Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Titan9

#901 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:51, edited 1 time in total.
Titan9

#902 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Entropio wrote: 03/08/2022 12:14Daj.
rado, samo se malo strpi .....hvala
Titan9

#903 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Entropio wrote: 03/08/2022 12:14Daj.
Sta bi dao da si na mom mjestu

https://www.youtube.com/watch?v=UyYYeZFBXCE
Titan9

#904 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Titan9

#905 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Ne spavaj mala moja muzika dok svira

https://www.youtube.com/watch?v=pmCxLgLEkaI
Titan9

#906 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Titan9

#907 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

pljuni i zapjevaj moja jugoslavijo

https://youtu.be/sFpMqPjzL7Y
Titan9

#909 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

hajmo u planine jer tamo nema zime

https://www.youtube.com/watch?v=C0dm-s4HJwE
Titan9

#910 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Titan9

#911 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

izgledala je malo cudno u kaputu zutom krojenom bez veze

https://www.youtube.com/watch?v=GUpGRXT18R8
Titan9

#912 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

ne dese se takve stvari pravom muskarcu

https://www.youtube.com/watch?v=VVP3g1-Wq_0
Titan9

#913 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

dulekrele

#914 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dulekrele »

Nikad cuo za ovo bijelo dugme...de stavi zivota ti jos koji link.
Titan9

#915 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

...
Last edited by Titan9 on 03/08/2022 14:56, edited 1 time in total.
broj dva

#916 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by broj dva »

Titan9 wrote: 03/08/2022 12:14 Malo sam prelistao ovu temu koja ima malo stranica a jako je zanimljiva. Po mom dubokom ubjedjenju SFRJ je bila treca Pop Rock sila ove nase planete Zemlje. USA , Engleska SFR Jugoslavija. Broj 3 smo bili . Definitivno. Najbolje grupe SFRJ se skoro i ne spominju i na ovoj temi . Ne znam zasto? Ako je neko mlad to ne bi trebao biti razlog.Dakle u pitanju je nesto drugo.
Na pitanje sta je najbolje i ko je najbolji je nemoguce odgovoriti. Zavisi koga pitas. Nekom Bijelo Dugme a nekom EKV. Nekom Pink Floyd a nekom The Who. Degusitibus non est disputandum. Ukusi su razliciti i o tome se ne raspravlja. Jedan forumas pak, pod rubrokom Makednija hladno i nonslantno kaze ,, tamo nema nista ,, Rece to ljudina i osta ziv. A iz Makedonije dolazi jedna od najboljih grupa svijeta . Leb i Sol.
Moja lista :
Najbolja i najkvalitenija i sve jednostavno naj naj , po svim parametrima naj grupa SFR Jugoslavije je njeno Bozanstvo i njeno Visocanstvo , njegova Svetost i Svjetlost njihova ekselencija i esencija moderne muzike istocno od Greenwich -a je VIS Indexi, Sarajevo.Oni su najbolji. Najveca grupa bivse Yu je Bijelo Dugme. Najveci i najbolji su 2 razlicite stvari. Pored toga sto su Indexi najbolji takodje treba reci da je njihova kompzicija ,, Plima ,, najbolja pjesma ikada kakda govorimo o zabavnoj pop rock muzici . Plima najvece remek djelo Yu muzicke scene .
Zatim: krenucemo od srbije prema jugu pa smotati prema sjeveru
-Korni grupa
-Grupa Yu
-SMAK
-Galija
-Leb i Sol
-COD
-TIME
-Parni Valjak
-Azra
-Drugi Nacin
-Atomsko Skloniste
-Buldozer
Pretjera ga i ti, treća pop-rock sila po čemu ? Recimo Njemačka sa kraut rock scenom, Einsrureznde Neubauten, Nina Hagen, metal scena, Kraftwerk...
Irski U2 je prodao više nego svi bendovi koje si izlistao i mada ih ne volim ne možeš ih porediti sa našim bendovima. By the way uz Irske su i The Cranberries, Thin Lizzy..
Šta sa Kanadom, Rush, Neil Young, Arcade Fire, Alanis Morisett..
Nije da nismo imali dobre bendove, jesmo. Ali malo realnosti ne škodi..
Titan9

#917 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

broj dva wrote: 03/08/2022 12:45
Titan9 wrote: 03/08/2022 12:14 Malo sam prelistao ovu temu koja ima malo stranica a jako je zanimljiva. Po mom dubokom ubjedjenju SFRJ je bila treca Pop Rock sila ove nase planete Zemlje. USA , Engleska SFR Jugoslavija. Broj 3 smo bili . Definitivno. Najbolje grupe SFRJ se skoro i ne spominju i na ovoj temi . Ne znam zasto? Ako je neko mlad to ne bi trebao biti razlog.Dakle u pitanju je nesto drugo.
Na pitanje sta je najbolje i ko je najbolji je nemoguce odgovoriti. Zavisi koga pitas. Nekom Bijelo Dugme a nekom EKV. Nekom Pink Floyd a nekom The Who. Degusitibus non est disputandum. Ukusi su razliciti i o tome se ne raspravlja. Jedan forumas pak, pod rubrokom Makednija hladno i nonslantno kaze ,, tamo nema nista ,, Rece to ljudina i osta ziv. A iz Makedonije dolazi jedna od najboljih grupa svijeta . Leb i Sol.
Moja lista :
Najbolja i najkvalitenija i sve jednostavno naj naj , po svim parametrima naj grupa SFR Jugoslavije je njeno Bozanstvo i njeno Visocanstvo , njegova Svetost i Svjetlost njihova ekselencija i esencija moderne muzike istocno od Greenwich -a je VIS Indexi, Sarajevo.Oni su najbolji. Najveca grupa bivse Yu je Bijelo Dugme. Najveci i najbolji su 2 razlicite stvari. Pored toga sto su Indexi najbolji takodje treba reci da je njihova kompzicija ,, Plima ,, najbolja pjesma ikada kakda govorimo o zabavnoj pop rock muzici . Plima najvece remek djelo Yu muzicke scene .
-Korni grupa
-Grupa Yu
-SMAK
-Galija
-Leb i Sol
-COD
-TIME
-Parni Valjak
-Azra
-Drugi Nacin
-Atomsko Skloniste
-Buldozer
Pretjera ga i ti, treća pop-rock sila po čemu ? Recimo Njemačka sa kraut rock scenom, Einsrureznde Neubauten, Nina Hagen, metal scena, Kraftwerk...
Irski U2 je prodao više nego svi bendovi koje si izlistao i mada ih ne volim ne možeš ih porediti sa našim bendovima. By the way uz Irske su i The Cranberries, Thin Lizzy..
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:52, edited 2 times in total.
Titan9

#918 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Moja lista :
-Korni grupa
-Grupa Yu
-SMAK
-Galija
-Leb i Sol
-COD
-TIME
-Parni Valjak
-Azra
-Drugi Nacin
-Atomsko Skloniste
-Buldozer
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:53, edited 1 time in total.
Ommadawn

#919 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Prestao sam čitati kod “treća velesila u pop/rock muzici na ovoj planeti”.
radostan dan

#920 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Čitav život sam želio biti kao kolega sa početka stranice ove teme - jasan, precizan, isključiv, bez dileme/dilema... Ka nožem, presječeš i to je to - ovi su najbolji, ovi su najveći, najbolje prži gitaru taj, najbolji ritam ima taj i taj... Producentski, najbolji album je ovaj...
Al nisam, vazda me jebala metafizika i neke unutrašnje dileme i trenutna raspoloženja, pa mi se dešavalo, sukladno tome, da mi točak i boček u ponedeljak jednog maja budu u top dva, da bi u julsku sredu ispali i iz top 5.
Ništa bolji nisam bio ni u domeni sporta, glume, književnosti...

Elem... ja o osjećanjima i doživljajima, a trebali o faktima.
A fakti kažu da je Nervozni poštar imao bolji ritam i čistiji zvuk nego pola ex yu roCk scene.
I da je Mađarska imala jaku rok scenu o kojoj se malo zna...

Edit : Mile Bas je bolje drndao tamburu i više izvlačio od orkestra u studiju od Pečara, Redžića, Aleksića, Langera kao basista, te od Mekkoja, Bregovića, Došena i ostalih, kao producent.

Edit2 : Imam sad posla, dostupan za pljuvanje od 17.00 do 19.30.
billy organ

#921 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by billy organ »

Titan9 wrote: 03/08/2022 13:19

osim usa i engleske jedino Australija ima sanse da se poredi s nama ....jer imaju Bee Gees , INXS itd ali opet tesko . Yugovina je bila treca, ne sila , nego velesila svijeta kada je u pitanju ono sto zovemo pop rock. Nisi ni svjestan kolika smo bili sila u umjetnosti i sportu ....muzika,pjevanje, instrumenti a narocito gitara ......pa klavir ( Ivo Pogorelic ) violina , balet, gluma , film , teatar , knjizevnost, slikarstvo, kiparstvo, poezija, fudbal, kosarka,boks, vaterpolo, rukomet, plivanje ....a bilo nas je samo 22 miliona . bili smo jaci u svemu pobrojanom od cijelre Evrope koja je 500 miliona ljudi. u kosarci je samo grad Split 1990 te mogao pobijediti Englesku, Njemacku, Svicarsku, Svedsku, norvesku ...skupa . jedan grad sa 250 000 ljudio je mogao natrpati kos do vrha ekipi sastavljenoj od 10 evropskih drzava. tolika smo sila bili. bez pretjerivanja . realno
Ne treba ni potcijenjivati, imala je Jugoslavija jaku scenu ali ne treba ni pretjerivati. Mi bili najbolji bili u svemu, sportu, filmu, muzici, sportske velesile, svi strepili i bojali se Jugoslavije, mi bili najjaci u cijeloj evropi - de odvadi malo.
Ommadawn

#922 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Daleko od toga da treba potcijenjivati bivšu SFRJ scenu po pitanju pop/rocka ali pretjerati pa reći da smo bili treća velesila - ljudi, zakopajte mitove, djeca će nam se smijati.

Gdje je njemačka scena, gdje je holandska scena, gdje je mađarska, pa ni rumunska nije za potcijeniti (TM Progres - ko nije čuo, neka posluša), pa Talijani, Francuzi, Španci, Portugalci…
A tek da ne spominjem tursku Anadol-rock scenu…
billy organ

#923 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by billy organ »

Jebo Pacina mi smo imali Pavla Vujisica.
Altsa

#924 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Altsa »

Titan9 wrote: 03/08/2022 14:13
Ommadawn wrote: 03/08/2022 13:38 Prestao sam čitati kod “treća velesila u pop/rock muzici na ovoj planeti”.
zaboravio sam da sam napisati da iza toga broja 3 stoji 20 praznih mjesta pa onda dodje Australija.
ps
daj svoju listu i imena pjevaca i grupa za mjesto broj 3 kada si tako duhovit.
pps
da si nastavio citati mogao si danas nesto i nauciti.ali tebe to i ne zanima niti si ti muzicki obrazovan covjek.
Sa ovim bezobraznim stavom neces daleko dogurati. Argumenti da ali bezobrazluk ne prolazi.
Last edited by Altsa on 03/08/2022 14:22, edited 1 time in total.
Dr Kova

#925 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Dr Kova »

radostan dan wrote: 03/08/2022 13:56 Čitav život sam želio biti kao kolega sa početka stranice ove teme - jasan, precizan, isključiv, bez dileme/dilema... Ka nožem, presječeš i to je to - ovi su najbolji, ovi su najveći, najbolje prži gitaru taj, najbolji ritam ima taj i taj... Producentski, najbolji album je ovaj...
Al nisam, vazda me jebala metafizika i neke unutrašnje dileme i trenutna raspoloženja, pa mi se dešavalo, sukladno tome, da mi točak i boček u ponedeljak jednog maja budu u top dva, da bi u julsku sredu ispali i iz top 5.
Ništa bolji nisam bio ni u domeni sporta, glume, književnosti...

Elem... ja o osjećanjima i doživljajima, a trebali o faktima.
A fakti kažu da je Nervozni poštar imao bolji ritam i čistiji zvuk nego pola ex yu roCk scene.
I da je Mađarska imala jaku rok scenu o kojoj se malo zna...

Edit : Mile Bas je bolje drndao tamburu i više izvlačio od orkestra u studiju od Pečara, Redžića, Aleksića, Langera kao basista, te od Mekkoja, Bregovića, Došena i ostalih, kao producent.

Edit2 : Imam sad posla, dostupan za pljuvanje od 17.00 do 19.30.
Kakav si ti kralj :thumbup:
Post Reply