Gdje je granica novinarskog morala

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

DebelinJoe

#26 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by DebelinJoe »

https://media.ba/bs/magazin-novinarstvo ... estao-film

Kakav šamar novinarima i medijima, posebno portalima
Hakiz

#27 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Hakiz »

Zašto bi privatni mediji, koji žive od čitanosti pisali o nečemu šta interesuje malo ljudi?

SFF, Jazz festival, Gitar fest, Bookstan i slični događaji su stvari koje prate mediji tipa PBS, BBC, BHT, FTV tj. javni servisi, koji se finansiraju od pretplate i/ili budžeta države, ne Daily Mirror i slični koji zavise od broja prodatih primjeraka i na tom osnovu privučenih oglašivača. Možda da imamo pandan Guardianu :(

To ti je kao luksuzan suto, sve pričaju o njemu, prave selfije sa njim, uđu na probnu vožnju, ali niko osim malo elite ga ne kupi.

Oslobođenje bi to trebalo propratiti, Avaz ne.

Dakle, to je više šamar nama, "građanima", čiji interesi ne stvaraju potrebu portalima da o SFF pišu.
guruguru95

#28 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by guruguru95 »

Hakiz wrote: 23/08/2022 23:39 Zašto bi privatni mediji, koji žive od čitanosti pisali o nečemu šta interesuje malo ljudi?

SFF, Jazz festival, Gitar fest, Bookstan i slični događaji su stvari koje prate mediji tipa PBS, BBC, tj. javni servisi, koji se finansiraju od pretplate i/ili budžeta države ć, ne Daily Mirror i slični koji zavise od broja prodatih primjeraka i na tom osnovu privučenih oglašivača.

To ti je kao luksuzan suto, sve pričaju o njemu, prave selfije sa njim, uđu na probnu vožnju, ali niko osim malo elite ga ne kupi.
Slažem se :thumbup: Naprimjer, na portalu javnog servisa BHRT nije bilo nijednog članka o starletama na crvenom tepihu, već uglavnom najave filmova, nagrade, gosti i tv emisije posvećene SFF-u. Ali nažalost, taj crveni tepih SFF-a se posljednjih godina pretvorio u sve ono što nije bila prvobitna ideja tog festivala. Većinu raje ne zanimaju art filmovi iz Rumunije i Albanije, zanimaju ih pikanterije sa crvenog tepiha, ko je šta obukao, atmosfera u gradu... što su komercijalni portali poput Klixa prepoznali i ponudili upravo takav sadržaj.
fusion_ba

#29 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by fusion_ba »

Da ne otvaram posebnu temu za ovo smeće, možda je ova tema najprikladnija.

Iz kuhinje Telekoma Srbija stigao i novi kanal Informer TV. Na krolu u dnu ekrana se vidi o kakvom novinarstvu se radi (takve su im i novine).

Image

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Truba »

Image

opisuje živo izvješavanje o ključnim događajima u povijesti od 1850 do 1975

dakle novinarstvo nula bodova
nermin_t

#31 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by nermin_t »

fusion_ba wrote: 31/05/2023 13:10
Iz kuhinje Telekoma Srbija stigao i novi kanal Informer TV.
Mozda ih ubaci Telecom. Oni vole sve to smece sto dolazi iz Srbije :lol:
MTV

#32 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by MTV »

Kurir TV je Nova S za Informer :mrgreen:
DebelinJoe

#33 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by DebelinJoe »

Novinari i moral ne idu u istu rečenicu.
Hakiz

#34 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Hakiz »

Veća je krivica vlasnika i urednika nego novinara.

A granica je na istom mjestu na kojem je kod većine nas. Tamo gdje počinje plaćanje računa.

Ne može se gladan pisati protiv korupcije i kriminala. Gladan se umire, ne piše.
dr_Evil

#35 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by dr_Evil »

@Rejhana, rekoh ti da je elitisticki placeni novinarcic Hadzovic

PROVINCIJA U POZADINI

Kada je profesor Šaćir Filandra prošle godine izjavio da žena njegovog prijatelja u Sarajevu nema gdje da obuće luskuznu bundu te da mora otići u Zagreb samo da bi je pronosala, doživio je ismijavanje i javni linč od rulje.
No, koliko god vam to izgledalo elitistički, profesor je bio debelo u pravu.

Prohodajte danas glavnom ulicom u Sarajevu, nećete naći niti jednu luksuznu prodavnicu ni svjetski brend koji karakteriše glavne ulice velikih i ozbiljnih gradova. Naći ćete ćevabdžinicu, buregdžinice, donerdžinicu i par banaka.
Većinu luskuznih brendova danas ne možete naći u Sarajevu. Nemate u većem obimu nešto što se zovu luskuzni restorani. Imate Brajlovića.

To nije „naš šarm“. To je tržišna presuda: ovaj grad nema dovoljno ljudi koji traže išta iznad prosjeka.

Ovdje se luksuz stalno zamjenjuje kičem. Umjesto kulture stila dobiješ kulturu razmetanja. Umjesto fine gastronomije dobiješ skupe ćevape na tanjiru od mramora. Umjesto urbane elite dobiješ novopečenu bogatašku estetiku koja ne zna razliku između vrijednosti i cijene. To je razlog zašto Sarajevo nema ozbiljnu high-end scenu: nema publiku koja je zna razlikovati.

Zato Filandrina rečenica boli. Ne zato što vrijeđa „običan svijet“, nego zato što razotkriva da grad više nema društvenu vertikalu. On ima masu i ima par pojedinaca s novcem, ali nema sloj koji stvara tržište za luksuz, kulturu i sofisticiranost.

Grad bez elite nije grad nego provincija, jer tek koncentracija najboljeg dostupnog kvaliteta - u ljudima, znanju, hrani, odjeći, arhitekturi, uslugama i kulturi . pravi razliku između mjesta koje proizvodi ambiciju i mjesta koje u kojem se tek živi i preživljava; provincija živi od uravnilovke i prosječnosti, pa zato oni koji mogu i žele više uvijek odlaze tamo gdje se vrh prepoznaje i nagrađuje, što je prirodan, a ne nepravedan poredak. Vrhunski glumački talent odlazi u luskuz i prilike Hollywooda, ne ostaje u blatu Alabame.

I tu je suština: Sarajevo nije siromašno. Sarajevo je provincijalizirano. Ono ne odbacuje elitu jer je socijalno osjetljivo, nego zato što se boji razlike. A grad koji se boji razlike prestaje biti grad. Postaje selo sa tramvajem i legendom o tome kako je nekad bio poseban.
Hakiz

#36 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 15:10 @Rejhana, rekoh ti da je elitisticki placeni novinarcic Hadzovic

PROVINCIJA U POZADINI

Kada je profesor Šaćir Filandra prošle godine izjavio da žena njegovog prijatelja u Sarajevu nema gdje da obuće luskuznu bundu te da mora otići u Zagreb samo da bi je pronosala, doživio je ismijavanje i javni linč od rulje.

Prohodajte danas glavnom ulicom u Sarajevu, nećete naći niti jednu luksuznu prodavnicu ni svjetski brend koji karakteriše glavne ulice velikih i ozbiljnih gradova. Naći ćete ćevabdžinicu, buregdžinice, donerdžinicu i par banaka.
Većinu luskuznih brendova danas ne možete naći u Sarajevu. Nemate u većem obimu nešto što se zovu luskuzni restorani. Imate Brajlovića.

To nije „naš šarm“. To je tržišna presuda: ovaj grad nema dovoljno ljudi koji traže išta iznad prosjeka.

Ovdje se luksuz stalno zamjenjuje kičem. Umjesto kulture stila dobiješ kulturu razmetanja. Umjesto fine gastronomije dobiješ skupe ćevape na tanjiru od mramora. Umjesto urbane elite dobiješ novopečenu bogatašku estetiku koja ne zna razliku između vrijednosti i cijene. To je razlog zašto Sarajevo nema ozbiljnu high-end scenu: nema publiku koja je zna razlikovati.

Zato Filandrina rečenica boli. Ne zato što vrijeđa „običan svijet“, nego zato što razotkriva da grad više nema društvenu vertikalu. On ima masu i ima par pojedinaca s novcem, ali nema sloj koji stvara tržište za luksuz, kulturu i sofisticiranost.

Grad bez elite nije grad nego provincija, jer tek koncentracija najboljeg dostupnog kvaliteta - u ljudima, znanju, hrani, odjeći, arhitekturi, uslugama i kulturi . pravi razliku između mjesta koje proizvodi ambiciju i mjesta koje u kojem se tek živi i preživljava; provincija živi od uravnilovke i prosječnosti, pa zato oni koji mogu i žele više uvijek odlaze tamo gdje se vrh prepoznaje i nagrađuje, što je prirodan, a ne nepravedan poredak. Vrhunski glumački talent odlazi u luskuz i prilike Hollywooda, ne ostaje u blatu Alabame.

I tu je suština: Sarajevo nije siromašno. Sarajevo je provincijalizirano. Ono ne odbacuje elitu jer je socijalno osjetljivo, nego zato što se boji razlike. A grad koji se boji razlike prestaje biti grad. Postaje selo sa tramvajem i legendom o tome kako je nekad bio poseban.
Nije pogriješio.
Rejhana

#37 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 15:10 @Rejhana, rekoh ti da je elitisticki placeni novinarcic Hadzovic

Nebitan lik.

Već sam rekla šta mislim o njemu. Sve ono za šta se zalaže radi suprotno.

Blokira ljude koji mu oponiraju, a kao liberal je, zalaže se za prava žena, a a svako malo mizoginija i šovinizam izbijaju iz njega.

Žestoko iskompleksirana osoba.
Haris.ba

#38 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Haris.ba »

PROVINCIJA U POZADINI

Ne izvodim neki poseban zakljucak. Ali, iz nedavnog izleta u Zagreb sam staroj podnio izvjestaj sa prvom recenicom - sto tamo po centru ima puno gospodja u bundama i subarama krznatim. Ne znam zasto, ali to mi je prvo upecatljivo bilo.
zigzag

#39 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by zigzag »

Zar je nekad Sarajevo ili bilo koji grad u BIH bilo elitističko ili neki viši nivo?

Kao i svuda u svijetu, i kod nas je novčanik narastao brže nego intelekt tako da je moral, obrazovanje, osjećaj za umjetnost i slično ostalo daleko ispod finansijskih mogućnosti.
dr_Evil

#40 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 13/01/2026 15:22
Ne izvodim neki poseban zakljucak. Ali, iz nedavnog izleta u Zagreb sam staroj podnio izvjestaj sa prvom recenicom - sto tamo po centru ima puno gospodja u bundama i subarama krznatim. Ne znam zasto, ali to mi je prvo upecatljivo bilo.
Nesrecom pratim opus ovog tipa, imam neke prijatelje sta ga prate, lajkaju, pa i meni izbaci. Kakve bljuvotine iznosi tip u korist poslodavaca, elite, profitera. Mjere oko povecanja plate, tip se borio nogama i rukama protiv toga - njegovo pravo. Ovo je samo jedan u nizu sta mi danas izbaci.

Valjda Zagreb fura taj stil, ja u Skandinaviji nisam bundu vidio godinama. Balkan se mnogo bolje oblaci od Skandinavije - valjda to cini Skandinavce fukarom bez elite, a bez elite nema ideje moj Halide.
Haris.ba

#41 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 13/01/2026 15:24 Zar je nekad Sarajevo ili bilo koji grad u BIH bilo elitističko ili neki viši nivo?

Kao i svuda u svijetu, i kod nas je novčanik narastao brže nego intelekt tako da je moral, obrazovanje, osjećaj za umjetnost i slično ostalo daleko ispod finansijskih mogućnosti.

Sjetim se npr. Despiceve kuce. Lik napravio prvo (privatno) pozoriste.

Da ne duljim. Postojao je odredjeni sloj ljudi koji se obogatio odredjenim zanimanjima i koji je ulagao u obrazovanje, kulturu, umjetnost.

Dolaskom komunizma sve se to u sustini nacionalizovalo, i drzava je preuzela te funkcije. Zato se i zaboravilo.
Hakiz

#42 Re: Gdje je granica novinarskog morala

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 15:25
Haris.ba wrote: 13/01/2026 15:22
Nesrecom pratim opus ovog tipa, imam neke prijatelje sta ga prate, lajkaju, pa i meni izbaci. Kakve bljuvotine iznosi tip u korist poslodavaca, elite, profitera. Mjere oko povecanja plate, tip se borio nogama i rukama protiv toga - njegovo pravo. Ovo je samo jedan u nizu sta mi danas izbaci.

Valjda Zagreb fura taj stil, ja u Skandinaviji nisam bundu vidio godinama. Balkan se mnogo bolje oblaci od Skandinavije - valjda to cini Skandinavce fukarom bez elite, a bez elite nema ideje moj Halide.
Sve zavisi šta ko smatra elitom.

Elita ne nosi odjeću na kojoj blješti logo dizajnera. To nose snobovi koji imaju novac. Elita nosi "quiet luxury".
Post Reply