Ukrajina

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#103276 Re: Ukrajina

Post by mk ultra »

nije je lako pobijediti ali ovoliko srljanje nema ni u igricama

vjerujem da su previše lupali WOT i CS
Honda Rajvosa

#103277 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Mislim da svi mi zelimo brz uspjeh UA armije. ali nazalost vidimo u Khersonu da to ide nekako sporo. Mozda je i taktika da pomisle da ce vise udariti dole, a da je primarni napad zaporozje gdje bi prepolovili ruske jedinice - jedni na sjevero istoku, druge na jugu (krim i kherson) i onda cistiti i ici linijom prema melitopolju i mariupolju i odozdo prema jugu). Svi smo se mi nadali da ce uci u Kherson u roku od par dana, ali nazalost to nije tako. Kako je neko napisao, mozda je i cilj da se iscrpe rusi dole sa vecim unistavanjem jedinica (rusenje mostova, stvaranje lijevaka koji se povremeno kada se nakupi tehnike i ljudi unistavaju itd.) mozda ih zele prisiliti na povlacanje sa jednog dijela. Ukrajinci su njima u Khersonu poprilicno prisli gradu, cak jedan dio i obale ociscen. ostao je samo most u novoj kahovki, dok su ostali unisteni ili ti ga osteceni.
zilog

#103278 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Ako su Ukrajinci dobili 2000 M30/31 raketa za HIMARS, 1000 treba potrositi na ovaj mostobran na desnoj obali Dnjepra (ukljucujuci mostove).
To im je mac nad glavom i ekstremna prijetnja, pogotovo ako bi se nekada desilo primirje, koje bi Rusima omogucilo strateski predah i pripremu novog prodora prema zapadu.
jarobot

#103279 Re: Ukrajina

Post by jarobot »

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#103280 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

jarobot wrote: 01/08/2022 09:55 Image
Interesantna poveznica kad se sjetimo koliko su onda US dali naoružanja Jugoslaviji u tom periodu, jedan od faktora da odbije Sovjete.
Honda Rajvosa

#103281 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Ponekad pogledam smrada berica, potvrdio je da su streljani britanci tj stranci, sada sude vodjaka Azova (vjerovatno) i oni ce biti streljani. Takodjer je rekao da su se ukrajinci ppovukli iz Peskija.
Gandalf

#103282 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Honda Rajvosa wrote: 01/08/2022 09:52 Mislim da svi mi zelimo brz uspjeh UA armije. ali nazalost vidimo u Khersonu da to ide nekako sporo. Mozda je i taktika da pomisle da ce vise udariti dole, a da je primarni napad zaporozje gdje bi prepolovili ruske jedinice - jedni na sjevero istoku, druge na jugu (krim i kherson) i onda cistiti i ici linijom prema melitopolju i mariupolju i odozdo prema jugu). Svi smo se mi nadali da ce uci u Kherson u roku od par dana, ali nazalost to nije tako. Kako je neko napisao, mozda je i cilj da se iscrpe rusi dole sa vecim unistavanjem jedinica (rusenje mostova, stvaranje lijevaka koji se povremeno kada se nakupi tehnike i ljudi unistavaju itd.) mozda ih zele prisiliti na povlacanje sa jednog dijela. Ukrajinci su njima u Khersonu poprilicno prisli gradu, cak jedan dio i obale ociscen. ostao je samo most u novoj kahovki, dok su ostali unisteni ili ti ga osteceni.
istog sam mišljenja, Zaporožje im je prioritet, Herson sekundarni cilj
Zumbul2

#103283 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Gandalf wrote: 01/08/2022 10:29
Honda Rajvosa wrote: 01/08/2022 09:52 Mislim da svi mi zelimo brz uspjeh UA armije. ali nazalost vidimo u Khersonu da to ide nekako sporo. Mozda je i taktika da pomisle da ce vise udariti dole, a da je primarni napad zaporozje gdje bi prepolovili ruske jedinice - jedni na sjevero istoku, druge na jugu (krim i kherson) i onda cistiti i ici linijom prema melitopolju i mariupolju i odozdo prema jugu). Svi smo se mi nadali da ce uci u Kherson u roku od par dana, ali nazalost to nije tako. Kako je neko napisao, mozda je i cilj da se iscrpe rusi dole sa vecim unistavanjem jedinica (rusenje mostova, stvaranje lijevaka koji se povremeno kada se nakupi tehnike i ljudi unistavaju itd.) mozda ih zele prisiliti na povlacanje sa jednog dijela. Ukrajinci su njima u Khersonu poprilicno prisli gradu, cak jedan dio i obale ociscen. ostao je samo most u novoj kahovki, dok su ostali unisteni ili ti ga osteceni.
istog sam mišljenja, Zaporožje im je prioritet, Herson sekundarni cilj
Prodorom ka Melitopolju obesmišljeno je čuvanje desne obale Dnjepra i Hersona, pogotovo ako se još kvalitetno odsječe komunikacija preko mostova. Lahko je reći a teško je to napraviti na ovim livadama i ravnicama. Puno gledamo karte a Bogami nemamo pravu sliku o kakvim se prostranstvima radi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#103284 Re: Ukrajina

Post by pici »

Zaporozje to bi bio bonus, udar koji bi ruse otjerao na krim pa i dalje.Melitopolj je kljucni grad za jug.Oslobadjanjem tog grada sve bi bilo gotovo po ruse.Iz Hersona bi morali bjezati jer bi bili okruzeni a prema Mariupolju bi bio otvoren front.
drug_profi

#103285 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja odavno tvrdm da je Herson fake target.
Nema nikakvog smisla trositi se na to, srusiti grad, i onda opet moras Melitopolj uzeti, ovaj put jace branjen, da dodjes do juga.

Moje misljenje je: navuci sto vise ruskih BTG na desnu obalu. Sjebi im logistiku i razvlaci pamet artiljerijom, srusi im mostove i otezaj povlacenje. I onda napadni prvo sjever, Izjum (jedino tad iz Zaporozja/juga mogu slati pojacanja, a onda udari svom silom na Tokmak, Energodar, Melitopolj i ne zaustavljaj se do Berdjanska.
Jedino tako moze uspjeti, a za to treba visoka organizacija, strasna logistika i combined arms akcija do perfekcije. I naravno, bar 100.000 vojnika samo za napad.
drug_profi

#103286 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

]https://video2.magnet.kiev.ua/index.php ... ed/dynamic

Interesantan video bacanja snopa AT granata iz drona.
lajkujMe

#103287 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pjesadijski obracun Karkiv
lajkujMe

#103288 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovi Zarobljeni orci su trebali biti razmjenjeni za Azovce...
Kako su ih Orci pobili nista od razmjene, na video im pokazuju sta se desilo...
Mogu mislit straha sad jer znaju da bi ih mogla docekati ista sudbina
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103289 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

A ruska kontra?
Nece proci ukrajinska ofanziva bez velikog ruskog kontranapada. Moguce je da se Rusi spremaju za kontru kojom bi unistili veliku grupaciju ukrajinske vojske npr u Melitopolju kada se ovi probiju i udju u grad. To je realan scenarij.
Zato Ukrajinci moraju napasti na cijelom frontu i svi pravci napada ce biti glavni pravci. Ovdje ce biti najvazije izvidjanje, stalno pracenje pokreta ruskih trupa i obavjestajni rad kako bi shvatili ruske namjere i na vrijeme reagirali. Kao na pocetku agresije.
lajkujMe

#103290 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

japin_mutapi wrote: 01/08/2022 12:42 A ruska kontra?
Nece proci ukrajinska ofanziva bez velikog ruskog kontranapada. Moguce je da se Rusi spremaju za kontru kojom bi unistili veliku grupaciju ukrajinske vojske npr u Melitopolju kada se ovi probiju i udju u grad. To je realan scenarij.
Zato Ukrajinci moraju napasti na cijelom frontu i svi pravci napada ce biti glavni pravci. Ovdje ce biti najvazije izvidjanje, stalno pracenje pokreta ruskih trupa i obavjestajni rad kako bi shvatili ruske namjere i na vrijeme reagirali. Kao na pocetku agresije.

Problem ovog rata za obe strane je upravo faktor iznenadjenja to jest nepostojanja istoga.

Sateliti+dronovi uveliko otezavaju grupaciju jedne i druge strane za napad.
Ukrajinci ce ovdje morati biti inovativni kako sakriti od Rusa veliku ofanzivu
Ako misle malim lokalnim kontrama na kraju nestp postici (kao Rusi) nema od oslobadjanja nista samo ponavljanje 1 svjetskog rata
geralt

#103291 Re: Ukrajina

Post by geralt »

jarobot wrote: 01/08/2022 09:55
Spoiler
Show
Image
Hvala ti na doprinosu temi, jaro botu.
lajkujMe

#103292 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Britanski i Njemacki stigli, ne znam za Norveske
zavrzlama

#103293 Re: Ukrajina

Post by zavrzlama »

Kad neprijatelj ima artiljeriske municije na pretek,u tom slucaju je vrlo tesko bez ogromnih zrtava zadrzati oslobodjeni grad ili selo....sta Ukrajinci mogu i trebaju da rade..utvditi polozaje i sprijeciti mogucnost da rusi dalje uzimaju tetitoriju a uz pomoc HIMARS i mozda u skoroj buducnosti i dalekometnije raketne sisteme dometa do 300km, cime bi svaki dan mogli lagano unistavati MTS i ljudstvo ruskom agresoru...vrijeme radi protiv rusa,jer ginu na tudjoj zemlji,a ne moraju,dok Ukrajinci brane svoje i jos imaju dobru pomoc zapada i Nato..

Ova agresija ce potrajati minimalno par godina,zavrsiti se jedino moze pobunom protiv putina u samoj rusiji...
pici

#103294 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 01/08/2022 11:59 Ja odavno tvrdm da je Herson fake target.
Nema nikakvog smisla trositi se na to, srusiti grad, i onda opet moras Melitopolj uzeti, ovaj put jace branjen, da dodjes do juga.

Moje misljenje je: navuci sto vise ruskih BTG na desnu obalu. Sjebi im logistiku i razvlaci pamet artiljerijom, srusi im mostove i otezaj povlacenje. I onda napadni prvo sjever, Izjum (jedino tad iz Zaporozja/juga mogu slati pojacanja, a onda udari svom silom na Tokmak, Energodar, Melitopolj i ne zaustavljaj se do Berdjanska.
Jedino tako moze uspjeti, a za to treba visoka organizacija, strasna logistika i combined arms akcija do perfekcije. I naravno, bar 100.000 vojnika samo za napad.
Po nekim kartama i izvorima, bas oko Melitopolja je najveca partizanska teritorija, rusi tu imaju strasnih problema, nikako da uspostave sigurnu pozadinu i logistiku.Inace bi navalili na Zaporozje i Dnipro.Poslije izdaje juga od strane ukrajinskih generala i obavjestajaca, rusi vise nemaju asa u rukavu i to je to, dosli su dokle su dosli i sad su u defanzivi, a partizani im ubise logistiku u pozadini.Znaci imaju tri pravca za ofanzivu, Herson, Zaporozje-Melitopolj i Harkiv-Izium.Mozda bude iznenadjenja prema SD ili cak Donjecku, mada je to SF budalastina.Moguce da Ukri pokrenu odjednom na sva tri pravca ofanzivu, dvije fajk i jedna prodor do kraja.
karanana

#103295 Re: Ukrajina

Post by karanana »

A u medjuvremenu dok mi raspravljamo sta ukr vojska uzima, gdje napreduje i sta bi trebala oslobadjat, soledar je pred padom sto bahmut dovodi haman u poluokruzenje. Ista taktika dzepova i klipova. Sori, neko mora i ulogu crne ptice zloslutnice na temi da obnasa.
pici

#103296 Re: Ukrajina

Post by pici »

karanana wrote: 01/08/2022 14:12 A u medjuvremenu dok mi raspravljamo sta ukr vojska uzima, gdje napreduje i sta bi trebala oslobadjat, soledar je pred padom sto bahmut dovodi haman u poluokruzenje. Ista taktika dzepova i klipova. Sori, neko mora i ulogu crne ptice zloslutnice na temi da obnasa.
Na istoku je glavna linija odbrane Slavanjsk-Kramatorsk, ovo sve istocno od ta dva grada se je ocekivalo daaaavno da padne, medjutim Ukri su svojom hrabroscu i tvrdoglavoscu zadrzali ruse evo vec treci mjesec da se pomicu metar po metar.Dotle ojacavaju i naoruzavaju armiju od milijon ljudi NATO igrackama.Zrtvuju dosta na istoku da bi dobili na vremenu.Zasto da branis kotao gdje je omjer snaga 10:1 za neprijatelja.Skoncentrisali su artijerije na kotao i samo spaljuju, zasto slati ljude u sigurnu smrt.
Zasto oko Hersona, Harkiva, Zaporozja ne rade isto ko u Donbas kotlu.Zato sto nemaju koncentraciju moci inace bi sprzili ono i Harkiv i Krivi Rig i Zaporozje i itd.

Ovo je sve od druge armije, to im je maksimum.Skocentrisi sve na 50km fronta i spaljuj.
lajkujMe

#103297 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovaj account se usrecio od 14 Jula poziva da se ova baza unisti
lajkujMe

#103298 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

geralt

#103299 Re: Ukrajina

Post by geralt »

:lol:
Gandalf

#103300 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Svako zna da se HIMARS najlakše sakrije u dnevnoj sobi, pametniji ga poslije upotrebe operu, nabace na štrik pa kada zatreba, samo ga protreseš kroz balkon i spreman za upotrebu, logično
Post Reply