Ukrajina

saimidin

#102876 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

karanana wrote: 28/07/2022 07:00
Sanjarko wrote: 28/07/2022 06:25

ja citao 80 vs 20%
Pa onda sam i blizu bio jer nisam citao nego nako odokativno bubno....kina, indija, afrika, pacifik osim j koreje i japana, juzna amerika...
A s ove strane vecina evrope, sad, kanada, australija, j koreja i japan.
Rekao je vec I himars, ali eto cak I da te milijarde jure u slobodarske I proleterske cccp2.0 I kinu, to opet ne bi znacilo da je njihov stav ni pravno ni moralno ispravan, a cak ni racionalan

Njihov stav je baziran na emocijama, naravno proisteklim iz kolonijalnih budalastina zapada

Dakle to sto oni sada podrzavaju kolonijalna osvajanja orka je cista glupost

Prvenstveno mislim na ljude, mada se dobrim dijelom moze primijeniti I na vlade

Slava ukrajini jer je imala muda stati pred toliko jaceg agresora I na :izet: se matere orcima posteno

A ako zapad ozbiljno podrzi UA, tek ce orci da vide sta je ebacinaj
Osmi Socrates

#102877 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Čuj Latinska Amerika protestuje protiv zapadnog kolonijalizma, pa su zato na strani fašističke bagre iz Kremlja. :-)

Ovaj svijet je puk'o potpuno. Na stranu to što su ovi koji su za Rusiju dokazano najveći neprijatelji sebi i svojim narodima.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#102878 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Osmi Socrates wrote: 28/07/2022 10:15 Čuj Latinska Amerika protestuje protiv zapadnog kolonijalizma, pa su zato na strani fašističke bagre iz Kremlja. :-)

Ovaj svijet je puk'o potpuno. Na stranu to što su ovi koji su za Rusiju dokazano najveći posting.php?mode=quote&f=78&p=18261076#neprijatelji sebi i svojim narodima.
Ne bih rekao da su na strani Kremlja, osim mozda Kube i Venecuele. Vecina zemalja latinske Amerike su osudile rusku agresiju i tu su stale. Ne podrzavaju ni jednu stranu, bave se svojim problemima. 8-)
lajkujMe

#102879 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jucer i sad jutros nista snimaka akcije mozda 6-7.
Fali nam Tom Cooper
Ukrajinski izvori presulili info
Opsec nikad jaci i iskreno slabo se sta zna
A na Firmsu previse je vatri da bi mogao bilo sta skontati

Sad je FIRMS skroz neupotrebljiv Suomi-NPP satelit koji nadzire Europu (Ukrajinu) je usao u safe mod ima neki problem danas nema podataka sa njega....
Da nije kakva svemirska diverzija :|
Zumbul2

#102880 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Ima li kakvih info oko Avdivke?? Juče je žestoko bilo a danas izgleda liječe rane.
lajkujMe

#102881 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zumbul2 wrote: 28/07/2022 10:41 Ima li kakvih info oko Avdivke?? Juče je žestoko bilo a danas izgleda liječe rane.
Odbijen napad, Ukrajinci poceli kontra baterijski rad sto je poremetilo Rusku artiljeriju, pjesadijski napad pod plastom artiljerije je izmasakriran koliko sam cuo vec tokom poslijepodneva Napad je uspjesno odbijen a artiljerija je stala.
Ne znam jutros kakva je situacija ali su Rusi navodno dobili naredbu da imaju 2 dana da osvoje Avdiiku.
Comanche

#102882 Re: Ukrajina

Post by Comanche »

karanana wrote: 27/07/2022 23:29
Comanche wrote: 27/07/2022 22:48

Aventura, adrenalin, a možda je I našao neku Ukrajinku dok je bio tamo.
koji je motiv te legije stranaca i navodnih 20 hiljada stranih boraca? to bi je podijeloio sa 3 i mozda je to taj broj. pare?
razveo se, sve rasprodo, nako, malo mi se covjek cini neuravnotezenim, pitanje je kako ce se sada uklopiti u legiji jer prvi put kad je bio, bio je u grupi koja je malte ne sama za sebe djelovala ako sam dobro skonto. nekakav mi se cini da je zivco i da bi se mogo popucat sa nekim svojim tamo. neko je izbacio neki video kako se "marishe" sa nekim crncem u metrou, batine dobio. ali hajde da vidimo....
Ima ljudi koji traze avanturu i adrenalin. Mid-life crisis, ili nezadovoljni sa svjojim zivotima. Vjerovatno ih ima i koji idu radi para, mislim da to nije glavna motivacija, pogotvo ovima sa zapada.

Zamisli ti nekog ko se skolovao da bude vojnik u Danskoj 10-15 godina i nikad nije imao mogucnost da provjeri to svoje znanje. To je isto kad bi zidar ucio 10 godina kako se pravi kuca, ali nikad nije imao priliku da napravi jednu.

A u pravu si ovaj James izgleda malo nestabilan tip. Ja vjerujem da ce se on vise brinuti o logistici, Ukrajinkama itd nego sto ce opet ici na prvu linije, ali ocigledno da udara na sve strane. Ko ce ga znati.
Zumbul2

#102883 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 28/07/2022 10:43
Zumbul2 wrote: 28/07/2022 10:41 Ima li kakvih info oko Avdivke?? Juče je žestoko bilo a danas izgleda liječe rane.
Odbijen napad, Ukrajinci poceli kontra baterijski rad sto je poremetilo Rusku artiljeriju, pjesadijski napad pod plastom artiljerije je izmasakriran koliko sam cuo vec tokom poslijepodneva Napad je uspjesno odbijen a artiljerija je stala.
Ne znam jutros kakva je situacija ali su Rusi navodno dobili naredbu da imaju 2 dana da osvoje Avdiiku.
Eh šta znače radari za kontrabatiranje. Malo ih ukrajinci imaju za onu dužinu fronta. Jesu li ono švabe obećali 3 kom???
By the way volio bih da bam onaj stručnjak za radare malo objasni prostijim jezikom načun rada istih, pelengaciju.. Našao sam bio dobar link ali na engleskom pa me glava zabolila od nepoznatih tehnički termina.
Last edited by Zumbul2 on 28/07/2022 11:15, edited 1 time in total.
Piaty

#102884 Re: Ukrajina

Post by Piaty »

Od 0:56 ova cura govori da želi mir na što novinar kaže kako opet ruske starice žele da se napadne Poljska?
Cura: "mi trebamo da slušamo senilne babe? Mogu misliti kako joj je i svaka joj čast.

Ima još puno finih ljudi ovdje. S druge strane, nevjerovatno je kako neki tako lako kažu "napasti nekoga", kao da su u Poljskoj, Gruziji itd svi zli, kao da nema djece i nevinih.

lajkujMe

#102885 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ovo je Firms od jucer pa da malo nagadjamo

Image

Jedina akcija koja se vidi su ova 2 pravca

Jedan ide dole prema Davidov brod-lozove Rusi izgleda pokusavaju artiljerijom da sprijece vece snage UA da peodju Inhulets

I drugi krak prema Snihurivki

A onda imamo ovo vjerovatno su pozari ali sam malo kalkulisao

Image

Plavi pravougaonik moja teorija da su to Ruski artiljerijski polozaji.
A strelice lokacije paljbe
Izracunao sam razmak izmedju vatri s jedna strane i vatri s druge strane.
Otprilike prosjek je 30-35km na maks dometu Ruskih topnickih sistema.

E sad problem je nema izvjestaja da su Ukrajinci dosli do te lokacije.
Jedino sto bi se moglo povezati je jucerasnji Tweet od onog Fuata koji se pokazao nekad neprovjerenim izvorom

Ali ako je fakat ovo dejstvo artiljerije to znaci da su Ukrajinci probili bok kod Shevchenkivke sve do Dudchany putem T04-03.
Ali stvarno sumnjam jer tu su otvorena polja nema uopste nekih sela ili naselja kao zaklon.

Znam da je Zolota Balka oslobjena prije sedmicu to je AFU objavio ako su krenuli odatle ukupno 4 naselja imaju poslije a to su

Mykhallivka, Novooleksandrivka, Harylivka i Dudchany.

To bi Ruse trebalo napraviti nervoznima jer im s ledja dolaze Ukrajinci.
Naravno ako je istina ovo je puko nagadjenje bez ikvakvog dokaza.

A opet do Kahovke ima jos mnogo pravolinijski oko 54 km
Zumbul2

#102886 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Piaty wrote: 28/07/2022 10:59 Od 0:56 ova cura govori da želi mir na što novinar kaže kako opet ruske starice žele da se napadne Poljska?
Cura: "mi trebamo da slušamo senilne babe? Mogu misliti kako joj je i svaka joj čast.

Ima još puno finih ljudi ovdje. S druge strane, nevjerovatno je kako neki tako lako kažu "napasti nekoga", kao da su u Poljskoj, Gruziji itd svi zli, kao da nema djece i nevinih.

Ovi neki mlađi su i razboriti.. Ali fakat više ih ima zaluđenih. Prosjački štap je lijek za to i nazad u srednji vijek
Zumbul2

#102887 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

LajkujMe, oko Vysokopila ništa, još u potkovici rusi? Slabo vatre ima, makar su ih prikovali nadam se a možda već i oslobođeno, s obzirom kako kasne sa info
lajkujMe

#102888 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zumbul2 wrote: 28/07/2022 11:33 LajkujMe, oko Vysokopila ništa, još u potkovici rusi? Slabo vatre ima, makar su ih prikovali nadam se a možda već i oslobođeno, s obzirom kako kasne sa info
Mislim da su se Rusi povukli, Rusi ne govore Ukrajinci ne govore.
Jedina aktivnost na tom dijelu ratista je kod Blakytne juzno od Arkanhelske.
I to jedna tacka
Ali ako gledamo na 26.07
Onda imamo ovo
Image

Izgleda kao napad na Vysokopilliu.

Isti dan se i ovo vidi

Image

Sto bi znacilo da 26.07 zapocel napad na Visokopilliju i na Dudchany (ako je postojao)
Zumbul2

#102889 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 28/07/2022 11:43
Zumbul2 wrote: 28/07/2022 11:33 LajkujMe, oko Vysokopila ništa, još u potkovici rusi? Slabo vatre ima, makar su ih prikovali nadam se a možda već i oslobođeno, s obzirom kako kasne sa info
Mislim da su se Rusi povukli, Rusi ne govore Ukrajinci ne govore.
Jedina aktivnost na tom dijelu ratista je kod Blakytne juzno od Arkanhelske.
I to jedna tacka
Ali ako gledamo na 26.07
Onda imamo ovo
Image

Izgleda kao napad na Vysokopilliu.

Isti dan se i ovo vidi

Image

Sto bi znacilo da 26.07 zapocel napad na Visokopilliju i na Dudchany (ako je postojao)
Hvala, i ja sam optimista. Moraju se rusi kvalitetno odsjeći a eventualne pontone ometati artiljerijom to je rješenje za komplet Kherson.

By the way, WV napušta Rusiju, traže kupca za imovinu a spominju se kazahstanci. I Philip Morris napušta Rusiju
Čitalac

#102890 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinci danas, po prvi put, slave Dan državnosti.
On July 28, Ukraine marks the Day of Ukrainian Statehood for the first time. In 2021, during Independence Day celebrations, President Volodymyr Zelensky proposed introducing a new state holiday that will be marked on July 28, the day of the conversion of the Kyivan Rus-Ukraine to Christianity, Ukrinform reports.
The head of state then signed a respective decree approving the Day of Ukrainian Statehood.
According to him, the starting point of Ukrainian statehood is the year of the foundation of Kyiv, the capital of the Kyivan Rus and present-day Ukraine. Therefore, the new holiday will be marked on the day of the flowering of Ukrainian statehood - on the day of the conversion of the Kyivan Rus to Christianity, the president said.
The Verkhovna Rada on May 31, 2022 adopted a law establishing the Day of Ukrainian Statehood on July 28 as a public holiday. It is expected that the law will help assert the continuity of Ukrainian statehood, protect Ukraine's national interests, preserve historical justice and eliminate fake narratives by the Russian Federation as an aggressor state regarding the historical aspects of Ukrainian state formation.
This year, Ukraine celebrates the 1034th anniversary of the conversion of the Kyivan Rus to Christianity.
saimidin

#102891 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... ajnovije_m

Pa tako lijepo reci, a nije izokola :skoljka:

Eh sad kad si rekao, sad ces biti :izet:

Ej idiota majko mila, tacno tesko je reci jesu li veci moroni ovi vodje, ti sludjeni orci ili razni "neutralni" konji diljem svijeta, uz izvinjenje konjima

Cuj prave cccp2.0, kome stoko, kad nikome nije trebao ni prvi :lol:
studiorum_tuzlaensis

#102892 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

ima li neka interaktivna mapa ko je šta uzeo u zadnjih mjesec dana?

Vijesti iz sa sjevera i Donbasa su uglavnom "Odbijen ruski napad", a sa juga "Biće ofanziva nekad, ali niko ne zna kad"...

Zapelo je izgleda na obje strane :)
lajkujMe

#102893 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

VAT je PDV pad prihoda PDV u Rusiji za mjesec april

Pad od -46% total od toga -54% domaci proizvodi i -35% iz uvoza.

Drugim rijecima pad prihoda u Ruski budzet od PDV (glavni prihod Rusije i svake druge drzave) od skoro pola
To je ogromni sok za rusku ekonomiju i znak da ce milione i milione Rusa ostati bez posla a hiljade firmi biti ugaseno
lajkujMe

#102894 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ameri kazu

To je skoro pola Ruske vojske sposobne za ratna dejstva
lajkujMe

#102895 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mnogo bupova saradnja cak 5 Ukrajinskih Brigada
saimidin

#102896 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

lajkujMe wrote: 28/07/2022 12:32 Ameri kazu

To je skoro pola Ruske vojske sposobne za ratna dejstva
Jos uvijek je to malo, ali biti ce bolje :thumbup:

Iako se treba rijesiti I visak gvozdjurije, mislim da fokus treba biti na ubijanju/ranjavanju sto veceg broja orka, jer tu im je veci manjak nego sa gvozdjurijom
Excel2

#102897 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

lajkujMe wrote: 28/07/2022 12:30

VAT je PDV pad prihoda PDV u Rusiji za mjesec april

Pad od -46% total od toga -54% domaci proizvodi i -35% iz uvoza.

Drugim rijecima pad prihoda u Ruski budzet od PDV (glavni prihod Rusije i svake druge drzave) od skoro pola
To je ogromni sok za rusku ekonomiju i znak da ce milione i milione Rusa ostati bez posla a hiljade firmi biti ugaseno
Pdv na izvezenu naftu ne postoji, tako da je kod njih malo drugacije. Nafta ih vraca u zivot sa cijenom, ali u onom radu sa Yale-a stoji da je prodaju po cijenama manjim od 35% od trzisnih.
lajkujMe

#102898 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pa ne znam bas da ih drzi
Prihod od nafte cini oko 28% Ruskog budzeta
PDV je tu puno vazniji kao izvor prihoda nego nafta koja ne moze to da nadoknadi nema sanse.

Nego

T64 kao haubica :D
lajkujMe

#102899 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

geralt

#102900 Re: Ukrajina

Post by geralt »

studiorum_tuzlaensis wrote: 28/07/2022 12:27 ima li neka interaktivna mapa ko je šta uzeo u zadnjih mjesec dana?

Vijesti iz sa sjevera i Donbasa su uglavnom "Odbijen ruski napad", a sa juga "Biće ofanziva nekad, ali niko ne zna kad"...

Zapelo je izgleda na obje strane :)
Image
Crveno na mapi su uzeli Rusi, plavo Ukrajinci.
Post Reply