KINA

Post Reply
babanovac

#1426 Re: KINA

Post by babanovac »

harisl wrote: 04/08/2022 17:07 Meni izgleda da Rusi i Kinezi nemaju "slifa" za ove stvari, kako koja zemlja "prebjegne" NATO-u, povecava se pritisak na druge u komsiluku, koje postaju jedini izlaz za Ruse i Kineze, a njima je opet prva pomisao da ih pregaze, sve ide kroz nekakve prijetnje, silu, "hostile takeover", kupi, potkupi...
Za razliku od mirnodopskih Amerikanaca, kod kojih vazi deviza: bolje sto godina pegovarati, nego dan ratovati.
Hoces li da nabrojim zemlje, na koje su padala americke rakete, kojih se ja sjecam, a nisam tako star? Pocevsi od mrskog generala Norijege.
Quaresma

#1427 Re: KINA

Post by Quaresma »

Moje poznavanje ove situacije Taiwana i Kine je tanko. Ali gledajuci geografski polozaj samog Taiwana, ne znam zasto se uopste uzdaju u Amere toliko.

Mislim da je logicnije da sami idu u pregovore sa Kinom i da smiruju tenzije koliko god je to moguce.
Krokodajl

#1428 Re: KINA

Post by Krokodajl »

Quaresma wrote: 04/08/2022 23:33 Moje poznavanje ove situacije Taiwana i Kine je tanko. Ali gledajuci geografski polozaj samog Taiwana, ne znam zasto se uopste uzdaju u Amere toliko.

Mislim da je logicnije da sami idu u pregovore sa Kinom i da smiruju tenzije koliko god je to moguce.
Nema pregovora između Kine i Tajvana bez Amerikanaca, obzirom da nije bilo Amerikanaca Komunisti bi davno zauzeli Tajvan.

Problem je što Tajvan baštini tekovine Republike Kine i samim time Tajvan je sastavni dio Kine, međutim sve do Nixona Tajvan je priznat kao nasljednik Republike Kine, čak su i u vijeću sigurnosti imali mjesto, onda je Nixon okrenuo ploču i priznao Komuniste, tada je Tajvan praktično izbačen iz UNa.

Vlada Kine u Tajpehu smatra da je mainland China okupirana i vicecersa, s tim što na Tajvanu postoji jak pokret za nezavisnost koji smatra da Tajvan treba da krene svojim putem i odbaci to nasljedstvo Republike Kine.

Šta će se desiti, ne znam ali Amerikanci imaju itekako jako prisustvo i na samom Tajvanu ali i generalno SEA regiji, ne zaboravi Koreju Japan Singapur i Filipine, dalje da ne nabrajam.
karanana

#1429 Re: KINA

Post by karanana »

komplikovano. u jednu ruku razumijem kinu i njenu teznju za vracanjem onog sto je njeno, pa mogu razumjeti i frku oko posjete americkog duznosnika ostrvskoj vladi. ali u drugu ruku razumijem i ove na ostrvu jer je u pitanju zajeban politicki sistem kopna od kojeg su oni pobjegli prije 70 godina. eh sad je isto tamo-vamo osjecaj i pitanje je ko si ba ti na ostrvu da bjezis tu i osnivas paralelnu drzavu i da odlucujes u kojem ces sistemu da zivis ili ne zivis. ako ti se ne svidja pravac zapad ili gdje ti se svidja. sad opet na drugu stranu: taj sistem nije demokratican i totalitaran je pa zasto i ne bi pobjego i osnovo paralelnu kinu na ostrvu.
mora se tu naci neko srednje rjesenje, sto da ne nesto tipa hong konga. kupit jos 50 godina i vidjet sta ce se desiti sa sitemom i KP kine. mislim, nije savrseno, ali vec je to bolje nego sto je bilo 50ih, 60ih.....sigurno bi kina pristala na neki poseban status.
Blue heat

#1430 Re: KINA

Post by Blue heat »

babanovac wrote: 04/08/2022 23:23
harisl wrote: 04/08/2022 17:07 Meni izgleda da Rusi i Kinezi nemaju "slifa" za ove stvari, kako koja zemlja "prebjegne" NATO-u, povecava se pritisak na druge u komsiluku, koje postaju jedini izlaz za Ruse i Kineze, a njima je opet prva pomisao da ih pregaze, sve ide kroz nekakve prijetnje, silu, "hostile takeover", kupi, potkupi...
Za razliku od mirnodopskih Amerikanaca, kod kojih vazi deviza: bolje sto godina pegovarati, nego dan ratovati.
Hoces li da nabrojim zemlje, na koje su padala americke rakete, kojih se ja sjecam, a nisam tako star? Pocevsi od mrskog generala Norijege.
Meni je takodje nevjerovatno kako se hladno ignoriše to što si upravo naveo, a p*ša se po Kini i Rusiji. Niko u ovim vremenima nije zlatan, a najmanje SAD. Šta traže na tudjim tarabama, bile sastavni dio neke zemlje ili ne ? Znači Rusi nisu smjeli da imaju svoje rakete na Kubi, ali Ameri mogu da ih razmjeste po Ukrajini ? Ako Kina napadne Tajvan, SAD sasvim sigurno neće ući u rat sa Kinom, već će samo profitirati iz tog, a ginuće kinezi/tajvanci.
jeza u ledja

#1431 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Please tell us more.
jeza u ledja

#1432 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Blue heat wrote: 05/08/2022 00:01

Meni je takodje nevjerovatno kako se hladno ignoriše to što si upravo naveo, a p*ša se po Kini i Rusiji. Niko u ovim vremenima nije zlatan, a najmanje SAD. Šta traže na tudjim tarabama, bile sastavni dio neke zemlje ili ne ? Znači Rusi nisu smjeli da imaju svoje rakete na Kubi, ali Ameri mogu da ih razmjeste po Ukrajini ? Ako Kina napadne Tajvan, SAD sasvim sigurno neće ući u rat sa Kinom, već će samo profitirati iz tog, a ginuće kinezi/tajvanci.
Na koji nacin se ignorise? Mozda kroz stotine i stotine stranica ispisanih ovdje, ili? Je li to onda daje pravo i drugima da se ponasaju tako? Irak, Afganistan, Libija, nisu u sastavu SAD koliko mi je poznato

Posto bi od eventualnog napada Kine na Tajvan profitirala Amerika, a ginuli Kinezi, onda sasvim sigurno Kinezi nece napasti, je li?.
Blue heat

#1433 Re: KINA

Post by Blue heat »

Daje pravo, jer SAD to legitimno radi već godinama upravo na teritorijama koje niti se graniče sa njima niti su u sastavu (bile), a niko se ne češe.
Da li će Kina napasti ili neće, može se samo nagadjati. Neće nikog potresti u SAD što se gine zbog čačkanja po tudjem dvorištu, a oružje će se dobro prodavati/donirati.
Ako neko do sad nije shvatio da rat izbija gdje god dodje SAD kao mirotvorac, taj je budala ili u najmanju ruku licemjer.
toska

#1434 Re: KINA

Post by toska »

ti baš s neba,

Ameri nikada nisu imali niti je poznato da su željeli svoje rakete u Ukrajini, ne postoji niti jedan dokaz.
Sovjeti su na Kubi postavili svoje nuklearne rakete u borbeni položaj na lansirnim rampama.

Ameri nisu ni tema ovdje, i njihove greške ne mogu biti opravdanje drugima, uostalom, intervencije mogu biti i humanitarne kao npr. u Jugoslaviji 1999. ili neko misli da je to bilo agresija?
jeza u ledja

#1435 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Blue heat wrote: 05/08/2022 00:31 Daje pravo, jer SAD to legitimno radi već godinama upravo na teritorijama koje niti se graniče sa njima niti su u sastavu (bile), a niko se ne češe.
Da li će Kina napasti ili neće, može se samo nagadjati. Neće nikog potresti u SAD što se gine zbog čačkanja po tudjem dvorištu, a oružje će se dobro prodavati/donirati.
Ako neko do sad nije shvatio da rat izbija gdje god dodje SAD kao mirotvorac, taj je budala ili u najmanju ruku licemjer.
Znaci SAD su po tebi imale pravo napasti recimo Irak?

Zasto bi Kina napala Tajvan ako ce Amerika najvise do tog profitirati?
Blue heat

#1436 Re: KINA

Post by Blue heat »

Ma jok, Ameri su u Ukrajini željeli posaditi cvijeće...
Čak i da pretpostavimo nisu, dodješ nekom na samu granicu i postaviš i razmjestiš vojsku, sve OK. Pa dobro, šta je falilo onda raketama na Kubi ? Koliko znam i SAD je imala rakete tad u Italiji i Turskoj ?
Ideš/šalješ na ostrvo svoje predstavnike, iako Kina smatra svojim teritorijem ?
Uništavaš i razaraš države, al ko fol širiš demokratiju ? A Kina i Rusija negativci, SAD jok.
Kao što sam napisao, niko nije zlatan, ali ignorisati umješanost SAD u skoro svaki sukob može samo budala ili licemjer.
Blue heat

#1437 Re: KINA

Post by Blue heat »

jeza u ledja wrote: 05/08/2022 00:36
Blue heat wrote: 05/08/2022 00:31 Daje pravo, jer SAD to legitimno radi već godinama upravo na teritorijama koje niti se graniče sa njima niti su u sastavu (bile), a niko se ne češe.

Čuj po meni, nisam im ja držao svijeću. Amerima je legitiman cilj, demokratija, teroristi bla, bla.
Drugo pitanje, hajd pa ih upitaj.
GandalfSivi

#1438 Re: KINA

Post by GandalfSivi »

Nemoj prenagliti, tri posta u jednom danu, puno ce ti biti. Ovo onaj lik sto homoseksualnost zove poremecajem? Vazda isti sablon, mrze “pedere” a loze se na diktatore…
zilog

#1439 Re: KINA

Post by zilog »

Spoiler
Show
babanovac wrote: 04/08/2022 23:23 Za razliku od mirnodopskih Amerikanaca, kod kojih vazi deviza: bolje sto godina pegovarati, nego dan ratovati.
Meni je takodje nevjerovatno kako se hladno ignoriše to što si upravo naveo, a p*ša se po Kini i Rusiji. Niko u ovim vremenima nije zlatan, a najmanje SAD. Šta traže na tudjim tarabama, bile sastavni dio neke zemlje ili ne ?
Znači Rusi nisu smjeli da imaju svoje rakete na Kubi, ali Ameri mogu da ih razmjeste po Ukrajini ?
Spoiler
Show
Ako Kina napadne Tajvan, SAD sasvim sigurno neće ući u rat sa Kinom, već će samo profitirati iz tog, a ginuće kinezi/tajvanci.
Hajde sada fino reci, zasto lazes?

Koje su to nuklearne rakete Amerikanci razmjestili po Ukrajini?
Jesu li Amerikanci ikada spomenuli razmjestanje nuklearnih raketu u Ukrajini?
Ako si dosao da nam preneses, sta Rusi govore, samo da pitam, jesu li to isti oni Rusi koji su do 24.02. govorili da ne namjeravaju napasti Ukrajinu i da su to samo vojne vjezbe? Jesu li to isti Rusi koji kazu da su leseve u Buci, podmetnuli Ukrajinci? itd itd
toska

#1440 Re: KINA

Post by toska »

Blue heat wrote: 05/08/2022 00:45 Ma jok, Ameri su u Ukrajini željeli posaditi cvijeće...
Čak i da pretpostavimo nisu, dodješ nekom na samu granicu i postaviš i razmjestiš vojsku, sve OK. Pa dobro, šta je falilo onda raketama na Kubi ? Koliko znam i SAD je imala rakete tad u Italiji i Turskoj ?
Uništavaš i razaraš države, al ko fol širiš demokratiju ? A Kina i Rusija negativci, SAD jok.
Kao što sam napisao, niko nije zlatan, ali ignorisati umješanost SAD u skoro svaki sukob može samo budala ili licemjer.
opet sve u jedan post,

al kad si uporan, da se složimo da je Amerika upetljana svugdje, doduše puno manje u Ukrajini pred rat nego na Tajvanu koji je već konstanta u US vanjskoj politici.

Onda se opet vraćamo na početak svega, svaka država traži svoje mjesto na globaloj sceni, Amerika drži vodeću poziciju bez nekih većih problema, ponekad i silom.

Sad što su neki vidjeli da se konj potkiva pa i oni digli nogu i upali u Monti Pajton scene samo je njihov problem.
Last edited by toska on 05/08/2022 01:12, edited 1 time in total.
Blue heat

#1441 Re: KINA

Post by Blue heat »

Nije lijepo govoriti nekom da laže, a pri tom podržavati SAD i demokratsko uništavanje cijelih država. ;-)
U drugom postu sam rekao da i ako im nije to namjera, razmještanje trupa na granicu je sasvim dovoljno da izazovu reakciju, jelte napad na suverenu državu. Kad mogu Ameri, mogu i Rusi. Jel da ?
GandalfSivi wrote: 05/08/2022 00:50 Nemoj prenagliti, tri posta u jednom danu, puno ce ti biti. Ovo onaj lik sto homoseksualnost zove poremecajem? Vazda isti sablon, mrze “pedere” a loze se na diktatore…
Patetičan si. Listaš moj ranije postove da nadješ nešto sa čim bi umanjio relevantnost onog što pišem. Nijedan konkretan odgovor na pitanja koja sam postavio u tri posta iznad. Zašto, jer ga nemate.
Patetika +.
jeza u ledja

#1442 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Blue heat wrote: 05/08/2022 00:48
jeza u ledja wrote: 05/08/2022 00:36

Čuj po meni, nisam im ja držao svijeću. Amerima je legitiman cilj, demokratija, teroristi bla, bla.
Drugo pitanje, hajd pa ih upitaj.
Da, po tebi. Dao si misljenje da Kinezi imaju pravo napasti Tajvan, spominjuci Ameriku.
Dakle da li onda smatras da su Ameri imali pravo napasti Irak?
Blue heat

#1443 Re: KINA

Post by Blue heat »

toska wrote: 05/08/2022 01:08
Blue heat wrote: 05/08/2022 00:45 Ma jok, Ameri su u Ukrajini željeli posaditi cvijeće...
opet sve u jedan post,

al kad si uporan, da se složimo da je Amerika upetljana svugdje, doduše puno manje u Ukrajini pred rat nego na Tajvanu koji je već konstanta u US vanjskoj politici.

Onda se opet vraćamo na početak svega, svaka država traži svoje mjesto na globaloj sceni, Amerika drži vodeću poziciju bez nekih većih problema, ponekad i silom.

Sad što su neki vidjeli da se konj potkiva pa i oni digli nogu i upali u Monti Pajton scene samo je njihov problem.
Slažem se.
zilog

#1444 Re: KINA

Post by zilog »

Blue heat wrote: 05/08/2022 01:11 Nije lijepo govoriti nekom da laže, a pri tom podržavati SAD i demokratsko uništavanje cijelih država. ;-)
U drugom postu sam rekao da i ako im nije to namjera, razmještanje trupa na granicu je sasvim dovoljno da izazovu reakciju, jelte napad na suverenu državu. Kad mogu Ameri, mogu i Rusi. Jel da ?
Opet LAZ!!! Amerikanci nisu razmjestili trupe, ni u Ukrajini, a jos manje na ukrajinsko-ruskoj granici... :roll:
GandalfSivi

#1445 Re: KINA

Post by GandalfSivi »

Blue heat wrote: 05/08/2022 01:11 Nije lijepo govoriti nekom da laže, a pri tom podržavati SAD i demokratsko uništavanje cijelih država. ;-)
GandalfSivi wrote: 05/08/2022 00:50 Nemoj prenagliti, tri posta u jednom danu, puno ce ti biti. Ovo onaj lik sto homoseksualnost zove poremecajem? Vazda isti sablon, mrze “pedere” a loze se na diktatore…
Patetičan si. Listaš moj ranije postove da nadješ nešto sa čim bi umanjio relevantnost onog što pišem. Nijedan konkretan odgovor na pitanja koja sam postavio u tri posta iznad. Zašto, jer ga nemate.
Patetika +.
A sta hoces da ti kazem, da pricas gluposti? Amerika je koristila vojsku da prosiri uticaj (a i to ogromnom vecinom bez podrske vlastite populacije), dok Rusi aneksiraju dijelove drzave uz skoro pa plebiscitarnu podrsku vlastitog stanovnistva. Amerikanci su ubijali civile kao koleteralnu stetu, uz opet vjecito protivljenje sta stanovnistva sta politicara, Rusi koriste namjerno i ciljano ubijanje civila kao ratnu strategiju.

Mozemo mi ici ovako do bogojavljenja, tebi je mozda i zanimljivo, ali za nas ostale si samo jos jedan padobranac koji uleti na temu sa nebuloznim postavkama.

Zato je puno bolje odmah provjeriti s kim komuniciram, da se ne moram zajebavati sa faktima, odmah mi je jasno gdje bi potencijalna rasprava otisla…
Osmi Socrates

#1446 Re: KINA

Post by Osmi Socrates »

Ti, prijatelju, treba prvo da naučiš koje su sigurnosne postavke svijeta nakon Drugog Svjetskog Rata, da bi ti se moglo odgovoriti na bilo kakva pitanja.
Point.

#1447 Re: KINA

Post by Point. »

Patetika +.
Kojih trupa i na koju granicu?
babanovac

#1448 Re: KINA

Post by babanovac »

https://youtu.be/bMO9Sb2k-LA

https://youtu.be/qajJMgk1Pqc

Ovako zadojen izricaj, nisam cuo od '90-tih, sve do Marica.. Zadrugari moji...
Last edited by babanovac on 05/08/2022 03:12, edited 1 time in total.
babanovac

#1449 Re: KINA

Post by babanovac »

Point. wrote: 05/08/2022 02:03

Patetika +.
U kojoj zemlji je SSSR imao nuklearke, van svoje teritorije?
GandalfSivi

#1450 Re: KINA

Post by GandalfSivi »

babanovac wrote: 05/08/2022 03:00
Point. wrote: 05/08/2022 02:03
U kojoj zemlji je SSSR imao nuklearke, van svoje teritorije?
Na prvu znam za Istocnu Njemacku i Poljsku, ostalo se moze istraziti…
Post Reply