Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
mistek
#6251 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma može biti skuplji, nikakav problem, ali da je redovan, uredan, klimatiziran i da si siguran da ćeš stići na odredište kako si planirao. Ovako, gadi ti se ući u tramvaj, grijanje radi na +40, a nisi siguran ni kad će doći, a ni kad ćeš doći gdje treba.
Plus, nasušna je potreba da se reguliše autobuski i minibuski saobraćaj za naselja koja nisu uz tramvaj. To je projekat na kojem se dobija pobjeda na izborima. Ti imaš naselje poput Pofalića, gdje imaš 10.000 glasača (okvirno) i gdje su svi izrevoltirani busem, koji nije redovan, koji i kad je redovan, svako sat je, koji i kad je redovan, užasan je, raspada se. Uvedi im bus svako pola sata, ili minibus, samo do tramvaja, da je redovan, čist, klimatiziran, uzet ćeš gore izbore bez problema. I masa je takvih naselja.
A u centru grada samo treba postrožiti pisanje kazni za nepropisno parkiranje, parkiranje po trotoaru i sl., to će biti sasvim dovoljno. OK, u perspektivi treba napraviti dodatni parking prostor, ali i bez toga, u Starom Gradu treba biti nulta stopa tolerancije za nepropisno parkirana vozila.
Plus, nasušna je potreba da se reguliše autobuski i minibuski saobraćaj za naselja koja nisu uz tramvaj. To je projekat na kojem se dobija pobjeda na izborima. Ti imaš naselje poput Pofalića, gdje imaš 10.000 glasača (okvirno) i gdje su svi izrevoltirani busem, koji nije redovan, koji i kad je redovan, svako sat je, koji i kad je redovan, užasan je, raspada se. Uvedi im bus svako pola sata, ili minibus, samo do tramvaja, da je redovan, čist, klimatiziran, uzet ćeš gore izbore bez problema. I masa je takvih naselja.
A u centru grada samo treba postrožiti pisanje kazni za nepropisno parkiranje, parkiranje po trotoaru i sl., to će biti sasvim dovoljno. OK, u perspektivi treba napraviti dodatni parking prostor, ali i bez toga, u Starom Gradu treba biti nulta stopa tolerancije za nepropisno parkirana vozila.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#6252 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ako je kafa u Bingo City centru 3,5 KM, sasvim je realno tražiti makar 1,4 maraka po karti.
Ali isto tako je onda sasvim realno očekivati prevoz koji zadovoljava makar osnovne evropske standarde.
Znači:
Regulisanje minibuskog i autobuskog saobraćaja
Modernija prevozna sredstva
Izgradnja novih tramvajskih linija te dovršenje modernizacije pruge i voznog parka
Isto tako, iako se o tome ne piše puno, mislim da bi bilo dobro dalje ići na ovu priču oko prigradske željeznice. Što bi se uopšte sat vremena vozio po tramvaju ako sa Ilidže imam voz do grada? Time bi bio učinjen veliki korak ka umrežavanju perifernih dijelova kantona, što bi dovelo do veće atraktivnosti za život istih.
Ako imam posao u centru, sa javnim prevozom koji me u roku od 20-30 minuta (lupam) dovede do mog cilja, život u Ilijašu ili Vogošći postaje dosta atraktivniji nego gurati se i plaćati masu para za stan na Čengić vili ili Dolac malti.
Počeli su već s tim, ali je to još uvijek u nekoj ranoj fazi, bez adekvatnih stajališta, promocije, većeg broja polazaka (sada tek svako dva sata ide voz), umrežavanja u ostatak javnog prevoza.... a i pitanje je koliko će ostati od tog projekta, jednom kada se rekonstrukcija pruge završi, imajući u vidu da je na početku bilo najavljeno da je taj voz samo privremena alternativa dok radovi traju.
Ali isto tako je onda sasvim realno očekivati prevoz koji zadovoljava makar osnovne evropske standarde.
Znači:
Izgradnja novih tramvajskih linija te dovršenje modernizacije pruge i voznog parka
Isto tako, iako se o tome ne piše puno, mislim da bi bilo dobro dalje ići na ovu priču oko prigradske željeznice. Što bi se uopšte sat vremena vozio po tramvaju ako sa Ilidže imam voz do grada? Time bi bio učinjen veliki korak ka umrežavanju perifernih dijelova kantona, što bi dovelo do veće atraktivnosti za život istih.
Ako imam posao u centru, sa javnim prevozom koji me u roku od 20-30 minuta (lupam) dovede do mog cilja, život u Ilijašu ili Vogošći postaje dosta atraktivniji nego gurati se i plaćati masu para za stan na Čengić vili ili Dolac malti.
Počeli su već s tim, ali je to još uvijek u nekoj ranoj fazi, bez adekvatnih stajališta, promocije, većeg broja polazaka (sada tek svako dva sata ide voz), umrežavanja u ostatak javnog prevoza.... a i pitanje je koliko će ostati od tog projekta, jednom kada se rekonstrukcija pruge završi, imajući u vidu da je na početku bilo najavljeno da je taj voz samo privremena alternativa dok radovi traju.
-
Dendrlix
#6253 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Za 1,4 KM od Katedrale do Ilidže. Smiješno. Do M. Dvora već i nije. Trenutni tarifni sistem u jgs-u je neodrživ
-
BadBoy
#6254 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nepropisno parkiranje se mora od hitno rjesavati neovisno o javnom prevozu. Stari Grad je vec nepodnosljiv zbog zavrsivaca i samo cu pet minutamistek wrote: ↑06/08/2022 00:19 Ma može biti skuplji, nikakav problem, ali da je redovan, uredan, klimatiziran i da si siguran da ćeš stići na odredište kako si planirao. Ovako, gadi ti se ući u tramvaj, grijanje radi na +40, a nisi siguran ni kad će doći, a ni kad ćeš doći gdje treba.
-
made_in_sarajevo
#6255 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Posto su cijene goriva ucinile svoje pa bas dosta raje sad ide pjeske, biciklom, romobilom na posao, kafe, itd. i to traje vec koji mjesec navikla se raja. Kad dodje redovan prevoz na cemu se radi ogromna vecina ce se prebaciti na to i opet auto ostavit kuci. Sretnem ujutro voz oko Boljakova pun bude. Onaj sa Breke ne mora paliti auto da bi do grada otisao imat ce redovan bus. Tramvaj ce redovniji biti. Jebiga zalosno je da u 2022 se radujemo normalnom gradskom prevozu ali je tako. I sto svakako ce cijene goriva dobro pomoci da ljudi koji rade bilo gdje u gradu ali da ne zavise od auta ce preci na gradski prevoz.
-
mirza_15
#6256 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-dana ... /220806011
Poslije ovoga A.most i RTV dom. Samo najteže će biti kod Remize, a Otoka je nezgodna zbog gužvi. One još nisu ni betonirane. Ove dvije što se sada rade bi trebale biti puno lakše od ove kod doma penzionera. Neka i zakasne, ali bi takav pozitivan šok bio da bude do 1. septembra.
Poslije ovoga A.most i RTV dom. Samo najteže će biti kod Remize, a Otoka je nezgodna zbog gužvi. One još nisu ni betonirane. Ove dvije što se sada rade bi trebale biti puno lakše od ove kod doma penzionera. Neka i zakasne, ali bi takav pozitivan šok bio da bude do 1. septembra.
-
Hakiz
#6257 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ako dozvoliš da ti cijena koju privatnik lupa (kafa) bude osnova za javnu uslugu, mrka kapa. Ja sam tinejdžerske dane proveo u sistemu u kojem je vlast određivala koliko će koštati kafa. Tada je i prevoz bio bolji. Kada su privatnici počeli određivati cijene i prevoz je propaosehohari wrote: ↑06/08/2022 00:23 Ako je kafa u Bingo City centru 3,5 KM, sasvim je realno tražiti makar 1,4 maraka po karti.
Znači:
Za prigradski voz bi bilo odlično, ali onda bi trebali tražiti i brze vozove (150-200 km/h) u međugradskom prevozu ako dobuju u oktobru
- Haris.ba
#6258 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Da malo pogledamo rekonstrukciju u komsiluku u Osijeku.

-
Hakiz
#6259 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nemoj da kasne, nećete imati merak gledati me kako zelenim od mukemirza_15 wrote: ↑06/08/2022 08:33 https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-dana ... /220806011
-
Hakiz
#6260 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kako je riješeno za pješake, i oni će morati ići stanicu dalje pa se vraćati ili imaju način da pređu uz raskrsnicu koja se radi?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6261 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
stavice im fosne da mogu prelaziti 
-
Hakiz
#6262 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kako će dedo kada ide u i vraća se iz posjete, teško starom hodati stanicu na ovim vrućinama. Ili baka/nana/nena/nona... koja ide na jeftiniju pijacu pa mora nositi cekere cijelu stanicu?
-
HelaS
#6263 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Po ovim vrućinama najviše radnika na pruzi je nekakvih Pakistanaca, Turaka, Kineza, itd. Ovi naši rade samo do podne 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
bitangeIprinceze
#6265 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ucitavaju podatke s projekta na mobitel 
- MTV
#6266 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Od danas zatvorene dvije raskrsnice u Sarajevu zbog rekonstrukcije tramvajske pruge

Na dvije raskrsnice glavne saobraćajnice u Sarajevu od danas će biti blokiran saobraćaj zbog rekonstrukcije tramvajske pruge.
Saobraćaj je obustavljen na raskrsnici na Stupu, kod Energoinvesta, te na raskrsnici u Nedžarićima.
Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su najavili radove, i to nakon što je rekonstruisana pruga na raskrsnici kod bivšeg Doma penzionera.
Za očekivati je da će radovi na Stupu i Nedžarićima biti završeni sredinom sedmice. Rekonstrukcija kod Doma penzionera je trajala pet dana.
Nakon što budu završeni radovi na spomenutim raskrsnicama, nastavit će se i na preostalim na dionici od Ilidže do Čengić Vile. Svi radovi na ovoj dionici tramvajske pruge bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

Na dvije raskrsnice glavne saobraćajnice u Sarajevu od danas će biti blokiran saobraćaj zbog rekonstrukcije tramvajske pruge.
Saobraćaj je obustavljen na raskrsnici na Stupu, kod Energoinvesta, te na raskrsnici u Nedžarićima.
Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su najavili radove, i to nakon što je rekonstruisana pruga na raskrsnici kod bivšeg Doma penzionera.
Za očekivati je da će radovi na Stupu i Nedžarićima biti završeni sredinom sedmice. Rekonstrukcija kod Doma penzionera je trajala pet dana.
Nakon što budu završeni radovi na spomenutim raskrsnicama, nastavit će se i na preostalim na dionici od Ilidže do Čengić Vile. Svi radovi na ovoj dionici tramvajske pruge bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.
-
NediM17
#6267 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Znaci krece hrkljus, srecom odsutan sam sljedece hefte.
Nego, hoce li se razjebavat' onaj odvojak prema remizi preko glavne ceste, to ce tek da bude ludilo?
Nego, hoce li se razjebavat' onaj odvojak prema remizi preko glavne ceste, to ce tek da bude ludilo?
- MTV
#6268 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
A tek biti kad budu radili Ilidzu i Otoku...
-
mirza_15
#6269 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Otoka je najgora zbog skretanja za BPotok. A još ne znam mora li ići iz dva puta, tj. morali beton malo odstajati prije postavljanja šina. Dobra stvar je što su GO i raspust pa je frekvencija saobraćaja manja, ali ne vidim kako će se ondje izbjeći kolaps kada je kraj radnog vremena. Morat ćemo se strpiti tih par dana. Na Ilidži mislim da će ići lakše.
U Nedžarićima je već zatvarana raskrsnica kada su betonirali, kao i ova kod Energoinvesta. Nisu bile prevelike gužve. Jeste bilo otežano, ali ne i dramatično
-
made_in_sarajevo
#6270 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dva dana vikend je dobro manja guzva, nek ubace nocne sate i u ponedeljak mogu sve zavrsiti. Ali mislim da svakako ce sad ove oko 4 dana trajati. 2 dana vikenda i utorak bude gotovo. Tako su i kopali i betonirali vec
- MTV
#6271 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Beton se svakako mora osusiti, pozitivno je sto je vani +30 pa ide brze... Prvo onaj tanki sloj pa onaj armirani pa onaj neki sloj necega na sta se sine zasarafljuju pa guma oko sina pa opet beton i na kraju asfalt. A prije svega toga iskopavanja ravnjanje instalacije... ima posla... S obzirom da nisu prelaz na Otoci uopste radili mislim da bi komotno mogao biti 10-12 dana zatvoren.mirza_15 wrote: ↑06/08/2022 13:27Otoka je najgora zbog skretanja za BPotok. A još ne znam mora li ići iz dva puta, tj. morali beton malo odstajati prije postavljanja šina. Dobra stvar je što su GO i raspust pa je frekvencija saobraćaja manja, ali ne vidim kako će se ondje izbjeći kolaps kada je kraj radnog vremena. Morat ćemo se strpiti tih par dana. Na Ilidži mislim da će ići lakše.
U Nedžarićima je već zatvarana raskrsnica kada su betonirali, kao i ova kod Energoinvesta. Nisu bile prevelike gužve. Jeste bilo otežano, ali ne i dramatično
Skretanje za Remizu imam osjecaj da uopste nece raditi
Volio bih da stignu do 1. semprembra ali moguce je da zakasne koji dan... ko bi tek onda prezivio one presvete...
-
mistek
#6272 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma može se stići do septembra, ne mora se raditi skretanje za Remizu. Raskrsnica koja je urađena zahtjevala je najviše posla. Ove dvije koje sad rade su isto nezgodnijem zbog saobraćaja na njima, ali evidentno su na vakat počeli. Ostaju onda još praktično 2, da svaki vikend po jednu, ok je, ima bonus vremena još.
Dokle su ostali radovi, osim raskrsnica? Jesu li išta još finiširali?
Dokle su ostali radovi, osim raskrsnica? Jesu li išta još finiširali?
-
mirza_15
#6273 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nisu još dvije. Ima A.most, RTV dom, Remiza, Otoka plus kružni tok na Ilidži
-
No-Name
#6274 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Slabe su šanse da završe na vrijeme, od Remize do Čengić Vile nije postavljena ni jedna šina a okretaljku nisu još ni demontirali.Hakiz wrote: ↑06/08/2022 08:39Nemoj da kasne, nećete imati merak gledati me kako zelenim od mukemirza_15 wrote: ↑06/08/2022 08:33 https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-dana ... /220806011
Poslije ovoga A.most i RTV dom. Samo najteže će biti kod Remize, a Otoka je nezgodna zbog gužvi. One još nisu ni betonirane. Ove dvije što se sada rade bi trebale biti puno lakše od ove kod doma penzionera. Neka i zakasne, ali bi takav pozitivan šok bio da bude do 1. septembra.![]()
-
Hakiz