekuju napad. Po meni taj pravac nije više pogodan za ofenzivu. Pitanje je da li Ukri imaju sposobnost da brzo prebace i skoncentrišu snage na nekom drugom pravcu na sjeveru ili u Zaporožju?
Bossona

#107509 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Još jedan je danas u blizini Izjuma se roštilja kao izraz ukrajinske dobrodošlice i gostoprimstva prema nepozvanim gostima.

Dekomunizacija i desovjetizacija javnog prostora na djelu u baltičkim zemljama koje su bile pod ukupaciom sovjetskoruske čizme.
U Rigi srušeni spomenici sovjetskim “osloboditeljima”i reokupatorima.
llull

#107510 Re: Ukrajina

Post by llull »

Zna li se broj Ukrajinaca u Crvenoj Armiji u WW2 ?
Ili se sada ponistava njihovo ucesce u velikom ratu ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#107511 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

Bernardinac wrote: 25/08/2022 20:03 Evo ti odgovora ko će pobjediti.

Iako su predhodno ovdje zaglavila 4 tenka, ovaj rus natjera svoj 5-ti tenk na minu.
Ko sardine složeni, jedan do drugog, ko parkirani?
Ludi, glupi?
Ne.
Ako su posade predhodih tenkova preživjele(ako su tenkovi samo onesposobljeni) i odoše kući kao ranjenici, zašto ne bih ni mi?
Sergej, vladimir, Miško(vozač) ,.... hoćemo li ga i mi naćerat?
Ćeraj Miško ko mu j..be mater.
Banzzzaiiii... Bub.
Nemaš tenk, ranjen si i pomalo gluh, dezorijentisan, praviš se lud, kasnije ptsp itd.
Znaju oni da je njihovo vozilo pokretni krematorij i da im je jedina šansa za prežive dezertiranje ili ranjavanje.
Ostati živ i biti aktivan u borbenim djelivanjima na duže vrijeme je skoro minimalna.
Nagon za preživljavanje je instink a ja ovdje vidim baš to.
Nisi ti igrao WOT na ruskom serveru :mrgreen:
geoxx

#107512 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

llull wrote: 25/08/2022 21:13 Zna li se broj Ukrajinaca u Crvenoj Armiji u WW2 ?
Ili se sada ponistava njihovo ucesce u velikom ratu ?
Preko 4 miliona.
Govori se o tome na pocetku klipa.

https://youtu.be/l4a-vOHuKoQ
karanana

#107513 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ja mogu shvatiti da neko navija za rusiju, pri tome mislim ovdje na dva trenutno ne-banovana etablirana forumasa koji nisu pali s neba padobranski da podjebavaju nego stvarno navijaju.
ali ne mogu shvatiti da ljudi pushe pricu o borbi rusije protiv fashizma i nacizma. nikako to ne mogu shvatiti posebno kada cujemo u istoj recenici pricu o borbi protiv ukrajinskih fasista i to kako ukrajince treba potamaniti, po-rusificirati, da ih vode gejovi i slicno....
Excel2

#107514 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

karanana wrote: 25/08/2022 21:26 ja mogu shvatiti da neko navija za rusiju, pri tome mislim ovdje na dva trenutno ne-banovana etablirana forumasa koji nisu pali s neba padobranski da podjebavaju nego stvarno navijaju.
ali ne mogu shvatiti da ljudi pushe pricu o borbi rusije protiv fashizma i nacizma. nikako to ne mogu shvatiti posebno kada cujemo u istoj recenici pricu o borbi protiv ukrajinskih fasista i to kako ukrajince treba potamaniti, po-rusificirati, da ih vode gejovi i slicno....
Koja dva?
karanana

#107515 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Excel2 wrote: 25/08/2022 21:32
karanana wrote: 25/08/2022 21:26 ja mogu shvatiti da neko navija za rusiju, pri tome mislim ovdje na dva trenutno ne-banovana etablirana forumasa koji nisu pali s neba padobranski da podjebavaju nego stvarno navijaju.
Koja dva?
llull i emigrazione. ovaj drugi ne dolazi vise ali je dugo aktivan clan foruma. na pitarskim je temama.
to su aktivna dva koja pushe pricu o fashizmu, ili mozda nama kazu da je pushe jer je to dobar izgovor zasto navijaju za ruse.
geralt

#107516 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bez toga ne mozes navijati za Rusiju, osim ako si sociopata. Da bi nastavio navijati za njih uprkos ociglednim dokazima o njihovim zlocinima i agresiji, moras prvo ubijediti samog sebe da je druga strana gora i da su ruski zlocini i agresija nuzno zlo. A kad ubijedis sebe, sljedeci korak je ubjedjivanje drugih.
apsidejzi

#107517 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

karanana wrote: 25/08/2022 18:05
saimidin wrote: 25/08/2022 17:58 Baric jedan od boljih analiticara, njegove procjene su cesto tacne

Dobro je procijenio da ce nakon juna doci do iscrpljenosti I manje ofanzivnih dejstava I UA I orka

Bas me zanima kako procjenjuje kraj rata, kad je vec rekao da bi mogao za godinu biti, trebao je I to, jest da je na dugom stapu, I sve zavisi od kolicine/vrste pomoci zapada za UA

Ja bi rekao primirje sa lokalnim puskaranjima, vjerovatno bez direktnog potpisa, tj slicno kao za zitarice, potpis sa UN, bez medjusobnog
uglavnom se slazem sa ovom konstatacijom kako bi moglo "zavrsit". nesto kao i 2014. sta je uzeto uzeto je. nit rusi mogu dalje nit ukri mogu hljeba. dakle rusi se nece povuci, ukri ih nece potjerati, vjerovatno se nece nista potpisat, bice puskaranja i bombardovanja kao sto je uostalom bilo i zadnjih 8 godina samo dosta nas nije nesto posebno culo niti znalo o tome.

eh sad sta ce se desiti za 3-5-10 godina, ne znam. ako stane rat mislim da vrijeme radi za ukre i oruzje ce se slivati u drzavu laganijim ali duzim tempom, gdje rusi nema sanse da ikad ista vise urade. a za nadati se da bi sankcije ostale i da bi rusi trpili od njih na duze staze. ako rat nastavi i ako rusi pritisnu, mislim da bi mogla oslabiti pomoc i mogli bi rusi jos ponesto uzet u godinama guranja.

haj posto je mirnije na twiteru, sta vi ostali mislite, kako i kad ce ovo zavrsit? ali nemojte ono....do kraja godine ukri ih gaze do kurska. hajmo malo realnosti vojne i politicke.
Pa ako ukri ne naprave neku veliku ofanzivu vjerovatno ce biti ovako dok Putin ne umre. Onda ce novi val politicara vjerovatno zeljeti da se uvuce zapadu u guzicu kako bi spustili sankcije i tu bi se moglo naci neko politicko rjesenje gdje bi ukrajina priznala DNR i LNR kao i Krim a da vrate ostalo.
EME91

#107518 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Osim opreme meni se cini da Ukrajina ima najveci problem sa ljudstvom.
Pominje se neki milion vojnika, a realnost jeste da je to cifra od oko 150-200.000 max.
Atif Dudakovic je jednom rekao , " u Bihacu sam cak i macke mobilisao, sve sto sam mogao mobilisao sam ".

Ja to kod Ukrajinaca ne vidim . Jednostavno.
Ako se sjeti onaj ko je pratio kako je tzv. IS u Iraku i Siriji zauzimala gradove i mjesta. Pravi blickrig. Kako? Pa jer su imali likove koji su glavom bez obzira isli naprijed , sa tojotama isl. Da nisu Amerikanci dosli ko zna sta bi bilo sa Bliskim Isrokom.

Jasno je da Ukrajina nema jednostavno snagu da krene u neka ofanzivna dejstva te da su i Himarsi i ostalo koristeno za iskljucivo zaustavljanje rasista.

Jednostavno ljudi moraju prije zime napraviti neki rezultat.
drug_profi

#107519 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 25/08/2022 22:02 naci neko politicko rjesenje gdje bi ukrajina priznala DNR i LNR kao i Krim a da vrate ostalo.
Nema od toga nista. Nije Zelenskij budala kao Alija.
trambusek88

#107520 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

EME91 wrote: 25/08/2022 22:21 Osim opreme meni se cini da Ukrajina ima najveci problem sa ljudstvom.
Pominje se neki milion vojnika, a realnost jeste da je to cifra od oko 150-200.000 max.
Atif Dudakovic je jednom rekao , " u Bihacu sam cak i macke mobilisao, sve sto sam mogao mobilisao sam ".

Ja to kod Ukrajinaca ne vidim . Jednostavno.
Ako se sjeti onaj ko je pratio kako je tzv. IS u Iraku i Siriji zauzimala gradove i mjesta. Pravi blickrig. Kako? Pa jer su imali likove koji su glavom bez obzira isli naprijed , sa tojotama isl. Da nisu Amerikanci dosli ko zna sta bi bilo sa Bliskim Isrokom.

Jasno je da Ukrajina nema jednostavno snagu da krene u neka ofanzivna dejstva te da su i Himarsi i ostalo koristeno za iskljucivo zaustavljanje rasista.

Jednostavno ljudi moraju prije zime napraviti neki rezultat.
Jbg ISILovci su bili uvjereni da ih čekaju 72 djevice ako poginu... Koka je čudo.
BiBi911

#107521 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Ne bi vjerovao da neki ljudi vjeruju da u Ukrainu vode neki gusteri koji jedu ljude(kolega koji je haos obrazovan mi često ovo spomen), drugi da su ovo ratovi izmedju nekih mračnih, omadzijanih, vudu sila. Isti spominje da Ukrainci nisu vjernici jer vjeruju u nekog guštera koji živi u Cernobilu, da su Rusi pokušali da tog guštera ubiju ali amerikanci nekim specijalnim oružjem ih zaustavili i rusi su sada u strahu da ih taj ne pojede. Mi smo sledeci jer ne vjerujemo u boga tog njihovog jer smo stali na USA stranu.

Samo da ti pojasnim mentalni sklop tih ljudi.... Ja sam malo zahebant/provokator i prodao sam ovome priču da stavi šerpu preko rutera jer ga tako amerikanci nece prisluskivat i neće dobit neku bolseščugu. Poslije mu uzeo 50e jer mu internet nije radio, nema wifi.

A o gejovima i lgbt tip nece da uzme artikal na poslu jer mu je oznaka lgbt40(Led Green blue timed 40- led dioda željena plava sa vremenskim okidanje do 40 intervala u min) jbga meni bilo dosadno i rekao da je to za širenje lgbt populacije.

Ima toga jos
drug_profi

#107522 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Care.... :lol:
zforumas

#107523 Re: Ukrajina

Post by zforumas »

BiBi911 wrote: 25/08/2022 22:35
Ne bi vjerovao da neki ljudi vjeruju da u Ukrainu vode neki gusteri koji jedu ljude(kolega koji je haos obrazovan mi često ovo spomen), drugi da su ovo ratovi izmedju nekih mračnih, omadzijanih, vudu sila. Isti spominje da Ukrainci nisu vjernici jer vjeruju u nekog guštera koji živi u Cernobilu, da su Rusi pokušali da tog guštera ubiju ali amerikanci nekim specijalnim oružjem ih zaustavili i rusi su sada u strahu da ih taj ne pojede. Mi smo sledeci jer ne vjerujemo u boga tog njihovog jer smo stali na USA stranu.

Samo da ti pojasnim mentalni sklop tih ljudi.... Ja sam malo zahebant/provokator i prodao sam ovome priču da stavi šerpu preko rutera jer ga tako amerikanci nece prisluskivat i neće dobit neku bolseščugu. Poslije mu uzeo 50e jer mu internet nije radio, nema wifi.

A o gejovima i lgbt tip nece da uzme artikal na poslu jer mu je oznaka lgbt40(Led Green blue timed 40- led dioda željena plava sa vremenskim okidanje do 40 intervala u min) jbga meni bilo dosadno i rekao da je to za širenje lgbt populacije.

Ima toga jos
Imam jednog takvog komsiju, Kazak a veci Rus od Putlera. Kaze ne treba njemu opticki internet, on ima Wifi u stanu.
Svaki dan novi status o herojima...
Bloo
Globalna šefica

#107524 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

BiBi911 wrote: 25/08/2022 22:35 Isti spominje da Ukrainci nisu vjernici jer vjeruju u nekog guštera koji živi u Cernobilu, da su Rusi pokušali da tog guštera ubiju ali amerikanci nekim specijalnim oružjem ih zaustavili i rusi su sada u strahu da ih taj ne pojede. Mi smo sledeci jer ne vjerujemo u boga tog njihovog jer smo stali na USA stranu.
Ja bih razmislila o svom krugu prijatelja i poznanika. :D
GandalfSivi

#107525 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Bloo wrote: 25/08/2022 22:52
BiBi911 wrote: 25/08/2022 22:35 Isti spominje da Ukrainci nisu vjernici jer vjeruju u nekog guštera koji živi u Cernobilu, da su Rusi pokušali da tog guštera ubiju ali amerikanci nekim specijalnim oružjem ih zaustavili i rusi su sada u strahu da ih taj ne pojede. Mi smo sledeci jer ne vjerujemo u boga tog njihovog jer smo stali na USA stranu.
Ja bih razmislila o svom krugu prijatelja i poznanika. :D
Takvi su mi najdrazi, zivot bi bio dosadan bez istih…
Post Reply