Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
toska wrote: ↑12/08/2022 14:15
ako snimci pokazuju 3 vrlo slična kratera na goloj pisti onda je i zaključak jednostavan, raketni udar.
objašnjenja kao diverzija, SOF , eksplozija municije od požara ne bi trebalo ozbiljno ni razmatrati
cito sam na redditu polemiku, neki lik usporio snimak, frejm po frejm, niđe projektila tvrdi. kae mogu rupe bit od eksplozija avionske municije. mislim, nerazumjem se u to, samo vidim da jos nepostoji konsenzus sta je bilo. oko broda moskva sam siguran da je potopljen, ovo jos nije sasvim sigurno kako mi se cini. ako jeste kako velis, to je vrlo zanimljivo jer znaci da su dignuti ulozi i da se ide u novu fazu rata.
dok i ako se ne dokaže drugačije ostaje samo logika raketa i moguća naknadna eksplozija avio municije i goriva.
sve drugo ide u komplikovanje i teorije koje opet neće objasniti specifične kratere na pisti.
Last edited by toska on 12/08/2022 14:42, edited 1 time in total.
Pa još veća ruska bruka ako za ovaj nesrazmjer tehnološki opravdanje nema u veličini vojnog budzeta.
Neznam, raspravljamo kao da sam ja Rus a ti Amerikanac.
Ipak znas, da je kod Rusa krajem osamdesetih bio veliki RESET. Odjednom ostadoše bez 100mil ljudi manje i dobrog dijela vojne proizvodnje (između svega ostalog), jer se nađe u drugoj državi. Još gore nego kod nas, jer je tamo vladala stroga planska ekonomija, raspoređena na sve bivse republike. Valja to sve u kratkom periodu alocirati.
Za mene fenomenalno da se na ovoj razini uopste drze, i to bas zahvaljujući resursa, koje su uspješno re-nacionalizirali.
E sad, valjalo je investirati u civilne svrhe, silnu imfrastrukturu u ogromnoj državi, Itd. I to za veoma kratko vrijeme.
Mislim, ko i u kojem stanju smo mi da se sa njima sprdamo, ozbiljno?
Kojem bolan kratkom vremenu? Sta su investirali, alocirali? Jedini infrastrukturni projekat vrijedan pomena u 30 godina postojanja nezavisne Rusije je Krimski most. Nisu zavrsili ni autoput Moskva - St. Petersburg, projekat koji je isplaniran prije bukvalno 50 godina.
80% arsenala im je Made in USSR, ostalih 20% je tehnologija iz SSSR unaprijedjena zapadnim komponentama. Kad se istrose sovjetske zalihe, tu je kraj price o Rusiji kao nekoj vojnoj sili.
Tehnologija i znanje Češke, I. Njemačke, Mađarske, Poljske...koju su uvijek imali 100% na raspolaganju, vjerovatno je bila naprednija i od čitavog SSSR
Mali off, nisam advokat Irana ali da kažem činjenice..
LajkMe,
Na američku bazu AinAlAsad, mislim da se tako zove palo je 13-15balističkih projektila kratkog dometa a ne jedan. Krateri i snimci potvrđuju i nije bez ikakve štete kao što kažeš. Tramp je prijetio da je pripremio 52 mete u Iranu ali je na kraju rekao samo all is fine.
Drugo fasovao je i Izrael jer je učestvovao i on u ubistvu Soleimanija. Sastanak izraelskih obavještajaca na aerodromu u Erbilu je gađan suicid dronom, snimao drugi dron krater na krovu, pa šef mosada uzrešetan na semaforu, snimila nadzorna kamera i zadnje vila u Erbilu opet sastanak obavještajaca gađano sa 5-6 balističkih projektila. Tu znaš kako Izrahell teško priznaje činjenice. A i malo ko može se pohvaliti da je raketirao američku bazu u ovom obimu...
Last edited by Zumbul2 on 12/08/2022 15:11, edited 2 times in total.
Zašto su se povukli iz Avganistana i Iraka, umjesto da se dokažu sa svojim superiornim sistemima?
Zašto još uvijek trpe truhle Ruse u Siriji?
Jedna stvar koju rusofili nikako ne mogu da shvate. I kod vojnih intervencija, Ameri ne planiraju ostati vjecno, za razliku od Ruja koji bi pravili svEtove gdje god ruska cizma nagazi…
Zašto su se povukli iz Avganistana i Iraka, umjesto da se dokažu sa svojim superiornim sistemima?
Zašto još uvijek trpe truhle Ruse u Siriji?
Jedna stvar koju rusofili nikako ne mogu da shvate. I kod vojnih intervencija, Ameri ne planiraju ostati vjecno, za razliku od Ruja koji bi pravili svEtove gdje god ruska cizma nagazi…
Daj, uozbilji se. Kao sto ja znam su se Rusi npr. povukli iz Njemačke, a Ameri?
geralt wrote: ↑12/08/2022 15:20
Malo o Rusiji kao infrastrukturnoj sili. Imaju 1725 km autoputa. Vau, jelde?
Spanija ima 17 228km, odnosno 10x vise. Hrvatska ima 1306km. Bosna ima 220km, sto je kad se uporede GDP Rusije i Bosne kao kad bi Rusija imala 17 000.
Sve autoputevi kroz opustošene livade i naselja. Vau, jelde?
Nije sve do asfalta, ali ja, jeste malo.
Asfalt nije neka svemirska tehnologija, ali jeste test sposobnosti drzave i drustva da realizira velike projekte. Nemaju izgovora zasto nisu u stanju spojiti dva najveca grada koja su udaljena kao Stokholm i Malme, ili London i Glazgov.
geralt wrote: ↑12/08/2022 15:30
Nemaju izgovora zasto nisu u stanju spojiti dva najveca grada
to mnogo govori o rusima, ali u isto vrijeme mnogo govori i o nama i koliko smo propalo drustvo, nista manje od rusa, samo nismo krvolozni agresori i ugnjetivaci.
Nemaju izgovora zasto nisu u stanju spojiti dva najveca grada
to mnogo govori o rusima, ali u isto vrijeme mnogo govori i o nama i koliko smo propalo drustvo, nista manje od rusa, samo nismo krvolozni agresori i ugnjetivaci.
Kad uzmes GDP Rusije i GDP Bosne u proporciju (tj. resurse koje jedna i druga drzava imaju na raspolaganju), mi smo napravili 10x vise kilometara autoputa nego Rusi.
Čekamo twiteraše koji obično poslijepodne počinju sheranje twittera nadamo se pozitivnih. Npr interesuje me zadnji napad na prugu u Kahkovki ili novi rad Himarsa
Sve autoputevi kroz opustošene livade i naselja. Vau, jelde?
Nije sve do asfalta, ali ja, jeste malo.
Asfalt nije neka svemirska tehnologija, ali jeste test sposobnosti drzave i drustva da realizira velike projekte. Nemaju izgovora zasto nisu u stanju spojiti dva najveca grada koja su udaljena kao Stokholm i Malme, ili London i Glazgov.
Zato su realizirali prugu i brzi voz. Jbg. Drugi prioriteti. Kod njih postoje još fabrike, u koje mogu i trebaju investirati, pa u vojne i svemirske svrhe, pa u icebreaker brodove, Itd. Dok Malmo i Stokholm u 500 godina rata nisu vidjeli. A treći se dočepali od kolonija, gdje nisi siguran dali je asfalt uopste njihov
Meni je i dalje fascinantna nesposobnost Moskve da sredi školske toalete pa se time već 2-3 godine, kroz humanitarni projekat, bavi Domestos. Još je fascinantnije što država praktično nije reagovala kada su u javnosti objavljene na stotine fotografija tog užasa po školama, i to ne samo u nekim zabitima već i u Moskvi i Sankt Petersburgu.
PUTINOVI DOBROVOLJCI
Procurile šokantne fotografije ruskog batuljuna ‘Tigr‘, analitičar: ‘Slike govore više od riječi...‘
Putin zapravo uopće nema problema s kvantitetom vojnika, već prije svega s kvalitetom ratnika
Zato su realizirali prugu i brzi voz. Jbg. Drugi prioriteti. Kod njih postoje još fabrike, u koje mogu i trebaju investirati, pa u vojne i svemirske svrhe, pa u icebreaker brodove, Itd. Dok Malmo i Stokholm u 500 godina rata nisu vidjeli. A treći se dočepali od kolonija, gdje nisi siguran dali je asfalt uopste njihov
Mislis Siemensov brzi voz?
Gasovod im ne radi bez Siemensove turbine. Jedini moderan vojni poligon za obuku im napravio Rheinmetall. Jbne kuglicne lezajeve ne proizvode sami nego uvoze iz Svedske.
Kamil Galeev je imao dobar Twitter thread o tome kako bi sva ruska industrija stala kada bi se Siemens i Heidenhain povukli sa ruskog trzista, jer nemaju domace masinske alate ni CNC softver.
Kad uzmes GDP Rusije i GDP Bosne u proporciju (tj. resurse koje jedna i druga drzava imaju na raspolaganju), mi smo napravili 10x vise kilometara autoputa nego Rusi.
Kako rece vrli zahiraga, statistika je zbir netacnih podataka. Ne govorim o GDP vec o javasluku. Nema bas velike razlike u tome izmedju nas i njih.
Za trijes godina mogao si izgraditi spejssatl, a ne VC.
PUTINOVI DOBROVOLJCI
Procurile šokantne fotografije ruskog batuljuna ‘Tigr‘, analitičar: ‘Slike govore više od riječi...‘
Putin zapravo uopće nema problema s kvantitetom vojnika, već prije svega s kvalitetom ratnika