Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
metal

#56201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

Anquilla wrote: 25/07/2022 12:42
metal wrote: 25/07/2022 12:34

Znam dovoljno i, što se mene tiče, sve ustaše je trebalo povješati na Marijin dvoru (na on vješala koja su oni koristili).

Ali to ne znači da ću se baviti time ko se za čiju dušu moli. Pogotovo što to radi u vjerskom objektu koji je namijenjen molitvi, a ne na gradskom trgu.
Pa zašto si napisao da je misa u Sarajevu zabranjena?
Spoiler
Show
Image

Image

Image
I opet, ispade grad Sarajevo skoro tolerantniji nego Katolička crkva u Austriji :) , a u ovoj državi se to spočitava kao majorizacija od strane Sarajlija.
Napisao sam da se protestvovalo protiv mise, a ne da je zabranjena. I, jesam li nešto slagao?
skafiskafsnjak

#56202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

metal wrote: 25/07/2022 12:52
skafiskafsnjak wrote: 25/07/2022 12:41

Pa valjda bi trebale neke stvari da budu jasne.... Ali ne moze jer Srbi velicaju Ratka, ti velicas Ustase. Vama je Kordic okej, ljudina, heroj. Lik frisko izasao iz zatvora....

Ne znam sto nije bilo protesta. Kao sto sam rekao, nisam za politizaciju vjere.
A gdje ja to, molim lijepo, veličam Kordića i ustaše? Ta tvoja izjava je u najmanju ruku bezobrazna.
Pa branis stav da je ok bilo odrzati misu za njih. Logican zakljucak je da velicas tj podrzavaas.
donnie_darko

#56203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by donnie_darko »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 12:53 Svi pred OHR u 19:00, a nadamo se da ce ostali imati struje da mogu pratiti i komentarisari proteste. :thumbup:
Danas stati pred OHR u 19 sati je građanska dužnost svih nas.

Danas pred našom djecom odgovaramo želimo li BiH kao državu jednakih prava svih njenih građana, ma kako se oni izjašnjavali.

Danas stranke i stranačka prepucavanja ostavite po strani.

Danas je test naše ljudskosti.
metal

#56204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

l33t wrote: 25/07/2022 12:42
metal wrote: 25/07/2022 12:41 A je li tebi jasno da suština zemlje ravnopravnih naroda i građana nije u tome da Bošnjaci i svi drugi pro BiH ljudi biraju SEBI Srbina i Hrvata?!
Pa u tome i jeste problem, treba da svi biraju sve. Građanska BiH. A ne što vi hoćete feudalizam
Naravno da trebaju svi birati sve. Osim u slučajevima koji se odnose na zastupanje naroda. Tu bi ipak bilo malo glupo da npr Srbi biraju nekoga ko će zastupati bošnjačke interese ili slične opcije.
Prpa.ba

#56205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

palermo wrote: 25/07/2022 12:55 Pa Hrvatska ne želi pripojiti sebi dio BiH. To je meni jasno (posebno, ne želi pripojiti sebi ovo što sada HDZ kontrolira). Ona želi da putem HDZ-a kontrolira Federaciju Bosne i Hercegovine i praktički odlučuje o svim bitnim pitanjima. Dakle, da bude vlasnik Federacije BiH. Problem je što postoji tih 60 % ( a kad je u pitanju federacija BiH i i mnogo više) kojima se baš i ne sviđa data im uloga.

A pitanje nije kako " ubijedile ovu napaljenu masu da Hrvatska ne želi pripojiti dio BiH" nego kako ubijediti nacionalne hrvatske političke elite da im je probitačnije imati za prijatelja Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu nego ih imati za neprijatelje.
Trenutno smo jos dalje od te faze - prvo ih treba umiti da mogu primijetiti da vise nemaju posla sa vickastim Mujama koji prave cevape, vec sa politickim narodom koji ima svoje ciljeve.
harisl

#56206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by harisl »

Sierra club wrote: 25/07/2022 12:49
Pandakonda wrote: 25/07/2022 09:55 Znaci svaki kanton ce imati mogucnost davati delegata u DN, niko nece biti zakinut. Ajmo sacekati finalni tekst pa da onda komentarisemo
BPK neće moći dati ni Hrvatskog ni Srpskog delegata, ali će moći dati Bošnjačkog. Ko će moći dati sprskog kandidata? Kanton 10, gdje su svi SNSD ili četnici. I takvi će nam birati sudije i tužioce i popunjivati dom naroda na državnom nivou.
Upravo oni ljudi koji zive u manjini negdje u BiH bi trebali biti zasticeni i upravo oni imaju (silom prilika) najvise dodira sa drugim i drugacijim, rezultirajuci u "najmeksim" stavovima koji su najlaksi za "provariti" ostalim ljudima u BiH. Treba to utuci...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Stara dobea suplja o misi

Pa odrzala se zbog kordona policije
Inace se ne bi odrzala jer bi bila prekinuta upadom tocno znamo ko...oni prvi na barikadi

Kaze odrzana je... :roll: kolko je kostala zastita i dnevnice drotova
Last edited by Truba on 25/07/2022 13:03, edited 1 time in total.
howdy

#56208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by howdy »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 13:00
palermo wrote: 25/07/2022 12:55 Pa Hrvatska ne želi pripojiti sebi dio BiH. To je meni jasno (posebno, ne želi pripojiti sebi ovo što sada HDZ kontrolira). Ona želi da putem HDZ-a kontrolira Federaciju Bosne i Hercegovine i praktički odlučuje o svim bitnim pitanjima. Dakle, da bude vlasnik Federacije BiH. Problem je što postoji tih 60 % ( a kad je u pitanju federacija BiH i i mnogo više) kojima se baš i ne sviđa data im uloga.

A pitanje nije kako " ubijedile ovu napaljenu masu da Hrvatska ne želi pripojiti dio BiH" nego kako ubijediti nacionalne hrvatske političke elite da im je probitačnije imati za prijatelja Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu nego ih imati za neprijatelje.
Trenutno smo jos dalje od te faze - prvo ih treba umiti da mogu primijetiti da vise nemaju posla sa vickastim Mujama koji prave cevape, vec sa politickim narodom koji ima svoje ciljeve.
:lol:
Nespin

#56209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:43, edited 1 time in total.
Anquilla

#56210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

metal wrote: 25/07/2022 12:56
Anquilla wrote: 25/07/2022 12:42

Pa zašto si napisao da je misa u Sarajevu zabranjena?
Spoiler
Show
Image

Image

Image
I opet, ispade grad Sarajevo skoro tolerantniji nego Katolička crkva u Austriji :) , a u ovoj državi se to spočitava kao majorizacija od strane Sarajlija.
Napisao sam da se protestvovalo protiv mise, a ne da je zabranjena. I, jesam li nešto slagao?
Napisao si da smo našli za shodno da zabranimo misu. Ispade da je bila zabranjena.

Image

Nisi ti slagao, samo si prigodno izostavio pravi razlog protesta.
Misa u Sarajevu je bilo i biće, nema narod ništa protiv toga.
A da li će opet biti za ustaše? Vjerovatno neće. Ali ako bude, opet se Sarajlije neće slagati sa molitvom za duše ubica sarajevskih građana.
Truba

#56211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Nespin wrote: 25/07/2022 13:04
Black swan wrote: 25/07/2022 13:02 Stara dobea suplja o misi

Pa odrzala se zbog kordona policije
Inace se ne bi odrzala jer bi bila prekinuta upadom tocno znamo ko...oni prvi na barikadi

Kaze odrzana je... :roll: kolko je kostala zastita i dnevnice drotova
Pa kad se održava misa ustaškim zločincima koji su građane Sarajeva vješali po drveću i banderama i treba da ih okruži kordon policije, da se bolest ne bi izlila.
Jos jedna pobjeda sfrj :mrgreen:
Nespin

#56212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:43, edited 1 time in total.
Bodkin

#56213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Sierra club wrote: 25/07/2022 12:49

BPK neće moći dati ni Hrvatskog ni Srpskog delegata, ali će moći dati Bošnjačkog. Ko će moći dati sprskog kandidata? Kanton 10, gdje su svi SNSD ili četnici. I takvi će nam birati sudije i tužioce i popunjivati dom naroda na državnom nivou.

Jeste, daj zakon gdje hrvati i srbi mogu biti samo sa skenderije.
Nego ako ne mogu srbi iz kantona 10, da onda izbacimo bosnjake iz gorazda?

Kao ne moze covic odredjivati ko je pravi hrvat al moze masa na forumu.

Ne daj Boze da je bosna forum
Truba

#56214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Nespin wrote: 25/07/2022 13:07
Black swan wrote: 25/07/2022 13:05
Jos jedna pobjeda sfrj :mrgreen:
Ne znam otkud se ovo uopće nametnulo kao tema, niđe veze.

Idi brate razbijaj partizansko groblje, pusti nas na miru.
Pa kad supljiras i ti i oni gore
Aman zaman
Kako se ljudi spontano okupe kad je nesto sto im je bitno...zvezde granda i mise
ostalo trebas motivirati
:mrgreen:
Sierra club

#56215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sierra club »

sime_cipol wrote: 25/07/2022 12:35 Treba napraviti da se ne moze zbog gluposti potezati "vitalni interes" tipa kladionica i sl.
Da se tacno precizira gdje, kada i zasto ide vitalni interes.
Naravno da treba, ali Hrvati rijetko dignu, VNI Vitalni nacionalni interes, više bošnjaci to rade. Problem je u sudijama i Državnom parlamentu gdje Federalni Dom Naroda odlučuje. Tu će biti samo HDZ-ovci i SNSD-ovci ovim novim zakonom.
Truba

#56216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Anquilla wrote: 25/07/2022 13:05

Napisao si da smo našli za shodno da zabranimo misu. Ispade da je bila zabranjena.

Image

A da li će opet biti za ustaše? Vjerovatno neće. Ali ako bude, opet se Sarajlije neće slagati sa molitvom za duše ubica sarajevskih građana.
Da si ziv i zdrav minimalno je jednom goidsnje u svakoj crkvi u hrvata
A ova je bila posebna jer kardinal nije mogao preko granice...inace ne bi ni znali za nju da je mogao na udbinu ili u austriju
sitni svercer

#56217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sitni svercer »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 12:53 Svi pred OHR u 19:00, a nadamo se da ce ostali imati struje da mogu pratiti i komentarisari proteste. :thumbup:
koje zastave ponijet ruske ili americke ili sda/sdp? :? pitam za komiju redzu
metal

#56218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

palermo wrote: 25/07/2022 12:55
metal wrote: 25/07/2022 12:48

A na koji način bi se to moglo desiti? Koji potez bi ubijedile ovu napaljenu masu da Hrvatska ne želi pripojiti dio BiH?
Pa Hrvatska ne želi pripojiti sebi dio BiH. To je meni jasno (posebno, ne želi pripojiti sebi ovo što sada HDZ kontrolira). Ona želi da putem HDZ-a kontrolira Federaciju Bosne i Hercegovine i praktički odlučuje o svim bitnim pitanjima. Dakle, da bude vlasnik Federacije BiH. Problem je što postoji tih 60 % ( a kad je u pitanju federacija BiH i i mnogo više) kojima se baš i ne sviđa data im uloga.

Pa kako?

Mada se ne slažem sa izjavom o političkim elitama. Ja mislim da bi trebalo ubijediti obični hrvatski narod, koji jedini ima moć da bez rata skloni te hrvatske političke elite.

A da li ti misliš da je dobar put u ubjeđivanje o neophodnosti prijateljskih odnosa Hrvata i Bošnjaka (sa tim se slažem 100%) ovo što se dešava s izborom Komšića, ova najava protesta zbog fotelje Edima Fejzića, priče o manjini i skorom nestanku Hrvata...?
Dr. Kuca

#56219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dr. Kuca »

Tako i treba balijicama. Svadjajte se oko sitnih interesa i foteljica.
metal

#56220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

skafiskafsnjak wrote: 25/07/2022 12:56
metal wrote: 25/07/2022 12:52

A gdje ja to, molim lijepo, veličam Kordića i ustaše? Ta tvoja izjava je u najmanju ruku bezobrazna.
Pa branis stav da je ok bilo odrzati misu za njih. Logican zakljucak je da velicas tj podrzavaas.
Ti stvarno imaš problem sa logičkim zaključivanjem. Znači li da sam homoseksualac ako podržavam Paradu ponosa, ili da sam musliman ako podržavam obnovu Ferhadije u Banjaluci?
l33t

#56221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by l33t »

metal wrote: 25/07/2022 12:59
l33t wrote: 25/07/2022 12:42

Pa u tome i jeste problem, treba da svi biraju sve. Građanska BiH. A ne što vi hoćete feudalizam
Naravno da trebaju svi birati sve. Osim u slučajevima koji se odnose na zastupanje naroda. Tu bi ipak bilo malo glupo da npr Srbi biraju nekoga ko će zastupati bošnjačke interese ili slične opcije.
Izvrnuo si opet, ne treba postojati zastupanje naroda već zastupanje građana. Svi biraju sve, svi zastupaju sve. Hajd sad se izvuci iz ovoga
metal

#56222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

Prpa.ba wrote: 25/07/2022 13:00

Sad sam u nedoumici da li će na ovim protestima biti "građani" ili "politički narod".
palermo

#56223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

metal wrote: 25/07/2022 13:15
Mada se ne slažem sa izjavom o političkim elitama. Ja mislim da bi trebalo ubijediti obični hrvatski narod, koji jedini ima moć da bez rata skloni te hrvatske političke elite.

A da li ti misliš da je dobar put u ubjeđivanje o neophodnosti prijateljskih odnosa Hrvata i Bošnjaka (sa tim se slažem 100%) ovo što se dešava s izborom Komšića, ova najava protesta zbog fotelje Edima Fejzića, priče o manjini i skorom nestanku Hrvata...?
Nažalost (al zaista nažalost, jer se to već trebalo prije dogoditi) forumaš Prpa je u gore navedenom psotu rekao istinu. Treba pokazhati hrvatskim političkim elitama (ili Zagrebu, da budem precizniji) da Bošnjaci jesu politički narod i da kako on reče, odmaknu se od stereotipa o Muji iz vica. Uvijek govorim o Zagrebu jer nažalost, bosanskohercegovački Hrvati, zbog niza okolnosti (a prije svega demografije) nemaju demokratski potencijal da sami promijene stvari.

Ova zadnja rečenica, ja ne mislim da su Bošnjaci zlatni, štaviše, pitanje većine i manjine je osnovni problem ovog drupštva, odnosno pokazuje njegovu nezrelost....tako da, jeste, i Bošnjaci pokazuju tendenciju da se kada su većina pokazuju silu i što se mene tiče, ja sam uvijek spreman na takve stvari i ukazati i boriti se protiv njih.

Al opet kažem, ovdje se trenutno radi o tome da se država i jedan narod koji pretenduje da bude politički stavi u kolonijalni položaj.
metal

#56224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

Anquilla wrote: 25/07/2022 13:05

Image

A kako će se to raditi? Hoće li možda katolički svećenici slati nacrt mise nekom "građanskom" tijelu na odobrenje ili šta? Jeste li vi uopće svjesni koliko ste zabrazdili u svom filmu?
skafiskafsnjak

#56225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

metal wrote: 25/07/2022 13:20
skafiskafsnjak wrote: 25/07/2022 12:56

Ti stvarno imaš problem sa logičkim zaključivanjem. Znači li da sam homoseksualac ako podržavam Paradu ponosa, ili da sam musliman ako podržavam obnovu Ferhadije u Banjaluci?
Biti homoseksualac nije zlocin, biti musliman nije zlocin.

Biti ratni zlocinac jeste.

Ti si taj koji ima problem.
Locked