BH Plivanje

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#301 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

RJ57 wrote: 19/08/2022 23:34
hrasno38 wrote: 19/08/2022 23:31

Mislim da ce Lana sto se tice Olimpijade biti konkurentna za medalje tek tamo 2028 godine jer tad ce imati 22 godine i to su bas godine kada bi plivac trebao da daje najvise od sebe jer je sazrio i psihicki i fizicki. Sara Sjostrom koja drzi dva svjetska rekorda na 50 i 100 delfin je oborila jedan sa 21 godinom a drugi sa 23. Mora Lana jos fizicki da se razvije u ramenima i generalno u citavom tijelu da bi mogla ide na olimpisjko zlato ili bilo koju medalju protiv onih nabildanih masina. Ipak ona ocito je ide ubrzano tim putem pa je moguce da klapi na 200m delfin i neku od medalja na OI
vidiš to je jako interesantno poređenje. naravno da se lana još razvija i da trening tu može jako puno učiniti, ali ako pogledaš sjöström 2009 kad je eksplodirala sa 16 i sad, ona ima skoro isto tijelo. naravno, sad je još nabildanija i nema miligram nepotrebnog viška ali nije nek velika razlika. kod lane je vjerovatno puno veća promjena moguća. biće to jako interesantno posmatrati
Slika sa zadnjih OI.......gledaj ramena kod jedne a gledaj kod druge i sada dvije godine poslije nije ta razlika se nesto posebno smanjila jer Lani je tek 16.5 godina ii ona ce tek fizicki da eksplodira sto se tice ramena i nogu. Medjutim Lana ima sirovu prirodnu snagu koju zna fantasticno da koristi, puno vecu motivaciju koju je u tim godinama i puno lakse probuditi i fantasticnu tehniku. Kada dobije bar priblizno ramena kao Sara vjerovatno ce oboriti i svjetske rekorde na 100 i 200 delfin.
Image
RJ57

#302 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

ima vas enormnih optimista ovdje :D

ko je iz sfrj i zemalja nasljednica oborio svjetski u jednom baznom sportu? vera nikolić i niko više! ni evropski nije niko osim čavića i stekića. daj bože, ali ja u to ne vjerujem
Osmi Socrates

#303 Re: BH Plivanje

Post by Osmi Socrates »

Bez obzira gdje se Lana nalazi za dvije godine što se tiče rezultata, Olimpijada je vrhunac. Vrhunac je svakom plivaču na svijetu. Vrhunskom, prosječnom, i tako dalje. Tu si najbolji što možeš biti, ili nisi dobro odradio program. Sve ostalo su koraci do Olimpijade. Ove godine su mnogi vrhunski plivači preskočili čak i Svjetsko Prvenstvo, jer je, nakon Olimpijade prošle godine, manje značajno takmičenje. Već sljedeće Svjetsko Prvenstvo je značajnije takmičenje jer je godinu prije Olimpijade.

Evo šta reče Ariarne Titmus, zašto nije učestvovala ove godine;
Her reason is simple: Titmus decided she didn't need to be there. “I just really wanted to think about the long term,” she said. “And I really don't care — it doesn't bother me that I'm not going to be in the headlines or the media or the spotlight when the world championships are on."
Neki misle da je Lana premlada što se tiče Olimpijade u Parizu, ja ne. Možda sam u krivu. Možda i nisam. Možda već sutra neko novo četrnaestogodišnje čudo počne da ostvaruje vrhunske rezultate i do Olimpijade postane jedan od favorita. Ali, Lanu nikako ne smatram premladom za Olimpijadu u Parizu. McIntosh je sedam mjeseci mlađa a svjetska je prvakinja.

Uostalom, da Lanu samu citiram, a ona je citirala legendarnu Amerikanku;

"Ne stavljajte dobnu granicu na svoje snove"

O svjetskim rekordima je rano pričati. Ja kad kažem da Lana ima već u sebi rezultat ispod 2:06, stvarno bukvalno tako mislim. Nije ga još isplivala na zvaničnom takmičenju, iz ovog ili onog razloga, ali, to za mene nije potencijal koji može ostvariti, nego je bukvalno već realnost.

Nemam dovoljno informacija da bih tvrdio da će Lana obarati svjetske rekorde, pogotovo ovaj na 200m butterfly. Ja sam scientific mind :lol: , ne mogu tvrditi nešto za šta nemam nijednu pouzdanu informaciju.
Last edited by Osmi Socrates on 20/08/2022 06:57, edited 3 times in total.
HelaS

#304 Re: BH Plivanje

Post by HelaS »

RJ57 wrote: 19/08/2022 23:57 ima vas enormnih optimista ovdje :D

ko je iz sfrj i zemalja nasljednica oborio svjetski u jednom baznom sportu? vera nikolić i niko više! ni evropski nije niko osim čavića i stekića. daj bože, ali ja u to ne vjerujem
Vera Nikolić je u Jugoslaviji imala sva postojeća vrata širom otvorena. Nenad Stekić, i svi sportisti, takođe.

Lana Pudar se apelima i svjetski vrhunskim rezultatima bori i moli da joj društvo izgradi jedan bazen za trening...

Neuporedivo
Stari

#305 Re: BH Plivanje

Post by Stari »

:D
Sarah je nešto sasvim drugo ... porediti nju i Lanu (koju svi volimo) je možda ipak zehricu neskromno ...ona je počela plivati sa 9 godina ... sa 13 godina i 10 mjeseci osvojila zlato na 100 slobodno na EYOFu (2007 na Tašmajdanu u Begešu) ...sa 14 godina i 9 mjeseci osvaja evropsko zlato 2008 u Eindhovenu ... u najbudalastijoj plivačkoj trci svih vremena neovisno o disciplini ... o čemu se radi ... jah, Sari je tad bilo dakle tek 14 godina...dijete, šašavo, buntovno... ali sa prirodnim darom tako velikim da je on sam nosi ...

Trka u Eindhovenu iz ljeta gospodnjeg 2008 ima na yt. Ukratko glavni favorit je bila domaća Inge Decker ... Sarah je bila potpuni autsajder ...no to samo po sebi ne bilo baš toliko nepojmljivo, znalo se naime dešavati i ranije tokom historije da nepoznati pobjieđuju takmičenja... ne radi se o tome ...

Znam da ovdje ima osoba koji se razumiju u to bolje od mene ... elem ... u takmičarskom plivanju se sve utrenira ... skok, streamline kicking, izlazak na površinu, početak "veslanja", broj udisaja zraka (izuzev 50m slobodno gdje oni pravi ne dišu do kraja bazena), broj zamaha, okret ...sve ... sve je utrenirano do automatizma ... pogotovo to: kako i kad se radi zadnji zaveslaj i tijelo se postavlja u, tako da kažem, "najhidrodinamičniji" položaj (kao ajkula) i tako pusti da, zadnjih metar-dva, tijelo samo, gurano inercijom, dođe do kraja bazena....

Eh s tim na umu treba odgledati taj snimak ... klinka od 14 godina, ne voli trenirati, voli samo plivati, ... 15 metara do kraja finalne trke Decker ima više od pola dužine tijela prednosti ... i onda šveđanka pusti evolucjskim, primarnim instiktima da odrade svoje ...i u potpunoj extazi, privremenom pomracenju uma, izgubi orijentaciju u prostoru i radi nepotreban zaveslaj pola metra od ruba bazene .... drugim riječima radi kataklizmičku grešku ... komentator čupa kosu s glave "joj šta učini aooj"...expertni komentator koji sjedni do njega je potpuno siguran da je zasrala zlato i rezignirano cijedi: "baš šteta"...

i onda pogledaju malo bolje ... i skontaju da je ipak pobijedila ... premda je uradila noćnu moru svakog trenera ... potpuno amaterski promašila finiš ...ali takvo nešto se nikad ne dešava u tijesnoj trci ...onaj koji tako zasere mora izgubiti trku .... ne , ne u ovom slučaju ...mnogi su si tad stavili prst na čelo i ... oni koji se iole razumiju u tu rabotu šutjeli dugo duuugo ....

Naravno šupljoglavci ...oni koji sve najbolje znaju ... od projektovanja raketnih motora ...veterinarskih instrumenata za ždrijebjlenje kobila ...do menstrualnih tegoba kišnih glista ... su idalje prdili u stilu ... "da da sve smo mi to znali" ... "pa rekao sam ti ja" ...

https://www.youtube.com/watch?v=7KUfcYSuGB4

Lana je normalna cura .... Sarah je ... nesto drugo
RJ57

#306 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

ponekad je takva “greška” neophodna … sjeti se phelps-čavić u pekingu :D
Osmi Socrates

#307 Re: BH Plivanje

Post by Osmi Socrates »

With all due respect, ali najbudalastija trka svih vremena je finale 4X100 freestyle za muškarce na Olimpijskim Igrama 2008.

Na tim igrama, Amerikanci već u kvalifikacijama obaraju svjetski rekord. Međutim, ima mali problem, to su tek kvalifikacije, a na papiru, Francuzi su bolji. Tadašnji najbrži stometraš u freestyle Bernard čak prije Igara izjavljuje da će pocijepati Amerikance. Razvaliti ih.

I hajde, dođe finale. Nakon tri izmjene, Francuzi imaju prednost 60 stotinki. Za njih u zadnjoj izmjeni pliva pomenuti Bernard, a za Amerikance 33-ogodišnji Jason Lezak. Sigurna pobjeda Francuza.

Prvih pedeset metara, Bernard povećava prednost. Već ima prednost dužinu tijela. Sigurna pobjeda Francuza.

Lezak u zadnjih pedeset metara, nadljudskim naporima, prestiže Bernarda. Amerikanci pobjeđuju sa osam stotinki prednosti. Oba tima su isplivala skoro četiri sekunde brže od svjetskog rekorda.

Ova trka je toliko neobjašnjiva sa stanovišta zdravog razuma da se samo kao usputna nota spominje da je jedan Michael Phelps plivao prvu izmjenu za Amerikance.
RJ57

#308 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

da, sigurno. mislim da je tada pored svega neki australac oborio i svjetski u prvoj izmjeni

jeste off topic, ali fascinantno i nevjerovatno je kako se u pekingu phelpsu sve poklopilo. jeste bio u nadljudskoj formi ali to samo po sebi ne bi bilo dovoljno …. da je za neku zlatnu morao meteor spucat u salu spuco bi :D
Logovan

#309 Re: BH Plivanje

Post by Logovan »

https://www.klix.ba/sport/plivanje/dana ... 103?widget

Znao sam da je zatrpana medaljama, ali ne baš ovako puno. :D
Stari

#310 Re: BH Plivanje

Post by Stari »

RJ57 wrote: 20/08/2022 08:57 ponekad je takva “greška” neophodna … sjeti se phelps-čavić u pekingu :D
:D Dese takve stvari u boljim kucama... misljenja sam medjutimda Milorad onomad ...tad i tad ...sjebo stvar noc prije trke ... podrezo je nokte ali ono bas hirurski ... na Majklovu i na radost cijele Amerike. :D
Stari

#311 Re: BH Plivanje

Post by Stari »

Stari wrote: 20/08/2022 10:51
RJ57 wrote: 20/08/2022 08:57 ponekad je takva “greška” neophodna … sjeti se phelps-čavić u pekingu :D
:D Dese takve stvari u boljim kucama... misljenja sam medjutimda da je Milorad onomad ...tad i tad ...sjebo stvar noc prije trke ... podrezo je nokte ali ono bas hirurski ... na Majklovu i na radost cijele Amerike. :D
izvinjavam se dupli post ...shupa me ovaj telefon
Stari

#312 Re: BH Plivanje

Post by Stari »

Finale kratkih olimpijskih štafeta 2008 jeste naravno bilo jedno od najspektakularnijih plivačkih takmičenja svih vremena, momci su isplivali ko pravi pravcati ševci, što i jesu...nije tu baš bilo toliko budalastih grešaka ... ameri su bili bolji ...

Kad sam pisao o budaleštinama mislio sam ... kako da kažem ... evo recimo ovako ...

Radio sam jedno vrijeme na štopericama i kao kontrolant u jednom malom klubu ... volonterski -potpuno gajret ... Jednom tako, podavno je to bilo, je klub obilježavao jubilej i upriličena je manja svečanost ... uz svečanost je bilo organizovan revijalni miting oldtajmera ... plivača penzionera ... u neolimpjskoj disciplini mixovanih štafeta 4x25 m slobodnim stilom ... i došle su dame i gospoda od kojih je najmlađa gospođa bila jedno 4-5 godina starija od mene, sa licencom FINA takmičara iz 70'tih godina, ...ali definitivno najmlađa od učesnika ... eh sad da bi se razmjeli ... plivanje evoluira ... u to davno doba kad su ti plivači bili mladi ...tehnika starta i uskakanja u vodu je bila nešto ... drugačija od današnje ... ne ulazeći u estetski utisak te zastarjele tehnike uskakanja u vodu ...da pripomenem onima koji su se možda nešto kasnije uključili u ovaj program ... u to doba se u vodu uskakalo na način na koji se vjerovalo da plivač ne smije otiči preduboko u vodu da bi time što prije izronio na površinu i time brže počeo plivati .... što bi naš narod reko , skakalo se ... letvare (kao letva) ... skoro pljoske ... i tako i bi ... didovi i babe su se nekako uspentrali na startna postolja ... i na znak pištaljke ... se zblebali ravno naprijed ...i... :D sunce krvavo :D da je to neko mogao snimti ... vriska, krikljavina ... kontrolori su napustili svoja mjesta da pomognu ... neki i iz publike također ... sve je na kraju bilo sređeno niko nije ozbiljnije nastradao ... ali to je bila budaleština ...

Sad sam skrenuo s teme dibidus ... nadam se da me neće banovati ... ako ipak ... haj onda da se halalimo
Last edited by Stari on 21/08/2022 06:38, edited 2 times in total.
Murat Sabanovic

#313 Re: BH Plivanje

Post by Murat Sabanovic »

Stari,aferim za zadnja 2-3 posta !

Za one koji govore Francuski / Njemacki i zele nesto nauuciti o plivanju savjetujem ovaj dokumentarac o Michael Phelpsu

ARTE Secrets d'athlètes - La Natation
https://www.youtube.com/watch?v=5qw_dJf ... inNatation

Isti dokumentarac na Njemackom

Im Körper der Topathleten - Michael Phelps
https://www.youtube.com/watch?v=MBSi4vb ... l=S.Hempel
muha_sa

#314 Re: BH Plivanje

Post by muha_sa »

Uživo iz Mostara na Hajatu
AtillaS

#315 Re: BH Plivanje

Post by AtillaS »

Sunce naše maleno. ❤️
Heller

#316 Re: BH Plivanje

Post by Heller »

Mislim da je malo previše pritiska na njoj trenutno, svi bi da je iskoriste u predizborne i marketinške svrhe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#317 Re: BH Plivanje

Post by _BataZiv_0809 »

Manite se zastave
RJ57

#318 Re: BH Plivanje

Post by RJ57 »

ovakve prilike svi pokušavaju iskoristiti u svoje svrhe i za promociju svojih ciljeva, to je i za očekivati i najnormalnija stvar na ovome svijetu bez koje se nažalost ne može

meni je kontra svega toga stav i nastup lane i njenoga tima juče bio opet vrhunski. ne samo što su normalni ljudi u pitanju nego se znaju i postaviti kako treba :thumbup:
hrasno38

#319 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

RJ57 wrote: 21/08/2022 11:16 ovakve prilike svi pokušavaju iskoristiti u svoje svrhe i za promociju svojih ciljeva, to je i za očekivati i najnormalnija stvar na ovome svijetu bez koje se nažalost ne može

meni je kontra svega toga stav i nastup lane i njenoga tima juče bio opet vrhunski. ne samo što su normalni ljudi u pitanju nego se znaju i postaviti kako treba :thumbup:
Pa uglavnom jucer su dodjeljene plakete zaista onima koji joj jesu finansijski pomagali jer ovo nije ni malo jeftino sto ona radi a pogotovo kada je u pitanju bazen. Kanton Sarajevo je na vrhu te pomoci ali i generalno zadnjih dvadest godina pomoci reprezentatovnom sportu ma ko da je na vlasti. Zaista je KS uvijek uskakao kada je bilo gusto. Federalna Vlada je nekoliko puta primala Lanu i njene trenere i davala pomoc ali i nagradjivala rezultate. Osim toga u Januaru ssu odmah dali na raspolaganje 8 miliona a mislim da ce dati i ostatak sljedece godine. Kordic je gradonacelnik i zaista jee napravio jucer iznenadjenje sa kljucevima od stana jer to niko nije znao i moje licno misljenje je da je on neka normalnija struja u HDZ-u ali mu vrh veze ruke. Privatne firme zaista guraju Lanu a pogotovo BH Telecom i to je najnormalnije svugdje u svijetu. HIFA je medju prvima uskocila, Centralosiguranje negdje pocetkom godine a ima jos tih firmi. Nermim Bise je dugogodisnji spotski novinar iz Stoca koji je fakticki i napravi prvi intervju sa Lanom i nagovjestio da ce biti veliko plivacko ime.
Stav Lane i komletnog tima je uvijek takav, skroman i normalan jer citava ekipa je takva od prvog do zadnjeg ukljucujuci i Lanine roditelje i brata. Medjutim to sto rade ima NEVJEROVATAN odjek sirom Balkana a ne BiH.
Nezvanici YouToube kanal Lane Pudar od Oktobra prosle godine ima blizu milion posjeta sto je nevjerovatno. Laninu trku za zlatnu medalju je pogledalo preko 250.000 ljudi iz citavog svijeta. Odete na komentare i suze vam krenu na oci kad vidite koju podrsku ta djevojka ima i odakle je sve dobija. Sve to sto se sada sa njom desava kreira i neke pormjene odnosa prema reprezentativnom BH sportu koji nije nikada bio upitan sto se tice F BiH a posebno Kantona Sarajevo ali jeste iz RS-a i SNSD/HDZ ce vjerovatno oboriti prijedlog koji ce se uskorro naci na stolu a koji niko u BiH nece ni osjetiti osim sportisti.
Sama festa sinoc je vrlo lose napravljena u tehnickom smislu jer ne mogu da vjerujem da Mostar nema neeki svoj bolji razglas od Vahinog koji je vodio program a a koji inace vise od 10 godina vodi sva plivacka takmicenja koja se dese u Sarajevu. Medjutim neka se desilo ispod Starog mosta i to je ujedno i bila poruka mnogima koliko Lana prije svega voli svoj grad jer to je bila njena zelja.
HelaS

#320 Re: BH Plivanje

Post by HelaS »

"Vodena vila"
animus

#321 Re: BH Plivanje

Post by animus »

Koji je smisao zatvaranja teme posvecene Lani?
Valjda se pobrišu oni koji trolaju ali tema ostaje da se može nekada pogledati kako smo pratili njen napredak.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#322 Re: BH Plivanje

Post by konektovan »

animus wrote: 21/08/2022 21:12 Koji je smisao zatvaranja teme posvecene Lani?
Valjda se pobrišu oni koji trolaju ali tema ostaje da se može nekada pogledati kako smo pratili njen napredak.
:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#323 Re: BH Plivanje

Post by _BataZiv_0809 »

Smisao je da ste kromanjonci koji ne umiju komunicirati :D
hrasno38

#324 Re: BH Plivanje

Post by hrasno38 »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 23:50 Smisao je da ste kromanjonci koji ne umiju komunicirati :D
Nemoj zajebavat tema je bila fantasticna i bez trunke icega drugog dok nije neko napisao (a nisam ja) da je Zeljko dao 30.000 Lani i tad doletise ko iz zasjede tvoji vjerni drugovi sa teme o Zeljku, koji prije toga nisu napisali rijec o plivanju i Lani i pocese da rade ono sto rade i tamo. Prije toga je bila iskljuciva prica o Lani i njenim uspjesima.
I usput funkcija "nindza revizora" ti ne dozvoljava da ljude vrijedjas i nazivas kromanjoncima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#325 Re: BH Plivanje

Post by _BataZiv_0809 »

hrasno38 wrote: 22/08/2022 10:19
_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 23:50 Smisao je da ste kromanjonci koji ne umiju komunicirati :D
Nemoj zajebavat tema je bila fantasticna i bez trunke icega drugog dok nije neko napisao (a nisam ja) da je Zeljko dao 30.000 Lani i tad doletise ko iz zasjede tvoji vjerni drugovi sa teme o Zeljku, koji prije toga nisu napisali rijec o plivanju i Lani i pocese da rade ono sto rade i tamo. Prije toga je bila iskljuciva prica o Lani i njenim uspjesima.
I usput funkcija "nindza revizora" ti ne dozvoljava da ljude vrijedjas i nazivas kromanjoncima.
Smiri zivce
Post Reply