Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_Reds_

#7751 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _Reds_ »

Login77777 wrote: 22/08/2022 10:17
_Reds_ wrote: 22/08/2022 10:00

Pa koliko km pruge za godinu ?
Iako je neuporedivo.
Pa koliko je ovo sto grade 12-13 kilometara? Rok 24 mjeseca.
Evo gledam svicarci prave isto sad novu prugu od 13 kilometara. Samo jedna traka i kod stanica ide u dvije gdje se mogu mimoici tramvaj. Rok gradnje 27 mjeseci.
Tako da bi rekao ako zavrse u roku da je to dobro s vremenske strane.

A sad na AP jel realno 110 km za preko 20 godina i 10 godina oko Zenice za 10 km?
Nije autocesta je trebala i morala puno brže.
Ne znam koliko je dionica ova Tehnička škola - Ilidža, ali mislim da je oko 8-8.5 km.

Samo poređene je bezveze, ima ovdje građevinaca, ali ako ćeš već da porediš, doćeš do zaključka da je i pruga onda mogla puno brže.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7752 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izvrsni direktor »

archi_a wrote: 22/08/2022 09:18 Al mene stvarno kao potencijalnog korisnika i stanovnika ovog grada interesuje, da li se moglo uporedo raditi i na stanicama ili ćemo za godinu dvije kad ovo završe ponovo trpiti iskopavanja?
Naravno da je moglo, pitaj sljedeci put svoje u centralu kad odes zasto su sjebali tender za te stanice
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7753 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

uvjeren sam da bi neki željeli i manji potres samo da tramvaj ne proradi
Laplace

#7754 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

archi_a wrote: 22/08/2022 09:18 Smiješna tema, presmiješna. Puno sendvića za podijeliti. I poziciji i opoziciji. :lol:
Al stvarno me interesuje, jel pojedinci imaju nešto od pisanja i likovanja ili je onako "patriotski", pro bono.
Čuj Obradović radi za sda?
Čuj ministar, u bermudama trivijalno otvara svaku raskrsnici?
Čuj porede probijanje Vc i projekat zamjene tramvajske pruge na postojećoj ruti i rokovi?
Čuj ministar sam rekao da će 1.9.dati ostavku i sad smeta što ga ovi drugi botovi na tome čekaju?
Summa summarum, dobrih folova i komentara, za uz jutarnju kaficu.
Al mene stvarno kao potencijalnog korisnika i stanovnika ovog grada interesuje, da li se moglo uporedo raditi i na stanicama ili ćemo za godinu dvije kad ovo završe ponovo trpiti iskopavanja?
1. Nije to Zahiragićevo "digneš staru prugu i spustiš novu". Svi koji su htjeli su mogli vidjeti koliko se tu duboko kopa.

2. Radovi za V-c jesu obimniji ali su i rokovi proporcionalno duži. Dakle, probijanje je probijanje. Procentualno je probijanje na V-c mnogo duže. Tim prije što je probijanje rokova za V-c realno i stvarno dok je probijanje rokova za rekonstrukciju tramvajske pruge pretpostavljeno i maltene u domenu pustih želja SDA botova. Rok za tramvajsku prugu stiže tek sljedeće godine a za koridor V-c je davno istekao.

3. Rekonstrukcija tramvajske pruge se radila po projektu i finansira se iz EBRD kredita. Obzirom da SDA u proteklih 27 godina nije uradila skoro ništa (a i to što su uradili je u Zahiragićevom stilu "digneš staru prugu i spustiš novu",što je kao posljedicu imalo nove šine na lošoj podlozi => brzo propadanje novih šina),nerealno je očekivati da se kroz jedan projekat sve završi. Nismo Njemačka, Finska ili Norveška.

4. Znaš li šta je i kako izglčeda ceremonija otvaranja nečega? Vrati se nazad i pronađi SDA-ove ceremonije otvaranja trotoara,ograda, stepeništa, vanjskih WC-ova, trafika itsl.
pepeljara

#7755 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pepeljara »

Ne za oraviti lebendarna otvaranja semafora :shock: :shock: retardus
Laplace

#7756 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

CrveniKuk wrote: 22/08/2022 09:24
MTV wrote: 21/08/2022 23:00 :lol: :lol: 😂 😂
Najsmijsenije i ujedno najbizarnije je svečano otvaranje javnog WC na Vilsonovom šetalištu kod srednje drvne škole. Do sada?Za mene,je to vrh debilizima...inače,taj WC je otvorila,samo znam da je bila gradonacelnica grada Sarajeva...a,sada se ne mogu sjetiti više imena...
Ja u gornjem komentaru onako iz sarkazma naveo WC kad ono stvarno likovi svečano otvorili WC. Pa, ono... :lol: :lol: :lol:
joint union

#7757 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by joint union »

HPLaserJet wrote: 22/08/2022 09:59
joint union wrote: 22/08/2022 09:58 Ne znam sta ovom Obradovicu ovo treba fakat, pogotovo sto je (zvanicno) NiP-ovac.
Nastranu sto govori neistine, ne znam ni da je jedna raskrsnica kao nesto zvanicno otvorena.
Šteti svaka cast na prisustvu, ko je radio na bilo kakvim infrastrukturalnim projektima, zna koliko to znaci.
Nije NiPovac.

Hadžikadićev je (posredno preko cazinske ublehe Šepića).
Onda bi mu to neko trebao javiti.
Ili da isprave ovdje:

https://www.javnarasprava.ba/fbih/Parlamentarac/825
Laplace

#7758 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

pepeljara wrote: 22/08/2022 10:41 Ne za oraviti lebendarna otvaranja semafora :shock: :shock: retardus
:lol: :lol: :lol:
Laplace

#7759 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Prpa.ba wrote: 22/08/2022 09:31 Naravno da se ne moze porediti Jedno rade patriote iz SDA, a drugo izdajnici i ćetnici iz Trojke. Patriotama svaki projekat traje duplo duze i trostruko je kompleksniji jer im je stalo i imaju opstrukcije, a Trojci troprstoj Vucic i Kinezi pomazu. :(
Pa da: trojka, tri prsta. Slučajnost? Ne bih rekao!
Laplace

#7760 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Logovan wrote: 22/08/2022 10:12
Haris.ba wrote: 22/08/2022 09:54 Ti shvatas da je glupa konstatacija da Steta otvara raskrsnice, kada samo obavjestava da su zavrsene?

Nema kola, nema medija, nema crvene vrpce...
Izgleda da treba sutiti ili ipak ne, da se suti opet ne bi valjalo jer bi bilo sto sutis, gradjani moraju znati sta je zavrseno :lol:
Bilo bi kao za ugovore: tajni ugovori,krije se,nešto se mulja ispod stola itsl.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7761 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

archi_a wrote: 22/08/2022 09:18 Smiješna tema, presmiješna. Puno sendvića za podijeliti. I poziciji i opoziciji. :lol:
Al stvarno me interesuje, jel pojedinci imaju nešto od pisanja i likovanja ili je onako "patriotski", pro bono.
Čuj porede probijanje Vc i projekat zamjene tramvajske pruge na postojećoj ruti i rokovi?
Čuj ministar sam rekao da će 1.9.dati ostavku i sad smeta što ga ovi drugi botovi na tome čekaju?
Al mene stvarno kao potencijalnog korisnika i stanovnika ovog grada interesuje, da li se moglo uporedo raditi i na stanicama ili ćemo za godinu dvije kad ovo završe ponovo trpiti iskopavanja?
Kao potencijalni stanovnik koji se gnusa trivijalnog otvaranja raskrsnica, bilo bi lijepo da si se informisao i da je tender za stanice oboren od najtemeljnine i najpatriotskije stranke.

Al eto, nek su servisne informacije o tome koja je raskrsnica otvorena a koja ne "otvaranje".

Bljutav spin.

Ljudi ocito ne mogu razumjeti da ima nas koji smo bili frustrirani donacijama, sadakom, pricom ne moze se, i koji su presretni sada kada se vidi da se ipak moze, da za nasu djecu mozda ima i buducnosti ovdje.

Da ima ljudi koji su spremni i zavrnuti rukave i uraditi nesto.

Botujem, tacno. Botujem za buducnost svog djeteta, da ga za dvadeset godina ne budem morao gledati preko video poziva.
Laplace

#7762 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

laserShow wrote: 22/08/2022 10:33 Kako je zanimljivo da su botovi naletili na temu u ponedjeljak, u toku radnog vremena hahahahahaha
Pa onda ja uhljeb...

Da se ogradim: zadao sam mašini da radi i sad zezam botove dok je nadgledam.
Dozer

#7763 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dozer »

Laplace wrote: 22/08/2022 10:46
Prpa.ba wrote: 22/08/2022 09:31 Naravno da se ne moze porediti Jedno rade patriote iz SDA, a drugo izdajnici i ćetnici iz Trojke. Patriotama svaki projekat traje duplo duze i trostruko je kompleksniji jer im je stalo i imaju opstrukcije, a Trojci troprstoj Vucic i Kinezi pomazu. :(
Pa da: trojka, tri prsta. Slučajnost? Ne bih rekao!
:pisnuo:
Login77777

#7764 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Login77777 »

_Reds_ wrote: 22/08/2022 10:35
Evo gledam svicarci prave isto sad novu prugu od 13 kilometara. Samo jedna traka i kod stanica ide u dvije gdje se mogu mimoici tramvaj. Rok gradnje 27 mjeseci.

A sad na AP jel realno 110 km za preko 20 godina i 10 godina oko Zenice za 10 km?
Nije autocesta je trebala i morala puno brže.
Ne znam koliko je dionica ova Tehnička škola - Ilidža, ali mislim da je oko 8-8.5 km.

Samo poređene je bezveze, ima ovdje građevinaca, ali ako ćeš već da porediš, doćeš do zaključka da je i pruga onda mogla puno brže.
Nisam gradjevinac ali bi rekao da je uredu 24 mjeseca za 8-8,5 km pruge jer idu dva pravca sto ti bude na kraju 16-17 km pruge. Jer imas gore za uporediti gdje grade 13 km pruge 27 mjeseci ali samo jedan pravac uz to na stanicana gdje je duplo. Neka je to jos dodatna 2 do 3 kilometara ako racunas 6-7 stanica.
Uporedba je bas dobra jer je isti posao bio. Kopanje i sta sve uz to ide i nove sine. A i duzina pruge jednaka.
Dolazimo do zakljucka da je jedino AP sto kasni i to ne malo.

Evo @Thorgerson je naveo jos jedan slican primjer.
Thorgerson wrote: 22/08/2022 10:24

Moj post od prije nekoliko mjeseci u vezi pruge u Odenseu, Danska:
Thorgerson wrote: 30/05/2022 18:39 Cisto za usporedbu, buduci da se svi prave strucnjaci (ukljucujuci i mene).

Grad Odense, Danska.

Pruga 14 km, od nule gradjena.
Cijena 450.000.000 EUR

Konkretizacija ideje zapoceta 2012. Godine, biranje idejnog projekta itd.

Prvobitni radovi fizicki, ciscenje trase, instalacuje, trajali 2015 do 2017 godine.

Najbitnije sama pruga-tracnice je radjena 2 godine 2019/2021.

Tramvaj otvoren za saobracanje neki dan.

Odabrani tramvaji kompanije Stadler.
Eh eto. Hocete evropu, ljudi vam daju i ne valja.

Pretpostavljam da bi Devic i Zahiragic sigurno to brze uradili u Danskoj i bolje, i jeftinije.
Last edited by Login77777 on 22/08/2022 11:07, edited 1 time in total.
MTV

#7765 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

@Mamkic sky forum

Image

Image
CrveniKuk

#7766 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by CrveniKuk »

Chmoljo wrote: 22/08/2022 10:52
Kao potencijalni stanovnik koji se gnusa trivijalnog otvaranja raskrsnica, bilo bi lijepo da si se informisao i da je tender za stanice oboren od najtemeljnine i najpatriotskije stranke.

Al eto, nek su servisne informacije o tome koja je raskrsnica otvorena a koja ne "otvaranje".

Bljutav spin.

Ljudi ocito ne mogu razumjeti da ima nas koji smo bili frustrirani donacijama, sadakom, pricom ne moze se, i koji su presretni sada kada se vidi da se ipak moze, da za nasu djecu mozda ima i buducnosti ovdje.

Da ima ljudi koji su spremni i zavrnuti rukave i uraditi nesto.

Botujem, tacno. Botujem za buducnost svog djeteta, da ga za dvadeset godina ne budem morao gledati preko video poziva.
I meni je donacija i traženja sadaka po svijetu preko glave. Samo kada čovjek skonta kako su nas brukali. Koliko je samo iz GRASA izvučeno para pod patronatom sda. Koliko su se hvalili zadnjom donacijom polovnih tramvaja iz Turske...koji su to jadovi. Hajde,što su sebe ponižavati,imali su direktni interes za to,ali kako su nas samo ponizavali. Mogu misliti spike "bili smo u ratu,braća muslimani i bla bla...."
Dozer

#7767 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dozer »

Ko je ono iz SDA tvrdio da ce 5C biti gotov do kraja 2017? Terzic?

I evo nas u 2022, pri kraju, i sve od 5C sto je zavrseno od te 2017. jeste onaj falicni dio oko Zenice, kojeg vec popravljaju i rekonstruisu.
Login77777

#7768 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Login77777 »

Slo Burner wrote: 22/08/2022 10:23
Login77777 wrote: 22/08/2022 09:59

Znaci hoces da namjensku industriju isporucis Vucicu. Sram te bilo. To patriJote nece nikada dozvoliti. :mrgreen:
Isporucio je Novalic sto je mogao, treba od korumpirane hobotnice spasiti sto se spasiti moze
Drug ovo je zajebancija na racun zeleni izdajica od mene i prpe. :thumbup:
Jasno je meni sve za zelene.
Optimist

#7769 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Optimist »

teskeredzic_22 wrote: 22/08/2022 09:23
Optimist wrote: 22/08/2022 09:03 Jutros oko 8h, policija na 3 raskrsnice, Remiza, Otoka i Cengic Vila. Za cudo, ocekivao sam guzvu a nigdje je nije bilo. Prosao od Stupa do grada kao u najbolja vremena. :D
Nisam u gradu pa nisam vidio da li su samo posmatrali saobraćaj ili uredovali ?
Ako je policija uredovala saobraćaj konačno opravdavaju svrhu svog posla jer obično ne mogu , nemaju ljudstva i čizama , male im plate i slične idiotarije...i logično da ureduju kad se Otoka zatvori? Otoka , Pofalići i Nedžarići su ključne raskrsnice zbog favela.
Kod Remize i na Otoci nisam vidio da su ista radili osim sto su bili prisutni na raskrsnici, dok su na Cengic Vili ubrzavali lijevo skretanje zbog vece guzve.
Slicno kao sto ubrzavaju lijevo skretanje kod Americke ambasade prema Velesicima.
_Reds_

#7770 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _Reds_ »

@Login77777 ,

Ne možeš prugu posmatrati tako, onda možeš reći da je u autoputa duplo više, ili da neko mjeri i trake na autoputu.

I nije isto graditi novu prugu i rekonstruisati po postojećoj trasi. Nekada izmještanje instlalacija, i elektrifikacija mogu biti zahtjevnije od same pruge.

Za ostalo, rekao sam nisam građevinac, ali sam siguran da je komplikovanije napraviti km autuputa od kilometrima sarajevske pruge.

Sve u svemu, Šteta radi dobar posao, ne samo oko pruge, i oko mnogo drugih stvari, drugi ministri mu primirisati ne mogu.
Ali to ni SDP baš ne cijeni, pa će recimo Karićka nosilac, po meni totalno nezaluženo. Bezveze je sam sebi davao neke rokove, i obećavao ostavke.

Ovaj forum je postao teško smeće, jer ovdje više nema nikakvih normalnih diskusija, sve sve svodi za nekakvo navijanje i ponavljanje istih gluposti iz dana u dan. Sve teme se pretvore u teško poličko prepucavanje.
The BEN10

#7771 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by The BEN10 »

Laplace wrote: 22/08/2022 10:40 2. Radovi za V-c jesu obimniji ali su i rokovi proporcionalno duži. Dakle, probijanje je probijanje. Procentualno je probijanje na V-c mnogo duže. Tim prije što je probijanje rokova za V-c realno i stvarno dok je probijanje rokova za rekonstrukciju tramvajske pruge pretpostavljeno i maltene u domenu pustih želja SDA botova. Rok za tramvajsku prugu stiže tek sljedeće godine a za koridor V-c je davno istekao.
Najstrašnije je u svemu to što debili ne shvaćaju da je jedini mjerodavni rok KRAJ AVGUSTA sljedeće godine. To je ono što je definisao potpisani ugovor i na šta je dužan izvođač.
Svi ostali "rokovi" su zapravo milestonei - tj. interno definisan međukorak, nešto što ekipa koja radi na realizaciji projekta sama sebi zada kao pomoćni orijentir. Kao npr kreneš na izrazito dalek put i onda kažeš: prvog dana stižem tu, drugog tu itd. Ono što je jedino bitno na kraju jesi li na krajnje odredište stigao onda kada trebaš, jer u međuvremenu se može dogoditi da prva dva dana kasniš, a trećeg nadoknadiš sve.

No, krezavoj SDA glasačkoj mašineriji je to rocket-science, kako vidim. :evil:
statixx

#7772 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by statixx »

Tri puta polagan kamen temeljac za hidroelektranu koja neće biti izgrađena
Vranduk :bih:

Ili Termo blok 7 :bih:
Dio za pripremne radove, oko 80 miliona KM, je nepovratan greškom Vlade FBiH i EP BiH koji nisu obezbijedili ugovor koji štiti Federaciju.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/zasto- ... o/2355138/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7773 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

statixx wrote: 22/08/2022 11:36
Tri puta polagan kamen temeljac za hidroelektranu koja neće biti izgrađena
Vranduk :bih:

Ili Termo blok 7 :bih:
Dio za pripremne radove, oko 80 miliona KM, je nepovratan greškom Vlade FBiH i EP BiH koji nisu obezbijedili ugovor koji štiti Federaciju.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/zasto- ... o/2355138/
razlika između tih i ovog projekta je što su ti navedeni daleki apstraktni i nisu nasušni

pruga je nešto što svaki dan vidimo i svaki dan nam treba
struje ima bez tih blokova :D
Dozer

#7774 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dozer »

_Reds_ wrote: 22/08/2022 11:26 Ovaj forum je postao teško smeće, jer ovdje više nema nikakvih normalnih diskusija, sve sve svodi za nekakvo navijanje i ponavljanje istih gluposti iz dana u dan. Sve teme se pretvore u teško poličko prepucavanje.
Sve dok se po raznim medijima, vecinom pod kontrolom trodecenijskih nesposobnih kleptomana, provlace kojekakve nebuloze, spinovi i lazi koje plasiraju ublehasi iz SDA (za neupucene - to je ona stranka koja 26 poslijeratnih godina nije bila u stanju uraditi nista kvalitetno i konstruktivno za drzavu i gradjane, ali je istovremeno opljackala boga oca, i unazadila sve sto je mogla), za ocekivati je da ce se na preostalim dostupnim medijima kao sto je internet, i sto ukljucuje i ovaj forum, oglasavati i oni koji imaju malo vise mozga i obraza, a sve kako bi se uporno i opetivano ukazivalo na sve nebuloze koje je tokom 30 godina radila i radi SDA.

Simple as that.
Post Reply