Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
geralt wrote: ↑04/08/2022 17:04
Mali primjer, Filipinci su prodali svoj Elektroprenos, znaci najosnovniju infrastrukturnu firmu, kineskom Elektroprenosu koji je u vlasnistvu kineske vlade. Kinezi im drze pod kontrolom citavo snabdijevanje strujom u drzavi.
Kako znas ovakve stvari jbt
svaka cast. ali ako dodje do nekog razdvajanja i podizanja celicne zavjese u pacifiku, pa nemaju kinezi on/off prekidac za filipinsku struju u pekingu. ako se zakuha, fino filipinska drzava udje u elektroprenos i nogira kineze koji tu sjede. nacionalizacija u vanrednim okolnostima. tako da ne vidim tu neki problem sto su kinezi kupili elektroprenos, ne znaci da su fizicki preuzeli kontrolu.
od spansko americkog rata, filipini su vazda nekako bili USA beba i pod njihovim okriljem.
geralt wrote: ↑04/08/2022 17:04
Mali primjer, Filipinci su prodali svoj Elektroprenos, znaci najosnovniju infrastrukturnu firmu, kineskom Elektroprenosu koji je u vlasnistvu kineske vlade. Kinezi im drze pod kontrolom citavo snabdijevanje strujom u drzavi.
Kako znas ovakve stvari jbt
Bio u Filipinima, poslovno saradjivao sa ljudima iz njihovog elektro sektora.
svaka cast. ali ako dodje do nekog razdvajanja i podizanja celicne zavjese u pacifiku, pa nemaju kinezi on/off prekidac za filipinsku struju u pekingu. ako se zakuha, fino filipinska drzava udje u elektroprenos i nogira kineze koji tu sjede. nacionalizacija u vanrednim okolnostima. tako da ne vidim tu neki problem sto su kinezi kupili elektroprenos, ne znaci da su fizicki preuzeli kontrolu.
od spansko americkog rata, filipini su vazda nekako bili USA beba i pod njihovim okriljem.
meni nikako neide u glavu sta amerika hoce da postigne tamo. sta oni zele? da kinu povuku sasobom kad nemogu rusima nista? koji je cilj ove djecje igre na tajvanu?
Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑04/08/2022 18:24
meni nikako neide u glavu sta amerika hoce da postigne tamo. sta oni zele? da kinu povuku sasobom kad nemogu rusima nista? koji je cilj ove djecje igre na tajvanu?
Ko ne moze Rusima nista? Ne budi naivan. Mozda ce potrajati, al ce Rusija itekako ispastati.
Kina, dođe li u posjed onoga sto Tajvan cini faktorom, dostizu Amere veoma brzo. Jer gubitkom Tajvana, gubi i USA ogromno. A, USA ne voli gubiti ...
Zasto bi ruke prljali kada Ukrajinci zavrsavaju taj posao? Rusija vije relevatna nizasto vise, mozda samo za slanje humanitarne kada se iskreno pokaju, za 10tak godina
Ko ne moze Rusima nista? Ne budi naivan. Mozda ce potrajati, al ce Rusija itekako ispastati.
Kina, dođe li u posjed onoga sto Tajvan cini faktorom, dostizu Amere veoma brzo. Jer gubitkom Tajvana, gubi i USA ogromno. A, USA ne voli gubiti ...
uf, nevole gubit, mos mislit. nevolim ni ja pa malo malo budem donji. tako i oni. sto baba ne leti za kijev u pratnji vojnih aviona? haha, jaraniko moja.
ovo za tajvan, mislis na mikroprocesore? ma nemoze to tako, ha,hu, proso voz.
sve je to suplja.
Last edited by Ceceljko_ga_vagno on 04/08/2022 18:53, edited 1 time in total.
A Filipinski narod?
Nisi to spomenuo, tamo vlada poprilicno otreznjenje od Kineza jer su skontali da im je vlast prodala Stratesku industriju Kini a Kini jos pretenduje na dijelove mora i ostrva neka koji su Filipinski.
Bilo je upada ribarskih brodova pa cak i vojnih koji pretenduju na taj teritoriji.
Filipinski narod nije na strani Kine nikako i osudjuju onog ubicu predsjednika za izdaju zemlje.
jedino sto mi pada napamet je da je cilj ove predstave pokusaj da se rektiraju zemlje jugoistocne azije kao sto su reketirali eu. ali, to je sve tanko, mali operativni dobitak na kratke staze u vremenu krize i recesije.
Takvi ugovori imaju klauzulu da mora se isporucivati struja...kinezi tu ubiru pare a ne da mogu ili smiju iskljucivati struju...taj bi ugovor bio nistavan za pet minuta.
Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑04/08/2022 19:21
jedino sto mi pada napamet je da je cilj ove predstave pokusaj da se rektiraju zemlje jugoistocne azije kao sto su reketirali eu. ali, to je sve tanko, mali operativni dobitak na kratke staze u vremenu krize i recesije.
Ceceljko_ga_vagno wrote: ↑04/08/2022 19:21
Tanka pamet.
daj svoje vidjenje. jebo vrijedjanje, vvrjedjaju se ženetine. hajde pricaj, sta hoce?
Moji dragi prijatelji. Novac je najveći švaler geopolitike.
China’s holdings of U.S. debt have fallen below $1 trillion for the first time in 12 years amid rising interest rates that have made Treasurys potentially less attractive.
Continuing a trend that began early in 2021, China’s portfolio of U.S. government debt in May dropped to $980.8 billion, according to Treasury Department data released Monday. That’s a decline of nearly $23 billion from April and down nearly $100 billion, or 9%, from the year-earlier month.
It also marked the first time since May 2010 that China’s holdings fell below the $1 trillion mark. Japan is now the leading holder of U.S. debt with $1.2 trillion.
uf, nevole gubit, mos mislit. nevolim ni ja pa malo malo budem donji. tako i oni. sto baba ne leti za kijev u pratnji vojnih aviona? haha, jaraniko moja.
ovo za tajvan, mislis na mikroprocesore? ma nemoze to tako, ha,hu, proso voz.
sve je to suplja.
Ti ko djete ... Pustimo vremenu, pa vidimo.
Sto bi babuskara letjela, kada su im se svi smijali na njihova upozorenja. Prvi ti Ukrajinci. Ameri im dobro pomazu nakon kritika kako ih zele zavaditi sa bracom Rusima ...
I sto Kinezi ne oborise babuskaru vec kod Indonezije, kako su prijetili.
Ameri mogu sto zele i kada zele, ako su u pitanju njihovi interesi. Za razliku od Ukr, Tajvan jeste njihov interes ...
Ne izgleda samo tebi tako to je cinjenica Kina je okruzena Amerima ili Americkim saveznicima
E jesu Ameri maheri, svaka im cast stvarno, Finska i Svedska trce prema NATO-u zbog Rusa, a evo i Japan izgleda se sprema kao odgovor na Kinu. Ima li jos koja supersila da je treba okruziti?
harisl wrote: ↑04/08/2022 17:07
Meni izgleda da Rusi i Kinezi nemaju "slifa" za ove stvari, kako koja zemlja "prebjegne" NATO-u, povecava se pritisak na druge u komsiluku, koje postaju jedini izlaz za Ruse i Kineze, a njima je opet prva pomisao da ih pregaze, sve ide kroz nekakve prijetnje, silu, "hostile takeover", kupi, potkupi...
čini se da većina onih koji upoznaju zapadnu civilizaciju, bez obzira na rasu i religiju, daje joj prednost nad ostalim društvima kad imaju slobodan izbor.
to bi bilo u direktnoj koliziji sa ovim, mada Batin post ima širi obuhvat:
_BataZiv_0809 wrote: ↑02/08/2022 21:58
To su sve zapadnocentricne projekcije.
Najveca greska/zabluda zapadnog covjeka i jeste sto misli da su svi poput njega.
A nisu.
Rusi, Kinezi, Iranci, to je skroz druga sorta.
dilema, globano selo ili multipolarni svijet, ostaće za dalje i buduća vremena
Ne izgleda samo tebi tako to je cinjenica Kina je okruzena Amerima ili Americkim saveznicima
E jesu Ameri maheri, svaka im cast stvarno, Finska i Svedska trce prema NATO-u zbog Rusa, a evo i Japan izgleda se sprema kao odgovor na Kinu. Ima li jos koja supersila da je treba okruziti?
Ne moze azijska drzava u NATO. Turska se tu vodi kao evropska... North Atlantic savez. Ne mogu ni Australija i NZ.
Ne moze azijska drzava u NATO. Turska se tu vodi kao evropska... North Atlantic savez. Ne mogu ni Australija i NZ.
Moze sve ako se dogovore, to sto je originalno zamisljen za jednu regiju ne znaci nista danas.