Ukrajina

istra_hr

#103451 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

lajkujMe wrote: 03/08/2022 12:07
Sad je pitanje sta bi se politicki desilo da Rusi hape Americki satelit :-D to jest ukradu ga?
:D
mislim da je Ruski maximum krađa WC školjki i veš-mašina 8-)
Haris.ba

#103452 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 03/08/2022 12:11 Nijemci kupuju 35 F35 za 8 mlrd dolara,djes dalje, sad ce svi himarse traziti a F35 je prodajni hit u Evropi.
F35 postaje najbolji izbor za pare. Fazon je samo sto politicki prvo moras dobiti dozvolu da ga kupis.

Imaces neke zemlje koje ce dobiti modernizovani f16, a neke koje ce ici na f35. Recimo Turska kojoj ako modernizuju f16 - puna saka brade.

Ostale ce ostati na zastarjelim avionima jer sumnjam da Rusija ce imati snage da izvozi avione. Kinezi jos nisu uspjeli iskopirati ruski motor.
Imaju Francuzi sa ok ali preskupim avionom u poredjenju sa f35.
lajkujMe

#103453 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Koja perverzija

4 HIMARS u tandemu ispaljuju ukupno 24 projektila
lajkujMe

#103454 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Izgleda snimak onog voza sto je razvaljen prekjucer
lajkujMe

#103455 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Po danasnjim standardima ovo je haman citava BTG

Po danasnjim standardima :D
lajkujMe

#103456 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Da ukratko sumiram sta se trenutno desava na frontu

Nista nije slucajno pa tako nije ni slucajno sto je broj videa s Ukrajinske strane uveliko opao.
Vecina videa je bila komplilacije Artiljerijskog gadjanja.
Mislim da je to povezano s jucerasnjom tvrdnjom jednog Ruskog izvora koji je rekao da su Orci poceli koristiti novu taktiku. Salju male recon jedinice prema Ukrajinskim polozajima namjerno kao zivo meso.
Da bi isprovicirali Ukrajinsko topnistvo da zapocene s paljbom.
A Rusi cwkaju u zasjedi s Counter arty radarima, dronovima i topnistvom da djeluju.
Vjerujem da je to dalo dovoljno rezultata da se Ukrajinci pregrupisu i pokusavaju da skontaju counter takvoj taktici.
Samim tim vecina Ukrajinskog topnistva, pogotovo Haubice obicne su prestale s radom.

S druge strane fokus borbi se uveliko prebacuje iz Donbasa prema Kherson-Zaporozje liniji
Rusi su izvukli nekoliko desetina BTGova iz Istoka, ponajvise Izum, Siversk, SD pravci i prebacili snage u Kherson i Zaporozje.
Po nekim procjenama u Kherson je stiglo oko 8 do 15 BTG u Zaporozje 7-9 BTG, transfer i dalje traje...
Trenutno se predpostavlja da Rusi pripremaju ofanzivu na Krivi Rih a Ukrajinska ofanziva je u medjuvremenu ispuhala ili nikada nije ni postojala jer rezultati su mlohavi za mjesec dana pritiska.
Takodjer postoje izvjesca i grupaciji Orca uTokmaku.
Osim ako ne racunamo da je to zabrinulo Ruse dovoljno da udvostruce svoje snage u Khersonu a to ruku na srce ne ide na ruku Ukrajincima.

Primarne borbe se trenutno vode oko Visokopillije i Davidovog Broda u Khersonu.
Oko Polohy i Orkhiva u Zaporozju
Oko Bakhmut-Solder u Donbasu
I oko Avdiivke i Marinke u Donbasu
S tim da ovo zadnje se uveliko raspada, Rusi su strasne gubitke pretrpili u ova 4 dana.
Eno maloprije izvjestaj o zarobljavanju 30 i unistenju 100 Orca kod Avdiivke.

S druge strane, Karkiv je miran obe strane u pat poziciji, vode se artiljerijski dueli vecinom i Orci Granatiraju Harkiv.
Postoje izvjestaji o kretanju Ruskih snaga u pravcu Chuhuiva i da se tu vode neki okrsaji.
S druge strane medalje, najvise uspjeha na ratistu sto se tice unistavanje neprijateljske mehanizacije je definitivno 93 brigada koja je locirana kod Izuma.
U svakom smislu te rijeci, prcaju Orce u Izumu.

Regrupisanje Ruskih snaga je uskoro zavrseno dok su se odlucili da predju u defanzivu u vecini Donbasa istovremeno prelaze u ofanzivu u Kherson-Zaporozje

Sta mene brine, dok se sve ovo desava i dok se Rusi pregrupisu Ukrajinci ne mijenjaju taktiku
HIMARS udara po pozadini unistavajuci skladista municije i nafte, unistavajuce komande i kasarne, unistavajuci Grupisanje Rusa i unistavanje Vozova i kljucnih logistickih infrastrukturnih objekata.
Ali s druge strane, nikakvih vijesti da Ukrajinci dovlace nove brigade na Kherson i Zaporozje.
Ne povlace se brigade iz Istoka niti se salji nove.

To bi mogao biti problem.

Ukratko situacija trenutno po sadasnjim parametrima je slucaj Pat pozicije.
Rusi napreduju ali sicusno Ukrajini jos manje.
Ovim nacinom ratovanja moze potrajati rat godinama

Ps. Postoje glasine da sve ove silne recon timove sto Rusi salju po citvam donbasu sluze svrsi da mapiraju najjaci i najnizi otpor i da kad zavrse s tim BTG koje se nalaze u Rusiji na regrupaciji da se posalju na front tamo gdje je percepcirana najslabija odbrana UA.
zigzag

#103457 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 03/08/2022 13:08

Izgleda snimak onog voza sto je razvaljen prekjucer
Ovo je neka svadba, sa vatrometom.
Moenx

#103458 Re: Ukrajina

Post by Moenx »

Zasto ima sve manje videa i fotografija sa ratista kako bi se tada pokazala vjerna slika
lajkujMe

#103459 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Moenx wrote: 03/08/2022 14:00 Zasto ima sve manje videa i fotografija sa ratista kako bi se tada pokazala vjerna slika
Procitaj moj post iznad
Čitalac

#103460 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zanimljiv pogled iz Kijeva...direktorka Centra za borbu protiv korupcije kaže da je ovo istorijska prilika da se Ukrajina obračuna sa kriminalom u sistemu odbrane, a onda i dobije najmodernije zapadno naoružanje.
The Americans are handing over artillery to Ukraine without digital fire control systems and without the technical documentation necessary for the repair of this equipment. In practice, this means that our soldiers are pointing U.S. artillery at the target manually, instead of a digital, more accurate and efficient targeting system.
If the weapon fails, they are taken to Poland for repairs. These systems often break down, because, firstly, they are not new, and, secondly, due to the small number and lack of digital systems, the Armed Forces of Ukraine operate them very intensively.
That is, if instead of a brand new MacBook, we got an old computer without Internet access, warranty and technical documentation. We just had a quick course on how to use Word on this computer. But still, compared to the enemy's typewriters (Soviet-style artillery), these computers are extremely helpful to us.
Publicly, you can find a bunch of different explanations for why this happened. But there is a main reason that we need to work hard on – the Americans do not trust the Ukrainian authorities so much as to transfer the most modern defense technologies in full. This is a serious threat to us. Of course, Russia understands this well and will systematically hit this weak link.
https://www.pravda.com.ua/articles/2022/08/3/7361598/
Zumbul2

#103461 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Znam da je Geopolitika karina od portala, proruska je, neću kačiti link, ali pišu da su iranski dronovi već kod rusa ali i piloti i tehničari na obuci za Su 35. Pozivaju se i na OSINT. U prilog tome ide i twiter koji sam skoro kačio gdje je prikazano djelovanje suicid drona, doduše promašaj, i nije bilo jasno dali je bjeloruski ili iranski.
Tako isto znam da imaju Su 35-tice proizvedene za Egipat čini mi se 14 komada, ali je odustao od transfera pod pritiskom Amerike. Šta je istina znaće se uskoro
Da dopunim, možda je i ovo kompenzacija za dronove, nagađamo.. Vijest je forumska prenesena sa Interfaxa...

MOSCOW. Aug 3 (Interfax) - An Iranian Earth remote sensing satellite will be launched from the Baikonur Cosmodrome on Tuesday, August 9, the Russia State Space Corporation Roscosmos said.

"The Soyuz-2.1b launch vehicle equipped with a Fregat upper stage is scheduled to take off from the Baikonur Cosmodrome to place the Qaem Earth remote sensing satellite into orbit for the Islamic Republic of Iran," Roscosmos said.

"Along with it, the Russian CubeSX-HSE-2, "Monitor-1", UTMN, CYCLOPS, Siren, "KAI-1", "Kuzbas-300", Skoltech-B1, Skoltech-B2, Polytech Universe-1, Polytech Universe-2, Vizard, "Geoscan-Edelweiss", MIET-AIS, ISOI, and ReshUCube small satellites will also be put into orbit," the corporation said.

The Iranian satellite has been developed and built by Roscosmos enterprises, it said.
Zumbul2

#103462 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Šreder kaže da Moskva želi razgovarati o rješenju konflikta, znamo mi to i sami i bez Šredera... Ali...

https://www.aljazeera.com/tag/ukraine-russia-crisis/
CrveniKuk

#103463 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Zumbul2 wrote: 03/08/2022 14:52 Šreder kaže da Moskva želi razgovarati o rješenju konflikta, znamo mi to i sami i bez Šredera... Ali...

https://www.aljazeera.com/tag/ukraine-russia-crisis/
Šreder....jedan od likova koji su Njemačku prodali Rusiji. Sta od njega možeš očekivati,osim da nastavi prodaju,ne samo svoje zemlje nego i interese Ukrajine i Boga pitaj još čije sve ne interese.
zigzag

#103464 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Šta kaže, dogovor o prekidu vatre...

Može samo dogovor o povlačenju rusa iz Ukrajine.
Piaty

#103465 Re: Ukrajina

Post by Piaty »

BiBi911 wrote: 03/08/2022 12:14
lajkujMe wrote: 03/08/2022 08:42 Isjecak iz oslobadjanja Pavlovke kod Vuhledara prije 2-3 sedmice

I mi na airsoftu hodamo pravilnije.. nedaj bože da ih je ko vidio. 20vojnika u 3m polako se kreće...

Valjda ce ovo kakav nadređeni vidjet, pa ih malo naružit, Da se razmaknu
A ne kreću se ni u klinu obzirom na nezaklonjen teren. Tek kasnije ulaze lagano u neku sumu.

Minobacač 60 i sjebo si ove ljude ali eto. Ipak je ovo rat moj jarane.
sumirprimus

#103466 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Uh bubcina dragulj na terenu, ma nije najbolje tek dolazi jelte✌️🌻
lajkujMe

#103467 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe

#103468 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Honda Rajvosa

#103469 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

lajkujMe wrote: 03/08/2022 15:19

Ovo je totalna ludost ako misle sada napasti kherson....ojacane jedinice ruske vojske... ono sto mi pada na pamet jeste rusenje mosta u kahovci, totalno unistenje ostalih mostova, i onda napad.... mozda bi tako i uspjelo. pitanje je koliko ove partizanije ima u gradu=100 ljudi? 50? 500 ? 1000? ako ih ima dovoljno u gradu, i ako krece napad izvana, i oni se aktiviraju iznutra, to moze ozbiljne probleme napraviti rusima. Nesto vise mislim da je ovo navlacanje rusa, a da ce negdje drugo biti napad. ko jos normalan kaze protivniku gdje ce ga napasti?

opet onaj beric spominje pesci, da je pod ruskom kontrolom (malo je bio kontradiktoran, pa se moze desiti da je djelimicno pod kontrolom). Zanimljivo je da je jucer objavio video o stanju na frontu 2.8, mislim da su mu tada drugovi povaljani oko avdevke?kratko je konstatovao da ima poginulih i ranjenih puno, ali to je rat,.... i da, po njegovom unisteno je jos 2 himarsa :D !
lajkujMe

#103470 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pisky nije pod kontrolom Rusa, jeste kamenolom koji je odmah do Pisky.

I ja mislim da je ovo nekakvo navlacenje nikakvih naznaka za bilo kakvu ofanzivu na Kherson.

U Avdiici samo jucer 100 mrtvih Orca i 30 zarobljenih
lajkujMe

#103471 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus

#103472 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#103473 Re: Ukrajina

Post by pici »

lajkujMe wrote: 03/08/2022 15:56
Ipak se oko Iziuma valja. :thumbup: Samo gurajte da se orci istjeraju iz tog grada da bi Donbas prodisao od rusa s ledja.
lajkujMe

#103474 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Moja teorija je da se radi o Kamianki
lajkujMe

#103475 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sviathirsk oslobodjen Izum reon

Image

Kostyantyivka Zaporozje oslobodjeno, ovime Polohy ima 2 crte odbrane

Ovako:

Image