Ukrajina

drug_profi

#103351 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A evo interesantan video kako radi minobacako odjeljenje.
Na licu mjesta operator dronom osmatra pogotke i daje korekciju.

drug_profi

#103352 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A evo konacno neko odlucio da vrati teritorije koje su Ruski proksiji okupirali.

zilog

#103353 Re: Ukrajina

Post by zilog »

drug_profi wrote: 02/08/2022 00:42 Ovako Rusi salju jedinice na najudaljeniji kraj bojista, i kad im sjebes mostove, niti ce imati opskrbu, niti se mogu lako povuci.
Iskoristice do Ukrajina do maksimuma.
Ovo je kljucna bitka za Ukrajinu.
Juce sam pisao o ovome. Trebaju Ukrajinci na ovo ratiste, isprasiti barem 1000 HIMARS raketa. Po 100 na mostove (sa 30-40 onesposobiti, a ostatkom udarati na svakih 1-3 sata). 500 po skladistima, koncentracijama Rusa i oklopu.
emirolini

#103354 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Nevjerovatan downgrade Rusistickih botova, ovi se ni ne trude vise

Stare placali u rubljama pa odustali
emirolini

#103355 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Kvalitet novih BGTova koje su Rusisti doveli je los ili nikakav, tako da vjerujem da je ovo savrsena peilika za Ukrajince da ih iskljuce skroz iz upotrebe
Zumbul2

#103356 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

emirolini wrote: 02/08/2022 06:45

Kvalitet novih BGTova koje su Rusisti doveli je los ili nikakav, tako da vjerujem da je ovo savrsena peilika za Ukrajince da ih iskljuce skroz iz upotrebe
Mene je više strah njihove artiljerije a ne pješadije.. Artiljerija radi glavni posao
lajkujMe

#103357 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zbog dometa njihove artiljerije ista mora preci ja drugu stranu Dnjepra u vecini slucajeva.
A artiljerija je gladns bude li most kod Kahovke dodatno unisten Rusi nece moci izvrsiti snabdjevanje koje im treba
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#103358 Re: Ukrajina

Post by pici »

30 BTG je sve sto rusi su dovukli sa istoka i iz rezervi.Oholost kipti iz kremlja, ponizavanje i potcjenjivanje Ukrajinaca je ustaljena ruska nacisticka propaganda.Da su rusi toliko nadmocni koliko su oholi, davno bi se ruska trobojka vijorila nad kijevom, odesom, harkivom itd.
Rusi za ofanzivu prema Mikolajevu i Krivom Rigu trebaju ne 30 BTG vec 30 divizija.Kako misle drzati podrucija koja osvoje i cime.U donbasu muku muce, oko Iziuma su imali duplo vise BTG i ukopali se.Nevjerovatna šarada druge svecke armije.Nidze avijacije, nidze brodova, nidze super raketa itd itd.Nevjerovatno koja propast ruske armije ako se jos moze nazvati tako.
Tyke

#103359 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

drug_profi wrote: 02/08/2022 00:43 A evo interesantan video kako radi minobacako odjeljenje.
Na licu mjesta operator dronom osmatra pogotke i daje korekciju.

A kod nas u ratu komanda u pozadini na obliznjem brdu skrivena i prati dvogledom gdje padaju granate pa preko radio veze govori "pomjeri desno, malo nize sad ispali..." :D

Nego, kako rusi salju topovsko meso tek tako, i to sve onu buraniju sirotinjsku, sve sam vise ubijedjen da im je za cilj rasterecenje penzionog fonda, a ne osvajanje Ukrajine. :lol:
GAU8

#103360 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

pici wrote: 02/08/2022 08:40 30 BTG je sve sto rusi su dovukli sa istoka i iz rezervi.Oholost kipti iz kremlja, ponizavanje i potcjenjivanje Ukrajinaca je ustaljena ruska nacisticka propaganda.Da su rusi toliko nadmocni koliko su oholi, davno bi se ruska trobojka vijorila nad kijevom, odesom, harkivom itd.
Rusi za ofanzivu prema Mikolajevu i Krivom Rigu trebaju ne 30 BTG vec 30 divizija.Kako misle drzati podrucija koja osvoje i cime.U donbasu muku muce, oko Iziuma su imali duplo vise BTG i ukopali se.Nevjerovatna šarada druge svecke armije.Nidze avijacije, nidze brodova, nidze super raketa itd itd.Nevjerovatno koja propast ruske armije ako se jos moze nazvati tako.
Zaboravljas da je to ipak "specijalna vojna operacija". Nije klasicni rat u pitanju.
Inace pokazali bi oni njima :D
lajkujMe

#103361 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mali update s fronte iako vijesti haman da nema zadnjih par dana vlada totalna tisina kao da nema rata.

Prvo Karanana tvrdi da je Soledar pred padom ne znam odkud mu to, Rusi nisu ni usli u predgradja, nesto manevrisu na poljima sjeverno od istoga ali tu su curke spremne da budu lovljene.

Izum nikakvih info (postoji mala mogucnost da se vode neke borbe oko Kamianke ili granatiranje)

Harkiv Rusi se spremaju opet za nekakvu kontra ofanzivu ali ne sa sjevera nego juzno od Izuma prema Chunivu, Ukrajinci miniraju prilaze.

Kherson nikakvih posebnih vijesti sem da najvise uspjeha Ukrajinci imaju iz pravca Krivog Riha.
Tu su uspjeli osloboditi Visokopilliu, a Arkanhelske je u poluokruzenju mapa

Image

Skoro su odsjekli Ruse u Arkanhelske a napreduju i prema Ljubimivki i Kreshenivki.

Ako to uspiju izvesti i pored pojacanja od dodatnih 15 BTG onda ce nova Ruska linija odbrame biti linija Starosillia-Ukrainka-Havrylivka

A ove BTG sto su dosle, sasvim iskreno mislim da je generalstab pikao na to i dopustio to.
Nema logike iako su imali odlicne obavjestajne podatke i nadzor nad Novom Kahovkom da jednostavno puste kolone da prodju.
Kahovka most kao da je namjerno ostavljen da moze preci teza tehnika preko njega.

Ako ga danas roknu (a mozda sinoc? Bilo neko rokanje u Kahovki) sav oklop je zarobljen preko Dnjepra.
Logistika bi se morala voditi preko barzi (ne moze pontun) a samim tim dobio si Choke pointove uz vatrenu podrsku Ukrajinci mogu uveliko ometati logistiku Rusa do mjere da im tehnika postaje neupotrebljiva.
Ogromne kolicine nafte i municije su potrebne za Rusku vojsku
Pogotovo za 30btg (kakvi god da su).

Procjene o kapacitetu barzi i prevoza govore da u najboljim uvjetima bez problema povezano za transport mogu tek oko 50% potrebnog snabdjevanja vrsiti. To je pod uslovom da Ukrajina ne gadja barze i da se ne dese nesrece kvarovi ili kasnjenja.

Mislim da su Rusi upali u klopku zestoku ali preuranjeno je za reci, vrijeme ce pokazati ko je bolje pripremio taktiku u Khersonu.
lajkujMe

#103362 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zaporozje update, bilo mi nesto cudno neki dan i sad sam siguran.

Polohy vode se borbe na obodima grada, Rusi su izvukli iz Vaselivke snage i poslale u Polohy da ga odbrane sto im ne ide od ruku.

Mapa

Image

Plavi krug je lokacija Ukrajinske zasjede nad Rusima u Polohy od neki dan. I dalje nejasno jel u pitanju SOF pozadinski napad ili su Rusi izgubili kontrolu nad terenom sjeverno od Polohy kod Chumatske.
apsidejzi

#103363 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 02/08/2022 08:57 Mali update s fronte iako vijesti haman da nema zadnjih par dana vlada totalna tisina kao da nema rata.
Kad bacas 1000 granata svaki sat vremena, nakon 5 mjeseci istrosis cijevi na svojim topovima. Sad ide generalni remont istih a u medjuvremenu pauza.
Zumbul2

#103364 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Zanimljivo, stavljaju radarske reflektore i na antonovski most, mislim pored njega da zbune Himars.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/r ... in-ukraine
lajkujMe

#103365 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zanimljiva je situacija u Donbasu.

Postoje 3 pravca napada

Bakhmut-Soledar koji je Wagnerov teren zajedno s Checenima

Avdiivka koju napada Sparta Bataljon (DNR)

Marinka Somalija bataljon (DNR)

Sve tri lokacije su utvrde koje se grade od 2014 s tim da jw Bakhmut i Soledar ni blizu kao Avdiivka i Marinka.

Odustali Rusi od okruzivanje sa sjevera i sad im preostaje samo jedno.
Frontalni napadi na utvrde Sparta i Somalija ce biti izbrisani s zemlje ako nastave ovako nema sanse da uzmu ta dva grada.

A ni sjevernije kod Bakhmuta ne ide brzo ili lagano gubitci Rusa su veliki za svako selo moraju da se bore i gube ljudstvo i tehniku.

A sad pitanje gdje je Ruska pjesadija? Eno ih u Khersonu zgrebali sta im je ostalo od ofanzivnih snaga i poslali u Kherson i Zaporozje.

Ostatak Ruskih brigada je u Rusiji na regrupisanju.
Uzasni gubitci i tehnici su doveli te brigade ispod 50% snage.
Dopuna ce biti pomocu dobrovoljaca iz Rusije koji nemaju nesto posebno vojne obuke....
Sad zasad target je bio da skupe bar 15.000 dobrovoljaca uspjeli su samo 5.500 da skupe drugim rijecima te brigade ce biti vracene u borbu bez potencijala

Britanske i Americke obavjestajne govore da su Rusi izgubili preko 75.000 vojnika KIA i WIA od pocetne snage u februaru od 200.000 boraca. Taj broj je vjerovatno veci za 30% od procjene.
Rusi nemaju vise od 200.000 boraca cisto da znate ovo sto sad rade je dovode amatere.

To 40% Ruske vojske koja je zbrisana s lica zemlje kolaps je neizbjeziv.

Kako vrijeme odmice broj napada je sve manji velicina napada sve manja i apetiti politicki se polako resetuju na realno stanje sa terena.

Velikih napada vise necemo vidjeti bar od Rusa, hoce se navidjeti ovih malih lokalnih kao sto gledamo od pada Lyschanska.

Mislim da je i Ruska komanda svjesna toga i da je politicko-Vojni plan jednostavan pokusati jos sta uzeti i cuvati osvojeno i raditi na primirju da im se dozvoli 2-3 godine obnovu ljudstva i materijala za nastavak rata.

Kao sto rece kolega iznad, oprema vojna pogotovo Topovi moraju na remont i zamjene cijevi.
Tenkovi i oklopi moraju na remonte.

Kao sto rekose Britanci, uskoro Rusi su ispuhali vojno ne mogu vise i ovo je maksimalan domet sto mogu u sadasnjim uvjetima.

Sta je sad krucijalno je da Ukrajina ne dopusti i ne pristane na bilo kakva primirja, moraju nastaviti erodirati Rusku vojsku svaki dan malo pomalo dok ne ostane ljustura vojske.
Ne smije se dopustiti odmor i regupisanje Rusa
Last edited by lajkujMe on 02/08/2022 10:51, edited 1 time in total.
Zumbul2

#103366 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

apsidejzi wrote: 02/08/2022 10:29
lajkujMe wrote: 02/08/2022 08:57 Mali update s fronte iako vijesti haman da nema zadnjih par dana vlada totalna tisina kao da nema rata.
Kad bacas 1000 granata svaki sat vremena, nakon 5 mjeseci istrosis cijevi na svojim topovima. Sad ide generalni remont istih a u medjuvremenu pauza.
Istrošenu cijev možeš samo zamijeniti da uvrneš novu. Kao i kod puške. Nema remonta starih cijevi jer dolazi do zamora materijala, proširena cijev ostaje proširena, nema tu lijeka. Mašinci to bolje znaju objasniti.
sarajevoxxxx

#103367 Re: Ukrajina

Post by sarajevoxxxx »

Bravo Danilo Mandić :thumbup: nešto malo stariji video, ali čovjek jako lijepo objasnio:

"Poznati silovatelj iz sela, 22 godine siluje:

Čečeniju, Grozni, Južna Osetija, Afkazija, Gruzija. Pa je ubijao novinare i u svojoj državi i u tuđim državama bojnim otrovima.

Silovao je Siriju, Homs. Halep ili Alepo je sravnio sa zemljom, a kulminacija je bila kada je silovao Idlib i stvorio stotine hiljada izbjeglica minimum a bliže milion ako ćemo pošteno i desetine hiljada mrtvih.

I sada taj lik siluje ženu pred vama.

I Imamo dvije tendencije, za koje bih ja volio da ih promijenimo, da smo zdravije društvo, prva je mi smo neutralni, ja se ne miješam u to. Ne znamo ko je tu agresor a ko je žrtva:

Možda je silovatelj žrtva.

Ona je njega provocirala.

Nosila je kratku suknju. Boje lila.

Sa obelježjima Azovstala i sa svastikom.

Pa je on nju morao da siluje pa sam ja neutralan.

Pa je ona imala dečka koji se zvao NATO pa je on nju morao da siluje."

Itd itd

Još jednom bravo Danilo :thumbup:

https://fb.watch/eECdid1h9R/
lajkujMe

#103368 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Arestetovich (uzmite ga s velikom dozom skeptike lik ko onaj Canadian Volonter vecinom laze al nekad i pogodi)

Citizens should not worry, 🇷🇺 forces are not battle-ready - inflated personnel, many missing, low morale and bad equipment.

🇷🇺 objective is to prepare until 6th of August, but offensive could be delayed. Expecting 🇷🇺 to advance in 2 opposing directions, and get stopped.
It would be more complicated, if 🇷🇺 would choose not to attack, and only defend.

🇺🇦 has enough forces to stop 🇷🇺. Enough weapons to stop 🇷🇺 offensive, and create conditions for 🇺🇦 offensive. Yesterday 🇷🇺 train with 40 carts was destroyed.
🇺🇦 has specific intent, the more 🇷🇺 arrives there, the better.

Missiles:

🇺🇸 4 more M142 HIMARS, 🇩🇪 MARS II MLRS.
🇺🇸 next aid package contains of missiles and artillery ammo.
🇺🇦 has obtained anti-radar missiles for aircraft.
🇺🇸 ATACMS missiles with range of 300km promised

Boldirano mi je zanimljivo, kakve projektile? Stare sovjetske ili nesto bolje?
lajkujMe

#103369 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sjecate se pocetka rata kad je jedan Ukrajinski tenk zapoceo dejstva protiv Ruske kolone pogodivsi minimalno 2 oklopa?

Posada Ukrajinskog tenka je prezivjela i izvukla se iz dejstava.
Ja sam mislio da su van kamere bili na kraju unisteni jer ipak je koliko ovo 10 vs 1
lajkujMe

#103370 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sranje

Pisky je pao

Image
Honda Rajvosa

#103371 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Za Piski sam ja jucer napisao. Cetnik Beric je rekao to prije 3 dana da je Pisky pao i da su se ukrajinci povukli odatle....

Obzirom da su rusi dovukli 30 BTG u Khersonsku oblast, zanima me koliko ce ovih biti unisteno u nekom periodu....obzirom da su mostovi unisteni i osteceni, mislim da bi se ovi mogli provesti kao i njihovi drugovi oko kijeva.... da ne bude masovna bjezanija i veliko unistavanje BTG. Postavlja se pitanje ovih 30 BTG da li su u fulu, ili popunjeni sa 30 % kapaciteta
lajkujMe

#103372 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ni jedna od tih BTG nije u punoj snazi

Inace Azeri...
Azerbejdžan je isporučio Ukrajini avionske bombe QFAB-250 LG za jurišne avione SU-25 Ratnog vazduhoplovstva. Ove bombe ispunjavaju NATO standarde i proizvode se u Azerbejdžanu. Bombe sa laserskim navođenjem mogu pogoditi metu na udaljenosti od 12 km. Kremlj je bijesan

Ne mogu da nadjem na netu karakteristike njihove verzije.
madner

#103373 Re: Ukrajina

Post by madner »

Optimizam na nivou.

Rusija od 140 miliona ne moze podnjeti gubitke, motaj kablove.
lajkujMe

#103374 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 02/08/2022 11:38 Optimizam na nivou.

Rusija od 140 miliona ne moze podnjeti gubitke, motaj kablove.
Rusija od 140 mil koja nije proglasila mobilizaciju i zavisi od dobrovoljaca da idu ginu za par stotina dolara.
lajkujMe

#103375 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace preporuke za stanje Ruske ekonomije

Indija i Kina napunili skladista i da hoce jos Ruske nafte nemaju gdje.

Sad sljedi pad potraznje nafte, pad cijena a Rusi zbog jake Rublje moraju davati veoma jak popust na svoju naftu.
Ocekujem dramatican pad cijena nafte narednih par sedmica.

Izvoz koji zavisi iskljucivo od izvoza Nafte i derivata ce sad da krahira.
Drzava nece imati novca da finansira drzavu i obaveze
Post Reply