Ukrajina

lajkujMe

#102401 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zadnja 3 dana gubitci Ruskih vojnica su oko 200 sto je povecanje od 100% naspram prosle 2 sedmice gdje je prosjek bio 70-100
sumirprimus

#102402 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#102403 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 25/07/2022 09:15 Zadnja 3 dana gubitci Ruskih vojnica su oko 200 sto je povecanje od 100% naspram prosle 2 sedmice gdje je prosjek bio 70-100
Posljedica vjerovatno udara himarsa na grupisanja neprijateljske zive sile.
lajkujMe

#102404 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zanimljiva mi je ova suradnja Poljske i juzne Koreje.

Pogledajte ovaj thread

Zna li iko pozadinu ovakve dobre suradnje te dvije drzave?

Ono sto mi je zapelo za oko da Poljska planira umiroviti sve Lepard 2 i preostale T72 i PT91 koje ce vjerovatno dati Ukrajini, ne znam jedini za Leoparde.

Poljaci su prvi koji su izgleda zapoceli bojkot protiv Njemacke i njene vojne industrije.

Poljska ce nakon zavrsetka modernizacije imati:

Preko 350 najmoderniji Abramsa
Preko 1000kom K2PL tenkova uz zajednicki program K3PL razvoja i modernizacije.
1000 do 1400 Borsuk IFV
900 komada samohodtki tipa Krab, K9A1 uz program nadogradnje
Uz Himars ici ce izgleda na vec pomenuti K239 Chunmoo (korejska verzija M270) s vecom vatrenom moci.
Avijacija uz vec postojece/narucene F16 48 kom plus 32 F35 ici ce i 48 komada Juzno Korejskog KAI T-50 Golden Eagle (trainer avion).
I zainteresovani su za Juzno Korejski fighter avion
KAI KF-21 Boramae
Koji bi trebao uci u sluzbu 2026.
Avion je bolji od Eurofightera i Dassault Rafale ali losiji od F35.
Avion 4++ generacije uz stealth karakteristike (nije skroz strealth).

Ovo ce biti Sila velika Poljaci se ne zajebavaju 2 svjetski rat ih je naucio da moraju biti samostalni.

I mix je Americke i Korejske tehnologije uz sopstvemu tehnologiju
Njemacku su ocigledno prekrizili totalno

Kazem vam politicki ovo sto Njemci rade oko Ukrajine ce im se strasno odbiti od glavu.
Dzaba sto su najjaca ekonomija Europe kad su pi*** koje moze svako ucjeniti i ne gledaju strateski interes ne samo avoje zemlje nego i saveznika
lajkujMe

#102405 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A evo i potvrde

Poljska je vec pocela s prebacivanjem PT91 tenkova Ukrajini.
Po meni to je najbolja verzija T72 koja postoji na svijetu.
Poljaci su napravili odlicne modifikacije koje mogu bez problema nadmasiti Ruski T72-89 koje koriste.

To je +200 tenkoca za Ukrajine uz + 200 vec poslatih t72 osnovnih verzija.
400 tenkova ljudi moji
sumirprimus

#102406 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Energodar
sumirprimus

#102407 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jel ovo nekii od ranijih pogodaka bajri?
Comanche

#102408 Re: Ukrajina

Post by Comanche »

lajkujMe wrote: 25/07/2022 09:36 A evo i potvrde

Poljaci su napravili odlicne modifikacije koje mogu bez problema nadmasiti Ruski T72-89 koje koriste.

400 tenkova ljudi moji
PT91 je poboljsana verzija T-72 ali sigurno nije najbolja. T72 B3 je namodernija i najbolja verzija mada i oni nisu nesto toliko impresivni protiv Nato protivoklopa.
lajkujMe

#102409 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace, moram ovo napisati oslobadjanje Khersona nije samo vazno zbog deokupacije i oslobadjanja nego ima veoma veliki vanjskopoliticki aspekt.

Ukrajina mora dokazati saveznicima (Amerika) da mogu, da imaju znanje i zelju da se oslobode od Ruske agresije.
Kherson je upravo zbog toga bitan Ukrajinci moraju dokazati da svo ovo silno oruzanje sto dolazi ima svoju svrhu.

Oslobadjanjem Khersona uspjeli bi usutiti kriticare kod saveznika i u svijetu.
Evo vec Putinska pseta Vucic i Orban pricaju kako Ukrajina ne moze dobiti rat.
Putin pika na to da mu armija moze drzati ako nista vec osvojena podrucja i da ce ta cinjenica natjerati Ukrajince na pregovore koje ne idu njima u prilog nego Putinu.

Pokusava Putinpasce da osvojena podrucja stavi krediblitet Rusiji a to se moze vrlo lako desiti.

Zato Ukrajinci bukvalno pod svaku cijenu moraju osloboditi Kherson nema tu moze ne moze nego mora se moraju uspostaviti svoj kredibilitet da su itekako u stanju raditi protiv Rusa.

Ali ovaj rat ne pogoduje velikim ofanzivnim prodorima ni jednoj ni drugoj strani.
Nije kao u 2 svj ratu ili u operaciji desert storm gdje divizije i divizije oklopa i ljudstva probijaju odbranu i voze po 100 km u jednom danu.

Bilo kakvo vece okupljanje snaga odmah biva uoceno i poklopljeno artiljerijom.

Zato jedni i drugi koriste za napade kombinacije 1 cete do 30 vojnika dal kao Laku Pjesadiju dal u tandemu s 3-4 oklopa i onda selo po selo.
Artiljerija poklopi pjesadija proba osvojiti selo koje isto tako brani samo jedna ceta...

Zato npr UA ili Rusi lako brane liniju od preko 2000 km.

Ni jedno selo ili liniju ne brani vise od 20-30 vojnika zbog artiljerije.
Zato nemamo toliko tenkovskih borbi ili velikih gubitaka tehnike.

Zadnji veliki pokusaj Rusa s tehnikom je bio pocetkom Juna meni se cini kod Avdiike ako se dobro sjecam.
Ta kolona je iste sekunde bila poklopljena kombinacijom artiljerije i Stugni citava Kolona od 8-9 tenkova je razbucana.

Da bi se rjesio taj problem mora se neprijatelj "zasljepiti" drugim rijecima sateliti + dronovi moraju biti rjeseni a to ni Amerika ne bi mogla danas.
Ne znam kako da Ukrajinci ili Rusi mogu u ovakvom ambijentu da naprave okupljanje koncentrisanih snaga a da neprijatelj to ne vidi

Mislim da su u ovom ratu Dronovi nesto kao Mitraljezi u Prvom Svjetskom ratu. Pojava tih mitraljeza je sve prosle taktike ratovanja ucinili neefektivnima s velikim gubitcima u ljudstvu i stacionarnom rovovskom bitkom.
E dron cini isto sad u Ukrajini.

Tek je dolazak Tenka promjenio pat poziciju u prvom svjetskom ratu.

E sad sta je u ovom ratu gamechanger ne znam
Mrvice_ba

#102410 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Ofanziva na herson je toliko kilava, dva mjeseca pet sela. Nista bolje od orkovske na istoku.
lajkujMe

#102411 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

To je ono sto pricam jedna i druga strana nemaju rjesenje kako da rjese taj problem.
Svaka veca formacija bude odmah unistena male formacije imaju sanse da se provuku neopazeno ali su previse slabe vatrene moci da ucine nesto jace.
Mrvice_ba

#102412 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

lajkujMe wrote: 25/07/2022 10:05 To je ono sto pricam jedna i druga strana nemaju rjesenje kako da rjese taj problem.
Svaka veca formacija bude odmah unistena male formacije imaju sanse da se provuku neopazeno ali su previse slabe vatrene moci da ucine nesto jace.
Široko pojasni napad sa milijun vojnika na cijeli juzni front. Uz gubitke do 20000 ljudi, samo Ukrajinci nece/ ne mogu to izvesti.
lajkujMe

#102413 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mrvice_ba wrote: 25/07/2022 10:07
lajkujMe wrote: 25/07/2022 10:05 To je ono sto pricam jedna i druga strana nemaju rjesenje kako da rjese taj problem.
Široko pojasni napad sa milijun vojnika na cijeli juzni front. Uz gubitke do 20000 ljudi, samo Ukrajinci nece/ ne mogu to izvesti.
Tu sposobnost nema vise ni jedna vojska na svijetu to ukljucuje i Americku i Rusku i Kinesku.

Ameri su najbolji u combined arms operacijama s velikim armijama.
Ali po nekim analizama Ameri bi mogli maks 300.000 vojnika voditi na taj nacin.
Rusi ne mogu ni na brigadnom nivou to da urade Ukrajinci su tu negdje s Rusima.

Eto Rusi su probali pa su izgubili 15.000 vojnika i sta su time dobili? Nista
Mrvice_ba

#102414 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

lajkujMe wrote: 25/07/2022 10:09
Mrvice_ba wrote: 25/07/2022 10:07

Tu sposobnost nema vise ni jedna vojska na svijetu to ukljucuje i Americku i Rusku i Kinesku.

Ameri su najbolji u combined arms operacijama s velikim armijama.
Ali po nekim analizama Ameri bi mogli maks 300.000 vojnika voditi na taj nacin.
Rusi ne mogu ni na brigadnom nivou to da urade Ukrajinci su tu negdje s Rusima.

Eto Rusi su probali pa su izgubili 15.000 vojnika i sta su time dobili? Nista
Pa dobili su cijeli jug i skoro cijeli istok, mislim nisu dobili sto su očekivali to je druga stvar, ali nije da nisu ništa dobili.
Zumbul2

#102415 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Jbt, šta su kauboji dozvolili sebi da ih debelguzi saudi vuku za nos. Jedno obećali Bidenu drugo telefonski dogovaraju sa rusima, cijena nafte opet raste... Ako im ne daju lekciju uskoro...?
swanfilter

#102416 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Jel se ono stado Rusa predalo?
sumirprimus

#102417 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

This year’s speech was more unhinged than usual. He claimed that what is happening in Ukraine is “not our war”. He repeated Putin’s propaganda that the blame for the war lies with the West, for refusing to accept Russia’s “clear security demands” 2/12 https://t.co/NBjiMe3QAj

Orban dismissed Ukraine’s determination to continue fighting as a doomed strategy, akin to “sitting in a car with flat tires on all four wheels”. “The Ukrainians will never win a war,” he claimed, with the backing of the “Anglo-Saxons”. 4/12

Znimljiv tred posebno dio vezan za temu ukr i krivicu ukr i zapada za rat. Ovaj je pravi fasista. Zanimljive teze i o cistoci rase iznosi :oops:

Inace u transilvaniju turisticki dolazi veliki broj madjara i naravno smatraju je dijelom madjarske kao i rumune madjarima. zanimljivo :mrgreen: :evil:
lajkujMe

#102418 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 25/07/2022 10:34

This year’s speech was more unhinged than usual. He claimed that what is happening in Ukraine is “not our war”. He repeated Putin’s propaganda that the blame for the war lies with the West, for refusing to accept Russia’s “clear security demands” 2/12 https://t.co/NBjiMe3QAj

Orban dismissed Ukraine’s determination to continue fighting as a doomed strategy, akin to “sitting in a car with flat tires on all four wheels”. “The Ukrainians will never win a war,” he claimed, with the backing of the “Anglo-Saxons”. 4/12

Znimljiv tred posebno dio vezan za temu ukr i krivicu ukr i zapada za rat. Ovaj je pravi fasista. Zanimljive teze i o cistoci rase iznosi :oops:

Inace u transilvaniju turisticki dolazi veliki broj madjara i naravno smatraju je dijelom madjarske kao i rumune madjarima. zanimljivo :mrgreen: :evil:

Ista tipa politicara kao Dodik ili Putin ta krajna desnica da ima tu moc Orban bi hladno izvrsio invaziju na neku zemlju i surovao genocidima.
Dovoljno je sto ima mapu velike Mađarske, i sto je najgore Mađari ga iznimno podrzavaju. Klize u fasizam kao narod samo tako.

Inace 93 Brigada opet na djelu
zilog

#102419 Re: Ukrajina

Post by zilog »

sumirprimus wrote: 25/07/2022 10:34
Spoiler
Show

Interesantno, da se svi Putlerovi saveznici (otvoreni i prikriveni), komotno mogu kategorisati kao istinski "denazification ready"! Orban, Vucic, Dodik, Milanovic, Jansa, ona austrijska govna... Da im orci dodju na granicu, a oni se nesto bunili, ne bi falilo argumenata da im se usetaju... :roll:
Sanjarko

#102420 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

sta je ono bacano/razletilo se iznad Ukrajine negdje :?: neko kaze bijeli fosfor ali pobijaju to drugi, kazu ne izgleda on tako, nadzem twit o tome pa naljepim
SanskiBiser

#102421 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Sanjarko wrote: 25/07/2022 11:08 sta je ono bacano/razletilo se iznad Ukrajine negdje :?: neko kaze bijeli fosfor ali pobijaju to drugi, kazu ne izgleda on tako, nadzem twit o tome pa naljepim
Rusi ne koristi se vise bijeli fosfor, Rusi imaju pirogel, efikasniji od bijelog fosfora, razvija vecu temperaturu, duze gori, lijepi se na sve i progara...koriste ga za spaljivanje vecih povrsina sume gdje bi neprijatelj mogao da se krije, paljenje industrijskih zona, kao iza sprecavanje pristupa neprijatelju na neko podrucje ukoliko je hitno i ne moze se izvesti miniranje terena....Taj pirogel je prepoznatljiv po slijevanju s neba izgleda kao da curi i kapa vatra kao neka lava...gori je od bijelog fosfora...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#102422 Re: Ukrajina

Post by pici »

400 tenkova ljudi moji
Poljaci najbolji saveznici i susjedi, kud ne granice su nama a ne ove pripizdine kukavicke oko nas.
swanfilter

#102423 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

pici wrote: 25/07/2022 11:41

400 tenkova ljudi moji
Poljaci najbolji saveznici i susjedi, kud ne granice su nama a ne ove pripizdine kukavicke oko nas.

E, imao bi fajde od njih. Prvi bi gledali da nas pokrste ...
lajkujMe

#102424 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ne znam poslaji tweet.

Nego napokon da se na FIRMS moze nesto raspoznati ma da je i dalje veoma upitno zbog ciste kolicine vatri.

Mislim da UA trenutno vrsi nekoliko ofanzinih dejstava.

Barem 2 pravca u Khersonu
I 3 pravca u Zaporozju.

Hajmo krenuti od Kherson grad

Image

Pricao sam o ovome, nema govora o napadu na sam Kherson bez osiguranja Istocnog boka mislim da su jucer krenuli s ciscenjem naselja Skihidne, Miroshnykivka pravac Muzikivka.
Udari na Mostove na Inhuletsu su mozda sluzili upravo da sprijece Rusko pojacanje s istoka tj boka prema Khersonu.
Ako uspiju u ovom naumu Snihurivka automatski postaje neodrziva za Ruse ni jedna komunikacija nece postojati.
Mostovi na istok su vec unisteni, komunikacija s Khersonom je u najmanju ruku veoma opasna jer je fronta blizu.
Tu Rusima prijeti kotao zescih razmjera.

Drugi pravac je Krivi Rih s jedne i Ivanivka s druge strane, Visokopillia ima zarobljenih Rusa pitanje je samo dal i dalje imaju komunikaciju s pozadinom za snabdjevanje u sta sumnjam.
Ako sam iole u pravu Arkanhelske su vecinski u Ukrajinskim rukama a ostatak snaga Rusa je vjerovatno blizu da bude okruzen.

Image

Zaporozje, imam indicija da je Vasylivka oslobodjena ali da je nekako u sivoj zoni tj nije osigurana.
Poprilicno sam siguran da je zeljeznicki saobracaj Marijupolj-Melitpolj zaustavljen a putna komunikacija je otezana.

Ako sam dobro procjenio mislim da Ukrajinci sav fokus stavljaju na odsjecanje putne komunikacije Tokmak-Vasilivka

Image

Ova kocka je contested podrucje

I za kraj imamo Vuhledarski spic tu su Ukrajinci imali dobrog uspjeha po nekoj procjeni mislim da ciste sad bokove i stiscu prema jugu malo.
Ali ovo je vec ogranicena kontra ne ocekujem mnogo od nje.

Image

Zanimljivost

Image
Vecina ovih vatri su sumski pozari to jest polja gore...
Ali mislim da je uzrok ovih pozara kombinacija Ruskog ispaljenja MLRS na Nikopol i Kherson i kombinacija Ukrajinskog granatiranja Ruskih baza, artiljerijskih pozicija i skladista plus udar na logistiku (vozovi).

Samo sto ih niko ne gasi pa ostaju dugo vremena na FIRMSU
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#102425 Re: Ukrajina

Post by pici »

swanfilter wrote: 25/07/2022 11:46
pici wrote: 25/07/2022 11:41

E, imao bi fajde od njih. Prvi bi gledali da nas pokrste ...
Image
Post Reply