Zar Monsanto nije kupio BASF neke godine tj. da je sada njemacki?Zumbul2 wrote: ↑03/08/2022 21:21 Sad čitam nešta o Zelenskom, pa možda je i tačno, možda i ne ali ima smisla. Naime omogućio je GMO companijama Dupont, Monsanto i još neke(a one su opet sve u vlasništvu inv. fondova Vanguard i Black Rock), da kupe 17 miliona hektara obradive zemlje ili 28% ukupnog zemljišta u Ukraini. Primjera radi čitava Italija ima toliko. Sad mi je jasan i ovoliki angažman SAD. Pa mi naumpade neki dan gledam onog zaatupnika u EU parlamentu Kolakušića koji govori o ovim fondovima teškim 15 triliona $. Čini mi se kad nabraja šta sve posjeduju, pa posjeduju dunjaluk čitav. Samo 20 najjačih farmaceutskih kompanija je njihovo itd itd..
Samo me nemojte optužiti da širim prorusku propagandu![]()
Ukrajina
-
melac
#103526 Re: Ukrajina
-
Dangubic
#103527 Re: Ukrajina
Kako može Dypont biti u vlasništvu Vanguard np objasni mi tu kombinaciju.melac wrote: ↑04/08/2022 09:15Zar Monsanto nije kupio BASF neke godine tj. da je sada njemacki?Zumbul2 wrote: ↑03/08/2022 21:21 Sad čitam nešta o Zelenskom, pa možda je i tačno, možda i ne ali ima smisla. Naime omogućio je GMO companijama Dupont, Monsanto i još neke(a one su opet sve u vlasništvu inv. fondova Vanguard i Black Rock), da kupe 17 miliona hektara obradive zemlje ili 28% ukupnog zemljišta u Ukraini. Primjera radi čitava Italija ima toliko. Sad mi je jasan i ovoliki angažman SAD. Pa mi naumpade neki dan gledam onog zaatupnika u EU parlamentu Kolakušića koji govori o ovim fondovima teškim 15 triliona $. Čini mi se kad nabraja šta sve posjeduju, pa posjeduju dunjaluk čitav. Samo 20 najjačih farmaceutskih kompanija je njihovo itd itd..
Samo me nemojte optužiti da širim prorusku propagandu![]()
-
lajkujMe
-
lajkujMe
#103529 Re: Ukrajina
Zanimljivo, on misli da je broj civilnih transportnih vozila na pontunskim brodicima zapravo prevoz municije
- AleksoMKD
#103530 Re: Ukrajina
Jos nepotvrdjeno no navodno ce Makedonija donirati 4 aviona SU-25 koje smo kupili od Ukrajine 2001 godine.
3 jednoseda i 1 dvosed.
3 jednoseda i 1 dvosed.
-
lajkujMe
#103531 Re: Ukrajina
Ali ti Su25 su odavno u storage?
Dobar snimak borbi
Dobar snimak borbi
- AleksoMKD
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#103533 Re: Ukrajina
Cim rusi prebacuju splavovima preko Dnjepra u velikim su problemima.Oni bi trebali ko sa sjevera da se povuku iz Hersona i okoline inace im sljeduje potop.
Oko Harkiva im slijedi siguran potop, jedino sto mogu ojacati je Izium i Donbas region i gurat prema Slavanjsku.Rastezanje od Hersona do Harkiva sa 200-300 hiljada trupa je ocita glupost kremaljskih stratega.
Nisu u prvih pet mjeseci uspjeli i da se nadaju da ce u buducnosti.Kompletan kremaljski generalstab je za streljackog voda.
Oko Harkiva im slijedi siguran potop, jedino sto mogu ojacati je Izium i Donbas region i gurat prema Slavanjsku.Rastezanje od Hersona do Harkiva sa 200-300 hiljada trupa je ocita glupost kremaljskih stratega.
Nisu u prvih pet mjeseci uspjeli i da se nadaju da ce u buducnosti.Kompletan kremaljski generalstab je za streljackog voda.
Last edited by pici on 04/08/2022 11:31, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#103534 Re: Ukrajina
Avion VRS J21 i J22 tako stoje od 2006 godine i nemogu da polete nikad vise.
Jedino za pokoji dio mozda da se skine
-
lajkujMe
#103535 Re: Ukrajina
Trenutno je potop oko Izuma, Ukrajinci sakom i lopatom oslobadjaju oko Izuma. Napisao sam jucer za Sviatohirsk koji je strateski izuzetno bitan ne mogu vjerovati da su Rusi pukli tu.
Harkiv je potpuno stao i ako Rusi ne dovedu uskoro pojacanja padaju tu 100%
Bakhmut-Soledar ima sitan napredak za Ruse ali nista bitno
Jos je jucer pukla tikva u Soledaru mnogo mrtvih orca (preko 100) i min 30 zarobljenih jutros slicne vijesti dosle.
Avdiika i Marinka Rusi pucaju glavom od zid manta im se poprilicno. Pisky je najvise ugrozen ali doslo pojacanje.
Zaporozje Gube mic po mic teritorije Rusi nervozni.
Pogotovo Polohy se vode borbe.
Kherson, sve stalo niti UA napada (da znam) a Ruski kontra napad na Bilohirku odbijen.
Veoma staticno trenutno u citavoj Ukrajini osim u Izumu i Zaporozju
Harkiv je potpuno stao i ako Rusi ne dovedu uskoro pojacanja padaju tu 100%
Bakhmut-Soledar ima sitan napredak za Ruse ali nista bitno
Jos je jucer pukla tikva u Soledaru mnogo mrtvih orca (preko 100) i min 30 zarobljenih jutros slicne vijesti dosle.
Avdiika i Marinka Rusi pucaju glavom od zid manta im se poprilicno. Pisky je najvise ugrozen ali doslo pojacanje.
Zaporozje Gube mic po mic teritorije Rusi nervozni.
Pogotovo Polohy se vode borbe.
Kherson, sve stalo niti UA napada (da znam) a Ruski kontra napad na Bilohirku odbijen.
Veoma staticno trenutno u citavoj Ukrajini osim u Izumu i Zaporozju
- AleksoMKD
-
Zumbul2
#103537 Re: Ukrajina
- AleksoMKD
- Čitalac
#103539 Re: Ukrajina
Interesantna priča o marincima koji su izašli iz Mariupolja i putovali 15 dana do ukrajinskih položaja.

https://www.pravda.com.ua/articles/2022/08/4/7361774/On foot, in small groups, only 7 people left Aristide's battalion from Mariupol. Of the entire brigade, at least 76. Not everyone came to the end: someone died crossing the river, someone - on the way in battle. Survivors continue to defend Ukraine. The war continues.
-
biglebovski
-
Dimu1927
#103541 Re: Ukrajina
ma tesko ce ista uraditi u pisky, to je od 2014te utvrda poslije borbi na aerodromu. citav taj dio je nenormalno utvrdjen na liniji
pogledati samo google maps satelitske snimke (starije su od pocetka ovog rata u februaru) to je sve prekopano transejima i rovovima... mogu misliti na sta ce to liciti kad puste svjezije snimke
-
lajkujMe
#103542 Re: Ukrajina
Mali je reci da je Botovska armija Rusa snazna.
Mnogo mnogo pro Ukrajinskih accountova na twitteru je banovan ili hakovan
Pola vise ne posta ili ih nema.

Mnogo mnogo pro Ukrajinskih accountova na twitteru je banovan ili hakovan
Pola vise ne posta ili ih nema.
-
Honda Rajvosa
#103543 Re: Ukrajina
Posljednjih dana jako malo informacija. slabo se ista dogadja. mozda smo mi svi ocekivali tu ofanzivu ukrajinske vojske jer je receno u 8 mjesecu. ono sto je trenutno najzanimljivije jeste sta ce se desiti na jugu. Hoce li ukrajinci napasti?ili ce prvo odsjeci ove u ovom dijelu, pa onda napasti ili ce im unistiti veliki broj tehnike (mozda je taktika kao kod Kijeva? Pitam se samo koliko partizana ima u khersonu? da li ih ima dovoljno da se aktiviraju u nekom trenutku, pa makar da navode artiljeriju. sumnjam da su sposobni za vece operacije. Obzirom da je to veliko prostranstvo, moze li se ubaciti 1500 ljudi u grad (obuceni kao civili itd, jer uglavnom govori jako puno ukrajinaca ruski)...
-
Dangubic
#103544 Re: Ukrajina
Vanguard je fonds koji upravlja dionicama klijenata, te dionice nisu vlasnistvo Vanguard firme. Možeš ih prodati kad hoćeš bez i slobodan si da radiš sa njima šta hoćeš bez ikakve dozvole Vanguard firme.
-
Zumbul2
#103545 Re: Ukrajina
Naslov, nazire se ruski poraz u Ukrajini
https://balkans.aljazeera.net/opinions/ ... u-ukrajini
Putin kaže da nuklearni rat se nikad ne smije započeti
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... o-iz-odese
https://balkans.aljazeera.net/opinions/ ... u-ukrajini
Putin kaže da nuklearni rat se nikad ne smije započeti
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... o-iz-odese
- Čitalac
#103546 Re: Ukrajina
Amnesty International optužuje ukrajinsku vojsku za ugrožavanje civila, Kijev demantuje i kaže da se radi o "ruskoj propagandi".
Podoljak odbacuje optužbe.
https://www.amnesty.org.uk/press-releas ... -areas-newThe Ukrainian military has endangered Ukrainian civilians by establishing bases and operating weapons systems in residential areas - including in schools and hospitals - as it has sought to repel the Russian invasion, Amnesty International said today.
Ukraine’s tactics have violated international humanitarian law as they’ve turned civilian objects into military targets. The ensuing Russian strikes in populated areas have killed civilians and destroyed civilian infrastructure.
Between April and July, Amnesty researchers spent several weeks investigating Russian strikes in the Kharkiv, Donbas and Mykolaiv regions. Amnesty inspected strike sites, interviewed survivors, witnesses and relatives of victims of attacks, and carried out remote-sensing and weapons analysis. Throughout these investigations, Amnesty found evidence of Ukrainian forces launching strikes from within residential areas as well as basing themselves in civilian buildings in 19 towns and villages in the regions. Amnesty’s Crisis Evidence Lab analysed satellite imagery to further corroborate some of these incidents.
Podoljak odbacuje optužbe.
"Today, Russia is making every effort to discredit the Armed Forces of Ukraine in the eyes of Western societies and disrupt the supply of weapons using the entire network of its agents of influence. It is a pity that an organization like Amnesty International is involved in this disinformation and propaganda campaign."
-
Zumbul2
#103547 Re: Ukrajina
Kud ćeš dalje kad se ja sad raspravljam u frizerskom salonu u sred Goražda sa glupim dvojicom bošnjaka koji su na strani rusa i kažu kako Putin spašava svijet kao što su ga spašavali od Hitlera.
Last edited by Zumbul2 on 04/08/2022 14:26, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#103549 Re: Ukrajina
Nek se Amnesty usere eto vam moj komentar.
Po tom istom pravilu mi smo 90tih trebali da napustimo Sarajevo, Mostar i Bihac jer smo se borili iz urbanih sredina....
Ukrajina se brani u svakom polju, selu, gradu itd
Zato je Ukrajina sad pocela s obaveznom evakuacijom citavog Donbasa a u ostalim gradovima slicno se desava.
Sta jedino Ukrajina treba uraditi je evakuacija civila iz lokacija gdje se ocekuju ili vode Borbe ili napadi
Po tom istom pravilu mi smo 90tih trebali da napustimo Sarajevo, Mostar i Bihac jer smo se borili iz urbanih sredina....
Ukrajina se brani u svakom polju, selu, gradu itd
Zato je Ukrajina sad pocela s obaveznom evakuacijom citavog Donbasa a u ostalim gradovima slicno se desava.
Sta jedino Ukrajina treba uraditi je evakuacija civila iz lokacija gdje se ocekuju ili vode Borbe ili napadi
-
lajkujMe
#103550 Re: Ukrajina
Svjestan sam toga, a to slobodno upisi u efekat Ruske propagande kroz nase medije.
Ne gledam tv uopste ali znam da Al Jazeera, N1 propagiraju vise Rusku propagandu.
A ne pomaze to sto nam stanovnistvo gleda Happy TV, Pink i drugi Srbijanski outleti.
Da ne govorim o novinama....
Sramota da je Ruski aparat uspio nas narod isprati u mozgove