Sarah je nešto sasvim drugo ... porediti nju i Lanu (koju svi volimo) je možda ipak zehricu neskromno ...ona je počela plivati sa 9 godina ... sa 13 godina i 10 mjeseci osvojila zlato na 100 slobodno na EYOFu (2007 na Tašmajdanu u Begešu) ...sa 14 godina i 9 mjeseci osvaja evropsko zlato 2008 u Eindhovenu ... u najbudalastijoj plivačkoj trci svih vremena neovisno o disciplini ... o čemu se radi ... jah, Sari je tad bilo dakle tek 14 godina...dijete, šašavo, buntovno... ali sa prirodnim darom tako velikim da je on sam nosi ...
Trka u Eindhovenu iz ljeta gospodnjeg 2008 ima na yt. Ukratko glavni favorit je bila domaća Inge Decker ... Sarah je bila potpuni autsajder ...no to samo po sebi ne bilo baš toliko nepojmljivo, znalo se naime dešavati i ranije tokom historije da nepoznati pobjieđuju takmičenja... ne radi se o tome ...
Znam da ovdje ima osoba koji se razumiju u to bolje od mene ... elem ... u takmičarskom plivanju se sve utrenira ... skok, streamline kicking, izlazak na površinu, početak "veslanja", broj udisaja zraka (izuzev 50m slobodno gdje oni pravi ne dišu do kraja bazena), broj zamaha, okret ...sve ... sve je utrenirano do automatizma ... pogotovo to: kako i kad se radi zadnji zaveslaj i tijelo se postavlja u, tako da kažem, "najhidrodinamičniji" položaj (kao ajkula) i tako pusti da, zadnjih metar-dva, tijelo samo, gurano inercijom, dođe do kraja bazena....
Eh s tim na umu treba odgledati taj snimak ... klinka od 14 godina, ne voli trenirati, voli samo plivati, ... 15 metara do kraja finalne trke Decker ima više od pola dužine tijela prednosti ... i onda šveđanka pusti evolucjskim, primarnim instiktima da odrade svoje ...i u potpunoj extazi, privremenom pomracenju uma, izgubi orijentaciju u prostoru i radi nepotreban zaveslaj pola metra od ruba bazene .... drugim riječima radi kataklizmičku grešku ... komentator čupa kosu s glave "joj šta učini aooj"...expertni komentator koji sjedni do njega je potpuno siguran da je zasrala zlato i rezignirano cijedi: "baš šteta"...
i onda pogledaju malo bolje ... i skontaju da je ipak pobijedila ... premda je uradila noćnu moru svakog trenera ... potpuno amaterski promašila finiš ...ali takvo nešto se nikad ne dešava u tijesnoj trci ...onaj koji tako zasere mora izgubiti trku .... ne , ne u ovom slučaju ...mnogi su si tad stavili prst na čelo i ... oni koji se iole razumiju u tu rabotu šutjeli dugo duuugo ....
Naravno šupljoglavci ...oni koji sve najbolje znaju ... od projektovanja raketnih motora ...veterinarskih instrumenata za ždrijebjlenje kobila ...do menstrualnih tegoba kišnih glista ... su idalje prdili u stilu ... "da da sve smo mi to znali" ... "pa rekao sam ti ja" ...
https://www.youtube.com/watch?v=7KUfcYSuGB4
Lana je normalna cura .... Sarah je ... nesto drugo