15.000 radnika traze zeljeznice Njemacke. Gdje je problem ?Jimmy McNulty wrote: ↑18/07/2022 15:19 Dosadilo mi više pisat, ali stvarno niste upućeni o tome koliko se zapravo radi na željeznici, koliko su plate niske, koliki ima manjak radnika tj. izvršne službe, regres nije isplaćen od 1980. godine, u zadnjih 8 godina preduzeće napustilo 1000 ljudi i niko nije zaposlen, plate i koeficijenti smanjeni još 2012. čini mi se i otad nije bilo povećanja, plate isplaćuju od zarade a ne sa budžeta kako svi misle itd. Trenutno postoji masa ljudi koja ne može uzeti i iskoristiti godišnji odmor, manjak mašinovođa i ostalog osoblja tako da su stalno u pogonu i imaju po 400-500 sati viška koje ne mogu naplatit jer se ne naplaćuje nego dobivaju slobodni dani koje ne mogu iskoristiti jer nema ko radit.
Željeznice - all about
Moderator: anex
- Haris.ba
#1176 Re: Željeznice - all about
- Filter
#1177 Re: Željeznice - all about
jbmu prijatelju, gdje je logika sluditi korisnika ako zivis od njega.Jimmy McNulty wrote: ↑18/07/2022 15:19 Dosadilo mi više pisat, ali stvarno niste upućeni o tome koliko se zapravo radi na željeznici, koliko su plate niske, koliki ima manjak radnika tj. izvršne službe, regres nije isplaćen od 1980. godine, u zadnjih 8 godina preduzeće napustilo 1000 ljudi i niko nije zaposlen, plate i koeficijenti smanjeni još 2012. čini mi se i otad nije bilo povećanja, plate isplaćuju od zarade a ne sa budžeta kako svi misle itd. Trenutno postoji masa ljudi koja ne može uzeti i iskoristiti godišnji odmor, manjak mašinovođa i ostalog osoblja tako da su stalno u pogonu i imaju po 400-500 sati viška koje ne mogu naplatit jer se ne naplaćuje nego dobivaju slobodni dani koje ne mogu iskoristiti jer nema ko radit.
zalosno je sto su se zeljeznice dovele u to stanje, ali korisnik to ne smije znati, niti trpiti.
- Filter
#1178 Re: Željeznice - all about
zavrsio sve za pola sata i kuka ccccdetroit-mercy wrote: ↑18/07/2022 14:42
Prika moj, bolikurci rade u prilicno svakoj instituciji u BiH i ti se jos cudis. U pauzi izmedju slaganja dva solitera na kompu, mozda i provjere koliko je karata prodano i koliki je kapacitet voza.
Btw, nevezano za zeljeznice ali praksa vjerovatno ista u svim ovim uhljebskim firmama/institucijama, trebao mi neki papir, otisao u ured (manje vise cekanje, na to sam vec pripremljen i to me ne zamara previse), zenska iskuca nesto sto bi pak trebala biti standardna forma. Po njoj bih rekako da tu radi vec jedno 30tak godina ali jos uvijek tipka na kompu sa samo dva prsta. Ok, haj reko nabosti ce nekako, elem, zavrsi sa bockanjem dade mi papir i rece, idi sad na salter broj dva da ti udare pecat
, reko jel ova: 1) mene zajebava, 2) snimaju top listu nadrealista (skrivena kamera), 3) rade neki socijalni eksperiment, 4) all the above
.
Na salteru broj 2, guzva, nema ove sto stambilja i niko ne zna gdje je, dodje kroz jedno 15tak minuta, zviznu stamiblj i vozi.
Pa majku mu jebem, za ova sto mi je bockala taj papir nije mogla i stambilj zveknuti, za to trebaju jos jednog zaposlenog. Apsurdistan at it's finest.
salu na stranu, birokratija je svijet za sebe. sve dok ne naletis na Ft1p obrazac (faliti1papir) to je odlicno
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1179 Re: Željeznice - all about
Dva osnovna razloga:
1. Prosjek godina starosti na ŽFBH je 57. Teško je očekivat od tih ljudi da idu bilo gdje.
2. Jako, jako teško je zaposliti se u Njemačkoj kao radnik na željeznici. Poznavanje jezika mora biti besprijekorno i bez B2 nivoa neće da pričaju sa tobom. Ako dvaput padneš jezik letiš. Iz moje firme je otišlo 6 manevrista i 4 mašinovođa za DB, obećavali im ptičjeg mlijeka i nakon obuke od 6 mjeseci niko od njih nije dobio posao, svi dobili šut kartu. Eno ih sad većina tegli po građevini i autoputu, a ostavili goapodski posao. Nazad im neda privatnik koji zamjeri odlazak...
Kad su njih 10 otišli bila je grupa od 50 ljudi siz HRV, SRB i BiH i ukupno od 50 ljudi 4 je ostalo radit.
Saobraćaj putnika se apsolutno ne isplati i to se u firmi gleda kao nepotreban trošak jer samo nabija dugova, a osim KS nijedan nivo vlasti ne želi subvencionirati to.
Pravi novac je u teretnom saobraćaju i tu ŽFBH radi odlično, 10% iznad EU prosjeka.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1180 Re: Željeznice - all about
Javi ako upadnes ovdje @jimmy
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1181 Re: Željeznice - all about
Hoću, mada eto izgleda da i nemam baš neke šanse...
-
tindbe
#1182 Re: Željeznice - all about
Opisa firmu ovako:
- male plate
- neplaćeni dodatni sati
- nepostojanje slobodnih dana
- regres zaboraviti
I opet se prijavljuješ za posao tu?
Mazohizam?
Svakako to nema nikakve veze s uslugom koja bi se trebala pružiti korisniku.
Ako nije rentabilan prevoz putnika, neka ga učine rentabilnim ili ugase. Imidž firme je potpuno upropašten već odavno. Zadnji put kad sam se vozio talgom, bilo je i više nego očito da se vagoni ne održavaju ni 1%. Smrad, prašina koja izbija iz sjedišta, a poslije sam čuo i za šugu koja se prenosila upravo u vozovima.
Sjećam se da sam tad nekad i uredno platio kartu, a nisam imao sjedećeg mjesta - preko 2 sata vožnje.
Više u voz nisam ušao. Prost primjer kako uhljebizam uništava kompanije.
- male plate
- neplaćeni dodatni sati
- nepostojanje slobodnih dana
- regres zaboraviti
I opet se prijavljuješ za posao tu?
Mazohizam?
Svakako to nema nikakve veze s uslugom koja bi se trebala pružiti korisniku.
Ako nije rentabilan prevoz putnika, neka ga učine rentabilnim ili ugase. Imidž firme je potpuno upropašten već odavno. Zadnji put kad sam se vozio talgom, bilo je i više nego očito da se vagoni ne održavaju ni 1%. Smrad, prašina koja izbija iz sjedišta, a poslije sam čuo i za šugu koja se prenosila upravo u vozovima.
Sjećam se da sam tad nekad i uredno platio kartu, a nisam imao sjedećeg mjesta - preko 2 sata vožnje.
Više u voz nisam ušao. Prost primjer kako uhljebizam uništava kompanije.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1183 Re: Željeznice - all about
Mazohizam je privatnik kod kojeg sad radim za 827 maraka plate. Željeznica je u mojoj krvi i kad bih počeo radit bio bih četvrta generacija u svojoj porodici koja bi zarađivala taj kruh. Kao dijete sam odrastao uz prugu i vozove i oduvijek mi je želja bila raditi tu. Školovao sam se za otpravnika vozova i mašinovođu.
Pradedo je radio na željeznici, naslijedio ga je moj dedo koji je dao 40 godina JŽ-u, moja majka je onda naslijedila njega gdje je isto radila 40 godina. Želja mi je nastavit porodičnu tradiciju.
Majka je u augustu 2020 otišla u penziju sa platom od 780 maraka, toplim obrokom od 180 i minulim radom. Ako misliš da je to neka super plata za smjenu 12-24-12-48 onda ok.
Ako me prime super, bukvalno ispunjavam dječiju želju i san, ako ne Bože moj, nije bilo suđeno.
-
tindbe
#1185 Re: Željeznice - all about
Ja sam kao mlađi izuzetno volio vozove i s rahmetli amidžom (mašinovođom) kao mali obilazio BiH. Maštao da i ja jednog dana radim taj posao. Kad je došlo vrijeme odluke, čak i u to neko vrijeme, taj posao nije baš obećavao svijetlu budućnost i odem u drugom smjeru.
Lijepo je to voljeti, ali s takvim uslovima, ja bih bježao glavom bez obzira.
Da se barem vide neki bolji dani za željeznicu, tj. njihove radnike, razumio bih.
Lijepo je to voljeti, ali s takvim uslovima, ja bih bježao glavom bez obzira.
Da se barem vide neki bolji dani za željeznicu, tj. njihove radnike, razumio bih.
-
Giancarlo
#1186 Re: Željeznice - all about
Zna li neko slucajno kakva je situacija sa ovim konkursom sto je bio? Jeli bilo prijava dovoljno, dokle se stiglo sa konkursom itd...
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1187 Re: Željeznice - all about
Ukupno oko 500 prijava je bilo, najviše za mašinovođe mislim, ako nije oko 120.
Čuo sam dvije verzije:
1. Konkurs poništen iz nekog razloga
2. Članovi "Komisija za prijem" trenutno na godišnjim odmorima
Znat će se više uskoro.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1188 Re: Željeznice - all about
Da hoces upast Dzimi bas bi mi bilo drago
-
Giancarlo
#1189 Re: Željeznice - all about
Hvala na odgovoru, ako sta saznas podijeli ovdje. I sretno da ti bude na konkursuJimmy McNulty wrote: ↑27/07/2022 22:22Ukupno oko 500 prijava je bilo, najviše za mašinovođe mislim, ako nije oko 120.
Čuo sam dvije verzije:
1. Konkurs poništen iz nekog razloga
2. Članovi "Komisija za prijem" trenutno na godišnjim odmorima
Znat će se više uskoro.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1190 Re: Željeznice - all about
Hvala tebreks
Znaš šta je najsmješnije ili najžalosnije, zavisi iz kojeg ugla gledaš? Meni se više uopšte ne prelazi tamo jer sam ovamo dobio fino radno mjesto, mašinovođa sam na lokomotivi, a plata koju ovdje imam tamo ne bih imao zadugo.
Ipak, prijavio sam se i ako me prime moraću ići, ponajviše zbog toga što ganjam to od 2015. i sad ako upadnem, nema smisla da odbijam ali mi se uopšte ne ide.
Hvala drug, javiću ako šta saznam
- Kal El
#1191 Re: Željeznice - all about
Moji žive do pruge i kažu sinoć prošao neki plavi voz koji je imao natpise na sebi i kako im se činilo Budimpešta pisalo, golem voz sa vagonima za spavanje i restoranom.
Ima li neko sliku ili zna li se šta odakle je
Sarajevo je u pitanju.
Ima li neko sliku ili zna li se šta odakle je
Sarajevo je u pitanju.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
- So What!
#1194 Re: Željeznice - all about
Kako je ovo lijepa tema iskreno, Jimmy navijam za tebe

- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1195 Re: Željeznice - all about
Malo sam istraživao, upravu si. Bio je mađarski jedan, ne znam koja je namjena ali pretpostavljam da je turistički kao i ovaj sa Česima.
Ovo dole na videu je baš taj mađarski što su ti ga roditelji upratili. Pokušat ću saznat o čemu je riječ, mada sam prilično siguran da je i ovaj turistički.
Edit:
Jest, u pitanju je turistički sa gostima iz Mađarske.
Hvala drug, iskustvo se već počelo sakupljat
Spoiler
Show
- Kal El
#1196 Re: Željeznice - all about
Pokazao sam starom taj snimak i kaže da jeste isti taj, dug i plavo-bijele boje. Kažu bilo ga je lijepo vidjetiJimmy McNulty wrote: ↑03/08/2022 21:03Malo sam istraživao, upravu si. Bio je mađarski jedan, ne znam koja je namjena ali pretpostavljam da je turistički kao i ovaj sa Česima.
Ovo dole na videu je baš taj mađarski što su ti ga roditelji upratili. Pokušat ću saznat o čemu je riječ, mada sam prilično siguran da je i ovaj turistički.
Edit:
Jest, u pitanju je turistički sa gostima iz Mađarske.
Hvala drug, iskustvo se već počelo sakupljat
SpoilerShow
Neka gostiju, lijepo se proveli aBd!
Jedna anegdota, prije jedno sigurno 10 godina za prvi maj smo okretali jagnje i roštiljali (bio je neki štrajk u to vrijeme u Željeznici FBiH).
Dajđa mi je bio mašinovođa tada a sad u kancelariji, elem, naravno znao je ko će voziti taj dan prema Hercegovini (putnički, ne sjećam se gdje je voz išao, dal Ploče ili Čapljina al et) i nazove ga da mu kaže da stane pred kuću nam da mu daju pečenja i mesa...
Stari, dajđa i još neki njihovih prijatelja napisali su na stiropor kao 'hoćemo veće plate' i tako neke zajebancije i stoje na pruzi, javlja mu kolega da su blizu i gdje da stanu, svira mašinovođa iz daleka i naravno stao gdje su nam kuće da im damo hrane i sokova, a narod iz voza gleda što su stali i kakve su ono budale što mašu nekim natpisima i galame hahaha.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1197 Re: Željeznice - all about
@Giancarlo evo počeli su sa intervjuima i pismenim ispitima. Meni je jučer stiglo obavještenje poštom da ću one tamo sedmice imat pismeni pa ako zadovoljim onda usmeni. Ne znam za šta si se prijavio, ali samo radna mjesta koja zahtjevaju IV stepen srednjeg stručnog obrazovanja će imati i pismeni i intervju, a ostala samo intervju.
Vjerovatno ćeš i ti ovih dana bit obavješten o terminu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1198 Re: Željeznice - all about
Sretno DzimiiiiiJimmy McNulty wrote: ↑07/08/2022 11:34 @Giancarlo evo počeli su sa intervjuima i pismenim ispitima. Meni je jučer stiglo obavještenje poštom da ću one tamo sedmice imat pismeni pa ako zadovoljim onda usmeni. Ne znam za šta si se prijavio, ali samo radna mjesta koja zahtjevaju IV stepen srednjeg stručnog obrazovanja će imati i pismeni i intervju, a ostala samo intervju.
- So What!
- So What!
#1200 Re: Željeznice - all about
Željeznice FBiH planiraju uspostavljanje voza za Zagreb
Klix
Ponovno uspostavljanje željezničke linije Sarajevo - Ploče - Sarajevo ostvarilo je pozitivan pomak u željezničkom saobraćaju, a upravo zahvaljujući dobrim rezultatima u dosadašnjoj sezoni, u planu je i uspostavljanje vozne linije sa Zagrebom.
Uspostavljanje sezonskog putničkog voza Sarajevo - Ploče -Sarajevo, koji je počeo saobraćati od 1. jula ove godine, u potpunosti je opravdalo očekivanja Željeznica FBiH.
Taj voz saobraća samo petkom, subotom i nedjeljom, a tokom jula ukupno su prevezli 2.102 putnika, rečeno je Feni u ŽFBiH.
Cijena karte u jednom pravcu iznosi 25 KM, a povratna karta koja važi mjesec dana košta 41,40 KM. I za prijevoz na toj relaciji vrijede popusti od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između četiri i 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci). Saobraćanje tog voza nastavlja se do 11. septembra ove godine.
Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto ili 116.784 putnika više u odnosu na isti period 2021. godine, kada je otpremljeno 56.904 putnika.
Povećanje broja putnika zabilježeno je na svim željezničkim pravcima (Čapljina - Sarajevo - Čapljina, Konjic - Sarajevo - Konjic, Pazarić - Sarajevo - Pazarić, Sarajevo - Maglaj - Sarajevo, Sarajevo -Visoko - Sarajevo, Sarajevo - Zenica - Sarajevo). Jedan od razloga za značajno povećanje broja prevezenih putnika, kako navode iz ŽFBiH, jeste što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nude, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prevoza.
"Željeznice FBiH planiraju sa novim redom vožnje ponovo uspostaviti željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo -Zagreb. Tome bi, naravno, prethodilo ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke, o čemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS", istakli su iz ŽFBiH.
Kada je riječ o prijevozu robe, ŽFBiH su u drugom kvartalu ove godine prevezle 2.094.555 tona robe, a ostvareno je 213.621.669 tonskih kilometara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 0,6 posto tona prevezene robe i više za 5,2 posto tonskih kilometara.