Bloo wrote: ↑07/08/2022 11:41
General War wrote: ↑07/08/2022 11:34
Ubise se da dokazu da je bila agresija, i onda se poseru na sopstveni zakljucak uzimajuci cijelu etnicku grupu koja je zivila tu kao krivce, koja je dozivila isto ono sto su drugi...sa takvim nacinom razmisljanja nikad se nece presjeci taj krug.
Pa ako ti grad/drzavu napadnu dobrovoljci iz druge drzave, sta je onda to?
Vojna agresija označava ratni pohod jedne države protiv druge države na njenim teritoriju :
bez da je napadač prethodno bio napadnut ili
bez da mu je napadnuta država objavila rat ili
bez da je dio napadačevog teritorija okupiran od vojnih snaga napadnute strane.
Ako posmatraš širu sliku, da je JNA, onda VJ i sve paravojne formacije i dobrovoljci bili podržani od strane srbijanske vlade Slobodana Miloševića, onda i jeste agresija.
Civili koji su izbjegli prema Srbiji (i zajebali se) nisu dio agresije tj. agresorskih snaga.
Stani malo
@Bloo, ne mozemo samo "chery picking" dio necega da bi onda donosili cijeli zakljucak.
Da li je RH bila tada priznata? Ja koliko znam ne. Kako moze biti onda agresija?
Napadac ce itekako bio napadnut, to valjda ne moram objasnjavati od blokada kasarni i ubistva i otmica vojnika do poziva tadasnjih opstina za zastitu od paravojnih jedinica ZNG...ali nista ga to ne abolira da je napadac JNA bombardovao i ubijao "opet" svoj narod -hrvatske nacionalnosti sto nije bila svrha JNA...i to kolo ko je napadac a ko oslobodilac se nije prekinulo do dana danasnjeg...a sto za posljedicu ima karakter medjuetnickog sukoba, a ne "redarstvene" operacije.
Srbija je tu naravno od 92 imala svoje prste u svemu sto je logicno jer tzv RSK nije imala nikakav ekonomski ni politicki resurs, ali opet ja ne aboliram Srbiju, vec mi blesavo zvuci kada Hrvatska to isto radila i radi..ali primjenjuje se drugaciji arsin.
OLUJA je legitimna operacija, ali karakter operacije je ono sto je rezultat za razliku od tvrdnje sasvim nesto drugo, sto je moralo biti predmetom dogovora.