Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Karikaturist

#56351 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Karikaturist »

nles wrote: 15/08/2022 23:00 Pogledao "Day Shift".
Film je... kako da kazem... kad govno obavi veliku nuzdu, proizvod toga je ovaj film.
Toplo preporucujem za sve ispod trinaest godina i za ljubitelje filmova Stevena Seagala.
A sta si ocekivao :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56354 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Pogledah neku noc na TV1000 ili AMC The Saint (1997), prvi put poslije 20 godina, a svojevremeno sam ga gledao dvocifren broj puta. :D

Jao brate sta je ono :lol: koji sajam klišeja :lol: ali brate Kilmer razorio i film je bas zabavan.

Bas je zeznuto gledati filmove koje smo voljeli u formativnim godinama, a koji ovako lose ostare :D ili su vazda bili ovakvi samo sa ja bio manje zreo da skontam :hm:

Dobra tema za razmisljanje @n+1
n+1

#56355 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 10:37 Pogledah neku noc na TV1000 ili AMC The Saint (1997), prvi put poslije 20 godina, a svojevremeno sam ga gledao dvocifren broj puta. :D

Jao brate sta je ono :lol: koji sajam klišeja :lol: ali brate Kilmer razorio i film je bas zabavan.

Bas je zeznuto gledati filmove koje smo voljeli u formativnim godinama, a koji ovako lose ostare :D ili su vazda bili ovakvi samo sa ja bio manje zreo da skontam :hm:

Zato ne treba gledati filmove/serije/crtane koji su nam bili važni u djetinjstvu i formativnim godinama. Ne čeprkaj po source code svoje ličnosti. :lol:
dale cooper

#56356 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 10:37 Pogledah neku noc na TV1000 ili AMC The Saint (1997), prvi put poslije 20 godina, a svojevremeno sam ga gledao dvocifren broj puta. :D

Jebiga ne znam šta si očekivao, niti šta te je uopšte inicijalno toliko impresioniralo u tom filmu? Meni je on uvijek bio neki kombo
Nemoguće Misije i Bonda za sirotinju, ali što kažeš dovoljno zabavan da ga se uvijek može pogledati. I Rade Šerbedžija kao vječiti
holivudski Rus. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56357 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote: 21/08/2022 15:14

Jebiga ne znam šta si očekivao, niti šta te je uopšte inicijalno toliko impresioniralo u tom filmu? Meni je on uvijek bio neki kombo
Nemoguće Misije i Bonda za sirotinju, ali što kažeš dovoljno zabavan da ga se uvijek može pogledati. I Rade Šerbedžija kao vječiti
Dude, I was like 12
dale cooper

#56358 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 15:18
dale cooper wrote: 21/08/2022 15:14

Dude, I was like 12
Oh yeah...well...that explains it. :mrgreen:

Ali recimo Back To The Future, jedan od mojih omiljenih filmova iz formativnih godina, still kicks ass. :D
no_sikiriki

#56359 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by no_sikiriki »

dale cooper wrote: 21/08/2022 15:21 Ali recimo Back To The Future, jedan od mojih omiljenih filmova iz formativnih godina, still kicks ass. :D
Yesss! :srce:
Michael J. Fox :srce: :srce: :mrgreen:
n+1

#56360 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Ma nije ni Povratak u budućnost iz današnje perspektive ni originalan ni upečatljiv kako je bio dječijim okom gledano.

Baš kao što uvijek kažem raji koja nije gledala Star Wars odmalena: nemoj ni gledati. :lol:
dale cooper

#56361 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Pa ako gledaš sa današnje perspektive malo ćeš pronaći nečega što je originalno i upečatljivo. Ali činjenica je da su, gledajući sa istorijskog
konteksta, i Back To The Future i Star Wars bili high water marks blockbuster kinematografije koji su u to vrijeme, uz još nekoliko filmova, bili
stepenica više u odnosu na ostale i pokazali su se kao uticajni filmovi.

Sainta se, sa druge strane, ni Bato više ne sjeća sa nekom posebnom ugodom. :D
Tito_i_Partija

#56362 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

Drame generalno bolje podnose prolaz vremena nego bilo šta što je jako vezano za tehnološke aspekte filma, pogotovo filmovi koji se oslanjaju na veliku količinu specijalnih efekata. Mada, meni je Terminator 2 još uvijek najbolji akcioni film svih vremena, tako da izuzetaka ima. :-D

Komedije isto imaju velikih problema sa vremenom. Skoro sam po prvi put gled'o par komedija iz 80-ih godina. Volim taj šmek osamdesetih zbog nostalgije, al' mogu na prste nabrojat' koliko puta sam se nasmij'o.
Snake Eyes

#56363 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Alien je neprevazidjen, potpuno je odolio vremenu.
Image
Ljepotica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56364 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Hocemo li pokretati temu Filmovi koji (ni)su odoljeli vremenu?
n+1

#56365 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Nije samo do tehničkih aspekata filma, promijenili su se društveni senzibiliteti. Čisto sumnjam da The Breakfast Club danas komunicira sa adolescentima na način na koji je to činio osamdesetih, čak i ako se smatra remek djelom coming of age žanra. Mislim da prosječan srednjoškolac danas konta, ako ga uopće pogleda, koji je ovo qrz.

Nešto slično tome što muzika Novog vala danas rijetko uspješno komunicira s novim generacijama. Šta prosječnom adolescentu znače Idoli dok pjevaju o fabričkim jutrima? Znače kitu.

To je s jedne strane razumljivo i normalno, ali s druge strane pokazuje da formativna djela jedne generacije rijetko transcendiraju istu, rijetko dobro ostare, i rijetko dosegnu univerzalnu vrijednost za sva vremena i sve generacije. To se upravo prije desi sa onim djelima koja su savremenicima prošla ispod žita ili su popljuvana, ali su naknadno okićena lovorikama.

Klasičan primjer bi bila Odiseja.
omar little

#56366 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

ja kasnim boktepita koliko, ali pogledaha jucer tenet. djizs krajst. on je dobar redatelj, okej mi je inace. vizualno je to sve napucano, fino izgleda, ali je scenarij goli kurac. wtf was that :-) koga je uopce moglo biti briga sta se ondje desava? preseravanje tesko sorte. sve su glumacke izvedbe ravne i monotone. nikakvi zivopisni junaci price nego avatari koji se micu po ekranu i izbiflavaju ekspozicije. glumica je ubjedljivo najgora u ekipi. kakva dasketina, u svakom smislu, fizickom i glumackom. ima karizmu kante za smece. iritirao me njen logoraski izgled uzasno. ako izgledao onako pred kamerom, kakav je to tek hodajuci les u zivotu. nisam nimalo bila uvucena u pricu i bas svaki put me jevadila iz konteksta. i onaj tinejdj vampir, razina i delivery high school theatre production. prft.

prvi put sam pauzirala film otici u kuhinju uzeti lubenice. onda sam se uhvatila brisati sporet i counter tops da bih se, tek nakon sto sam zavrsila, sjetila da "gledam" film. drugi put sam pauzirala i otisla bojati komodu na kojoj radim. nimalo me nije bilo briga ni za "pricu", ni za likove, paradoksi, inverzije, bomba sa sve brojacem, temporal pincer movement, ma odjebi. tri sata nizasta. :D
Zoooka

#56367 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Zoooka »

I meni je Day Shift fin film. Trash, ali to sam i ocekivao i takav mu je i bio cilj da bude
n+1

#56368 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Sad zamisli kako ga je bilo gledati u kinu. Zanimljivije brojati kokice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56369 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

Filmovi koji su mi i dan danas beton (svaki na svoj nacin), ovako prima facie: Gladiator, Liar Liar, Fifth Element, Titanic, The Insider, Legends of the fall, The Heat, Gori Vatra....garant sam mnoge zaboravio i sam cu sebi pucat samare kad skotam
n+1

#56370 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by n+1 »

Mislim da bi Titanic danas dobio nula oskara. A ni Gospodar prstenova se ne bi proslavio.
Snake Eyes

#56371 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Snake Eyes »

Jebote film od kojeg je bolji njegov Honest trailer:

"Naravno da mu se najvise svidio Tokio drift, to je jedini dio sa poremecenom vremenskom linijom."
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56372 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 21/08/2022 20:18 Mislim da bi Titanic danas dobio nula oskara. A ni Gospodar prstenova se ne bi proslavio.
Pa shodno zeitgeistu vjerovatno bi bilo nula ili bi bilo u nekoj od kategorija za koju vecini puca kurac.

Mislim Titanic je melodrama ugurana u toliko puta prezvakani klisej zabranjene ljubavi, ali je meni njegova snaga u desavanjima nakon sto krhne u santu....ona strasna borba za prezivljavanje i totalna promjena atmosfere filma me i dan danas odrade momacki....
laik1981

#56373 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by laik1981 »

_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 20:16 Filmovi koji su mi i dan danas beton (svaki na svoj nacin), ovako prima facie: Gladiator, Liar Liar, Fifth Element, Titanic, The Insider, Legends of the fall, The Heat, Gori Vatra....garant sam mnoge zaboravio i sam cu sebi pucat samare kad skotam
Nisu ovi naslovi toliko stari da bi ih vec vrijeme pregazilo i da bi ih posmatrali u tom kontekstu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#56374 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 21/08/2022 20:37
_BataZiv_0809 wrote: 21/08/2022 20:16 Filmovi koji su mi i dan danas beton (svaki na svoj nacin), ovako prima facie: Gladiator, Liar Liar, Fifth Element, Titanic, The Insider, Legends of the fall, The Heat, Gori Vatra....garant sam mnoge zaboravio i sam cu sebi pucat samare kad skotam
Nisu ovi naslovi toliko stari da bi ih vec vrijeme pregazilo i da bi ih posmatrali u tom kontekstu..
Nisu, ali su bili aktuelni u mojim formativnim godinama.
dale cooper

#56375 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Pa ne znam baš, recimo Stranger Things je dobar dokaz da su vizuelna estetika i uticaj filmova kao ET, Goonies, Back To The Future itd
kao i emotivni sadržaj teen filmova John Hughesa itekako primjenjivi i primamljivi i u današnjem vremenu i da imaju rezonancu sa publikom.
Ne bih današnje klince podcjenio i rekao da ne bi skontali niti da bi im se ne bi svidio recimo Breakfast Club. Možda jedino modni izričaj. :mrgreen:
Pa dovraga pjesma iz 1985 je postala hit ljeta ove godine.
Post Reply