RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Benjaminsky

#151 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Za današnje europske monarhe se slobodno može reći da su jedna velika kraljevska obitelj.
Benjaminsky

#152 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Isto se to može reći i za one monarhe koji više ne nose krunu, ali figuriraju kao titularni kraljevi. (Ove tri prethodne rodoslovne karte sam prenio u pojednostavljenom obliku iz moje najveće genealoške knjige „Kings & Queens“, koju dovršavam, a koja je veliki atlas rodoslovnih karata monarhija i dinastija Europe i Bliskog istoka (od antičkog Egipta, Babilona i Perzije) do današnjih dana.)
Benjaminsky

#153 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image
Image
I za kraj, ispod je rodoslovna karta skoro svih europskih kraljeva / kraljica današnjice koji potječu od našeg Stjepana II. Kotromanića. Nju sam mogao napraviti zahvaljujući mom istraživanju koje sam obavio dok sam radio na gore spomenutoj knjizi „Kings & Queens“. Ovu kartu zovem „KAP BOSANSKE KRVI U EUROPSKOM MORU“.
Benjaminsky

#154 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Zadnja karta iz aneksa knjige pokazuje koliko je gena u sebi nosio zadnji bosanski princ; Zigmund – Ishak-beg Kraloglu. Poznato je da je on imao s neimenovanom Grkinjom četvoro djece: Hatidžu, Nilufer, Aliju i Mustafu – ali se ne zna jesu li oni dosegli zrelu dob, jesu li imali obitelj i potomke, nažalost…
Benjaminsky

#155 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Po broju posjeta na ovoj temi vidim da ima interesa za rodoslovlja.
Ukoliko netko želi nešto pitati, sugerirati ili primijetiti neku grešku –
neka se slobodno javi na forum ili na moj mail:

[email protected]
Benjaminsky

#156 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

BIBLIOGRAFIJA MOJIH KNJIGA IZ GENEALOGIJE:

BOSANSKI RODOSLOVI
(1. izdanje); Međunarodni centar za mir, Sarajevo, 2011., ISBN 978-9958-48-087-4
(Atlas rodoslovnih karata bosanske kraljevske dinastije i visokoga plemstva u BiH sa 119 rodoslovnih karata.)

ZNAMENITI RIMLJANI
Redak, Split, 2016., ISBN 978-953-336-294-6
(Biografije osoba iz perioda Julijevsko-Klaudijevske dinastije; s 13 rodoslovnih karata.)

CROATIAN GENEALOGY
Redak, Split, 2019., ISBN 978-953-336-606-7
(Atlas rodoslovnih karata hrvatskog plemstva od 800.-1918. sa 140 rodoslovnih karata)

ATLAS RODOSLOVNIH KARATA BOSNE i HERCEGOVINE
(2. izdanje); MAXI PLUS d. o. o. Tuzla, 2022.; 2021., doštampano isto izdanje sa 104 rodoslovne karte, ISBN 978-9958-9854-4-7
(Obiteljska stabla i dinastičke veze vladara Bosne i visokog plemstva i onih dinastije koje su utjecale na civilizacijski razvoj naše domovine.)

OSMANSKA DINASTIJA
MAXI PLUS d. o. o. Tuzla, 2021, ISBN 978-9926-488-58-1
(Biografije sultana i atlas rodoslovnih karata porodičnih veza Osmanlija i dinastija na koje su oni uticali; s 88 rodoslovnih karata + plakat)

ZNAMENITI GRCI
MAXI PLUS d. o. o., Tuzla, 2021, ISBN 978-9926-488-60-4
(Biografije važnijih osoba i bilješke o dinastijama iz perioda helenizma; s 24 rodoslovne karte)

DINASTIJA HABSBURG
COPY Art, Sarajevo, 2022, ISBN 978-9926-488-63-5
(Biografije svih vladara Habsburga i atlas rodoslovnih njihovih karata i dinastija na koje su oni uticali; sa 84 rodoslovnih karata + plakat)

ATLAS RODOSLOVNIH KARATA HRVATSKIH VLADARA I VISOKOG PLEMSTVA
NAKLADA BOŠKOVIĆ, Split, 2022. ISBN 978-953-263-676-5
(Biografije hrvatskih kraljeva i visokog plemstva, sa 156 rodoslovnih karata)

Knjiga u rukopisu:
KINGS & QUEENS
- The Great Genealogical Atlas of Family Trees - (Family Connection of The Royal Dynasties and High Nobility of Europe & Middle East From Ancient Age to This Day; 490 royal, imperial and noble families, from 150 countries (empires, kingdoms, dukedoms and principals) many of which have faded into history itself in 551 genealogy trees and 9 inventories rulers.)
costacurta

#157 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by costacurta »

Odlična tema. :thumbup:
Pri izradi porodičnog heredograma uglavnom svi zaglave na pradjedu tj tom nekom trećem koljenu. Kad odeš do opštine da pitaš možeš li dobiti neku info iz matičnih knjiga oni traže nešto sluzbeno da se obratiš i to traje vječnost a gledaju te ko da si s Marsa spao.
Koja je metoda učinkovita i kojim putem da odeš što dalje pri izradi?
dr_Evil

#158 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

Benjaminsky wrote: 24/08/2022 09:05
Spoiler
Show
Image
Image
I za kraj, ispod je rodoslovna karta skoro svih europskih kraljeva / kraljica današnjice koji potječu od našeg Stjepana II. Kotromanića. Nju sam mogao napraviti zahvaljujući mom istraživanju koje sam obavio dok sam radio na gore spomenutoj knjizi „Kings & Queens“. Ovu kartu zovem „KAP BOSANSKE KRVI U EUROPSKOM MORU“.
Hvala na ovome, e sad sam nordima pokazivao da su nase gore list :D Ne vjeruju
zposao

#159 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by zposao »

Suzie Q wrote: 23/08/2022 12:09 interesantno je da se do danasnjih dana zadrzalo to pravilo da se jednaki vjencavaju medju sobom kako bi jacali. Iako nemamo plemstvo, kad bi npr pogledali neki nasu vodecu stranku, toliko se ispreplelo kumstava i rodbinskih veza da se to vise ni ne moze pohvatati.

Ne bih da kvarim temu spominjanjem doticnih i ova opaska je previse za ovako interesantnu temu.

Konkretno znam da je mijesanje iste krvi u njemackoj plemickoj obitelji Hohenzollern dovelo do ozbiljnih zdravstvenih poremecaja kod djece rodjene u novije vrijeme.
I meni se čini da se ovi naši današnji "plemići" žene među sobom. Otkrili ljubav među rodbinom :lol:

Btw svaka čast na temi, super je.

Hoćeš li doći do današnjih prezimena pa da se svi nađemo? :D
Benjaminsky

#160 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Hvala. Radio sam samo na vladarima; od careva pa naniže... A za svoju raju sam pravio rodoslovne karte njihovih predaka... Odem do njih, uključim diktafon i postavljam pitanja, pitam za dokumente (matične knjige, gruntovnice itd.) i poslije nekog vremena složim obiteljsko stablo. Najviše što sam uspio kod nas (mislim na BiH) je da dođem do sedmog pretka od unazad, a sve se onda gubi u tami prošlosti... nažalost. Nas u BiH oduvijek sputava pismenost. Tzv. veliki narodi (Francuzi, Nijemci, Englezi, Talijani, Rusi) zapisivali su sve podatke, počev od zemljišnih knjiga (najviše zbog toga), pa nadalje, tko je koga oženio, koja se za koga udala (zbog miraza!), a mi budući smo bili nepismeni sve do druge polovice XIX. st. nemamo skoro pa ništa, nažalost...
Benjaminsky

#161 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

costacurta wrote: 24/08/2022 09:11 Odlična tema. :thumbup:
Pri izradi porodičnog heredograma uglavnom svi zaglave na pradjedu tj tom nekom trećem koljenu. Kad odeš do opštine da pitaš možeš li dobiti neku info iz matičnih knjiga oni traže nešto sluzbeno da se obratiš i to traje vječnost a gledaju te ko da si s Marsa spao.
Koja je metoda učinkovita i kojim putem da odeš što dalje pri izradi?
Pokušaj ići u gradsku arhivu ili u katastar. Ja sam tako radio i za sebe i za svoju raju.
Benjaminsky

#162 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

dr_Evil wrote: 24/08/2022 09:45
Benjaminsky wrote: 24/08/2022 09:05
Spoiler
Show
Image
Image
Hvala na ovome, e sad sam nordima pokazivao da su nase gore list :D Ne vjeruju
Naravno da ne vjeruju. Jer im nije u intersu da vjeruju. Uvijek govorim da nema većeg sljepila od onoga kad čovjek ne želi nešto vidjeti. I ja sam im pokazivao, a oni su vrtili glavom. Npr. prof. Svein Monesland... On je slavista, ali ne zna mnoge stvari. A zaradio je dobru lovu na knjigama o ratovima na Balkanu i u Bosni...
zposao

#163 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by zposao »

Benjaminsky wrote: 24/08/2022 11:53 Hvala. Radio sam samo na vladarima; od careva pa naniže... A za svoju raju sam pravio rodoslovne karte njihovih predaka... Odem do njih, uključim diktafon i postavljam pitanja, pitam za dokumente (matične knjige, gruntovnice itd.) i poslije nekog vremena složim obiteljsko stablo. Najviše što sam uspio kod nas (mislim na BiH) je da dođem do sedmog pretka od unazad, a sve se onda gubi u tami prošlosti... nažalost. Nas u BiH oduvijek sputava pismenost. Tzv. veliki narodi (Francuzi, Nijemci, Englezi, Talijani, Rusi) zapisivali su sve podatke, počev od zemljišnih knjiga (najviše zbog toga), pa nadalje, tko je koga oženio, koja se za koga udala (zbog miraza!), a mi budući smo bili nepismeni sve do druge polovice XIX. st. nemamo skoro pa ništa, nažalost...
Da, nažalost nalazimo se i na vrlo trusnom (politički) prostoru pa je kako je tko osvajao tako i palio sve prije njega.
Ja mislim da prve prave knjige vođenja evidencije imamo tek od austrougara ako se ne varam.
Šteta je to, kad pogledaš koliko na zapadu drže do svoje prošlosti.

Ja bi isto (kao i svako normalan) volio imati rodoslovno stablo, ali znam da je to dosta problematično zbog spaljenih knjiga.

Svaka tebi čast na naporu u rasvjetljavanju prošlosti
dr_Evil

#164 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

zposao wrote: 24/08/2022 12:38

Da, nažalost nalazimo se i na vrlo trusnom (politički) prostoru pa je kako je tko osvajao tako i palio sve prije njega.
Ja mislim da prve prave knjige vođenja evidencije imamo tek od austrougara ako se ne varam.

Ja bi isto (kao i svako normalan) volio imati rodoslovno stablo, ali znam da je to dosta problematično zbog spaljenih knjiga.

Do Austrije se moze iskopati, ali moras biti spreman podmazati. Ja imam najdalje od pra dede rodni list, a i to slucajno jer je dedo neku zemlju gonjao pred smrt. I onda slucajno u jednoj knjizi naletim na jedan dokument iz turskog doba, gdje moj predak kupuje njivu :D

Uspio sam dobiti kopiju toga, ali opet fali jedno koljeno od tog dokumenta do sukun dede. Slikat se :)
costacurta

#165 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by costacurta »

dr_Evil wrote: 24/08/2022 12:47

Do Austrije se moze iskopati, ali moras biti spreman podmazati. Ja imam najdalje od pra dede rodni list, a i to slucajno jer je dedo neku zemlju gonjao pred smrt. I onda slucajno u jednoj knjizi naletim na jedan dokument iz turskog doba, gdje moj predak kupuje njivu :D

Uspio sam dobiti kopiju toga, ali opet fali jedno koljeno od tog dokumenta do sukun dede. Slikat se :)
Uh kako taj papir ima sentimentalnu vrijednost, meni je trebalo nešto vezano za djeda i odem do firme u kojoj je rafio, penzionisao se 88. al još uvijek firma postoji. Oni su meni iz arhive iznijeli podatke kad je počeo da radi, njegov potpis iz 1958.g :shock: i neki rođaci za koje sam zaboravio da postoje, čak i za oca su našli neke podatke kad je počeo da radi sa 18. g. Originali sve. Nisam mogao naravno ponijeti sa sobom ali slikao sam i neke emocije posebne se tad javljaju, obzirom da su svi alarahmetile :(
dr_Evil

#166 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

costacurta wrote: 24/08/2022 12:56 j papir ima sentimentalnu vrijednost, meni je trebalo nešto vezano za djeda i odem do firme u kojoj je rafio, penzionisao se 88. al još uvijek firma postoji. Oni su meni iz arhive iznijeli podatke kad je počeo da radi, njegov potpis iz 1958.g :shock: i neki rođaci za koje sam zaboravio da postoje, čak i za oca su našli neke podatke kad je počeo da radi sa 18. g. Originali sve. Nisam mogao naravno ponijeti sa sobom ali slikao sam i neke emocije posebne se tad javljaju, obzirom da su svi alarahmetile :(
Upravu si, to je tako 100% :)

Generalno djeci se slabo prica o familiji, i onda jedan dan bude prekasno.
Haris.ba

#167 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Haris.ba »

Benjaminsky wrote: 24/08/2022 11:53 Hvala. Radio sam samo na vladarima; od careva pa naniže... A za svoju raju sam pravio rodoslovne karte njihovih predaka... Odem do njih, uključim diktafon i postavljam pitanja, pitam za dokumente (matične knjige, gruntovnice itd.) i poslije nekog vremena složim obiteljsko stablo. Najviše što sam uspio kod nas (mislim na BiH) je da dođem do sedmog pretka od unazad, a sve se onda gubi u tami prošlosti... nažalost. Nas u BiH oduvijek sputava pismenost. Tzv. veliki narodi (Francuzi, Nijemci, Englezi, Talijani, Rusi) zapisivali su sve podatke, počev od zemljišnih knjiga (najviše zbog toga), pa nadalje, tko je koga oženio, koja se za koga udala (zbog miraza!), a mi budući smo bili nepismeni sve do druge polovice XIX. st. nemamo skoro pa ništa, nažalost...

Osmanlije su vodile relativno dobro knjige. Defteri su se vodili najvise iz poreznih razloga. Stvar je dostupnosti tih arhiva i prepreke u jeziku, a pocesto i u pismu (pisani su na arapskom).
costacurta

#168 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by costacurta »

dr_Evil wrote: 24/08/2022 13:03
costacurta wrote: 24/08/2022 12:56 j papir ima sentimentalnu vrijednost, meni je trebalo nešto vezano za djeda i odem do firme u kojoj je rafio, penzionisao se 88. al još uvijek firma postoji. Oni su meni iz arhive iznijeli podatke kad je počeo da radi, njegov potpis iz 1958.g :shock: i neki rođaci za koje sam zaboravio da postoje, čak i za oca su našli neke podatke kad je počeo da radi sa 18. g. Originali sve. Nisam mogao naravno ponijeti sa sobom ali slikao sam i neke emocije posebne se tad javljaju, obzirom da su svi alarahmetile :(
Upravu si, to je tako 100% :)

Generalno djeci se slabo prica o familiji, i onda jedan dan bude prekasno.
Da.
I za to imam situaciju :D , cura sa kojom sam trebao početi hodat bila unuka od sestre moje nane. Srećom ona se razumjela se oko toga i tih stvari, ja pojma o životu nisam imao nit me to interesovalo, meni tad bilo važno samo da metnem :D
kad me cura upita kako mi se nana zove ko šamarom da me opali.
Koliko je samo tih incestoidnih veza zbog zanemarivanja i ovog pitanja. A kad se desi neka mutacija onda "kuku majko", to je kaE sigurno zbog prskanog voća :roll:
dr_Evil

#169 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

costacurta wrote: 24/08/2022 14:40
Da.
I za to imam situaciju :D , cura sa kojom sam trebao početi hodat bila unuka od sestre moje nane. Srećom ona se razumjela se oko toga i tih stvari, ja pojma o životu nisam imao nit me to interesovalo, meni tad bilo važno samo da metnem :D
kad me cura upita kako mi se nana zove ko šamarom da me opali.
Koliko je samo tih incestoidnih veza zbog zanemarivanja i ovog pitanja. A kad se desi neka mutacija onda "kuku majko", to je kaE sigurno zbog prskanog voća :roll:
E kuco :D svaka ti cast! :D

Iskreno i meni bi se moglo desit ko i tebi, veze nemam pogotovo sa majkine strane
geralt

#170 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by geralt »

Haris.ba wrote: 24/08/2022 13:13

Osmanlije su vodile relativno dobro knjige. Defteri su se vodili najvise iz poreznih razloga. Stvar je dostupnosti tih arhiva i prepreke u jeziku, a pocesto i u pismu (pisani su na arapskom).
Ahmed Alicic je dobro preveo defter sandzaka Bosna iz 1468-69, te Hercegovine iz 1475-77, imam ja u PDF-u ako koga interesuje. Njegove komentare u marginama je najbolje ignorisati, ali sa naucne strane su jako vrijedni dokumenti.

Inace sam citao da su osmanski dokumenti veoma nepristupacni zbog jezika cak i za ljude koji znaju moderni turski i arapski, jer su pisani jako arhaicnim jezikom sa velikim primjesama perzijskog. Njihov zvanicni knjizevni jezik je bio nerazumljiv cak i za Turke "nizih" klasa koji su zivjeli u tom vremenu. Historicar koji zeli da se time bavi mora imati bas specificno obrazovanje i pripremu.
dr_Evil

#171 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 24/08/2022 14:47
Ahmed Alicic je dobro preveo defter sandzaka Bosna iz 1468-69, te Hercegovine iz 1475-77, imam ja u PDF-u ako koga interesuje. Njegove komentare u marginama je najbolje ignorisati, ali sa naucne strane su jako vrijedni dokumenti.

Inace sam citao da su osmanski dokumenti veoma nepristupacni zbog jezika cak i za ljude koji znaju moderni turski i arapski, jer su pisani jako arhaicnim jezikom sa velikim primjesama perzijskog. Njihov zvanicni knjizevni jezik je bio nerazumljiv cak i za Turke "nizih" klasa koji su zivjeli u tom vremenu. Historicar koji zeli da se time bavi mora imati bas specificno obrazovanje i pripremu.
Male fajde od tih deftera za nas obicne smrtnike, koliko ljudi, kako su se zvali i koliko platit. Sistem prezimena jos nije zazivio. Nista bez Austrougarske tu nema.

Ali zaista odlican komad historije koji valja sacuvati.
geralt

#172 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 24/08/2022 15:04
geralt wrote: 24/08/2022 14:47

Male fajde od tih deftera za nas obicne smrtnike, koliko ljudi, kako su se zvali i koliko platit. Sistem prezimena jos nije zazivio. Nista bez Austrougarske tu nema.

Pa mogu se neke jako interesantne stvari zakljuciti iz tih podataka.

Npr. da je broj pripadnika Crkve bosanske bio zanemariv, odnosno da je prelazak na islam isao uglavnom katolicanstvo -> islam.

A iz broja djelimicno ili potpuno praznih naselja se moze zakljuciti da je osmansko osvajanje 1463. bilo izuzetno brutalno, na granici apokalipse. Ranije sam mislio da je Klaiceva cifra od 100 000 Bosanaca zarobljenih i odvedenih u ropstvo prilikom osvajanja bila drasticno preuvelicavanje, nakon citanja deftera nisam vise siguran. Dakle bukvalno 11 stranica na kraju deftera, pobrojana imena 265 potpuno pustih naselja, ukljucujuci npr Tiravnik (Travnik), te mostarska naselja Zahum i Rodoc.

Neka je bilo 50 stanovnika po pustom naselju, to je 13 250 ljudi koji vise nisu tu. Necu iznositi teorije sta se sa tim ljudima desilo, ali nijedna nije dobra.
Last edited by geralt on 24/08/2022 15:59, edited 2 times in total.
dr_Evil

#173 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 24/08/2022 15:29
dr_Evil wrote: 24/08/2022 15:04

Npr. da je broj pripadnika Crkve bosanske bio zanemariv, odnosno da je prelazak na islam isao uglavnom katolicanstvo -> islam.

A iz broja djelimicno ili potpuno praznih naselja se moze zakljuciti da je osmansko osvajanje 1463. bilo izuzetno brutalno, na granici apokalipse. Ranije sam mislio da je Klaiceva cifra od 100 000 Bosanaca zarobljenih i odvedenih u ropstvo prilikom osvajanja bila drasticno preuvelicavanje, nakon citanja deftera nisam vise siguran.
Ma ti se ponekad salis sa mnom. Sto se tice Bosne tu je to ocekivano jer je kralj prije nego mu glavu ocaparise ocistio bosnu od krstjana dobrih, koji pobjegose u Hercegovinu kod Kosace naseg solidnog, a Kosaca im pruzio utociste(sjecamo se toga iz skole jel da). A onda vidi vraga sta Alic kaze za Hercegovacke deftere:

Image

Ali realno dolazak Osmanlija je bio apokalipsa, a stanje u drzavi progonom vlastitog stanovnistva je svakako bio apokalipsa. Sve je isto samo Kralja nema.

A na kraju dana iskreno nije ni bitno. Sve su to nasi pretci, a mi smo kerovi avlijaneri ovdje, toliko nam je izmjesana krv.
geralt

#174 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 24/08/2022 15:40
geralt wrote: 24/08/2022 15:29

A iz broja djelimicno ili potpuno praznih naselja se moze zakljuciti da je osmansko osvajanje 1463. bilo izuzetno brutalno, na granici apokalipse. Ranije sam mislio da je Klaiceva cifra od 100 000 Bosanaca zarobljenih i odvedenih u ropstvo prilikom osvajanja bila drasticno preuvelicavanje, nakon citanja deftera nisam vise siguran.
Ma ti se ponekad salis sa mnom. Sto se tice Bosne tu je to ocekivano jer je kralj prije nego mu glavu ocaparise ocistio bosnu od krstjana dobrih, koji pobjegose u Hercegovinu kod Kosace naseg solidnog, a Kosaca im pruzio utociste(sjecamo se toga iz skole jel da). A onda vidi vraga sta Alic kaze za Hercegovacke deftere:

Image

Ali realno dolazak Osmanlija je bio apokalipsa, a stanje u drzavi progonom vlastitog stanovnistva je svakako bio apokalipsa. Sve je isto samo Kralja nema.

A na kraju dana iskreno nije ni bitno. Sve su to nasi pretci, a mi smo kerovi avlijaneri ovdje, toliko nam je izmjesana krv.
Alic cita iz deftera ono sta mu se svidja a ne sta tamo pise. U defteru je jako precizno naglasavano koja su sela krstjanska a koja nisu, cak i u mjesanim naseljima koliko ima krstjana a koliko ostalih. Cak se i za prazna naselja navodi jesu li bila naseljena krstjanima. A jako ih je malo, i u Bosni i u Hercegovini.
dr_Evil

#175 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 24/08/2022 15:53
Alic cita iz deftera ono sta mu se svidja a ne sta tamo pise. U defteru je jako precizno naglasavano koja su sela krstjanska a koja nisu, cak i u mjesanim naseljima koliko ima krstjana a koliko ostalih. Cak se i za prazna naselja navodi jesu li bila naseljena krstjanima. A jako ih je malo, i u Bosni i u Hercegovini.

Za Bosnu nisam citao, ali u Hercegovini se takvo sto ne primjeti. Ne znam odakle ti to.
Post Reply