Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
mishic

#23101 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mishic »

Dodik: Nas su pobili Hrvati, otimali su nam imovinu
Nema nigdje mjesta na prostoru bivše Jugoslavije da su Srbi takvo nešto učinili i da su Srbi organizovali logore.

ZG i BG će se teško složiti oko ovoga ali Dodon i Legitimni bi to mogli...
General War

#23102 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by General War »

DonieBrasco wrote: 04/08/2022 22:48 Kad je ovo govorio o RS nije mu u malom mozgu bilo stradanje i protjerivanje hrvata sa teritorije iste te RS, kao ni Oluja akcija kada se Hrvatska od agresora odbranila i otjerali ih gdje im je mjesto.

A sad mu glavni saveznik u unistavanju BiH upravo Dodik i isti ti mrtvi cetnici, politika Beograda !
:?
Interesantno je kako se lako zna kenjat sa epitetima koji veze s vezom nemaju, ali haj zbog takvih karma i postoji. :roll:
General War

#23103 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by General War »

istra_hr wrote: 05/08/2022 08:51 8) ... kao i svake godine, opet puno filozofiranja - a, sve stane u dvije(2) rečenice:

- početkom 1990-ih, neki Srbi iz Hrvatske poželjeli su živit u Srbiji
- 1995 nakon Oluje, mnogima se ostvarila ta želja
:-) :roll:
Tudjmanizam slikom i rijecju...jesul tako i Hrvati u Bosni hteli ziviti ili je bio nesporazum?
PA ja 1992 a i 1993 tom logikom se mnogima ispunila zelja na teritoriji BiH ali u drugom pravcu.
Osmi Socrates

#23104 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Trebalo bi početi prakticirati umjerenost i kod ovakvih obilježavanja, ali, iskreno, šta se očekivalo?

Je l' tada bilo kojeg drugog načina osim Oluje da se riješi ta situacija? Ne znam čemu sada šupljirati o bilo čemu, kad je srpska strana dovela do situacije ili-ili. Došlo se do jednog "ili' i to nakon godina natezanja.

Oslobodili ljudi svoju zemlju od onih koji su je htjeli srušiti i ne znam šta tu ima nejasno. To što slave, ne znam kako bi se Srbija ponašala da je došlo do njihovog "ili". Ne vidim da oni baš prakticiraju umjerenost u bilo čemu već 35 godina. Čak bih rekao da je danas gore nego prije 35 godina.
Osmi Socrates

#23105 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osjećajem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi da učestvujem u progonu najgore vrste protiv ljudi samo zato što su oni bili Hrvati, a ne Srbi. Nevini ljudi su bili proganjani, nevini ljudi su nasilno istjerani iz svojih kuća i nevini ljudi su ubijani. Čak i nakon šta sam saznao šta se dogodilo ćutao sam o tome. Još gore, nastavio sam sa službom i kroz moje vlastite aktivnosti postajao lično odgovoran za nehumane postupke koji su pogodili nevine ljude.

Žaljenje koje osjećam zbog toga je bol sa kojom moram živjeti ostatak života. Ovi zločini i moje učešće u njima nikada ne mogu biti opravdani. Ostajem bez reči kada treba da izrazim dubinu moga kajanja za ono što sam učinio i za uticaj moga grijeha na druge. Mogu samo da se nadam da iznoseći istinu, priznanjem krivice i izražavanjem mog kajanja mogu poslužiti kao primer onima koji još pogrešno vjeruju da takva nečovječna postupanja mogu ikada biti opravdana. Samo istina može dati šansu srpskom narodu da se rastereti kolektivne sramote.

Samo priznanjem krivice ja mogu preuzeti odgovornost za sve pogrešno što sam uradio. Ja se nadam da svojim kajanjem mogu bar malo olakšati patnju onima koji su patili. Shvatio sam da nam neprijateljstva i podijeljenost nikada ne mogu poslužiti da bolje živimo. Shvatio sam da naša pripadnost istoj ljudskoj vrsti je značajnija od bilo koje razlike između nas. Shvatio sam da samo kroz naše međusobno razumijevanje i pomirenje možemo imati šansu da živimo kao ljudi u miru i tako obezbijedimo bolju budućnost za našu djecu i generacije koje dolaze.

Molio sam Boga da mi pomogne da se pokajem i zahvaljujem Bogu na mogućnosti koju mi je pružio da izrazim svoje kajanje. Molim moju braću Hrvate da oproste svojoj braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gdje će dobro, suosjećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kome sam i sam učestvovao. I na kraju, bezrezervno stavljam sebe na raspolaganje ovom Tribunalu i međunarodnom pravu. Hvala.

Milan Babić na Haškom Sudu
Eto, sve je čovjek rekao. Dakle, prvo treba raščistiti ko je i zašto počeo krvoproliće u bivšoj Jugoslaviji, duboko se pokajati, pa onda prosipati šuplje o svemu ostalom.
rajv0sa

#23106 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by rajv0sa »

General War wrote: 05/08/2022 23:15
DonieBrasco wrote: 04/08/2022 22:48 Kad je ovo govorio o RS nije mu u malom mozgu bilo stradanje i protjerivanje hrvata sa teritorije iste te RS, kao ni Oluja akcija kada se Hrvatska od agresora odbranila i otjerali ih gdje im je mjesto.

A sad mu glavni saveznik u unistavanju BiH upravo Dodik i isti ti mrtvi cetnici, politika Beograda !
Interesantno je kako se lako zna kenjat sa epitetima koji veze s vezom nemaju, ali haj zbog takvih karma i postoji. :roll:
Ja mislim kad bi se tamo pretražilo da bi se moglo vidjet da svake godine ti nešto sereš i nešto kontriraš kad je ova obljetnica. Yugoyankee :D
kakavdanakneiskustvu

#23107 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

mishic wrote: 05/08/2022 22:33 Dodik: Nas su pobili Hrvati, otimali su nam imovinu
Nema nigdje mjesta na prostoru bivše Jugoslavije da su Srbi takvo nešto učinili i da su Srbi organizovali logore.

ZG i BG će se teško složiti oko ovoga ali Dodon i Legitimni bi to mogli...
čović se o ovoj izjavi sigurno neće nikada oglasiti,nikada
kakavdanakneiskustvu

#23108 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li čović bio prisutan na proslavi obljetnice oluje i na proslavi državnog praznika RH?
mayab

#23109 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Login77777 wrote: 05/08/2022 20:00 Hrvatska je potpuno ispravno postupila. Da se nisu takozvane rsk rjesili imali bi danas isto probleme koje BiH ima s entitetima. Na kraju krajeva su se samo branili od agresora. S dosta vise uspjeha nego RBiH.
Plan Z-4 predviđao je reintegraciju okupiranih područja u sastav Republike Hrvatske s time da bi ta područja osim Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema uživala vrlo visoku autonomiju, a to bi se područje zvalo Srpska krajina.[3] Iz Plana Z-4 proizlazilo je da bi Srpska krajina bila gotovo potpuno samostalan entitet u sklopu Republike Hrvatske, ali bez međunarodnog subjektiviteta, odnosno „država u državi”.[4]

Prema Planu Z-4 autonomna Srpska krajina imala bi zakonodavno tijelo, predsjednika, vladu i sudove. Imala bi policiju, ali ne i vojsku. Također bi postojao i poseban ustavni sud. Krajina bi uživala potpunu autonomiju na područjima gospodarstva, socijalne politike, kulture, oporezivanja, turizma, energetike, zaštite okoliša itd., dok bi u nadležnosti hrvatske Vlade ostali vanjski poslovi, obrana, državljanstvo, međunarodna trgovina, financije itd. Krajina bi imala svoju posebnu novčanu jedinicu, njezini stanovnici imali bi pravo na dvojno državljanstvo (hrvatsko i SRJ), a imala bi i mogućnost održavanja međunarodnih veza i sklapanja međunarodnih ugovora (osobito sa SRJ i Republikom Srpskom na području obrazovanja, kulture i turizma). Stanovnici Krajine sudjelovali bi na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatski sabor u kojemu bi imali svoje predstavnike, a mogli bi biti ministri, suci i drugi državni dužnosnici.[3]

Zamislite samo da su tada krajiški Srbi ipak pristali na ovo , i da se rat završio bez "Oluje" , pa povucite paralelu sa eRs u BiH :run:
Sreća po Hrvatsku , pa su krajiške vođe bile poglupe , htjeli sve, mislili neće i "ne sme" im niko ništa...
Osmi Socrates

#23110 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Z-4 je bio u igri još tri puta nakon prve ponude. Posljednji put prije same Oluje. Dakle, četiri puta odbijen.
karanana

#23111 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by karanana »

Ne bi hrvatska na ovo pristala. Blefirali su i cekalinda srbi odbiju jer su imali informacije da ce se to desiti. Da su srbi pristali hrvati bi se izvukli iz toga
Osmi Socrates

#23112 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Vjerovatno.

Ali, onda bi Srbi imali prednost naklonosti međunarodne zajednice. Čak su i Rusi učestvovali u pravljenju Z-4.

Interesantno je da su predstavnici Srba iz Hrvatske u Srbiji tražili oživljavanje Z-4 dva puta u 21 vijeku.

Glupost ljudska je nemjerljiva. Osionost, zapravo.
duh_sa_sjekirom

#23113 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

Nakon što je predstavljen plan Z-4, svi srpski političari su ga odbili bez da su ga i pročitali kako treba.
Jedini srpski političar koji je smatrao da taj plan treba objeručke prihvatiti i koji je javno kazao kako je taj sporazum "historijska šansa za Srbe u Hrvatskoj" bio je Vuk Drašković...
U početku su ga napadali, šikanirali, proglasili izdajnikom bla bla a kasnije su velikosrpski političari shvatili da je čovjek bio upravu.
Čak je bilo pokušaja reanimacije tog sporazuma početkom 2000-tih, formirana je i Vlada RSK u izgnanstvu itd...
problemnatravunu

#23114 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by problemnatravunu »

Poglupi tzv.krajiški Srbi su ga puni sebe odbili, a Milošević je to (zapravo) jedva dočekao , jer je bila priča da bi ako pristanu na sličan način bila riješena autonomija Vojvodine i Kosova u konačnici !
Samo zamislimo situaciju da je sada u sastavu Hr ta tvorevina,
i nju bi Srbija smatrala ratnim plijenom, kao što smatra eRS,
i ne sumnjam da bi iste stvari radila kao što radi u BiH , stalne opstrukcije i pokušaji zaokruživanja srpskih zemalja...teško da bi se drugačije ponašali od ovih sadašnjih dodikovaca i vulinovaca
Osmi Socrates

#23115 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Realno, Oluja je zaustavila i rat u BIH, kada je Milošević shvatio da Srbi više nisu nepobjedivi, i da daljnje produžavanje rata već stavlja i opstanak Srbije pod pitanje.

Da su svi Srbi iz BiH otišli u Srbiju, kao što se desilo sa Srbima iz Hrvatske, Srbija ne bi preživjela.

Pitanje je opet kakva bi bila i koliko bi ta neka nova Srbija bila rizična za čitav region.
Bloo
Globalna šefica

#23116 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bloo »

istra_hr wrote: 05/08/2022 08:51 8) ... kao i svake godine, opet puno filozofiranja - a, sve stane u dvije(2) rečenice:

- početkom 1990-ih, neki Srbi iz Hrvatske poželjeli su živit u Srbiji
- 1995 nakon Oluje, mnogima se ostvarila ta želja
Image
Bloo
Globalna šefica

#23117 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bloo »

#donantežderić :"OLUJA" JUČER I DANAS

Dana 05. kolovoza u Kninu i diljem domovine obilježava se 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Oluja“, kojom je osobođen najveći dio do tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske. Nedvojbeno je ta operacija bila ključan čimbenik u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila, kao i u potpisivanju mirovnog sporazuma, koji je označio i kraj rata u Bosni i Hercegovini. Samo naivan promatrač ratnih zbivanja na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine neće zaključiti da bi bez ove akcije uslijedilo velikosrpsko osvajanje zapadne Bosne i pokolj sličan onome u Srebrenici. Osim toga, srebrenički genocid, niti mjesec dana prije ove akcije, bio je jedan od argumenata koji je iskristalizirao činjnicu da je vojna akcija u okupiranim dijelovima Hrvatske jedini preostali način okončanja rata.
Nikad nećemo moći iskazati dovoljnu zahvalnost svima onima koji su utkali svoje živote, zdravlje i mladost u našu slobodu. Iako je kategorija branitelja zadnjih desetljeća uvelike ispolitizirana i razvučena na skupine i pojedince koji nikad nisu vidjeli vojske, oružja ni rata, sve to nije – niti smije – kontaminirati časne zasluge palih i ranjenih hrvatskih branitelja, koji su omogućili dolazak kraja četverogodišnje mučne okupacije, presječenosti domovine i nesmiljenog terora nad nesrpskim stanovništvom na okupiramim područjima i uz liniju razdvajanja. Narod koji zaboravlja svoje heroje uopće ih ne zaslužuje.
„Oluja“ je nedvojbeno bila zadnja opcija okončanja rata i okupacije u Hrvatskoj. Političko vodstvo pobunjenih Srba iz Knina, rigidno ostrašćeno nacionalizmom, radikalno je odbijalo svaku mogućnost života unutar Republike Hrvatske. Čak su odbili i ponuđeni plan (Z4), koji im je omogućavao široku autonomiju uunutar RH, ukoliko bi ga prihvatili. Bili bi, praktički, država u državi. Odbijanje plana, genocid u Srebrenici iz srpnja 1995. i stezanje obruča oko zapadne Bosne, koji je prijetio novim krvoprolićem, pokazali su da je vojno rješenje jedino što je preostalo. I što je nužno.
„Oluja“ je, s vojnog gledišta, provedena u skladu s planovima. U tome su suglasni svi vojni stratezi. Ono što je bacilo sjenu na ovu operaciju zločini su koji su se dogodili tijekom i nakon nje. Srpsko je stanovništvo otišlo u izbjeglištvo u strahu od odmazde, ali i zbog propagande vlastitih vođa. Gradovi i sela, u kojima su stoljećima živjeli, ostali su prazni. Nakon što su 1991. – 1995. poubijali i protjerali susjede Hrvate, sad su sami morali otići. Godine terora i nacionalističke zaluđenosti sada su došle naplatu. I slijepcu je jasno da su hrvatski Srbi beogradskoj politici bili i ostali samo sredstvo. Tako je i danas. I u tragediji njihovog izbjeglištva 1995. Beograd im je zatvorio vrata.
Iskreno žalim(o) za običnim narodom, civilima, koje ni u jednom ratu nitko ništa nije pitao. Kao što se oni od 1991. nisu pitali gdje su nestali dojučerašnji im hrvatski susjedi. Tako su i jedni drugi platili cijenu nacionalističkog bezumlja. Žalim(o) i za pobijenim civilima za i nakon operacije „Oluja“ (Varivode, Grubori). To se nije smjelo dogoditi i politike koje su do toga dovele zaslužuju jednoglasnu osudu. To je naša ljudska i kršćanska dužnost. Zato „Oluja“ mora biti događaj sjećanja i suosjećanja, svjesni da će hrvatsko i srpsko promatranje tog događaja uvijek biti različito emocionalno obojeno. To treba razumijeti.
Zadnje desetljeće iz Hrvatske odlaze svi, i Hrvati i Srbi. Sada ne bježe od rata, nego od ozakonjene društvene nepravde. Od kriminalne pretvorbe, korupcijske hobotnice, političke podobnosti i nakaradnog pravosuđa. To je ispraznilo domovinu i donijelo joj više zla nego rat, čijih se događaja spominjemo.
Osmi Socrates

#23118 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Eh kad počnu "veće zlo nego rat".

Ne može se ni porediti. Sve mu je bilo dobro do te rečenice.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#23119 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

Planski i dobrovoljno se srbi iz hrvatske nisu mogli izmjestiti.Zaboravlja se na dogovor Karadjordjevo milosevic-tudjman.

PTC :shock:
Bloo
Globalna šefica

#23120 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bloo »

Osmi Socrates wrote: 06/08/2022 01:47 Trebalo bi početi prakticirati umjerenost i kod ovakvih obilježavanja, ali, iskreno, šta se očekivalo?

Je l' tada bilo kojeg drugog načina osim Oluje da se riješi ta situacija? Ne znam čemu sada šupljirati o bilo čemu, kad je srpska strana dovela do situacije ili-ili. Došlo se do jednog "ili' i to nakon godina natezanja.

Oslobodili ljudi svoju zemlju od onih koji su je htjeli srušiti i ne znam šta tu ima nejasno. To što slave, ne znam kako bi se Srbija ponašala da je došlo do njihovog "ili". Ne vidim da oni baš prakticiraju umjerenost u bilo čemu već 35 godina. Čak bih rekao da je danas gore nego prije 35 godina.
Da, umjerenost i bez ustaških momenata.
Oslobađali su hrvatski vojnici ne ustaše.
Oslobodili su od pobunjenih Srba i još temeljitije čak. I napravili svoju nacionalnu državu. Gdje su Srbi manjina. A HDZ većina.

I kada podvučemo crtu, ovog dana, u ovom momentu, šta vidimo:
Prazna sela, korupciju, nepotizam...

Da li se Oluja trebala desiti? Da.
Kakvu politiku vodu Hrvatska danas, prema Bosni i Hercegovini? Da li je nakon Oluje Hrvatska postala bolje mjesto za život za sve svoje građane?
General War

#23121 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by General War »

rajv0sa wrote: 06/08/2022 02:41
General War wrote: 05/08/2022 23:15
Ja mislim kad bi se tamo pretražilo da bi se moglo vidjet da svake godine ti nešto sereš i nešto kontriraš kad je ova obljetnica. Yugoyankee :D
A, pa ko bi propustio da pokaze na djelu taj antifasizam ala Karicka i Co :mrgreen:
Hakiz

#23122 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 06/08/2022 08:54
Osmi Socrates wrote: 06/08/2022 01:47 Trebalo bi početi prakticirati umjerenost i kod ovakvih obilježavanja, ali, iskreno, šta se očekivalo?

Oslobodili su od pobunjenih Srba i još temeljitije čak. I napravili svoju nacionalnu državu. Gdje su Srbi manjina. A HDZ većina.

Kakvu politiku vodu Hrvatska danas, prema Bosni i Hercegovini? Da li je nakon Oluje Hrvatska postala bolje mjesto za život za sve svoje građane?
Bolje mjesto od kojeg?
General War

#23123 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by General War »

karanana wrote: 06/08/2022 07:47 Ne bi hrvatska na ovo pristala. Blefirali su i cekalinda srbi odbiju jer su imali informacije da ce se to desiti. Da su srbi pristali hrvati bi se izvukli iz toga
Za oluju ovakvu kakva se desila krivi su srbi iz hrvatske, i niko drugi odbijanjem Z4...ali su dobili PC, bez Hrvata i Bosnjaka kojih ima bas onoliko koliko Srba u Hrvatskoj...koincidencija...ja nebih rekao.
Bloo
Globalna šefica

#23124 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 06/08/2022 09:00 Bolje mjesto od kojeg?
Od strašnog imaginarnog mjesta gdje su neki Srbi ostali neopljačkanih kuća. :oops:
Osmi Socrates

#23125 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Osmi Socrates »

Bloo wrote: 06/08/2022 08:54

Kao što rekoh, Oluja je okončala i rat u BiH, i da je nije bilo ko zna koliko bi to u BiH još trajalo.

Od dva zla gledaš manje. Ne može današnja Hrvatska biti gore mjesto nego što je bila Hrvatska prije Oluje.

Meni je žao nedužnih ljudi koji su otišli, ali, brt, moraju se dobro pogledati u ogledalo. Koga su slušali, sa kakvom su osionošću ušli u rat da ruše međunarodno priznate države i šta je rađeno u njihovo ime i u Hrvatskoj i BiH. Kad čujem jasne nedvosmislene osude srpske politike iz devedesetih i iz Srbije i od njih direktno onda će mi ih još više biti žao. Ali, ne da im je žao što je Milošević izgubio rat, nego zato što ga je poveo.

Da ne spominjem da su mnogi od njih i aktivno učestvovali u tome.
Post Reply