Ukrajina

Čitalac

#103801 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Oleksej Danilov iz Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu poručuje građanima koji traže ofanzivu ukrajinskih snaga da budu strpljivi i da ne slušaju „eksperte“.
The military knows their business, they know when they need to start, and most importantly, how quickly, how to do a useful thing for our country with as few losses as possible: to liberate our territories from the occupier.
According to the Secretary of the National Security and Defense Council, the so-called "sofa" experts do not have information about the real situation.
At the same time, Danilov reminded that Kyiv, Chernihiv and Sumy regions had already been liberated from the occupiers. He stressed that "you need to be patient and see it all with your own eyes."
Mrvice_ba

#103802 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

geralt wrote: 06/08/2022 13:48
Mrvice_ba wrote: 06/08/2022 13:47

Po tebi ukrajinski generalštab radi dobar posao?
Da, po meni rade dobar posao. Ne ratuju s Eritrejom.
Po meni ne.
Čitalac

#103803 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Oleksij Gončarenko, poslanik Porošenkove Evropske solidarnosti, uputio je parlamentu nacrt rezolucije kojom bi Ukrajina priznala nezavisnost Kosova.
Ukraine must recognize Kosovo's independence. International Court of Justice in 2010 recognized that Kosovo's declaration of state sovereignty does not contradict international law and does not violate any resolutions and international acts. It is not for nothing that 22 of the 27 EU member states to which we aspire have already recognized Kosovo. Kosovo is also recognized by the United States, Canada and the United Kingdom. Therefore, a consistent step of Ukraine now will be the recognition of the state sovereignty of Kosovo and the expression of international support," Honcharenko argues.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#103804 Re: Ukrajina

Post by Truba »

lajkujMe wrote: 06/08/2022 13:23
Mrvice_ba wrote: 06/08/2022 13:16 Zelenskom nije stalo da oslobodi teritoriju, pravi privatnu prciju. Komedijaš kepec
Da mi je znati sta se tebi dogodilo :) na pocetku si bio sav za Ukrajinu sad iz tebe u najmanju ruku isijava depresija u najgorem slucaju Z
Iskreno ovdje lazu...mnogi
Ja sam ocekivao tu oslobodilacku akciji u kolovozu
Kako ste najavljivali oluju
A vidim grickanje se nastavlja

Sramota me se javljati jer sam bio na strani rusije do napada a nemam vremena surfati po tim forumima da bih bio relano informiran...
Dakle citam samo ovdje i vidim da se samo silji za ukrajince...ne odgovara euforija i stanjr na terenu

Koje je rsjesenje
Da smanjite siljenje i budete realni
Ovo smrdi na pat poziciju a ide jesen

S obzirom kako je izgledalo prvih dana ukrajina dobro stoji i geneealstab radi dobar posao
Tyke

#103805 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Ukrajini samo pristizu donacije, oni samo kukaju (cuj nemaju ljudstva za neke oblasti koje treba vratiti, a zemlja visemilionska), sa druge strane vazda neka sela osvajaju, HIMARSI poderase skladista, avione, helice, brodove,suncokretlije ko na traci, a u realnosti okupatori mic po mic uzimaju ili se priblizavaju vecim mjestima/gradovima/oblastima te vec zauzeta kvalitetno brane.

Bas frustrira sve ovo. Nigdje te kontraofanzive, zauzimanja/vracanja nekog ozbiljnog strateski vaznog grada ili oblasti... hajde vise mobilizujte ljude, dovlacite te koji su otisli na edukaciju i usavrsavanje za nova oruzja, daj vise rezultate vracanja teritorije.
Last edited by Tyke on 06/08/2022 14:25, edited 1 time in total.
geoxx

#103806 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Mrvice_ba wrote: 06/08/2022 13:53
geralt wrote: 06/08/2022 13:48
Da, po meni rade dobar posao. Ne ratuju s Eritrejom.
Po meni ne.
Jesi dosadan jebote zivot. Ako vec nemas pojma o vojsci, a nemas, de barem procitaj sta o historiji ratovanja, pa da vidimo kako to generalno prolaze ratovi gdje je ovakav nesrazmjer u moci. Dobro ti covjek rece, ne ratuju sa Eritrejom. Oni bi kontraofanzivu nakon pet mjeseci. Cime?
Najvece smece su mediji koji prave senzacije oko donacija pet americkih haubica i slicno, pa se dobije dojam da se ovi guse u oruzju, a realno im stotine treba za bilo sta konkretno.
geralt

#103807 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ukrajinci ostvaruju defanzivne pobjede svakog dana, samo se one ne vide na mapi. Ima li Rusa u Slavjansku i Kramatorsku? Odesi? Harkivu?

Iako se slazem da im treba neka znacajna ofanzivna pobjeda i to uskoro, vjerujem da je i u Ukrajini malo opao moral.
swanfilter

#103808 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 05/08/2022 23:27
Zumbul2 wrote: 05/08/2022 22:35 Eh da smo mi imali u vojsci ovakve psihologe
E, ali smo mi imali hodze, fratre i popove, i da ne zaboravim - lopove. :oops: :lol:

Boga mi, kod nas u Krajini lijepe cure su herojski ginule. Jedne, Srpkinje, od istih tih zvjerski mucene ...
mishic

#103809 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Pored oružane borbe koja je ključna i psihološko-propagandni rat predstavlja važnu komponentu ukupnih odnosa na terenu. Često je teže izdržati ili dobiti bitku na tom planu posebno onome ko se brani i ko se nije pripremao za agresiju i okupaciju. Okupatori u pripremama urade ogroman dio posla na tom planu, pripreme domaću i međunarodnu javnost za to i onda kontinuirano obmanjuju i lažu koristeći sitne slabosti branilaca u propagandne svrhe sijući nezadovoljstvo i defetizam kod vojske, civila, dijelova vlasti i dr.

Ukrajina jeste dobila znatnu pomoć, pružila je lavovski otpor i učinila ono što se smatralo nemogućim. Međutim ni okupator bez obzira na određene zablude i promašaje nije bez "keca u rukavu". Putler zna za sav potencijal Rusije (vojni, ekonomski, ljudski...) i bez obzira što je inferioran u odnosu na zapadnu tehničku prednost njegov potencijal nije lahko uništiti. Izdržljivost kao jedina alternativa koju sada ima Putin naspram ukrajinske ovisnosti od pomoći sa strane pravi nervozu na svim stranama a to onda može "dovesti do kretanja po zlu" gdje god ta nervoza i propagandno - psihološki rat uspiju naći slabu tačku.

Ono što iznad sveg ne bi trebalo dozvoliti jeste da se ukrajinska ovisnost o Zapadu pretvori u bakanizaciju ili deytonizaciju Ukrajine. A to je moguće.
Kada je Armija RBiH tražila od Zapada samo nekoliko dana produžetka roka za zaustavljanje sukoba nije joj odobren ni "minut" jer je bila pred prekretnicom koja bi pokrenula posljedice koje je donijela Oluja u Hrvatskoj. Zato je bitno da Zelenski ne srlja, da ne kreće u ofanzivu dok u rukama i na terenu ne bude imao dovoljno snaga i sredstava da je može završiti. Njegovi neprijatelji će to koristiti protiv njega, vršiti pritisak i propagandu ali konačan ishod mora biti vojni poraz Rusije i oslobođenje okupiranih dijelova Ukrajine. Sve drugo bilo bi promašaj i značilo bi da su životi uzalud gubljeni.
Slava Ukrajini!
Smrt okupatoru!
jednonogi_Jack

#103810 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Spoiler
Show
Da stavim u spoiler za svaki slučaj da se ne bunite.
Video sličan onom kako pada mina u orkovski rov.
AliceInChains

#103811 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

geralt wrote: 06/08/2022 14:14 Ukrajinci ostvaruju defanzivne pobjede svakog dana, samo se one ne vide na mapi. Ima li Rusa u Slavjansku i Kramatorsku? Odesi? Harkivu?

Iako se slazem da im treba neka znacajna ofanzivna pobjeda i to uskoro, vjerujem da je i u Ukrajini malo opao moral.
Niko ne osporava Ukrajinske uspjehe. Ovdje se izgleda treba ponavljati kao papagaj, pa da neki shvate. Stvara se dojam kroz medije i (Twitter)postove da će Rusi sutra nužno braniti svoju granicu. A stvarnost drugačija.

Ponekad valja proslijediti informacije, kao sto je i @lajkuj u skorije vrijeme počeo, pa da se tad kad i dozna stvarno stanje, a ne uglavnom o pojedinačnim frontama/ punktovima, koje su Ukrajinci uspješno oslobodili ili odbranili.

I ozbiljno receno, ako zapad zna, da je slamanje Ukrajinaca od strane Rusa neizbježno, i da ovdje ustvari nema nikakve fajde za Ukrajince bez dogovora, samo da bi oslabili Ruse na grbači tih istih Ukrajinaca, onda im mamicu, prvenstveno radi civila i na jednoj i na drugoj strani.

Pa neka ovdje pojedini neandertalci počnu etiketirati.

Osim ako su spremni i planiraju pomagati Ukrajincima sa svojim silnim vojskama, u šta sumnjam. Ali bi se u tom slučaju rado svima pojedinačno ispričavao.
lajkujMe

#103812 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Prvi cu priznati da sam se upalio tamo Maj/Juni da ce biti velika grandiozna ofanziva na Kherson i Zaporozje.
Et pogresio sam ko i svi ostali s obe strane samo da napomenem.

Mi smo govorili o oslobadjanju Khersona i Zaporozja a Rusofili o slomu Ukrajinaca i osvajanju Odese, Kijeva itd...

Zato sam potegao rucnu, mi pojma nemamo sta se tacno desava na frontu i pored stotina videa i eksperata....

Stanje je da se dvije ogromne vojske s ogromnim vojnim potencijalom rokaju UA je u defanzivi Rusi su u ofanzivi dobili smo skoro pa pat poziciju jedni i drugi su selo gore dole.

Ali ta Pat pozicija ce kad tad da pukne neko ce uzeti inicijativu i proboj ko ce to biti ne znam ali nadam se Ukrajin
Jer pat pozicija dugorocno ne moze izdrzati.
AliceInChains

#103813 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

lajkujMe wrote: 06/08/2022 14:52 Prvi cu priznati da sam se upalio tamo Maj/Juni da ce biti velika grandiozna ofanziva na Kherson i Zaporozje.

Mi smo govorili o oslobadjanju Khersona i Zaporozja a Rusofili o slomu Ukrajinaca i osvajanju Odese, Kijeva itd...

Zato sam potegao rucnu, mi pojma nemamo sta se tacno desava na frontu i pored stotina videa i eksperata....

Stanje je da se dvije ogromne vojske s ogromnim vojnim potencijalom rokaju UA je u defanzivi Rusi su u ofanzivi dobili smo skoro pa pat poziciju jedni i drugi su selo gore dole.

Ali ta Pat pozicija ce kad tad da pukne neko ce uzeti inicijativu i proboj ko ce to biti ne znam ali nadam se Ukrajin
:thumbup:
sumirprimus

#103814 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Evo sta kazu briti
sumirprimus

#103815 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

jednonogi_Jack

#103816 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Samprotivsviju

#103817 Re: Ukrajina

Post by Samprotivsviju »

jednonogi_Jack wrote: 06/08/2022 15:24
Jbte ovo ko da je mini nukleranu imao u prtljagu..
Zumbul2

#103818 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Amerikanci kažu da još nema znakova prisustva iranskih dronova na ukrajinskom ratištu, evo link, star doduše 7-8 dana

https://news.antiwar.com/2022/07/27/us- ... from-iran/
Zumbul2

#103819 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Advance i još neki portali pišu da je Bugarska do sad poslala Ukrajini 4200 tona oružja. Transfer je uglavnom išao preko Poljske. Vjerovatno je bilo i donacija i prodaje.
Bernardinac

#103820 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

geoxx wrote: 06/08/2022 14:09
Mrvice_ba wrote: 06/08/2022 13:53

Po meni ne.
Jesi dosadan jebote zivot. Ako vec nemas pojma o vojsci, a nemas, de barem procitaj sta o historiji ratovanja, pa da vidimo kako to generalno prolaze ratovi gdje je ovakav nesrazmjer u moci. Dobro ti covjek rece, ne ratuju sa Eritrejom. Oni bi kontraofanzivu nakon pet mjeseci. Cime?
Najvece smece su mediji koji prave senzacije oko donacija pet americkih haubica i slicno, pa se dobije dojam da se ovi guse u oruzju, a realno im stotine treba za bilo sta konkretno.
Ja ne znam šta pojedinci očekuju od Ukrajinaca?
Da izginu listom, možda?
UA usvaja NATO doktrinu a to će potrajati.
NATO doktrina je ona koja je sprovela Oluju u HR.
Trebalo je dosta vremena HRV da se dođe do toga a UA će možda trebati i više jer je na drugoj strani Ruska vojska.
Sve što gledamo je priprema za nešto što će doći u budućnosti. Logistički, to je veliki izazov za cijeli Zapad.
Radi se sistematično i još se uči.
Obuke traju a oružje će dolaziti.
Nerealno je očekivati da se Rusi pobjede ove godine i u nekom jurišu.
Pametniji i kvalifikovaniji od nas razmišljaju kako će se i kada to desiti.
Do tada smanjiti euforiju kada vidimo da je uništeno nešto kod rusa jer oni još imaju dosta "materijala" ljudskog i tehiničkog, a i smanjiti neka velika očekivanja u vezi brze pobjede Ukrajine.
Najbitnije je da Ukrajina ima snage, volje i oružja za otpor a prevaga na njihovu stranu će doći.
USA i NATO rade na tom scenariju a to će potrajati.
Zumbul2

#103821 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Bernardinac

#103822 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

AliceInChains wrote: 06/08/2022 14:42
geralt wrote: 06/08/2022 14:14 Ukrajinci ostvaruju defanzivne pobjede svakog dana, samo se one ne vide na mapi. Ima li Rusa u Slavjansku i Kramatorsku? Odesi? Harkivu?

Niko ne osporava Ukrajinske uspjehe. Ovdje se izgleda treba ponavljati kao papagaj, pa da neki shvate. Stvara se dojam kroz medije i (Twitter)postove da će Rusi sutra nužno braniti svoju granicu. A stvarnost drugačija.

Ponekad valja proslijediti informacije, kao sto je i @lajkuj u skorije vrijeme počeo, pa da se tad kad i dozna stvarno stanje, a ne uglavnom o pojedinačnim frontama/ punktovima, koje su Ukrajinci uspješno oslobodili ili odbranili.

I ozbiljno receno, ako zapad zna, da je slamanje Ukrajinaca od strane Rusa neizbježno, i da ovdje ustvari nema nikakve fajde za Ukrajince bez dogovora, samo da bi oslabili Ruse na grbači tih istih Ukrajinaca, onda im mamicu, prvenstveno radi civila i na jednoj i na drugoj strani.

Pa neka ovdje pojedini neandertalci počnu etiketirati.

Osim ako su spremni i planiraju pomagati Ukrajincima sa svojim silnim vojskama, u šta sumnjam. Ali bi se u tom slučaju rado svima pojedinačno ispričavao.
Je li zapad ostavio HR?
Je li zapad balkanske krvnike iz Srbije bacio na koljena nakon Kosova?
Predsjednika im poslao u zapadni zatvor?
Je li zapad dao polu državu našim krvnicima u BiH pod nazivom republika Srpska u nadi da će doživjeti katarzu, priznati zločine i pomiriti se o snu o Velikoj Srbije?
Jeste.
To se nije desilo i to je bio zajeb, a BIĆE, kada Rusija bude na koljenima.
Sve snove o Velikoj Srbiji "uzgajali su" u Rusiji i njihovim mitomanskim glavama.
Zato navijaj i dalje za Ukrajinu jer je tu ključ svega.
Kada nestane sna o ruskom i srpskom svetu tada će biti trajni mir.
Radi se na tome.
giannibelif

#103823 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Da li se to stvarno drvi ovdje još uvijek o nekim ratovima koje bi vodila Srbija? Kakva Velika Srbija i penis? Kako? Sa čim? Gdje? Sanjati nije zabranjeno, ali realnost je takva da bi temeljem bilo kakvog napada na bilo koga, Srbija bila svedena na nekih hiljadu hektara površine za nepunih mjesec dana intervencije. Zna to ovaj krvolok njihov, zato i pušta Vulina i ostale psihijatrijske slučajeve da oni govore to što govore. Stalno neka paralela Ukrajina/Srbija, a Rusija se zakopala ovim ratom nit' stat' ni nastaviti, ne mogu sebe izvaditi iz rata koji su prouzrokovali.
Mrvice_ba

#103824 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

lajkujMe wrote: 06/08/2022 14:52 Prvi cu priznati da sam se upalio tamo Maj/Juni da ce biti velika grandiozna ofanziva na Kherson i Zaporozje.

Kome pat odgovara vise? U ovoj situaciji orcima i zelenskom.
Jordan1961

#103825 Re: Ukrajina

Post by Jordan1961 »

giannibelif wrote: 06/08/2022 18:26 Da li se to stvarno drvi ovdje još uvijek o nekim ratovima koje bi vodila Srbija? Kakva Velika Srbija i penis? Kako? Sa čim? Gdje? Sanjati nije zabranjeno, ali realnost je takva da bi temeljem bilo kakvog napada na bilo koga, Srbija bila svedena na nekih hiljadu hektara površine za nepunih mjesec dana intervencije. Zna to ovaj krvolok njihov, zato i pušta Vulina i ostale psihijatrijske slučajeve da oni govore to što govore. Stalno neka paralela Ukrajina/Srbija, a Rusija se zakopala ovim ratom nit' stat' ni nastaviti, ne mogu sebe izvaditi iz rata koji su prouzrokovali.
Pratis li ti koliko su se i Srbija i Hrvatska naoruzale od Daytona ovamo? Zasto? Et' 'nako? Cujes li ti sta pricaju drzavni vrhovi tih zemalja? Samo se ceka povoljan trenutak a u medjuvremenu se pronalaze formalni razlozi da sutra opet probaju podijeliti BiH (izborni zakon, oduzimanje nadleznosti itd.).
U medjuvremenu domaci kvislinzi onemogucavaju i nabavku konzervi za OS BiH. O oruzju da i ne govorimo. Cime bi se sutra BiH branila?
Koliko bi naroda opet moralo biti pobijeno dok se neko ne sjeti da se Srbiju svede "na nekih hiljadu hektara povrsine"? Ko ce intervenirati?
Bolje da se ta pitanja sada pokrenu nego da opet svoje trazimo po masovnim grobnicama.
Post Reply