Ukrajina
-
Zumbul2
#105002 Re: Ukrajina
Poljaci lagano uvode ukrajincima NATO standarde
https://defence24.com/armed-forces/land ... -standards
https://defence24.com/armed-forces/land ... -standards
- geralt
#105003 Re: Ukrajina
Moderni ruski inzinjering, antitenkovske barikade od obnovljivih eko-materijala. Stvarno su sila, Zapad drhti.
-
lajkujMe
#105004 Re: Ukrajina
Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 13:04prvo, nemores uzimat nominalni budzet jer jedna raketa tamo i vamo nekosta isto. ni ruke ni materijal. moras koristiti indeks pariteta kupovne moci. kada to uradis vidis da je nesrazmjer izmedju americkog i ruskog mnogo manji nego nominalni. a masa tog budzeta odlazi na brojne americke vojne baze sirom svjeta, slabo se to pumpa u naucno-tehnoloski razvoj. onda skontas da je napoleonova francuska bila privredna velesila sa tada vise stanovnika nego rusija, plus je mobiliso cjelu evropu protiv rusa kao hitler i opet sipak.
ovdje ba ili pisu djeca ili oni koji nista neznaju.
Da krenem resetati
Prvo itekako je ista cijena proizvodnje oruzja.
Ruska je cak u mnogim aspektima skuplja od Americke vojne industrije pitaj Srbiju kako im ide odrzavanje Migova.
Moderni sistemi naoruzanja imaju komplikovane elektronicke komponente te iste Moskva mora nabaviti iz Tajvana ili Indesit Ves masina nije ni bitno. Cijena je ista za Ruse kao i za Amere.
Mnogi drugi sistemi jednog oruzja takodjer Rusi ili uvoze ili proizvode lokalno ali placaju visestruko skuplje jer korupcijs ih pojede.
A s druge strane "plata" radnika utice tek s 1 do 2% cijene finalnog proizvoda!
Da se nije desio rat u Ukrajini i ogromna kolicina informacija koje smo dobili o Ruskoj tehnici ne bih mogao ovo sada reci jer bi se slozio s tvojom konstatacijom da je Rusko oruzje jeftinije od Americkog ...
Ispade da nije, avion SU35 skuplji od Americkog F35 eto ne moramo dalje
Javelin jeste skuplji od Korneta npr ali zato Javelin rjesava T72 kao da je od papira a ima snimak kako Rusi ispaljuju 3 Korneta na jedan T72 Ukrajnski i nisu ga uspjeli unistiti. Odsetao tenk...
I tako milion drugih primjera
Evo upitnik, koji ozbiljniji oruzani sistem su Rusi razvili nakon 1991 god.
Znaci uslov je da je projekat zapocet u Ruskoj federaciji ne u Sovjetskom savezu i da je zapocela serijska proizvodnja, Su57 i Armata su prototipi ne serijski modeli.
Takodjer prerade ne dolaze u obzir, Kinzal npr je preradjena Tochka U jeste hipersonican ali nije dizajniran od 0.
U tome su Rusi jedino koliko toliko ok u preradi starih sistema.
Uzeli T72, nabacili zapadne elektronike iz 90tih, malo ERA i nazvali ga novim tenkom tkz T90.
Jeste do asfalta, infrastruktura nije mjerilo za razvoj ali jeste multiplier za razvoj.AliceInChains wrote: ↑12/08/2022 15:27Sve autoputevi kroz opustošene livade i naselja. Vau, jelde?
Nije sve do asfalta, ali ja, jeste malo.
Zemlja koja ima odlicnu infrastrukturu uveliko olaksava privredi da proizvodi jeftinije proizvode da bude konkurentna na slobodnom trzistu.
Pogledaj sve razvijene zemlje svijeta i lociraj na mapi bitne saobracajne komunikacije i onda uporedi industriju.
Primjetices da je sva industrija blizu tih komunikacija.
Kina je to skontala pa je pocela nemilice da pravi pruge, autoputeve, mostove, tunele i slicno.
Nisu ih gradili da bi prosjecni Kinez dosao brze nego da bi kamioni i vozovi s teretom sto jeftinije i brze stigle do odredista.
Rat nam nije trebao da skontamo da su Rusi uzasno losi s industrijom.
60% izvoza im je Nafta i rude (mozda cak i vise nisam siguran jel 60% samo energetika).
Ostalo je vecinski poljoprivreda i ponesto industrije i malo nesto usluzne djelatnosti.
To nisu tajni podatci imas na google sve % sve tabele i sve objave sta i kako Rusi zaradjuju.
Uzmi Rusima naftu (a odlaskom Europljana kao kupaca to ce se i desiti) i dobices pravo stanje Rusije a to je feudalna zabacena failed state drzava.
Moskva i Sankt Petersburg su koliko toliko razvijene a ostatak Rusije sve gori i gori. Sto istocnije to je gore.
A za to nije kriv ni Sovjetski savez ni raspad istoga.
Neko maloprije rece, totalni reset, planska industrija medjuovisnost izmedju Sovjetskih republika morali startati iz pocetka..
Haj onda molim te molim te objasni sljedece zemlje:
Estonija, Latvija, Letonija, Ukrajina, Bugarska, Rumunija, Ceska, Slovacka, Poljska dal su te zemlje danas siromasne? izuzev Ukrajine koja usput bila apsolutno ovisna i naslonjena na Rusiju do 2014 godine.
Pa citava Majdan revolucija je nastala zbog odbijanja onog izdajnika da pokrene proces s EU i pristup zajednickom trzistu i umjesto toga izabrao Rusku carinsku zonu!
Ukrajinski narod ali i privrednici skontali tad da od Rus anema hajra i da se trebaju okrenuti Europi da bi IZGRADILI DRZAVU!
Pa nisu Ukrajinci SLJEPI vidjeli su sve okolne zemlje oko sebe bivse clanice SSSR i Varsavskog pakta
SVE DO JEDNE DIGLE STANDARD PUTA 50.
A lojalni Rusofili drzave i dalje zive u BLATU
Bjelorusija, Kazahstan i ostale zemlje po srednjoj Aziji.
Svi prijatelji Rusa su siromasni ili su postali siromasni Venecuela, Kuba, Sirija (dobro rat bio), Eritreja, Mali i tako dalje
Pa cak Kineski saveznici su se izvukli ili izvlace iz blata Kina nije Rusija oni vole razvoj, nauku, infrastrukturu i bogatsvo.
Svako ko suruje sa Zapadom ili Kinom se obogacuje i razvija!
Svako ko suruje s Rusijom je donji i to donji da ne moze gore biti!
I ta zemlja ta Rusija je nekome uzor? Kako moze ta zemlja biti uzor?
Na osnovu starih zasluga SSSRa?
Rusi jedino u cemu su dobri od 1991 je obmana i spinovanje.
Uzeli govno, omotali ga zlatnom folijom i rekli e vidite Ljepote.
I DALJE JE GOVNO!!!!
Rusi su 24 Februara samo ubrzali raspad svoje drzave do 2014 je i islo poslije toga krenuo je raspad totalitarizma a u februaru ga je Putko samo ubrzao.
Takva drzava NE MOZE ostati Drustveno stabilna na duze staze! Nikad nije moglo historija pokazala 1000 puta i ovaj put ce dokazati.
Raspad ide ubrzano kad Ruski narod bude na dnu onda ce krenuti harikiri u Rusiji.
Mozda ne za zivota Putina ali garantujem vam kad on Umre molite boga da ne bude gradjanskog rata u Rusiji s upotrebom atomskih glava.
I za kraj, neko rece vecina Americkog vojnog budzeta ide na plate, odrzavanje i na baze po svijetu. I da Ameri uopste ne ulazu u razvoj toliko...
F35 program je kostao 300 MILIJARDI dolara da stavim u brojevima
300.000.000.000 to je 11 decimala ljudino. Ili 5 godisnjih vojnih budzeta Ruske federacije!!!!
Drugo, baze vani.... Mnoge zemlje placaju Amerima da drze svoje baze u tim istim zemljama
Njemacka, Japan, Britanija i drugi placaju Amerima da drze baze tu.
Stalno ta fama koliko baza Ameri imaju u svijetu kako je to okruzivanje i militarizam.
Dosta tih baza su otvorene jer su te zemlje MOLILE I KUMILE Amere da ih otvore.
Jer Americko vojno prisustvo je stvar sigurnosti, ako imas Americku bazu ti si beton zemlja sto se sigurnosti tice!
Eto toliko o mom resetanju
- drug_profi
#105005 Re: Ukrajina
Ne sprdamo se. Kazemo da su nazadni i da je ludilo biti na toj strani.AliceInChains wrote: ↑12/08/2022 14:25Neznam, raspravljamo kao da sam ja Rus a ti Amerikanac.drug_profi wrote: ↑12/08/2022 14:04
Pa još veća ruska bruka ako za ovaj nesrazmjer tehnološki opravdanje nema u veličini vojnog budzeta.
Ipak znas, da je kod Rusa krajem osamdesetih bio veliki RESET. Odjednom ostadoše bez 100mil ljudi manje i dobrog dijela vojne proizvodnje (između svega ostalog), jer se nađe u drugoj državi. Još gore nego kod nas, jer je tamo vladala stroga planska ekonomija, raspoređena na sve bivse republike. Valja to sve u kratkom periodu alocirati.
Za mene fenomenalno da se na ovoj razini uopste drze, i to bas zahvaljujući resursa, koje su uspješno re-nacionalizirali.
E sad, valjalo je investirati u civilne svrhe, silnu imfrastrukturu u ogromnoj državi, Itd. I to za veoma kratko vrijeme.
Mislim, ko i u kojem stanju smo mi da se sa njima sprdamo, ozbiljno?
- apsidejzi
#105006 Re: Ukrajina
Zapad ne dozira pomoc nego toliko kredita Ukrajina podize. Nema nista dzabe Svaka Himars raketa je placena tj bice placena. Kad procitas da je zapad spremio 80 mil pomoci Ukrajini to ne znaci da su im dali te pare. To su im dozvolili da toliko posude u oruzju. Dzaba ti pare ako zapad uvede embargo i nece da ti proda. A zapad kalkulise koliko moze prodati bez da previse ne izazovu ruse.madner wrote: ↑12/08/2022 13:31 Hitler je imao BDP kao UK (tada sa svim kolonijama) i nesto veci od SSSRa. USA je bila 2-3x veca.
Sve sto su Njemci uradili su uradili jer su bolje koristili sredstva od bilo koga drugog, ne zato sto su imali vise istih.
Rusi niti imaju vise, niti koriste bolje.
Imaju srecu sto Zapad dozira pomoc, iz raznih razloga.
Mada mislim da je to greska, Rusija ce puno nauciti iz ovoga.
- Ceceljko_ga_vagno
#105007 Re: Ukrajina
lajkujMe, citas li ti sebe? f 35 pet ruskih godisnjih vojnih budzeta, pa tebi, a po tebi jeftiniji od su 35?
jaraniko, ti si sam sebe izreseto.
-
lajkujMe
#105008 Re: Ukrajina
Jebote te zivot citas li ti temu?Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 16:39 lajkujMe, citas li ti sebe? f 35 pet ruskih godisnjih vojnih budzeta, pa tebi, a po tebi jeftiniji od su 35?
Danas smo postavili cijenu F35 i cijenu SU35
Cijena F35 79 mil Dolara
Cijena Su35 85 mil dolara
Eto
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#105009 Re: Ukrajina
Ja, i? Sta ako je kredit, vratit ce od okupiranih terotirija
- Ceceljko_ga_vagno
#105010 Re: Ukrajina
jedno je trzisna cjena danas, a drugo je cjena projekta. nebo i zemlja, kontas? a jos juce je kosto ko svemirski brod. daj ba, popusti.
- Ceceljko_ga_vagno
#105011 Re: Ukrajina
nisam ni ja iz vojne struke ali se barem razumjem u matematiku.
-
Ermin ZM
#105012 Re: Ukrajina
Jako puno gresaka pravis sa je/ije. Kao da ti nije maternji jezik vec na silu pokusavas pisat takoCeceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 16:50 nisam ni ja iz vojne struke ali se barem razumjem u matematiku.
Pisi slobodno kako ti je lakse, nema ovde niko nista protiv ekavice, patis se bez veze
- Ceceljko_ga_vagno
#105013 Re: Ukrajina
isto ko da sam u kaku sektu upo
-
Zumbul2
#105014 Re: Ukrajina
Ljudi ako su ljudi u pitanju a ne djeca, ne razlikuju cijenu koštanja razvoja aviona kao ukupnog projekta od pojedinačne prizvodne cijene istoglajkujMe wrote: ↑12/08/2022 16:45Jebote te zivot citas li ti temu?Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 16:39 lajkujMe, citas li ti sebe? f 35 pet ruskih godisnjih vojnih budzeta, pa tebi, a po tebi jeftiniji od su 35?
Danas smo postavili cijenu F35 i cijenu SU35
Cijena F35 79 mil Dolara
Cijena Su35 85 mil dolara
Eto
- Manual
#105015 Re: Ukrajina
HahahaErmin ZM wrote: ↑12/08/2022 17:04Jako puno gresaka pravis sa je/ije. Kao da ti nije maternji jezik vec na silu pokusavas pisat takoCeceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 16:50 nisam ni ja iz vojne struke ali se barem razumjem u matematiku.![]()
Pisi slobodno kako ti je lakse, nema ovde niko nista protiv ekavice, patis se bez veze
-
lajkujMe
#105016 Re: Ukrajina
Projekat nije Amerika sama platila.Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 16:48 jedno je trzisna cjena danas, a drugo je cjena projekta. nebo i zemlja, kontas? a jos juce je kosto ko svemirski brod. daj ba, popusti.
U projektu razvoja ucestvovali sljedece zemlje
U.S, United Kingdom, Italy, Netherlands, Australia, Norway, Denmark and Canada.
Plus pored navedenih jos 8 zemalja je kupilo F35 s jos nekoliko koji ga zele!
Trenutno do danasnjeg dana proizvedeno je preko 840 F35 do kraja godine taj broj ce biti ravno 1000.
Proizvodnja ne planira stati i na godisnjem nivou je 160kom
Znas koliko je SU35 proizvedeno ukupno?
144
Cijena projekta sigurno manja zato sto je pod broj 1 Su35 obicna prerada update Su27.
Uzeli airframe i stavili ZAPADNU tehniku u nju.
Jebeni radar na Su35 bi bio stari analogni da nisu Francuzi pristali snabdjevati AESA radar
Od te price vise nema nista, sad Rusi ako budu pravili SU35 morace stavljati svoje karina radare.
I svoju elektroniku i avioniku!
Sva ta elektronika je iz 1980 tih godina!
A F35 je na pocetku kostao 150mil, sad je cijena 80mil zato sto je proizvodnjom i prodajom otplacen projekat!!!
Sad ide kesh cisti profit.
Amer je to nece on ulagati u nesto a da nema profita na kraju!
Ps. Moram reci ovo za Su35 i da je samo update Su27.
To je isto kao kad bi Ameri uzeli F16 natrpali ga novom tehnologijom i onda rekli
Ovo je F40X nov novcat avion nikada bolji avion s najboljim performansama...
Ali ne ne rade to nego je nova verzija F16 Block 70npr
Novi F15 se zove F15 blok 55....
Itd Ameri nemaju potrebe da izmisljaju nova imena za avione koje vec imaju
Last edited by lajkujMe on 12/08/2022 17:11, edited 1 time in total.
- Optimus09
#105017 Re: Ukrajina
Meni djeluje da si upravo iz sume dosao pa sjeo za racunar s monitorom guzonjom
- geralt
#105018 Re: Ukrajina
Imas gore desno na ekranu dugme X. Kliknes tude i nisi vise u sekti.
- Ceceljko_ga_vagno
#105019 Re: Ukrajina
dobro je ba. pustite ljude da pisu sta se desava na frontu, kud ovo moze ic itd. a ne nake fascinacije zemaljskim silama koje su go kurac za tvorca univerzuma.
- apsidejzi
#105020 Re: Ukrajina
-
lajkujMe
#105021 Re: Ukrajina
Ovo je tkz cope odgovorCeceljko_ga_vagno wrote: ↑12/08/2022 17:13 dobro je ba. pustite ljude da pisu sta se desava na frontu, kud ovo moze ic itd. a ne nake fascinacije zemaljskim silama koje su go kurac za tvorca univerzuma.
Kad se uzvrati argumentima i dokazima na njihovu mitomaniju i kad sami postanu nesigurni ide zadnja faza a to je cope
Ili ga tkz Bog je najjaci pustite se suplje
-
lajkujMe
#105022 Re: Ukrajina
Nego hajmo se vratiti na desavanja
Rusi snimaju za propagandu bjezaniju civila i granatiranje civila
Le Mitomanija i laz
Rusi snimaju za propagandu bjezaniju civila i granatiranje civila
Le Mitomanija i laz
- Ceceljko_ga_vagno
#105023 Re: Ukrajina
zasta ba argument? da sam srbijanac? to argument? bjezi ba.
stipu nime, nisam ja tema.
stipu nime, nisam ja tema.
-
lajkujMe
#105024 Re: Ukrajina
Nova Kahovka pod udarima opet lokacija Brane
Taj Most je sumnjam jos operativan
Taj Most je sumnjam jos operativan
-
lajkujMe
#105025 Re: Ukrajina
Pa malo losih vijesti
On misli da je jedan od sela ovdje pao pa su Rusi nastavili dalje..
Spirne, Berestove ili Bilohirvka je pala
On misli da je jedan od sela ovdje pao pa su Rusi nastavili dalje..
Spirne, Berestove ili Bilohirvka je pala